Een vraagje voor degene die wel logopedie hebben gehad voor hun kind van rond 2,5 jaar. Wat doet/deed de logopedist bij jullie? Ik ben nu 2x geweest met zoon van bijna 2,5 maar de spelletjes die ze doet doen we thuis ook. Dus ik zie nog niet echt het 'verschil' in aanpak. Zij pakt een spel dubbele kaarten, legt de kaarten enkel op de grond en de tweede set, de dubbele, moet hij dus op de andere plaat leggen. Nou ja, hij vindt het prima en een leuk spel. We doen dit thuis ook wel en uiteraard praat ik erbij net zoals zijn ook doet. Alleen dan minder luid haha. Verder haalt zij er gebaren bij. Zoals konijn en dan het gebaar van konijn erbij. En een blaasspelletje heeft ze gedaan. Maar goed, zoon blaast iedere avond zijn eten koud en blaast door de rietjes om bellen te blazen in zijn drinken dus die mondspieren heeft hij echt wel onder controle. Ik heb voor mezelf ongeveer 4 afspraken de tijd gegeven om te kijken of ik er meerwaarden van inzie. Maar tot nu toe na 2x nog niet echt. Nu ben ik wel op eigen initiatief heen gegaan dus niet op aandringen van CB of arts. Zoon praat wel soms in 2 woorden, mama kijk, mama die maar zijn woorden schat is minimaal (alle dierengeluiden, uil, mama, papa, thuis, huis, uil, die, kijk) hij geeft dingen eigen woorden. Bv. als hij een brandweerauto of politieauto ziet is het toettoet. Trein is toet. Hond is wawa. Kan zich prima redden met zijn mimiek overigens en is charmeur eerste klas. Hij begrijpt alles en voert alle opdrachten uit die je vraagt. De reden dat ik naar logopedie ben gestapt is meer voor hem. Hij raakt op het kinderdagverblijf en thuis snel gefrustreerd wanneer hij niet begrepen wordt door andere kinderen of zijn zus. Wat vervolgens uit in haren trekken en bijten. Erg vervelend voor beide partijen natuurlijk. Nu gaat het op het kinderdagverblijf wel veel beter en zijn de incidenten minimaal gelukkig. Maar ik ben dus benieuwd hoe jullie logo-sessies verliepen/verlopen.
Mijn oudste heeft logopedie gehad toen ze bijna 3 was en met bijna 5 nog een keer. Maar niet omdat ze slecht of onduidelijk praatte, maar om een andere reden..weet niet of je dan wat aan mijn ervaring hebt?
@tuc, nee, niet echt denk ik. Ik zoek echt voor nu ervaringsverhalen van dezelfde leeftijd/'problemen'. Bedankt!
Hier hetzelfde met 2,8 maand naar logopedie, John had/heeft een eigen taaltje, hier ging de logopediste in zijn spel mee en paste daar de taal op aan en de andere keer ging ze echt woordjes met hem oefenen, maar dat werkte averechts, omdat dat hem frustreerde, uiteindelijk ging het wel wat vooruit, maar niet genoeg en raakte hij steeds meer gefrustreerd, nu zit hij bij kentalis, om hem nog meer te laten praten en z'n eigen taaltje eruit te krijgen, nu maakt hij vel meer sprongen (daar zit hij van de 3,8 maand)
Ik ga dus binnenkort naar de logopedist..mijn zoontje moet nog 2 worden, in feb. maar praat eigenlijk niet, ja, zijn eigen taaltje...als dat niet helpt zou ik doorverwezen worden naar een ander centrum...ben benieuwd.
Moet zeggen dat zoonlief zichzelf nog niet heeft laten horen bij de logopediste... Wil ook niet iedere keer doen wat ze vraagt, hij is nogal dwarsig aangelegd + zijn leeftijd werkt dat ook niet echt lekker mee natuurlijk. De eerste keer wilde hij niet eens mee in de kamer ondanks dat ik er al zat. Toen dacht ze dat hij zelf wel zou komen..... nou mooi niet natuurlijk. De tweede keer duurde het korter en kwam hij uiteindelijk wel zelf. Maar heb zo'n idee dat hij haar maar 'raar' vindt, vooral wanneer ze zo hard praat zie je hem echt kijken van 'wat doe jij nou raar' Geloof dat de enige woorden die hij heeft gezegd is 'thuis', 'mama' en 'daar' omdat hij dan de kaart had gevonden welke dubbel was. Dus ze weet ook niet echt hoe en wat hij zegt behalve wat ik heb verteld. Wat is Kentalis precies? Ze had het erover dat wanneer ze dacht dat het niet veel hielp ze hem naar het audiologisch centrum wilde sturen. Ze dacht dat hij misschien dan niet alle tonen kon horen. Maar ja, ik denk dan al snel als hij niet alle tonen zou horen waarom voert hij alles wel uit wat je zegt. En wat hij zegt aan taal is wel normaal en niet als een onderwater bubbel bv. wanneer iemand half doof is.
Heeft de logopediste de intake test gedaan, of zijn die spellen onderdeel van de test? In principe beginnen ze de behandeling en met een uitgebreide test om vast te stellen waar het kind staat en wat de verbeterpunten zijn. En waarom vraag je haar niet wat ze doen, en wat het doel daarvan is? Mijn zoon ging van 3,5 tot 5,5 jaar naar logopedie, en we hadden na elke afspraak 5min nabespreking met het uitleg wat ze hadden gedaan en waarom, en wat we die week konden oefenen thuis. Het is juist de bedoeling dat jullie ook hetzelfde met hem thuis voortzetten, van dat half uurtje per week leert hij niet praten. Maar dan moet je wel weten hoe en wat
Audiologisch centrum voert een heel uitgebreid onderzoek: gehoor, logopedie en algemene ontwikkeling. Zo zoeken ze naar de oorzaak van spraakachterstand. En kleine kinderen horen in principe veel beter als wij, hij hoort tonen te kunnen horen die jij niet hoort. Heeft verder niks met doofheid te maken.
Hoi Adi, Ik begrijp dat ze daar volledig uitgebreid onderzoek doen. En mocht het een advies zijn dan zal ik dat ook zeker ten handen nemen!. Dat wist ik niet. Ik begreep dat als hij bepaalde tonen niet kan horen hij misschien daarom ook niet goed zou kunnen praten? Dat bedoelde ik met 'onderwaterbubbel'. Of is dat ook niet zo? Hij heeft bv. wel eens auto ipv brrrbrrr gezegd en rozijn ipv szijnch maar dat was allemaal eenmalig. Daaruit concludeer ik (misschien niet terecht, dat zou natuurlijk heel goed kunnen) dat hij wel goed hoort en ook de woorden goed kan zeggen maar het dus maar 1x doet en daarna niet meer. Dat hij gewoon het nut er nog niet echt van inziet om zijn best er voor te doen. Ik praat er wel eens met hem over, want een soort van gesprek kun je prima met hem voeren. Maar hij zegt gewoon nee wanneer je vraagt of hij ook niet graag beter wil praten zodat we elkaar beter kunnen begrijpen.
Mijn eerste bezoek hebben we inderdaad een gesprek gehad, dubbele afspraak, en heb ik verteld wat en hoe hij praat. Zij gaf toen aan dat het invoeren van gebarentaal de druk van de ketel af zou halen. Later ging ik nog eens nadenken (heb ik altijd met dit soort afspraken) en bedacht ik 'welke druk' want wij leggen er geen druk op. En qua gebaren is het leuk maar ik vindt het voornamelijk voor hem vervelend dat het communiceren met andere kindjes lastig gaat in het spel. Hij kan dan niet snel genoeg duidelijk maken wat hij wil en dan gaat het fout. Als hij de gebaren zou kennen maar die andere kindjes niet... wat heeft het dan voor toegevoegde waarde. Maar goed dat dacht ik dus na het gesprek. Haar uitleg is dus dat de gebaren de druk eraf halen en hij zo kan communiceren. Maar ik heb geen last met het communiceren met hem, begrijp prima wat hij bedoeld en wil. Wanneer ik het niet snap vraag ik om meer uitleg. Ze vroeg ook of ik hem wel eens liet denken dat ik hem niet begreep om hem 'uit de tent te lokken'. Dit doe ik niet omdat ik daar totaal de functie niet van snap. Als mij dit zou overkomen en het gevoel wat daarbij komt kijken is dit echt niet prettig. Dus waarom zou ik hem dat aan doen. Hem laten kiezen tussen banaan of appel heeft ook geen zin. Hij blijft wijzen en wanneer je daar niet op reageer en blijft vragen banaan of appel geeft hij aan 'laat maar, ik hoef niets meer' Ik ga het ook vragen hoor de volgende keer. Maar was gewoon benieuwd naar ervaringen van andere. Ik heb echt geen idee wat het momenteel aan extra ondersteuning bied op dit moment. Daarom probeer ik het ook een 4 tot 6 afspraken maar als ze dit soort spelletjes blijft doen heeft het voor mij geen toegevoegde waarde. Wij spelen zelf ook die spelletjes met kaartjes bij elkaar zoeken, lezen +-5 boekjes per dag (op zijn eigen verzoek), spelen domino met plaatjes, praten veel met elkaar etc.
Kentalis is een audiologisch centrum dus idd wat adi zegt En ik had ook het idee dat John wel goed hoorde, totdat we bij kentalis kwamen en daar een gehoortest werd gedaan en eruit kwam dat hij met z'n rechter oor niet zo goed hoorde, toen naar de kno arts en daar kwamen we erachter dat hij bij beide oren vocht achter het trommelvlies had, 2 dagen daarna buisjes gekregen en daarna wel verschil gemerkt, vooral met harde geluiden, dat hij dan ineens z'n handen voor de oren doet. Wij hebben ook periodes gehad dat John niet mee wou werken bij logopedie en vooral toen er gewisseld werd met logopedistes, wou hij helemaal niet meer, tot de andere weer terug kwam, bij de 2e had hij geen klik, dus werkt het ook niet
@Dina88 Had het al opgezocht . Nieuwsgierig hoor: had John al vaker last van zijn oren qua ontstekingen oid? En wat voor harde geluiden waren dat dan waar je verschil mee merkte. Ik vind het gewoon lastig. Mijn dochter was ook laat met praten. Toen zoon geboren werd was ze 2,3 jaar en zei ook nog niet veel. Pas met 2,5 zei ze in eens 'appeltaart' en toen ging het snel. Bij haar maakte ik me ook geen zorgen, ze was met alles wat later. Bij zoon maak ik me ook geen zorgen. Ik dacht dat logopedie hem misschien een extra handje zou helpen zodat hij niet meer zo gefrustreerd hoeft te raken wanneer andere kinderen hem niet begrijpen. Maar nu met die kaartjes en dat blazen... tja zie ik gewoon de toegevoegde waarde niet zo. En daarom benieuwd of dat bij andere ook zo gaat of dat ik misschien gewoon de verkeerde logopediste tref.
Nee John had nog nooit een oorontsteking gehad, ook geen pijn aan de oren, dus kwam erg onverwachts, met harde geluiden bedoel ik, als de televisie of radio al maar iets te hard is. Ik maakte en maak me eigenlijk nog steeds geen zorgen, we hebben altijd gezegd het komt wel, maar het is dat hij gefrustreerd raakte, dat we hulp hebben ingeschakeld en ook de logopediste bij kentalis zegt, als hij de knop omzet dat kan het heel snel gaan.
Hier twee keer per week naar de logopediste, op advies van cb (nu ook 3 dagen psz om spreken op gang te brengen). Eerste keren was ik mee binnen, nu gaat zoonlief alleen naar binnen en word ik de laatste 5 minuten op de hoogte gebracht. Ze spelen lotto, leren gebaren, lezen dierenboekjes en maken geluiden, etc. Zoals je zelf zei, dingen die je thuis eigenlijk ook doet. Hier helpt het wel dat iemand anders dan mama met zoonlief oefent, als er een woordje bij komt is Tom ook trots en laat het meteen horen. Ik gebruik de "praatles" ook om zelf tips te krijgen hoe ik thuis beter met hem kan oefenen. Ze zeiden wel dat pas na 2 maanden te zien is of er succes is of niet, ivm wennen en de juiste aanpak vinden. Tom had vocht achter de trommelvliezen en een net-wel/net-niet goed gehoor. Echter werd in het wkz gekozen om af te wachten of het vocht wegtrekt, ipv buisjes. Inmiddels gaat het weer beter, wel bijhouden. Nauwelijks verkouden, dus geen idee waarom hij gehoorproblemen had. Zitten nu ook nog in een logopedie traject.
Als je lid bent van de bieb, zoek dan eens het boek Praten doe je met z'n 2-en. Mijn zoon heeft ook logopedie, gaat naar cluster 2 onderwijs (een school van kentalis) sinds april vorig jaar. Logopedie hier in het dorp heeft hem niet geholpen. Is begonnen met 2,5, met 3,5 overgegaan naar het MKD, is inmiddels bijna 5,5. De logopedische aanpak van het MKD heeft mijn zoontje wel enorm geholpen, evenals de cursus die wij gedaan hebben (hanencursus, praten doe je met z'n 2-en). Hij had een eigen taal, naast de beperkte taal die hij sprak. En dat was geen toet toet of wa wa, maar echt een volledig onnavolgbaar gebrabbel. Hij kon echt hele verhalen afsteken in de volle overtuiging dat je hem wel verstond/begreep. Daarnaast begreep hij ook heel veel niet van wat je tegen hem zei, maar wist hij dan wel weer dingen waarvan ik dan weer niet kon rijmen hoe hij dat dan wel allemaal kon zeggen/weten, maar niet snapte wat: ga je schoenen maar pakken" inhield. Hij kon ook soms een woord zeggen en hem dan gewoon een half jaar niet weer gebruiken. Heel vaag allemaal.
Wat de logopediste in het dorp deed was na de intake en dus een score verzamelen met de schleich-testen, ging ze verder met van die drukke zoek-platen. Met kaartjes en verhaaltjes e.d. Moest woordenschat vergrotend zijn. Alleen vond mijn zoontje er geen bal aan. Het rare was dan ook dat hij over het algemeen alles op die platen prima kon benoemen, maar hij gebruikte zijn taal niet. Op het MKD zijn ze met hem in spel zijn woordenschat gaan vergroten. Dus met datgene waar op dat moment zijn interesse lag. bijvoorbeeld met het spelen met de garage waarom de ene auto er wel in past (die is klein) en de andere niet (die is te groot). Hij gaat omhoog met de lift, enz. Dat deden we thuis ook. Niet constant aan het 'testen' (wat is dit, hoe heet dat ook maar weer, weet je hoe je dit noemt?), maar gewoon in gesprek/spel op een leuke manier bezig zijn met taal. De auto is rood, de grote hond blaft naar de kleine hond.
onze zoon van 2.5 gaat ook naar logopedie. Zijn begripsvorming is heel hoog maar hij spreekt met 1, soms 2 woorden en nog erg onduidelijk. Ook speelt hij weinig met fantasie, maar is vooral bezig met benoemen of dingen maken (klei, knutselen, bouwen etc) Hij doet daar iedere week een spelactiviteit, waarbij een aantal woorden centraal staan + het gebruik van fantasiespel. Bijv: Spelen met de dieren. De dieren gaan in het hok, uit het hok, de dieren lopen, eten, slapen etc! De logopedist leidt het spel. Ik kijk mee en speel dezelfde activiteit in die week ook thuis, waarbij ik ongeveer dezelfde woorden/zinnen herhaal. Week erop vraagt ze hoe het is gegaan, welke woorden wel/ nog niet goed gaan. Dan vervolgactiviteit of nieuwe activiteit.
Dl is gevolgt omdat ze een zeer slechte eter is en de ka haar nog te weinig vond praten. Maar t is echt volgen geweest dus geen behandelingen, 1 x per 4 mnd ongeveer. Ze had een gesprek hoe t thuis ging en observeerde ondertussen hoe ze speelde en speelde zelf mee. Ook heeft ze 2 x de koffertesten gedaan, 1e keer was ze nog te jong en van de week beide gedaan en is ze een heel gemiddeld kind. Ik vond wel fijn even weten waar je op moest letten en hoe ze t deed