Ontwikkelingsvoorsprong

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door stampertje, 4 okt 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Gentle

    Gentle VIP lid

    10 okt 2007
    6.979
    1
    36
    Overijssel
    Voor de rest: het zoveelste topic over voorlopende/HB kids, waar je de zoveelste discussie krijgt over waarom het allemaal een beetje onzin is en we ons niet zo druk hoeven te maken.

    Voor wie wel echt iets hierover wil weten en serieus genomen wil worden: hb-kind-forum.nl • Forumoverzicht
     
  2. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    die discussies zijn al jaaaaaren geleden gevoerd over speciale onderwijs. het ging niet zo maar om dat men altijd dacht dat kinderen met handicap of achterstand door belasting betaler rechten kregen.
    kijk, vroeger als je zo een kind had had het kind gewoon pech en bleef gewoon thuis of naar een inrichting. zo werken politieke processen. heel traag totdat een draagvlak ontstaat en men geld beschikbaar wil stellen.
     
  3. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    En dat laatste is nu nogal een issue :)

    Maar het wordt per gemeente bepaald of je "busje" betaalt word overigens.
    Dus je kunt ook gewoon verhuizen.. :)
     
  4. Madeliefke

    Madeliefke VIP lid

    19 jan 2008
    6.317
    216
    63
    Tupp, jouw ideeen over het onderwijs kloppen niet met mijn beleving. Wij werken in onze stichting al 10 jaar in drie niveaus in het regulier onderwijs.

    1 niveau voor de gemiddelde leerling
    1 niveau voor de zwakkere leerling
    1 niveau voor de meer-hoogbegaafde

    Zo verdeel je de aandacht evenredig over ALLE leerlingen. Ook is er 1 dag in de week een Plusklas voor de leerlingen van groep 6-7-8. Deze klas is dan op het voortgezet onderwijs.

    Verder is alle lesstof aangepast op de niveaus. Dus een leerling die al kan lezen in groep 3 hoeft niet hetzelfde simpele werkboekje te maken.

    Je hebt goede ideeen, maar deze zijn voor ons allang realiteit en vind het zelfs een beetje achterhaald dat er bij jullie zo niet gewerkt doet, dan doe je idd leerlingen te kort.

    Heb gisteren nog een lezing over HB bijgewoond om zo nog beter te kunnen afstemmen op deze groep leerlingen. Onze school is hier heel erg alert op en wil ook van alle leerkrachten dat ze zich regelmatig bijscholen mbt meer- en hoogbegaafd heid.

    Passend onderwijs geldt niet alleen voor de zwakkere leerling, maar ook voor de slimmere leerling!!
     
  5. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Mja en in heel veel gevallen... Is dat dus niet het geval.
    (En een zonlijn is voor veel hoogbegaafden niet genoeg... Terwijl veel leerkrachten dat al classificeren als heel moeilijk. Zal zo zijn voor veel kinderen.. Maar niet altijd)

    Ken inmiddels m'n portie hoogbegaafden... En soms gaat het prima op school... Maar veel vaker gaan daar meerdere schoolwissels aan vooraf.
    En denk grofweg de helft daarvan zit dus niet op een leonardo school en wil daar ook helemaal niet heen.

    En bijv onze school kan dat ook... Maar onze aanpasser.. Die dus enkel thuis wat laat zien en op school niet.... Kunnen ze alsnog niks mee.
    Gemiste kans toch. Voor zowel school als kind zegmaar :)
     
  6. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.270
    6.801
    113
    Is het door BAS onderwijs al niet best goed aangepakt door de verschillen in niveaus?

    Zo kun je toch in rekenen op niveau B les krijgen ( bijvoorbeeld) en taal op niveau A?

    Ik weet er nog niet zoveel vanaf omdat onze dochter in groep 2 zit en dit nog niet krijgt.
     
  7. Madeliefke

    Madeliefke VIP lid

    19 jan 2008
    6.317
    216
    63
    Zolang ze op school geen signalen geeft dat ze meer aankan, zal de de school idd niets ondernemen omdat dan op school de behoefte er vanuit het kind niet is...

    Ik vind het vertrouwen in het onderwijs wel erg schrijnend...
     
  8. cherie

    cherie VIP lid

    18 okt 2009
    5.757
    0
    36
    waar woon je welke klas doen je? is er nog plaats?:D:D:D:D Grapje. weet je.. niet altijd is alles haalbaar. maar als een kind (ongeacht welke groep) zo'n leerkracht krijg als jij die alleen al BEGRIP! kan opbrengen. zijn een hoop kinderen en ouders al een heeeel eind geholpen.

    (gaat weer uit de discussie.)
     
  9. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63


    kind was net 2 jaar oud en hij kon al vragen: hoe weet je dat? dat het van mij is?
    dan is het al duidelijk genoeg,toch?
     
  10. lennylenn

    lennylenn Niet meer actief

    Ik snap je zo goed! Ik heb geen enkele reden om vermoeden te hebben dat ik een hoogbegaafd kind heb hoor maar ik snap wel het stukje waarin je zegt dat sommige ouders het pushen zeg maar. Een vriedin van mij was er zo eentje. Ik vond het zo zielig voor dat kindje! ( net 3) hij moest naar het journaal kijken, nee geen kinder journaal. Gewoon grote mensen. En boos worden als ik zei dat dat niks voor een kind is en ik het nut ervan nier inzag. Ze pushte hem op elke mogelijke manier. Ik ben juist "blij"
    Dat mijn kinderen zich normaal ontwikkelen want tuurlijk ben je wel trots op je kind als hij of zij een hogere iq heeft maar vor dat kind is het echt geen pretje en ik denk dat sommige ouders daar geen rekening mee houden en proberen koste wat het kost hun kind tot een genie te maken. Het kind is het of is het niet.
     
  11. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.839
    19.177
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    @Madeliefke: Het staat bij ons helaas nog helemaal in de kinderschoenen. Er is de laatste jaren veel aandacht geweest voor de kinderen die D/E-scores halen. Een enkele leerkracht doet al 'iets' voor de betere leerlingen. Maar dat is helaas nog geen goede, geborgen doorgaande lijn. Daar wordt vanaf nu aan gewerkt. Beter laat dan nooit. Gelukkig zijn er ook al scholen die hier al een stuk verder in zijn, dus we hoeven niet helemaal het wiel uit te vinden. Maar wij zijn nu nog een beetje in de fase: inventariseren welke geschikte materialen er al zijn en wat er nog meer op de markt is (dus als je tips hebt :)) En we zullen nog draagvlak moeten creëren bij het team. Want zelfs dat is helaas niet vanzelfsprekend.

    @Cherie: Dank je. Ik doe mijn best, maar ik ben er nog niet.
     
  12. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Wel jammer dat de ervaringen met het basisonderwijs zo slecht zijn... Dat hoeft niet. Dat is mijn persoonlijke ervaring als zus van en als moeder van. En de scholen waarmee ik in aanraking ben gekomen zijn vast niet de enige scholen in Nederland...
     
  13. Madeliefke

    Madeliefke VIP lid

    19 jan 2008
    6.317
    216
    63

    Ik denk dat er heel veel info al bij je bekend is en kan je aanraden om binnen je stichting eens te gaan kijken bij iemand die al in niveaugroepen werkt. Hoe dat in de praktijk precies gaat. Werkt heel inspirerend vond ik.
     
  14. Jiska

    Jiska Fanatiek lid

    6 mrt 2007
    1.477
    3
    38
    Overijssel
    Eens! Er zullen zeker scholen zijn waarbij passend onderwijs in de kinderschoenen staat of waar niet voldoende aandacht is voor de hoogbegaafde leerling, maar er zijn (denk ik) meer scholen die zich wél inzetten voor deze leerlingen.

    Ik ben zelf leerkracht en ik herken de negatieve reacties niet. Bij ons op school hebben alle leerkrachten scholing gevolgd rondom het omgaan met hoogbegaafde leerlingen, er zijn veel materialen aangeschaft en er is, naast de aanpassingen tijdens de 'gewone' lessen, één keer per week een plusgroep.

    HB is inderdaad niet alleen een kwestie van 'iets eerder kunnen dan andere kinderen', het is een andere manier van de wereld ordenen en structureren waardoor deze kinderen zich soms eenzaam kunnen voelen en anders dan andere kinderen. Voor mij als leerkracht betekent het dat deze kinderen ook behoefte hebben aan een andere instructiemanier. Kijk eens hier: Topdown denken « Ik leer in beelden . HB kinderen zijn nl. in 90 % kinderen die topdown denken.

    De reactie dat ouders met een HB-kind (dat klinkt leuk :)) dit alleen maar zouden melden om op te scheppen vind ik zeer kwetsend. Ik ervaar in de praktijk dat deze kinderen vaak eenzaam zijn, gaan wegduiken/onderpresteren, weinig sociale aansluiting vinden bij hun leeftijdsgenoten. Alleen daarom al zijn het leerlingen die aandacht en zorg verdienen, net zo goed als dat kind wat achterblijft bij lezen.
     
  15. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    @lennylen: hihi hier vandeweek een boze kleuter omdat we thuis nooit het jeugdjournaal kijken. En stiekem vind ik dat al niks voor kleuters.. Laat staan het gewone journaal. Brrr daar kijk ik zelf al niet graag naar :)

    @madeliefke: ik ga je zo eens een pb sturen.. Want niet mijn hele doopsel hoeft hier op tafel maar ik wil toch wel graag waarom ik er een beetje zuur van wordt.
    En wellicht heb je goede tips bovendien.

    @jiska: ik denk dat een hb-kind zijn net zo uitgesloten (minderwaardig) kan voelen als iemand die juist helemaal niet mee kan komen met de klas... Alleen daar heeft iedereen dan begrip voor omdat je dat moeilijker kunt verbergen.

    Om even een vrolijke noot toe te voegen... Wie het antwoord op deze vraag weet mag het zeggen :)
    Dochterlief is GEK op de zon. We hebben een wereldbol en dan met d'r zaklamp speelt ze de zon en waar het dag/nacht is. Laatst de maan toegevoegd nadat ze wilde weten hoe het kwam dat we overdag de maan ook konden zien...
    Maar vandaag stukje voor gelezen uit WOW, de avontuurlijkste ecpncyclopedie over alles. (Alleen al een aanrader mbt de platen die er in staan!)
    En daar stond "de zon is wel 5500 graden" waar ik aan toe voegde.. Dat het zo heet was dat je zou verbranden als je in de buurt komt.
    "Ja, maar mam! Hoe weten ze DAT dan?!"

    Dus.. Wie het weet... :)
    (Want ik weet het namelijk niet :) Google is my best friend)
     
  16. siepie

    siepie Fanatiek lid

    28 apr 2010
    3.424
    3
    38
    Ik denk dat veel dingen waar "hoog" voorstaat als negatief wordt gezien.
    Alsof een ander kind dan dus laag is, en dus minder goed.
    Iedere moeder is trots op haar kind en wil het beste voor hem of haar.
    Denk dat het in dit topic vooral daarom gaat.

    Mijn dochter is 1,5 en heeft ook een voorsprong in haar ontwikkeling.
    Ze is erg geïnteresseerd in boekjes, ze zegt ook al heel veel woordjes.
    Op het kdv is ze erg rustig, heeft het er wel echt naar haar zin maar speelt niet echt, ze rommelt meer met alles.
    Qua speelgoed moeten we dingen aanbieden van 2/3+.

    Het lijkt mij erg lastig om over een paar jaar een school te vinden die past bij je kind.
    Waar ze ook echt in kunnen spelen op de interesses en behoeften.
     
  17. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    34.238
    7.282
    113
    Vrouw
    Brabant
    Jeetje, wat ontzettend herkenbaar.... voor mezelf dan. Ik kreeg het in 4 gym wat moeilijker, heb me het 6e jaar echt doorgesleept en op het nippertje gehaald eigenlijk (8 voor latijn, 4 voor wiskunde ;)) en heb daarna een WO en daarna een HBO studie geprobeerd te doen, maar het lukte absoluut niet... Ik wil niet zeggen dat ik hoogbegaafd ben, maar jeetje wat herken ik het!
     
  18. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    @snoopy: daar hoef je ook niet perse een iq van 145 voor te hebben hoor.
    Hier na middelbare getest bij een psych op 128.... En ik had eigenlijk precies hetzelfde.
    Eindresultaat is dat ik veel te simpel werk doe in vergelijking wat "had moeten kunnen” gezien het cijfertje.
    Maar in de praktijk ben ik niet heel ontevreden. Hooguit soms wat verveeld... Vaak gaat dat over door een goed boek te lezen of online me te verdiepen in iets nieuws.
    Ben gek op nieuwe dingen en snel verveeld als het niet vanzelf gaat... Niet echt de juiste instelling om groot, rijk en stoer te worden :)

    Wel heel handig nu dochterlief ook vanalles wil weten... Want ik weet van heel veel dingen wel IETS :)
    En dat geeft dan weer vragen van dochterlief waardoor ikzelf ook aan het werk moet en toch verder moet gaan denken dan ikzelf normaal doe.

    Zie bijv de vraag van de zon... Ik geloof zo'n boek op z'n woord..
    Maar zij wil weten hoe je dat kunt meten als je er niet in de buurt kunt komen :)
    Ik gok zomaar... Dat ze slimmer is dan ik.
    Niet perse qua iq-cijfer maar ze denkt gewoon veel verder door.
    Dingen malen in de hoofdje tot het klopt. Soms komt ze 2 weken later met een vraag over iets waar ik al niet meer aan denk.
    Erg leuk :)

    Maar ik ga er vanuit dat willekeurig welke ouder dat ook heeft.
    Ok, niet elk kind vraagt naar de zon.. Maar elk kind heeft wel interesses waar het dingen over wil weten. Ik kan daar echt van genieten :)
     
  19. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    34.238
    7.282
    113
    Vrouw
    Brabant
    Heel herkenbaar Saskia, wat je over jezelf schrijft! Ik ben gelukkig ook niet ontevreden :)

    Eva vraagt zich ook weleens dingen af waar ik nooit over nagedacht heb, erg leuk om dat dan uit te zoeken. Ik vroeg mijn ouders trouwens ook altijd van alles, wilde alles precies weten, gek werden ze ervan. Maar bij mij ligt het weer wat anders, ik vind leuk waar ik niet goed in ben (exacte vakken) en ben goed in wat ik niet zo leuk vind (talen). Ik vond Latijn wel helemaal geweldig, maar ja, wat moet je ermee????
     
  20. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    @snoopy: bioloog worden en nieuwe soorten ontdekken!
    Die kun je dan de mooiste Latijnse namen geven :)
     

Deel Deze Pagina