Erwtensoep maken?

Discussie in 'De lounge' gestart door Windows, 12 dec 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Windows

    Windows Fanatiek lid

    2 feb 2006
    1.860
    0
    0
    Wie maakt dat wel eens zelf,en wat doen jullie er allemaal nog extra door?
     
  2. linde90

    linde90 Niet meer actief

    Nog nooit zelf gemaakt, lees dus mee.
    Wat wel raar is..... mijn moeder maakte ook erwtensoep, en als zij haar menstruatie had werd de soep zuur :(:(
     
  3. Windows

    Windows Fanatiek lid

    2 feb 2006
    1.860
    0
    0
    haha,ik moet aankomend weekend weer ongesteld worden dus ik maak het wel voor het weekend :D
     
  4. Migga

    Migga Fanatiek lid

    12 okt 2006
    1.005
    4
    38
    Njammie!!!! zelfgemaakte erwtensoep!!!

    Ik gebruik altijd een potje runderbouillon, aangevuld met 3 potjes water. Daarin kook ik 350 gram spliterwten, een bakje spekblokjes en een laurierblaadje, ongeveer een half uur.
    Daarna voeg ik de volgende groenten toe: prei in ringetjes, winterwortel in blokjes, aardappel in blokjes, halve knolselderij in blokjes en een klein bosje gehakte bladselderij.
    Nog 3 kwartier laten pruttelen en dan met de stampotstamper fijn stampen. Tot slot een rookworst aan plakjes erin doen. Als de soep te dik is nog wat water toevoegen, en op smaak brengen met peper en zout.
     
  5. francis78

    francis78 Bekend lid

    7 feb 2009
    832
    0
    0
    Tja, ik heb een makkelijke en een bewerkelijke variant....
    Makkelijk:
    - 2 pakjes Erwtensoep van Honig
    - 2 flinke schouderkarbonades
    - flink stuk zuurkoolspek
    - 500 gr erwtensoepgroentes.
    3 Liter water koken met het vlees er in, ongeveer 2 uur zachtjes laten koken. ( avond tevoren) Volgende dag vlees snijden, zakjes soep in de koude bouillon aan de kook brengen ( blijven roeren). Groente toevoegen en ongeveer een uurtje doorverwarmen op het kleinste pitje.

    Bij de bewerkelijke variant voeg ik alles zelf toe, dus erwten, kruiden, vers gesneden groentes etc... Vlees varieert van karbonedes, krabbetjes, hamschijf etc...
    Mijn moeder doet er altijd varkenspoot bij, ik niet, maar dat is gewoon het idee hoor....
     
  6. Sabrina25

    Sabrina25 Fanatiek lid

    1 sep 2010
    1.368
    0
    0
    geen
    Rotterdam
    zo doe ik het ook. Alleen ik gebruik meer water en meer erwten. Maar this maar net hoeveel soep je wilt maken.
     
  7. Biccy

    Biccy Fanatiek lid

    28 jul 2008
    2.056
    14
    38
    Ierland
    Als het onweert word ie' ook zuur haha heel gek :)
     
  8. linde90

    linde90 Niet meer actief

    Bizar toch hahahaa

    Maar ik ga dus lekker soepje maken van de week jummie jummie
     
  9. Brigitte1985

    Brigitte1985 Fanatiek lid

    29 nov 2009
    1.019
    213
    63
    ik heb het van de week voor het eerst gemaakt en het was lekker!!!!!!!!!!!!!!!

    Ik heb eerst 500 gram schouderkarbonades gekookt in 2 liter water met 2 laurierbladen.

    Na 45 min heb ik er winterpeen, prei koolraap en selderij in gedaan en de schouderkarbonades in stukjes gesneden . Dat nog 35 minuten laten koken en er daarna rookworst bijgedaan.

    Wat ik een nadeel vond is dat ik tijdens het eten stukjes bot van het vlees terugvond
     
  10. Pink38

    Pink38 Fanatiek lid

    21 okt 2010
    1.056
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik heb een kant en klaar pakket gehaald van de AH. Daar staat precies op hoe je het moet maken en wat je nog moet toevoegen.

    Heb alleen de schouderkarbonades vervangen door krabbetjes. Van oudsher hoort er geloof ik geen schouderkarbonade in nl.

    Het staat hier voor morgen weer op de planning...
     
  11. Windows

    Windows Fanatiek lid

    2 feb 2006
    1.860
    0
    0
    Ik heb al in huis,rookworst(van de Hema :D)spliterwten ;)
    En een hamschijf(las ik ergens in een recept)
    Dat pakket van AH lijkt me wel makkelijk,ligt dat bij de groente-afdeling?
    Een cliënt van me zei dat je er ook gewoon een zakje soepgroenten in kan doen.
     
  12. mamamadelon

    mamamadelon Fanatiek lid

    13 aug 2007
    4.077
    5
    38
    klinkt goed mensen,ga ik volgend weekend maken!!!! njamsjes!
     
  13. Brigitte1985

    Brigitte1985 Fanatiek lid

    29 nov 2009
    1.019
    213
    63
    ik bedoel trouwens knolselderij en geen koolraap........ hoe ik daarbij kom geen idee...........:)
     
  14. san84

    san84 Fanatiek lid

    5 nov 2009
    1.222
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hoi ,

    Mijn schoonmoeder doet er ook harde worst in en het is heerlijk.(maar het hoort officieel niet)
     
  15. daphne78

    daphne78 VIP lid

    10 mei 2006
    7.311
    0
    0
    Nijmegen
    Ik maak het vanuit een of ander "ouderwets" kookboek.
    En de dag erna is ie lekkerder...

    Spliterwten goed laten weken, en dan de bouillon maken en dit ook een flink aantal uren laten trekken.

    Verder erin:
    - Winterpeen
    - Aardapppel
    - Knolselderij (het groen ook!)
    - Spek (ik koop zo'n blok die ik er later uit moet vissen en dan in stukjes snijden).
    - Krabbetjes (ook later vissen en vlees eraf halen)
    - Rundersauseisje
    - Voor de smaak een groentebouillon blokje

    Ik wilde het dit weekeinde maken, maar kwam tijd te kort..

    En hij moet (vind ik dan) lekker stevig zijn, en niet te veel gestampt, dat krijg je met de erwten voor elkaar door het koken, dus dan hoef je niet te stampen.
     
  16. cupcakes

    cupcakes Fanatiek lid

    28 sep 2006
    2.574
    4
    38
    Midden van NL
    Ik hou niet van brokken vlees in de soep. Dus gebruik alleen rookworst.

    Ik heb het vrijdag nog gemaakt:

    1 pak spliterwten (geloof 500 gram)
    2 liter water
    2 bouillionblokjes
    1 zak erwtensoepgroente van de c1000 (500 gram)
    1 rookworst

    Eerst de spliterwten koken in water 1 uur. Daarna groente en hele worst toevoegen. Nog minstens 30 minuten laten koken.

    Ik vis daarna zelf de worst er weer uit en maak het met de staafmixer glad, vooral ook omdat de kids het dan makkelijk eten.
    De worst snij ik in blokjes en doe ik weer terug in de soep.

    Je hebt dan wel veel soep, maar ik vries de helft in. Omdat het zo lang moet koken en de soepgroenten toch per 500 gram gaan vind ik het zo zonde om maar de helft te koken.


    Oh ja, soepgroente: ik zou wel echt voor erwtensoepgroente gaan vooral vanwege de knolselderij, dat geeft echt de erwtensoepsmaak eraan. (hmmm beetje raar als je erover nadenkt)
     
  17. Pink38

    Pink38 Fanatiek lid

    21 okt 2010
    1.056
    0
    0
    NULL
    NULL
    De complete AH-pakketten liggen idd bij de groente-afdeling...

    Is mooi compact allemaal... dus datgeen wat je nodig hebt zit er in en ook niet meer... Dus maar een kwart knolselderij en niet meer... 1 blaadje laurier bijvoorbeeld hihih..

    Heeeeel makkelijk en spotgoedkoop... Goedkoper als dat je alles apart moet kopen...
    2.49 geloof ik...
     

Deel Deze Pagina