Kolvende kraamverzorgster

Discussie in 'Kraamtijd' gestart door Teentje, 17 nov 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Erzi

    Erzi Fanatiek lid

    21 jun 2010
    1.463
    676
    113
    Vrouw
    Zuid-Holland
    Mijn werkgever verdeelt niet de uren.. Wij krijgen uren mee (45 of 49 of indien meer of minder ) en de hoeveel dagen. De indeling van de uren mogen wij bespreken met t gezin. Ik legde het zelf ook niet neer bij de kraamvrouw.. nooit gedaan. Liet altijd mijn werkgever het bespreken met t gezin voordat ik er heen ging zodat ze nog konden beslissen of ze dit wouden of niet. Ik heb dat gelijk afgekapt toen mijn werkgever zei dat ik t zelf moest regelen..
     
  2. Micera

    Micera Fanatiek lid

    23 jun 2013
    3.296
    547
    113
    Jawel, de werkgever is wel degelijk verantwoordelijk voor de uren. Dat zijn namelijk ook de uren dat de kraamverzorgster uitbetaald krijgt.

    Stel dat kraamzorg 8 dagen duurt, en een kraamverzorgster heeft iedere dag 1 uur kolftijd nodig, dan komen er dus effectief 8 werkuren extra bij over die 8 dagen. Dat betekent dat je ook uitbetaald zou moeten krijgen voor 45 + 8 uur, of 49 + 8 uur, of zoveel als er op dat moment voor staat.

    Als de werkdagen te lang worden met 49+8 uur, moet de werkgever zoeken naar een andere planning. Dat kan door bijvoorbeeld de combinatie te maken van een kolvende kraamverzorgster + een gezin dat minder uren afneemt.

    Het is een planningsvraagstuk dat niet de verantwoordelijkheid is van het gezin/de kraamvrouw, maar van de werkgever. Natuurlijk moet de werkgever dan wel weten hoeveel tijd de kraamverzorgster nodig heeft om te kolven per dag, zodat hier ook rekening mee gehouden kan worden.
     
  3. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.804
    5.941
    113
    Vrouw
    Dit dus, precies wat ik bedoelde..
    Erzi, top dat je zo mee wil denken hoor!
    Maar inderdaad, de werkgever is en blijft verantwoordelijk.
     
  4. Aislyn

    Aislyn Fanatiek lid

    16 feb 2011
    2.448
    1
    38
    Dordrecht
    Ik heb een kolvende kraamverzorgster gehad, was echt helemaal geen probleem. Ze hoefde nog maar één keertje te kolven, daar merkte ik helemaal niks van. Was een ontzettend lieve vrouw die heel goed voor mij en mijn twee dochtertjes heeft gezorgd. Ben erg voor borstvoeding, en heb zelf ook lang gekolfd bij mijn eerste. Dus al ging het iets van mijn tijd af, tja, ze hoefde me in ieder geval niet te helpen met mijn borstvoeding, dus volgens mij hield ze echt wel tijd over. Ben het wel eens dat de werkgever het moet regelen, maar ik zou het daar een medemoeder nooit moeilijk om maken. Ze bleef iets langer, ik neem aan dat ze voor die uren extra uitbetaald kreeg, maar heb het eigenlijk daar niet over gehad met haar. Wel over het feit dat het soms lastig was als ze moest werken in een gezin waarbij de moeder geen borstvoeding geeft.
     
  5. Erzi

    Erzi Fanatiek lid

    21 jun 2010
    1.463
    676
    113
    Vrouw
    Zuid-Holland
    Ik snap allemaal wat jullie bedoelen maar jullie begrijpen niet wat ik bedoel.. in t bedrijf waar ik werk mogen wij zelf de uren bepalen met de vk en gezin via t lip.. aan t einde van de 8 dagen meld je je af op kantoor en geef je de uren Door die je gemaakt hebt. Zo bepaal ik samen met t gezin hoeveel ik per dag maak

    Idd wat je zei over de uren van kolven is bij mij nooit zo gegaan.. simpel omdat het mij zo nog nooit uitgelegd is.. godzijdank is het dus wel allemaal prima gegaan maar ik neem dit stukje uitleg wel mee voor evt volgend kindje en kolven op werk.. Bedankt

    Ik ben t helemaal mee eens dat een werkgever verantwoordelijk is ervoor.. daarom liet ik t mijn werkgever ook regelen bij gezinnen dat ik kon kolven.. zodat ik niet bij een gezin kwam en ze eigenlijk geen kolvende kvz wilden.. ik wilde dat eerst kantoor het ging bespreken met t gezin aan de telefoon zodat de mensen het zelf konden beslissen en ze niet voor blok werden gezet als ik kwam en het vertelde
     
  6. regenboogworst

    regenboogworst Fanatiek lid

    22 aug 2014
    1.297
    75
    48
    Ik zou het er niet mee eens zijn dat je in de auto gaat kolven, lekker warm binnen op een extra kamer 🙂 Ik zou er dus echt geen probleem van maken
     
  7. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.166
    2.282
    113
    Ik heb bij drie kinderen gekolfd, maar daar deed ik geen 2 uur per dag over hoor. Gelukkig niet!
    Ik kolfde helemaal in het begin wel 2x per dag een kwartier ongeveer, maar al snel ging ik over naar 1x per dag in mijn lunchpauze. Ik gebruikte oxytocinespray, om de boel wat sneller op gang te krijgen. Achteraf had ik ook gewoon moeten investeren in een hele goede stille dubbelzijdige elektrische kolf, maar bij de eerste wist ik nog niet of ik er veel mee zou doen, bij de tweede dacht ik dat het de laatste was en bij de derde wist ik zeker dat het de laatste was en vond ik het niet meer het geld waard.
     
  8. humptydumpty

    humptydumpty Fanatiek lid

    9 apr 2014
    3.637
    1.193
    113
    Ik zou er zeker geen moeite mee hebben en je ook een kamer in huis aanbieden om te kolven (zou me flink lullig voelen als je dit in je auto zou moeten doen!). Wel zou ik bij de organisatie waar je werkt checken hoe zij hier mee omgaan. Zij moeten de kosten hiervoor dragen en niet hun clienten. Dit betekent dat jij niet in je pauzes zou moeten kolven en je werkgever ervoor moet zorgen dat ik tóch de uren zorg krijg waar ik voor betaal. Moet je dit wel in je pauzes regelen, dan zou ik het zeker aan de stok krijgen met je werkgever. Ik vind dat Nederlandse werkgevers hun verantwoordelijkheid moeten nemen en ga maar al te graag de strijd aan met degene die dat niet doen ;).
     
  9. soepstengel

    soepstengel Fanatiek lid

    1 jul 2009
    2.310
    0
    0
    Ik zou het ook prima vinden, en je mag idd gewoon in huis een plekje zoeken (ik was toch alleen maar in m'n slaap of woonkamer....


    Wel zou ik die uren niet willen betalen, maar je hoeft er ook niet langer voor te blijven...

    Dus stel van de 49 uur kolf je 8 uur (elke dag een uur) dan zou ik in overleg met je werkgever 41 uur eigen bijdrage betalen en hij zoekt die overige 8 uur maar uit....


    Ik weet ook dat onze kraamhulp smiddags wel eens een puzzeltje zat te maken, tja alles was af, huis was schoon, ze zat alleen te wachten op de laatste controles van mij na de middag dut...

    Dan hoef je echt niet nóg langer te blijven omdat je hebt gekolft....
     
  10. toch3

    toch3 VIP lid

    28 dec 2013
    18.272
    17.147
    113
    Nou, ik zou dat echt verschrikkelijk vinden... Dat je in de auto gaat kolven. Dat zou mij het gevoel geven dat je je niet op je gemak voelt bij mij/ons en liever "open en bloot" te kijk van "iedereen" in de (koude) auto gaat kolven!
    Kolven, prima! Totaal geen moeite mee, maar wel in huis, maakt me dan niet uit waar zolang het niet op de wc is :D Misschien kunnen we dan ook wedstrijdje doen wie het meeste heeft aan het eind :D (bij de eerste 2 stuwingsdruk eraf halen en bij de 3de moeten kolven om het op gang te krijgen waarna het weer te rap ging;))

    Qua uren: dat mag je zelf uitvechten op kantoor. Maar als ik kijk naar mijn kraamweken had je er tijd genoeg voor gehad. Die koelkast hoef je niet perse te soppen of mn ramen te lappen, al was dat wel fijn hihi. En ik denk dat je in de praktijk toch kijkt of het op het moment uitkomt dat je wilde. Je kan wel zeggen "om 12u moet het" maar als de vk dan net langskomt zou ik het toch fijn vinden dat je daarna eerst mijn brood klaar maakt en daarna pas gaat kolven waardoor het uurjte later kan zijn. Oh en niet als ik ga douchen de eerste dagen, werd snel duizelig onder de douche ->fijn gevoel dat er hulp is als je roept
     
  11. AnnaCF

    AnnaCF Niet meer actief

    Je hebt er gewoon recht op. Ik zou er echt geen probleem mee hebben. Je hebt recht op je pauzes net zoals recht op kolven. Als je ervoor een iur per dag nodig hebt zou ik het wel sjiek vinden van je werkgeven dat die uren niet aan een gezin worden doorgerekend.
    Ik zou per gezin gewoon even overleggen. Je merkt snel genoeg hoe ze er in staan of je binnen kan kolven of in de auto.
    Je bent een extra goed voorbeeld om langer dan je verlof bv te geven 😁
     
  12. sunshineS1976

    sunshineS1976 Niet meer actief

    Helemaal eens. Geen enkel probleem.
    En ik zou echt niet wakker liggen als er tijdens een dag bij mij kramen 2x een kwartiertje tijd af gaat omdat je moet kolven.
    Kan me beter om andere dingen druk maken. Dan stofzuigt mijn man wel ff zodat jij kan kolven bij wijze van ;)
     
  13. MamavanJordy

    MamavanJordy Fanatiek lid

    14 aug 2006
    4.408
    0
    36
    Kraamverzorgende
    Helmond
    Hallo dames,

    Ik ben ook kraamverzorgster en heb ook gekolfd in mijn gezinnen.
    Had een dubbele kolf zo was ik snel klaar. Kolfde 2x op een werkdag.

    Maar de kolftijd gaat niet af van je uren hoor!

    Ik kreeg mijn kolftijd uitbetaald (is ook wettelijk verplicht) en bleef de tijd langer die ik kwijt was met kolven. Zo hoorde het volgens mijn werkgever want je gezin hoeft niet te betalen voor jouw kolftijd.

    Dus stel ik zou tot 14.00 uur werken en met 2x een 15 minuten kolven werd de werktijd dan tot 14.30 uur.

    Zo hoort het ook!
     
  14. Jillzz

    Jillzz Fanatiek lid

    17 aug 2015
    2.126
    405
    83
    Ik snap ook wel weer dat het niet fair is om je werkdag langer te maken om je kolftijd weer in te halen. Is het dan geen optie om een dag langer te komen? Dan heb je die 8 uur gelijk in een keer weer ingehaald.
     
  15. snoes79

    snoes79 Fanatiek lid

    9 jun 2014
    1.312
    1.192
    113
    Dat mag dan weer niet van de verzekering:(
    Anderzijds is 8 dagen werken achter elkaar best intensief, vooral als je zelf ook nog kleine kindjes hebt. Dus een 9e dag voor het kolven lijkt me niet fijn! Dan maar een uurtje per dag meer!
     
  16. DastyQueen

    DastyQueen Niet meer actief

    Dit zeg maar omdat er ook voor 6 uur betaald moet worden. En ik ben van mening dat die kosten voor je werkgever moeten zijn en niet voor het gezin waar je kraamt. Verder zou je van mij niet in de auto hoeven kolven en mag de melk gewoon in de ijskast staan.
     
  17. DastyQueen

    DastyQueen Niet meer actief

    Dat klopt helemaal wat je zegt maar in dat geval zijn de kosten voor je werkgever en niet voor de "klant".
    In dit geval vind ik ook niet dat je de tijd in zou moeten halen maar wel dat als ik recht heb op 8 uur zorg en maar 7 uur krijg omdat jij kolft ik er ook maar 7 hoef te betalen. (En dan ga ik er vanuit dat alles goed loopt en dat die 7 uur voldoende is om mij van mijn behoeftes te voorzien).
     
  18. Mitsy1983

    Mitsy1983 VIP lid

    25 jun 2014
    5.359
    3
    36
    Zuid Limburg
    Ik heb niet alles gelezen alleen de openings post, maar wil graag mijn ervaring delen.
    Bij Norah kreeg ik 4 dagen 3 uur couveuse nazorg. Wij waren het eerste gezin voor de kraam hulp na haar verlof en ze gaf bv. Ze vroeg of ze bij ons kon kolven. Nou ik heb er geen seconde over hoeven nadenken! Tuurlijk mocht dat! Ze heeft toch ook recht op pauze.

    Heb er eerlijk écht niet over na hoeven denken. En je bent toch geen uren bezig?
     
  19. duplo

    duplo Lid

    17 dec 2013
    94
    0
    6
    NULL
    NULL
    Ik kolfde zelf ook toen ik weer aan het werk ging. En bij de volgende weer. Ik zou er echt totaal geen problemen mee hebben.
    En uiteraard zijn er bij ons in huis ruimtes genoeg waar je je op het gemakje terug kunt trekken. In de auto vind ik echt not done.
     
  20. duplo

    duplo Lid

    17 dec 2013
    94
    0
    6
    NULL
    NULL
    Maar dat vind ik wel raar. Je hebt op een werkdag van 8 uur, 2 uur recht om te kolven. Dat is dan in feite eigen tijd. Dus eigenlijk is dat dan toch de baas (kraamzorg instantie) zijn probleem?
     

Deel Deze Pagina