HoiHoi, Deze week heb ik een intakegesprek van de kraamzorg gehad. Er is dan ook controle uitgevoerd of de spulletjes die ik heb in orde zijn. Mijn ma heeft de wieg bekleed met katoen en binnenin fiberfill /wattine met de hand vast gemaakt. Nu had die vrouw erover dat dit spul niet luchtdoorlatend is en wiegendood kan veroorzaken. Als ik kijk op internet, dan wordt overal zo'n beetje dat spul gebruikt. Wiegendood wil ik uiteraard voorkomen, maar ik sta toch in twijfel. Kan die vrouw mis geweest zijn of zijn anno 2013 gewoon de eisen strenger geworden?? Iemand die toevallig ook heeft gehoord dat wattine niet meer mag (in wieg bekleding) of eventueel website kent waar dit staat? Alvast hartelijk dank! Gr.
Nou ik kreeg ook wel het advies om het enkel met katoen (broderie bv) te bekleden, dat hebben we ook gedaan. Zou ook niet anders willen want het lijkt me ook gewoon niet prettig zo'n wieg met gevoerde bekleding, dat laat toch echt veel minder lucht door. Of het wiegendood veroorzaakt zal ik niet durven zeggen, geen verstand van. Maar Ademend is beter en fiberfill is geen ademend materiaal.
ik heb mijn parkbekleding gemaakt met een katoentje en de vulling is gewoon een Ikea-dekbed,...! Ik hoop dat dit ook niet "verkeerd" is
over het algemeen wordt het gebruik van vulling in hoofdbeschermers enzo afgeraden. Het staat wel op de meeste kraamzorg-sites, bijvoorbeeld hier:Kraamzorg Midden Nederland Veiligheid voor alles Mijn schoonmoeder heeft de wieg bekleed en bij ons heeft ze zeg maar een soort hoesjes van katoen gemaakt die om het bestaande kussentjes van de hoofdbescherming heen konden. De eerste 4 maanden hebben we de bekleding zonder kussentje erin opgehangen en pas toen mijn zoontje echt door de wieg heen ging rollen en zijn hoofd ging stoten tegen de spijlen hebben we de kussentjes erin gedaan.
Mijn schoonmoeder had een oude familiewieg bekleed (was een soort biezen mandje). Zij had een soort polsterend materiaal gebruikt en daar overheen een sierstof. Ik heb bij de intake deze wieg aan de intakester laten zien. Was in orde. Maar ik heb 2 kraamverzorgsters gehad en die zeiden allebei onafhankelijk van elkaar dat de wieg toch niet veilig was. Je mag gewoon geen 2 lagen stof over elkaar doen. 1 laag stof is maximaal. Zeker als het materiaal niet goed lucht doorlaat. Ik zou dit risico zeker niet nemen. De eerste weken kan het geen kwaad. Dan blijven ze gewoon in het midden liggen. Maar zodra ze gaan schuiven in het wiegje, kunnen ze naar de kant schuiven. Als ze dan ook nog met hun neusje tegen die dikke lagen stof gaan liggen, kunnen ze stikken (strikt genomen geen wiegendood, want je weet wat de oorzaak was, maar goed.... dat is natuurlijk geneuzel). Ik heb zelf mijn dochter met 7 weken van die onveilige familiewieg naar het ledikantje over moeten doen. Dat was de leeftijd dat ze naar de zijkant ging schuiven. Ik vond dat helemaal geen leuk moment. Ze was nog zo klein. Maar ik wilde gewoon het risico niet nemen dat ze zou stikken tegen die dikke stof aan. Voor de nieuwe baby heb ik een co-sleeper annex modern wiegje. Mijn schoonmoeder vond het dikke onzin, maar daar heb ik geen boodschap aan. De tijden veranderen nu eenmaal. Dat heet voortschrijdend inzicht. Ook dat er nog nooit een kind het loodje heeft gelegd in dat wiegje, zegt mij niets. Het zal net die van mij zijn, en ik wist dat het niet veilig was! Ik zou het mezelf nooit vergeven.