Ik begrijp de redenatie niet helemaal. De gevoelige info staat toch in zijn dossier, waarschijnlijk gekoppeld aan zijn bsn. Wat maakt dan dat ‘inchecken’ uit? Of gaat het je er om dat je denkt dat er een kopie van de ID wordt gemaakt wat misbruikt kan worden? Als je bang bent voor gevoelige info zou ik me vooral focussen op de dossiers en met wie dat gedeeld wordt en hoe uitgebreid. ik merk dat ik zelf wel heb geaccepteerd dat alles digitaal is en ik denk er weinig over na. Hoewel ik nooit mijn paspoort afgeef voor een kopie wanneer ik bij een hotel incheck en nooit via een binnengekomen mail ergens inlog maar altijd rechtstreeks naar de website ga.
Sterker zelfs, je bent niet eens verplicht zijn ID kaart te laten zien. Meeste ziekenhuizen accepteren het dat een ouder zich identificeert aan de balie. In ieder geval een paar jaar terug toen ik er nog vaker met mijn zoons kwam. En dat het een grote organisatie is die zich aan de wet op de privacy moet houden klopt natuurlijk. Maar ook daar kunnen fouten gemaakt worden door medewerkers.
De identificatieplicht in de zorg is anders geregeld dan de normale (vanaf 14 jaar). In de zorg moeten ook jongere kinderen zich identificeren. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identificatieplicht/vraag-en-antwoord/identificatieplicht-zorg#:~:text=Als%20u%20medische%20zorg%20nodig,ziekenhuis%20of%20bij%20uw%20tandarts.
Wat jij aanhaalt is de theorie, wat ik beschrijf is hoe de verschillende ziekenhuizen waar ik regelmatig kwam/kom er mee omgaan. Bij planbare zorg buiten een ziekenhuis wordt je zonder identificatie geweigerd. Bij een ziekenhuis meestal niet. In geval van TS, gewoon naar de balie gaan, aangeven dat je denkt de kaart vergeten te zijn en afwachten wat ze doen. Dreig je dan weggestuurd te worden, dan lag die kaart toch nog ergens onder in de tas....
Wij hebben geen ID voor onze jongste omdat ik dat echt nog onzin vind. Er word wel naar gevraagd in het ziekenhuis, maar ze helpen ons gewoon en doen daar helemaal niet moeilijk over gelukkig!
Wij krijgen binnenkort aanmeldzuilrn, maar je kunt ook 1 dag vooraf online inchecken met je digi d. Identificatieplicht in de zorg geldt inderdaad ook voor kinderen. Zonder BSN controle kunnen wij bijvoorbeeld geen medicatie doorsturen naar de apotheek en de verzekering zou vergoeding kunnen weigeren. (Dat laatste gebeurt gelukkig zelden, maar is makkelijk te ondervangen met een eigen ID kaart).
In Tiel kun je inderdaad ook digitaal aanmelden via digid, hoef je ook niet meer bij een zuil te gaan staan en kun je gelijk door naar de poli. Alleen nog de qr code scannen die je per mail krijgt na digitaal aanmelden. Misschien hebben ze dat ook in jullie ziekenhuis?
Mee eens. Alles is te hacken en we moeten al veel delen zonder dat dit soms nodig is. Misschien bij een ziekehuis wel handig maar ik vind het juist goed om goed na te denken over hoe je met gevoelige informatie om gaat. Mijn moeder werkt bij de overheid en die zegt ook altijd wees zuinig met je gevoelige informatie.
Toen ik (10 jaar geleden) naar het streekziekenhuis moest voor controleren met pasgeboren dochter, kregen we te horen dat ze een eigen ID-kaart moest hebben (kun je met een baby van 2 weken oud, net 6 dagen uit het ziekenhuis een pasfoto gaan maken...). Vervolgens hing er in de wachtkamer een grote poster van een kinderziekenhuis en daar stond op dat identificatie met ID-kaart van de ouder ook voldoende was. Maar streekziekenhuis bleef volhouden dat baby een eigen ID-kaart moest hebben. Bij overstap naar andere ziekenhuizen (ivm verhuizingen) was die ID-kaart nog geldig. Toen ze vorig jaar/2 jaar geleden (?) naar een ander revalidatiecentrum moest, was de ID-kaart verlopen en moest er een nieuwe komen. Helaas was die net niet op tijd binnen bij het gemeentehuis, dus inderdaad met mijn paspoort geïdentificeerd en kreeg te horen dat dat voldoende was. Controle erna netjes met haar ID-kaart naar de balie, ik dacht, ik heb dat ding speciaal aangevraagd voor dit revalidatiecentrum, dus nu zul je er naar kijken ook. Zoon moest vorige maand naar het ziekenhuis, werden 5 nov. gebeld dat iemand voor 6 nov. had afgebeld, of wij eerder konden komen. Wij zouden alleen 13 nov. de ID-kaart gaan aanvragen, maar voor de eerste keer konden we ons dan bij de balie melden en zou het geregeld worden, maar dan moesten we vlak daarna wel zijn eigen ID-kaart laten zien omdat we anders zelf zouden moeten betalen (werd gezegd). ================ Bij ons in het ziekenhuis kun je inderdaad ook aanmelden via een zuil en krijg je een QR-code, of thuis inloggen en krijg je een QR-code via mail.
Wat een verschillen. Ik kom 1 keer per jaar in een kinderziekenhuis met mijn jongste en ik meld me bij de balie, waar iemand achter zit en vertel alleen de naam van zoon (inmiddels meldt hij zichzelf aan). Meer niet. Wat een bureaucratisch iets. Dan kunnen ze blijkbaar de kosten niet aan een patient hangen en krijg jij de rekening (die je vervolgens vast kunt declareren).
Toch vind ik het wel gek dat je zonder id van een kind geholpen zou worden. Daarmee neem je als ziekenhuis toch een risico? Ik weet eigenlijk niet eens of ons ziekenhuis daar een controle op doet. Ik neem de paspoorten voor de zekerheid altijd wel mee. Ik heb nog een grappig verhaal over legitimatiebewijzen van jonge kinderen. Toen de jongste 4 was ging m'n man met hem een paspoort aanvragen. Als controlevraag o.i.d. vroegen ze aan m'n zoontje hoe hij (wijzend naar m'n man) heet. En m'n zoontje antwoordde: papa
Ja dat dus. Was ook gelijk mijn gedachte. En dat ziekenhuizen dat niet allemaal doen een id van een kind checken moeten ze zelf weten, maar ik schreef ergens dat het een verplichting is bij zorgverleners (en dus niks geks als het gecontroleerd wordt), maar dat werd een theorie genoemd. In de praktijk was het meestal anders....tja...
Maar hoe kan fraude in de praktijk gebeuren? Je meldt dat je een afspraak om zo laat hebt bij die en die arts. Hoe groot is de kans dat iemand anders dit exact weet en de echte pt niet aanwezig is. Of dat degene met afspraak een ander kind meeneemt die bijv geen ontstoken oren heeft? Maar in dat laatste geval kan ook de ID van de oorspronkelijke patient meegenomen worden. Ik denk dat er alleen een check op BSN is en niet dat de arts ook nog de foto door krijgt om te controleren. Vermoedelijk zijn fraudeurs creatief genoeg, ben altijd wel benieuwd hoe dat zou kunnen komen Dus als je voorbeelden kent, vertel maar.
In Rijnstate Arnhem werkt het ook zo. Gewoon inloggen via DigiD, online aanmelden en dan krijg je een qr code via de mail. Succes!
Ik denk dat ze meer bang is voor een datalek bijvoorbeeld waardoor de kopie van de ID op straat zou komen te liggen. Daar schijnt misbruik van gemaakt te kunnen worden. Ik weet niet precies hoe groot het risico is. Wel hoor ik van mijn man, die werkzaam is in de IT, regelmatig dat zijn mond er heel ver van openvalt hoe slecht grote organisaties hun databeveiliging op de rit hebben..
Iemand kan toch bewust op jouw gegevens zorg ontvangen, denk aan onverzekerden, maar ook om je eigen risico te omzeilen bij iemand anders die het toch al op heeft. Je moet ze de kost geven.
Maar ze gebruiken toch alleen die chip en slaan geen kopie op. Net zoals je incheckt bij het vliegveld.