Ik zit nou een tijdje ergens mee. mijn zoontje (6,groep 3) is erg intelligent,of hij hoogbegaafd is weet ik niet maar hij is de slimste van de klas,scoort erg hoog met cito etc. hij krijgt het hele jaar al extra werk maar toch vind hij alles te makkelijk en saai. Hebben we meerdere keren aangegeven en er is ook telkens extra werk bijgekomen. Er zitten 30 kinderen in de klas en juf heeft ook aangegeven dat er nu genoeg extra werk is gegeven. oke prima. volgend jaar nieuwe ronde,nieuwe kansen. Waar is het meest mee zit is dat hij ook met buurkinderen/vriendjes voorloopt,zij willen tikkertje doen/voetballen etc en mijn zoontje is dan bezig met allerlei ingewikkelde strategieen,maakt hele schema`s of wil dan op papier levels maken die dan gehaald moeten worden. Daar hebben die kinderen natuurlijk helemaal geen zin in want die willen gewoon voetballen. Hierdoor raakt mn zoontje gefrustreerd en wordt dan boos/sacho etc. De kinderen hier in de buurt vinden hem lastig en vervelend. Een andere moeder werd gisteren ook al echt kwaad op hem omdat hij liep te mokken etc. En het liefst zou ik ook willen dat mijn zoontje gewoon niet zeurt en gewoon mee doet. Kortom,ik heb gewoon het gevoel dat mijn zoontje verder is op school en op leeftijdsgenootjes. Ik wil gewoon een vrolijk kind. moest het even kwijt,is er misschien iemand die tips heeft? Of dit herkent? Doe ik er verstandig aan om het te laten testen of hij misschien hoogbegaafd is? want als ik er op internet dingen over lees dan herken ik zoveel,niet alleen de intelligentie maar ook zijn gedrag.
M.i. Test je alleen als hij echt (gedrags)problemen heeft, ongelukkig is. Of voor toelating voor bijv een leonardoschool of evt plusklas.
ik hoop dat je goede tips krijgt hier. ik kan alleen maar zeggen dat de school een beetje anders moet gaan denken. extra werk is niet goed, ander soort werk moet hij krijgen dat hij echt de moeite moet doen om die te kunnen maken terwijl wat hij moet weten om het te kunnen hetzelfde blijft. anders soort werkjes. ik heb voor jou een lijst gevonden waarin men extra materieel uitlegt. http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q&esrc=s&frm=1&source=web&cd=4&ved=0CDEQFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.rvko.nl%2Fimg%2Ffile%2FTalent%2FMaterialen%2FSLO_leermiddelen_Lijst_materialen_hoogbegaafden_oktober_2009.pdf&ei=NRCtU-nrDMfOOJbSgOAD&usg=AFQjCNEm8c2D7XU6_F0N-R00ZQAYU84rHg&sig2=Z5MFoUUJcogXhJy4yt2dwA&bvm=bv.69837884%2Cd.ZWU&cad=rjt
Dankjewel,heb even gekeken,veel dingen zijn wel duur zeg Maar er zitten ook betaalbare dingen tussen Volgend schooljaar ga ik gelijk een gesprek aan met de juf en ik ga er ook echt bovenop zitten,heb ik afgelopen jaar niet echt gedaan. Wil ook geen zeur zijn. Er zit hier wel een monterssorischool en jenaplan overigens maar om hem nou van school te halen vind ik ook zo sneu. Ik zal eens vragen volgens schooljaar of ze ander soort werk hebben,dus niet extra werk inderdaad.
School richt zich op een gemiddeld kind. Als je dus flink slim ben (en niet hoogbegaafd) dan val je al snel buiten het programma, zeker wanneer je interesses elders liggen. Meer werk is op zich prima maar een keertje daarna moet verrijkingsmateriaal aangeboden worden: verdiepen. Ik zou zeker in gesprek gaan met school (zo te horen snappen ze er weinig van) en zeker een ander type school overwegen. Nieuwe vriendjes worden echt makkelijk gemaakt (ben zelf 3 x verhuisd tijdens mijn lagere schoolperiode... is allemaal goed gegaan ook met vrienden). Ik ben het met Jucade eens: testen alleen als je er iets mee wil doen. Nice to know is in dit geval niet handig.
onze zoon loopt ook voor op stof, omdat de juf niet wist wat ze hem nog kan aanbieden hebben wij een expert ingeschakeld. die heeft ons een boel uitgelegd en vertelt dat mijn zoontje nog niet hoefde te versnellen maar de school dat soort spullen moet regelen. ze hebben wel al wat, en straks krijgen zij van deze mevrouw te leen, of fotokopie en er is ook een in de stad wat samenwerking om deze spullen onder de scholen. sommige dingen kopen wij ook. tja geen echte vakantie waarschijnlijk dit jaar voor ons.
ze zat met ons en met school aan tafel. en tja die durft wel te praten.wij als ouders zijn ook zo bang om kritiek te geven of suggesties te maken. baleen is dat.
jij bent de enige die voor je kind op zult komen! Ik was ook snel van ja en amen, wij waren afwachtende rustige ouders. Tot je ziet.. He dit gaat niet zoals afgesproken oid. Ik ben nu wat 'harder' geworden en durf tegengas te geven.
Wat je zoon misschien ook wel leuk vindt, is zelf spelletjes etc programmeren (aangezien je het hebt over levels en strategieen bedenken). Ik heb even wat gegoogled en je hebt daar allerlei apps en sites voor voor kinderen. Hier staan er een paar: Kinderen leren programmeren met deze apps en websites - Feeny Krijgt hij wel aansluiting bij kinderen die iets ouder zijn?
Bedankt voor jullie reacties,ik heb ook een goede website gevonden,die ga ik nog eens doorspitten. Zijn gedrag tijdens buiten spelen of met andere kinderen is storend omdat het hem frustreert als ze hem niet snappen en hij heel andere interesses heeft. Er wonen geen kinderen die iets ouder zijn in de buurt helaas.
toen zoontje 3 was belde ik naar de school waar hij was ingeschreven om vragen te stellen. zij hebben mij de tel num van schoolarts gegeven. en die heeft ons de nummer van deze mevrouw gegeven. ze is een begaafdheidsdeskundige. ze gaf ons toen waardevol advies over hoe wij hiermee om moesten gaan. en de afspraak was dat wij bij de problemen op school haar moesten bellen.
hier kan ik me aansluiten bij jucade.. en ik weet hoe moeilijk het is.... wees nooit te bescheiden of afwachtend als het gaat om je kind! veel succes!
Hier een zoon die hoogintelligent is (dus niet hoogbegaafd) en die dus ook gedragsproblemen erbij heeft en adhd. Het is heel zwaar. Zeker ook voor hem want de kids begrijpen hem vaak niet en dat levert veel frustratie en boosheid op. Gelukkig is het schoolgedeelte bij ons wel in orde. Super begleiding en hij gaat nu van groep 2 naar groep 4. In groep 4 krijgt hij dan ook weer de nodige begleiding. Kan me voorstellen dat het bij hoogbegaafdheid allemaal nog een stapje ingewikkelder ligt. Zou het zeker verder laten onderzoeken. Wij zitten ook al 2 jaar met onze zoon bij een hulpinstantie onder begleiding waar hij ook veel aan heeft gehad (cursussen etc) Veel sterkte ermee.
Ik zou dan laten testen mbt sociaal gedrag en vaardigheden. Iq-test komt daar automatisch bij. Wel een psych uitzoeken die verstand heeft van hele jonge kinderen! En bij voorkeur eentje die ook vaker gewerkt heeft met hoogbegaafde jonge kinderen. Puur omdat dat de richting is waar je zelf in denkt en jonge kinderen met hb-gerelateerde problemen soms heel autistisch kunnen lijken Liefst heb je dus iemand die verstand heeft van beiden en daar onderscheid in kan maken. Onze psych had wel ervaring met kinderen aldus het bureau.. Later bleek dus vooral met pubers. En test is later "niet representatief" verklaard door iemand die wel vaker met jonge kinderen werkte
altijd referenties vragen van de deskundige. dat zijn dus de mensen die bij haar/hem geweest zijn en jou over hun ervaringen willen praten.
Even een update: We moesten op gesprek komen en de juf vertelde ons dat hij bij de cito erg hoog gescoord heeft. Hij zit met lezen op het niveau van groep 6 en met de rest op eind groep 4,begin groep 5 Hij zou dan een klas over mogen slaan maar omdat hij sociaal nog niet in groep 5 past lijkt het de juf en ons niet verstandig. Volgend jaar in groep 4 komt hij in een talentenklas. En na een maand of 3 evalueren we dan weer om te kijken hoe het dan gaat. Als hij dan weer alles te makkelijk vind en niet genoeg heeft aan extra werk en de talentenklas dan laten we hem testen en zou hij naar een andere school kunnen hier in de buurt voor hoogbegaafde kinderen. Gelukkig zagen ze dit dus ook op school. Wat het spelen betreft ga ik vaker met hem naar buiten als ze voetballen o.d en ga ik er gewoon bij zitten. Zo kan ik ingrijpen als een frustratie uit de hand loopt en bemiddelen. Het gaat al een stuk beter. Ook heb ik boeken uit groep 6 gehaald en oefent hij met squla op hoger niveau. zodoende... Bedankt voor jullie reacties!
Houd er rekening mee dat alleen (een middagje in de weke ofzo?) naar een talentenklas niet voldoende zal zijn, als hij daarnaast op school weer het gewone programma moet doorlopen. Eigenlijk zou de school uit de reguliere stof moeten schrappen en hem in plaats daarvan ander, moeilijker werk moeten geven. Maar dat zijn gelijk drie 'problemen' 1) Wat schrap je wel en wat niet? (veel leraren durven niet goed te schrappen) 2) Wat geef je voor ander werk in de plaats? 3) Wanneer en hoe geef ik instructie en begeleiding bij deze stof? Ik denk dat het goed is om eventueel met iemand die vaker hoogintelligente / hoogbegaafde leerlingen begeleid heeft te overleggen over hoe de school dit het beste kan aanpakken. Misschien iemand vanuit die talentenklas? Voor kinderen die zo ver voorlopen op de stof is het belangrijk om op een andere manier aan de slag te gaan. En het gaat er daarbij niet alleen maar om dat ze 'iets moeilijkers' gaan leren. Het gaat er ook om dat ze tegen bepaalde 'problemen' aanlopen en leren op zoek te gaan naar (andere) oplossingsstrategieën (leren leren), leren doorzetten, omgaan met tegenslag etc. Waarschijnlijk komen dit soort dingen in de talentenklas ook wel aan bod. Maar het is wel belangrijk dat dit op school doorgezet wordt.