Ik ben 2,5 week geleden een klein moestuintje begonnen. Aardbei plantjes in hangbakken lijken het goed te doen. Ook de radijsjes doen het goed. Wortel lijkt nu ook op te komen. Courgette deed niks. Dus vandaag opnieuw gezaaid. Rucola en pluksla wachten ik nog ff af. Is zo lastig te zien tussen al het onkruid. Bloemkool heeft misschien ook nog ff tijd nodig. En ik heb ook een Japanse wijnbes gepland. Ben benieuwd. Nu zomaar een beetje aan het uitproberen. Kijken wat het wordt.
Wij zijn vorig jaar zomer hier komen wonen. Moestuin is verplaatst, de toplaag hergebruikt. En daar komen verrassingen uit! De lavas, bieslook en munt waren al duidelijk. Maar inmiddels kwam er ook al dille opzetten. Ik ruik vaak aan een blaadje "onkruid" om te kijken wat het is. Blijkt er dus rucola spontaan op te komen
Toen ik mijn kas wilde voorbereiden voor de nieuwe tomatenplantjes ontdekte ik een tomatenplant die al even groot was als de plantjes die ik er in zou zetten. Die mag dus ook lekker doorgroeien. Hier doet de sla het goed in de kas. Deze week ga ik voor het eerst oogsten en de volgende bak is al ingezaaid. De prei zaailingen komen op, de andijvie begint te groeien dus die zal ik later ook uitplanten denk ik. Ik ga straks nog een rondje doen door de moestuin, maar de uien zijn al best groot, de pastinaak komt mooi op, maar de worteltjes doen helemaal niks dit jaar - jammer. Misschien toch nog net te vroeg gezaaid? Verder benieuwd naar hoe groot de courgetteplanten en pompoenen al zijn, die heb ik in de volle grond gezaaid een krappe maand geleden.
Zou kunnen dat het nu te droog en te warm is voor de wortels. Had het een paar jaar geleden ook dat ze dan net uit de grond komen en dan eigenlijk meteen al afsterven omdat ze niet diep genoeg geworteld (haha) zijn voor water en dan meteen wegbranden door de zon. Hier gaan de tuinbonen goed. 1.5 weken geleden sperziebonen gezaaid nog niets van te zien. Pompoenen en courgette doen het wel maar gaan niet heel hard. Ben die droogte wel beu, kan elke keer weer erheen om water te geven, tijd voor een goede regenbui.
Ik dacht dat mijn bloemkool mislukt was, bladeren waren grotendeels geel geworden en slap. Maar gisteren bij het water geven, zag ik toch al hele kleine bloemkooltjes.
Mijn koolplantjes waren mini toen ik ze onder een kasje in de bakken zette. Ik ga straks een rondje doen en kijken of ze het hebben overleefd, anders zaai ik iets anders op die plek. De bonen doen het hier altijd goed. Peulen klimmen al langs het gaas, de doperwten moet ik op gaan binden en de stambonen schieten ook uit de grond. Ik houd van bonen! Dit jaar ook droogbonen voor het eerst, ik ben benieuwd.
Ik heb ineens van meerdere kanten plantjes gekregen. Maar ik ben bang om ze in dit weer te gaan uitzetten in de grond. Naar mijn idee zijn ze momenteel beter af in hun kweekbakjes in de halfschaduw met hun voetjes in het water ipv de shock van het verplaatsen en de droge hitte tegelijk te moeten verwerken... hoe kijken jullie daar tegenaan? Want dit weer lijkt ook nog wel even te gaan duren.
Ik zou ze over t algemeen wel uitplanten, maar echt minimaal 2 keer per dag water bij de voet geven, liefst 3 keer. En beschermen tegen de volle zon als het even kan in de eerste paar dagen. Ligt er natuurlijk wel een beetje aan wat voor planten.
Ik volg ini 's moestuin. En heb het Mülchen overgenomen. Zo blij mee dat ik dat geprobeerd heb. Ik hoef er lang niet zo vaak naar om te kijken. Onkruid komt er haast niet door. En de bodem blijft lekker vochtig. Ook voor aanplant nieuwe plantjes ideaal dat het grond nier zo droog is.
Wie weet wanneer je doperwten kan plukken? Ik zie overal peulen aan hangen maar ze zijn nog groen en dun.
Pas als de peul (zo goed als) rond is, dus echt goed dik laten worden. En anders dus lekker door laten groeien.
Afharden, anders verbranden ze levend op de bladeren. Water geven, uurtje in de ochtendzon en weer in de schaduw, in de middag uurtje in de zon, en wrer in de schaduw, avondzon hetzelfde. Dit doe je een week en dan steeds een kwartiertje langer in de zon en steeds minder water geveb. Na een week kan je ze uitplanten. Als er tomatenplanten bij zitten plant je die zo diep tot aan de onderste bladeren. De haartjes op de stam van de tomaat zijn wortels. Hoe dieper je ze plant, des te meer wortels ze vormen, des te sterker je planten en des te minder je water hoeft te geven.
Hier hebben we de tuinplannen weer een jaar vooruit geschoven dus de moestuin ook. Met al die droogte leek het ons geen goed idee om nieuw gras te gaan zaaien dus doen we alles volgend jaar (Nieuw gras en klaver, nieuwe tegels en moestuin correct) maar voor nu staat een groot deel in bakken. Ik heb wel een klein stukje in de tuin omgespit, een vierkante meter ofzo en daar 2 paprika plantjes, een water meloen en iets ingezet waarvan ik geen idee heb wat het is. Het groeide in een opkweekbakje van een watermeloen maar wat het nu is geen flauw idee. Het heeft hele kleine witte bloempjes en sommige veranderen in kleine bolletjes. Misschien ben ik wel onkruid aan het opkweken maar vond het wel grappig om eens te zien. Verder doen de courgettes het goed, we hebben er al een flink aantal af kunnen halen. Ook de vleestomaten gaan lekker en 2 van de 4 bloemkoolplanten worden al groot. De andere 2 heb ik als experiment in een bak gezet die we volgend jaar gaan afbreken dus ik zie wel. Ik heb nog een bak andere aardbeiplantjes maar die heb ik vrij laat uitgeplant dus ben benieuwd of daar nog wat aankomt. En helaas hebben 2 van de 3 komkommers het ook niet gered en de laatste worden de bladeren geel van, dus hoop dat die er wel doorkomt.
Misschien weet iemand hier het. Mijn courgetteplanten doen opeens raar. De groeiende bloemen worden, hoe klein ook, opeens geel en vallen eraf. 1 van de 2 had luizen maar die zijn nu bijna allemaal weg. Ik zie verder geen rare dingen. Volgens een filmpje moest ik de onderste bladeren wegknippen wat ik ook gedaan heb maar vooralsnog werkt het niet. De bladeren blijven wel groen, het zijn puur de nieuwe vruchten en bloemen die geel worden.
Aardbeivraagje. Mijn aardbeien doen het supergoed dit jaar. Ik haal er om de dag een bakje vanaf. En superlekker. Maar ze blijven we heel erg klein. Meeste nog geen cm in doorsnee. Wet iemand hoe je grotere aardbeien krijgt? Verder heb ik dit jaar alleen wat kruiden, rucola en frambozen en blauwe bessen. Geen groenten. De rode bieten die ik gezaaid had hebben de katten uitgegraven Ondanks de koffieprut die ik rijkelijk gestrooid had.
Hebben jullie nog tips tegen slakken? Bij de Action had ik deze dingen gekocht, maar vanmorgen was er weer aan mn sla en wortelloof gegeten. Zouden ze nog in de bak zitten? Ik zie geen slijm sporen.