Overal in schema's en op internet lees ik steeds dat kinderen 1-2 eetlepels groenten mogen, 1 eetlepel aardappelen enz... Maar ik zou eigenlijk wel graag willen weten hoeveel dat is in grammen. Nu kan ik zelf wel een eetlepel opmeten, maar ik vroeg me af of je de hoeveelheid van een olvarit potje kunt aanhouden als leidraad?? Of zijn er ook richtlijnen in grammen? Wij beginnen nu pas met bijvoeding voor Lucas. Zaterdag krijgt hij 10 gram wortel, zondag 20 gram en maandag 30 gram. Komt er geen reactie, dan mag hij meer. Maar hoeveel meer? Tot hij niet meer kan?? Want hij is vrij lang/zwaar voor zijn leeftijd en ik wil hem ook niet overvoeden. Lucas is nl een kindje wat netjes eet wat hij aangeboden krijgt. Hij weigert eigenlijk nooit wat....
Pffff, meid, niet zo strikt! Of zijn daar redenen toe? Ik heb nog nooit iets afgemeten of gewogen! Geef gewoon lekker een paar lepeltjes! Ik weet nog dat mijn zoontje de eerste bijvoeding (broccoli) heerlijk vond en er geen genoeg van kreeg! Maar ik gaf het eten in stukjes, zodat hij zelf kon bepalen wanneer hij zou stoppen.
Gewoon lekker geven.. zolang het niet ten koste gaat van zijn melkvoedingen (tot 6 maanden) is er niets aan de hand. Niet te krampachtig zijn hoor. Laat je kindje vooral lekker genieten van alle nieuwe smaakjes, texturen (niet teveel pureren e.d. zou ik zeggen) en consistenties!
Is die manier van introductie door een medische oorzaak? Dat met 10, 20, 30gram? Als dat niet zo is, laat het gaan. Je gaat toch geen weegschaal op tafel zetten als je zoon gaat eten? Ieder kind heeft zijn natuurlijke grens, laat hem die ontdekken. Bied hem aan wat ie wil, en als die stopt is het klaar. Op deze manier leg je een goede basis voor later, dat hij zelf zijn eetgrens kent. Dan zal ie zich veel minder snel overvoeden. Als jij zijn grens telkens bepaalt heb je meer kans dat ie zich helemaal misselijk eet als het eenmaal kan (kent geen eigen rem)
het heeft idd een medische reden... Lucas heeft KMA en daarbij erge eczeem. We moeten dus die opbouw de eerste drie dagen zo doen. Daarna mag hij het wel gewoon onbeperkt hebben. Het is niet zo dat ik alles ga afwegen, maar ik wil het gewoon graag bij benadering weten. Ik wil hem gewoon niet te veel geven....(is dat zo slecht dan )
Zou dan gewoon aanhouden: Dag 1 -> 1 eetlepel Dag 2 -> 2 eetlepels Dag 3 -> 3 eetlepels Is dit allemaal goed gegaan, dan kun je ip geven zoveel hij wil (of tot jij vindt dat het genoeg is)...
Als je even 'voedselintroductieschema' googelt, krijg je een allergievriendelijk introductieschema. Een wortel of spercieboon is niet allergeen. Vaak komt een allergische reactie via de huid pas ná 24 uur, dus wat dat betreft kan je beter introduceren op dag 1, dag 3 enz. ipv te beperken met hoeveelheden . 1 of 3 lepeltjes maakt ook niet uit; allergeen is allergeen.
Ja is ook zo maar het schema wat wij nu gekregen hebben heeft de dietist in overleg met de KA gemaakt, dus daar ga ik niet van afwijken. Het wordt hier ook in eetlepels beschreven. Morgen dus een halve eetlepel, overmorgen een hele en maandag 2 hele lepels. Allergeen is allergeen, dat klopt maar de hoeveelheid maakt wel degelijk uit voor een allergische reactie. Tenminste de heftigheid van reactie kan wel verschillen....(tenminste dat is mij uitgelegd in het ziekenhuis)
Ik snap het wel hoor! We zijn hier nu net begonnen met vast voedsel. Mijn dochter moest de eerste paar keer even wennen, maar al snel vond ze het fantastisch! Ik bood de eerste dagen steeds hooguit drie of vier hapjes aan. De vierde dag gaf mijn man het hapje, zodat ik even mijn handen vrij had om haar bedje te verschonen enzo. Ik was in vijf minuten weer beneden en toen had ze het helemaal op! Vanochtend vond ze het zó leuk om haar broccoli te krijgen. Ze kreeg net de smaak te pakken van het afhappen van haar lepeltje en zat breeduit te lachen en toen was het alweer op. Ik vraag me dan af of ik grotere hoeveelheden moet bereiden, omdat ze gewoon meer wil, of dat ik nog even voorzichtig moet zijn en het gewoon moet houden bij hoeveel ik nu aanbied. Ik ben ook bang dat ze anders later misschien last krijgt van haar darmpjes, omdat ze die grotere hoeveelheden nog niet in haar buikje gewend is. (Had ze de eerste keer wel last van.) Maar ik weeg niks af. Van broccoli doe ik gewoon een stronkje. Van worteltjes deed ik gewoon een stukje van zo'n 4 cm. Als ik het aantal eetlepels hier lees, mag ik geloof ik wel iets meer gaan geven.
Ja, dat klopt wel. Ik zou dan inderdaad niet van dat schema afwijken. Het schema dat je gekregen hebt is echter ook niet zo specifiek. Met het aantal eetlepels geven ze aan op hoeveel jij voor Lucas ongeveer moet zitten. Je hoeft dus echt niet precies een bepaalde hoeveelheid grammen af te wegen.
misschien kwam ik in mijn eerste post een beetje paranoide over hahaha dat was niet de bedoeling hoor! Ik wil het gewoon heel graag goed doen. En daarom was ik zelf begonnen met afwegen. Dat ben ik overigens niet van plan te blijven doen. Maar ook vanwege darmreactie en omdat hij zo hard groeit, vroeg ik me gewoon af wat het ongeveer moet zijn aan hoeveelheid. Daarom vroeg ik ook of je zoiets mag aanhouden als een olvarit potje!
Voor kindjes van acht mnd zit er 200 gram in zo'n potje. Ik maak het vers in Avent potjes die ik eerst voor borstvoeding had. Daarin past ongeveer 100-150 gram. Inmiddels eet hij die meestal op, als hij moe is laat hij nog wat staan. Maar in het begin rond zes maanden had ik die potjes niet vol en bleef de helft over. het hangt vast van het kind af, maar ondanks dat mijn zoon geen volle potjes eet krijgt hij langzaam wel minder behoefte aan melk. Dat weet ik omdat hij op het kdv en bij papa ook weleens een fles krijgt. Die gingen vroeger op en nu steeds minder. Dus blijkbaar vullen die geprakte aardappels en groente wel. 200 gram wordt iig nooit gehaald.
Het algemene beeld dat ik van je heb door je vele posts ís ook dat je het heel goed doet! (Steek die maar in je zak! ) Een hapje meer of minder bij de eerste keer vast voedsel heeft daar niet zo veel invloed op hoor. Het gaat er meer om dat hij leert om iets anders dan melk / vloeibaar voedsel in zijn mondje te hebben en wat hij daarmee moet doen (namelijk doorslikken). Je kunt heel fijn de eerste keer ongeveer een eetlepel op een schaaltje hebben fijngeprakt, maar voor hetzelfde geld vindt hij het nog zó vreemd, dat hij maar één hapje doorslikt! Ik zou me dus niet te veel richten op de grammen. Kijk gewoon wat Lucas eet, en hou dat maximum van het aantal opgegeven eetlepels aan. Eet hij de eerste keer echt maar één hapje (of zelfs niks), dan zou ik (evt. in overleg met de diëtiste) de tweede dag maximaal een eetlepel doen, de derde dag twee eetlepels en de vierde dag drie eetlepels. Je verschuift het dan als het ware een dag, maar de stappen zijn evengroot, zodat je alsnog een eventuele allergische reactie op tijd opmerkt. Heeft de diëtiste eigenlijk ook iets gezegd over hoe en wanneer fruit te introduceren? Mijn dochter heeft namelijk ook exceem en ik zelf ben allergisch voor meerdere soorten fruit. Ik stel fruit daarom nog even uit en wil het nu nog even bij groente houden, maar ik ben wel aan het nadenken en onderzoeken hoe ik dat in mijn dochters geval het beste aan kan pakken. Succes en veel plezier! De eerst keer ging het hier niet daverend, want ze vond het nog zo vreemd dat ze bijna niks binnenkreeg, maar ondertussen is het echt een feest! Ze vindt het zó onwijs leuk!
Je doet het ook écht goed hoor!!! Fruit zou ik introduceren als bijv 5 soorten groenten goed gaan? Maar misschien heeft de diëtiste er inderdaad wel iets over gezegd?? (en anders zal ze dat zeker nog gaan doen!)
Ik maak bv 100 Gr. Broccoli 50 gram aardappels en 35 cc borstvoeding erdoor en dat pureren soms maak ik meer bv alles het dubbele of wee dubbele dan weeg ik ongeveer 120 Gr. Af dat mag hij dan eten en als hij vol zit zit hij vol de rest wat over is doe ik in de vriezer in ijsblokvormpjes en dat kanik de volgende dag of andere dag weer gebruiken
Hier net zo ook in aventbakjes svenn is 5 maand maar 9van de tien keer gaat het op de laatste voeding om1900 is bv en die drinkt hij minder lang
Ik heb nooit gewogen, teveel gedoe. Ik denk dat je dit soort dingen best wel een beetje op je gevoel kunt doen hoor. Eerste dag een paar likjes, tweede dag een paar hapjes, derde dag paar hapjes meer als het aanslaat. En met paar hapjes denk ik dan aan iets van 2 theelepels of zo. Je moet niet naar olvaritpotjes kijken, dat is toch veel meer water en bindmiddel dan wat je zelf maakt. Overigens, wortel is dan wel geen allergene groente, ik ken toch aardig wat allergische kinderen die er WEL op reageerden. Hier gingen de eerste tijd aardappel, pompoen, courgette en broccoli erg goed. Wij begonnen met fruit toen 4 of 5 groentes echt goed gingen (dus niet alleen geïntroduceerd, maar ook echt paar keer gegeten).
Aardappel behoort inderdaad tot de familie van de nachtschade, maar het gaat om de KNOL, niet de bladeren of vruchten. Aardappel is een van de allermildste dingen die je geven kunt, en wordt vaak zelfs door heel erg allergische kinderen verdragen. In Nederland wordt het niet als groente beschouwd en daarom vaak pas veel later gegeven, maar in landen waar het wel als groente gezien wordt is het vaak een van de aanvangsgroenten. Aardappelzetmeel wordt trouwens verwerkt in sommige voedingen voor babies onder de 6 maanden.
Hoewel ook ik gewoon mijn gevoel volg, heb ik me ook weleens afgevraagd wat nou "te" veel of "te" weinig is, en ook de vraag over vergelijking met olvarit potjes heb ik me gesteld. Ik denk dat je moet realiseren dat drie lepels nooit te veel is. Tweede "handvat": afwegen heeft geen zin: van ieder hapje gaat er wel iets naast, en om écht te weten hoeveel je kindje binnenkrijgt zou je dus het slabbetje en alle kleren vooraf en achteraf moeten wegen en het verschil berekenen, en dat weer afhalen van het verschil tussen wat vooraf en achteraf in het bordje zit... Gaat wel wat ver, hè? Tien gram is zó gemorst...! Vergelijken met het olvaritpotje kan ook niet, de voedingswaarde kun je namelijk niet vaststellen. In Olvarit is het eerste ingredient vaak water. Is dat bij jouw maaltijden ook? En komt het percentage overeen? Kortom: denk niet dat t zin heeft.... Vast voedsel introduceren en zelf koken voor je beeb is keikeuk! geniet ervan! En voor leuke recepten kan ik je de "opperdepop" aanbevelen: kookboek van de ah voor kids t/m 4 jaar. De macaroni met broccoli is een grote hit bij veel zp-kindjes!