Soja idd mee oppassen. Als je lactose vrije koemelkproducten kunt gebruiken zou ik daar liever voor kiezen dan soja oid. Soja, amandel, rijstemelk (etc) zijn eigenlijk geen vervangers voor melk. Je kan dan dus beter kiezen voor lactosevrije (koe)melk. Mijn jongste had kea en soja allergie en kreeg eczeem wat niet gerelateerd was aan voeding of andere allergie. Ik ben toen probiotica gaan geven en dit hielp heel goed. Juist in de winter met verwarming etc heb je meer kans op een droge huid.
Onze zoon heeft een milde lactose-intolerantie. Hij kan wel kaas en boter verdragen en zelfs af en toe yoghurt of een bolletje roomijs. Bij hem zijn “niet te veel” en “niet te vaak” echt de toverwoorden. Gewone melk verdraagt hij veel minder goed. Die geven wij lactosevrije van Minus L (verkopen ze o.a. bij Jumbo). Minus L heeft een heel uitgebreide lijn van lactosevrije producten. Een lactose-intolerantie kun je het beste aantonen door lactose een tijdje helemaal te vermijden. Bij onze zoon ging het vrijwel meteen beter met de buikpijn en de ontlasting. Pas op met plantaardige melkvervangers. Soja schijnt niet echt goed te zijn voor de gezondheid (is erg bewerkt) en in amandelmelk zit echt helemaal niks aan voedingsstoffen. Wij lieten onze zoon een tijdje amandelmelk drinken omdat het bij hem eerst ook onduidelijk was of het nou koemelk of lactose was en zijn groeicurve ging helemaal plat. Nu is jouw dochter wat ouder (zoon was 15 maanden) dus ze is niet meer zo afhankelijk van melk maar voor een dreumes zou ik plantaardige melk afraden. Ik ben nu onderzoek aan het doen naar het effect van pasteuriseren en steriliseren van melk. Het schijnt dat door de sterke verhitting veel goede eiwitten en de van nature aanwezige lactase (melksuiker) kapot gaan. Als iemand dan te weinig lactase aanmaakt in de darmen verdraagt hij of zij geen lactose. Ik twijfel nu over rauwe melk omdat dat weer andere risico’s met zich meebrengt maar het schijnt wel dat mensen met lactose-intolerantie dat veel beter verdragen.
Mijn kinderen eten nu vrijwel geen melkproducten en ook geen plantaardige melk, omdat ze als baby en dreumes kma hadden en het daardoor gewoon nu niet lekker vinden. Dat gaat helemaal prima! Dus ik zou niet zoeken naar allerlei alternatieven, zeker als die Minus-L gewoon goed gaat.
In principe heb je gelijk. Als iets werkt hoef je niks anders te proberen. Ik ben het ook nog aan het overwegen om rauwe melk te proberen. Als boerendochter hing ik vroeger regelmatig met mijn mond onder de koeltank (dat is nog eens verse melk) en ik heb nooit iets opgelopen. Maar het blijft natuurlijk een risico. Dat rauwe melk waarschijnlijk beter wordt verdragen door mensen met lactose-intolerantie heb ik overigens uit een wetenschappelijk artikel en niet van een kruidenvrouwtje ofzo, dat scheelt. Ik vind het sowieso interessante materie dat voedingsmiddelen blijkbaar dusdanig bewerkt worden dat ze voor sommige mensen ongeschikt worden. Er komen ook steeds meer allergieën bij kinderen voor. Dat komt o.a. door te goede hygiëne en veranderde voeding. Dat zet me toch aan het denken. Ik heb het melk-vraagstuk aan mijn vader voorgelegd en hij zei ook dat de melk nu heel anders van samenstelling is dan veertig jaar geleden. Er is nu ook een nieuw soort melk (A2-melk) van o.a. Jersey koeien. Dat ras is veel minder doorgefokt dan onze eigen koeien en de melk is dus puurder. Het schijnt dat dit dan weer heel goede melk is voor (een deel van de) mensen met een koemelkallergie. Ik vind dat best boeiend.
Amandelmelk zitten inderdaad weinig eiwitten in, maar dat sojamelk slecht zou zijn op de hormoonhuishouding is achterhaald. Er is zelfs groeimelk te krijgen voor peuters vanaf 1 van Alpro met toegevoegde voedingsstoffen.
Kan kloppen, maar je zegt het zelf al: toegevoegde voedingsstoffen. Van nature is het dus niet veel. En hoewel het in sommige echt een goede oplossing kan zijn ben ik geen fan van toevoegingen. Dat het achterhaald is dat soja niet echt gezond zou zijn wist ik niet. Ik zal er een onderzoekje aan wijden.
Sojamelk en notenmelk (zoals amandelmelk) moesten wij in het begin even vermijden omdat daar ook makkelijk een allergie voor te ontwikkelen is. Later (na 4 weken helemaal lactosevrij) mochten dat ook gaan proberen.
Mijn dochter bijna 4 en ikzelf zijn beiden lactose intolerant. Wij weten het bij haar al vanaf 1,5 jaar oud zelf was ik er voor haar geboorte al bekend mee. Hier werd lange tijd alles geweten aan de borstvoeding, nooit tevreden veel krampen spuitluiers (10-15 per dag) niet doorslapen (dit doet ze pas sinds een goed half jaar daarvoor we hebben tijden gehad dat e 10-12 keer per nacht wakker was door buikpijn) We weten bij haar door eliminatie en bloedonderzoek dat zij lactose intolerant is ook dat ze het van mij heeft het zit in het dna de ademtest hebben wij niet gedaan, haar grens is heel laag en als het eens fout gaat heeft ze er minimaal 6 weken last van dus voor een mogelijke bevestiging die bij een hevige intolerantie zelfs vaak niet zichtbaar is doen wij dit niet. (was in haar geval ook zeker niet nodig) Zij kan dus ongeveer een gram verdragen per dag. We zijn dus ook heel streng. ik heb een hele uitgebreide lijst en hier mag ze niets van hebben en zeker melk poeder wei poeder en dat soort dingen mag ze echt niet. Chocopasta is ze dol op en de ah verkoopt van die hele grote potten eigen merk die zijn dus zonder (ik roep vaak nepchocola) mag, ze is dol op chocola. In ons geval is ze niet anders gewend en weet het zelf te verwoorden ze vraagt het altijd aan 1 van ons en bij twijfel of als wij er niet bij zijn neemt ze het niet. Er vallen heel veel dingen af maar gelukkig blijft er wel wat over.