Bij mijn oudste ben ik behoorlijk in de beginners-eet/drink-fouten gestonken. Altijd bang dat ze te weinig kreeg, en panisch als ze de fles niet leeg dronk. Potjes voeding gegeven, omdat ik bang was dat als ik het zelf maakte het niet goed genoeg zou zijn. Eten zonder stukjes, straks stikt ze erin. Gelukkig leer ik redelijk snel en heb ik haar eten op latere leeftijd wel zelf klaargemaakt en mocht ze ook lekker eten met haar handjes. Ik bepaal wat ze eet, zij bepaalt hoeveel ze eet. Maar toch heb ik het idee dat ze dat echt ontdekken van eten gemist heeft en daardoor nu moeilijk doet omdat er bijvoorbeeld pitjes in een boontje zitten, of een uitje aan haar vlees kleeft. Maar om een lang verhaal kort te maken. Mijn zoontje is nu zes maanden en we zijn half begonnen met bijvoeding. Zelf gemaakt, niet helemaal glad gepureerd, maar wel met een lepeltje. Maar ik krijg het gevoel maar niet van me af geschud dat ik het hem zit op te dringen. Omdat hij waarschijnlijk KMA heeft, en behoorlijk gevoelige darmpjes, probeer ik extra goed op te letten of hij nog wil of vol is. Maar ik wil hem dit het liefst zelf aan laten geven. Dus mijn vraag is: mag ik hem ook gewoon een boontje geven i.p.v. gepureerd? Zo ja, hoe doe je dat als ze nog niet in een kinderstoel zitten, zonder dat alles vies wordt. (Meer een vraag van mijn man, die is hier de vrouw in huis namelijk)
Ik zou hem wel gewoon in een kinderstoel zetten, zo nodig ondersteunt met een kussen. En dan op het blad of op tafel het eten in stukken leggen, in een formaat dat hij het makkelijk kan pakken. En vies wordt het vaak wel . Niet teveel ineens aanbieden scheelt wel iets.
Ja, een boontje mag! Gewoon neerleggen en kijken wat ie er mee doet. Of een stronkje brocolli Vies worden is soms niet te voorkomen, hier ook vriend die echt panisch was van viezigheid, en de doekjes, dweil en stofzuiger al klaar had gezet voor het eten hahaha (nog steeds trouwens), helaas pindakaas! Je kan een hydrofieldoek als driehoek vouwen, en dan ombinden. Maar naarmate ze ouder worden (en dan dus echt in de kinderstoel gaan zitten), zal het er in eerste instantie nog meer een troep op worden. Gelukkig is het tijdelijk!
Gewoon lekker stukken eten geven, is zo'n fijne manier om kindjes te laten eten. Met zes maanden kan hij best wat minuutjes in de kinderstoel, ondersteund door een kussen. Het vies worden gewoon voor lief nemen. Je kan ook een slabber met mouwtjes kopen. Tot een jaar halen ze 80% van de voedingsstoffen uit de melk, dus maak je niet druk over hoeveel hij eet, het komt echt vanzelf. Het is BIJvoeding, lekker smaken en structuren ontdekken op zijn eigen tempo en wanneer en hoeveel hij wil.
Nee hoor, liever gewoon een hele boon, dan kan hij zelf afhappen. Een stronkje broccoli of bloemkool of een stuk aardappel of wortel kan ook prima.
Ja, dat is in het begin wel het beste. Dan raakt je zoontje het snelst gewend aan één smaak. Mijn zoontje bracht het eten trouwens helemaal niet naar zijn mond. Dus op een gegeven moment heb ik het wel vast gehouden en hapte hij het uit mijn hand Fruit ging super goed, groente heb ik wel eens geprakt met een vork, maar nooit gepureerd. Ik denk dat je gewoon goed naar je eigen kindje moet kijken en aanvoelen waar hij behoefte aan heeft. Dat kun je als moeder het beste!
http://www.borstvoeding.com/files/introductieschemaV7.pdf Dit is nog een mooi schema waarin je kan zien wat ze wanneer mogen eten.
We hebben een schema van de kinderarts, maar volgens mij lijkt dat heel erg op dit schema. Hij stopt alles in zijn mond en begint te kwijlen als hij ons ziet eten. Dus ik heb zo het idee dat hij het snel genoeg in de gaten heeft
Rapley doen! Het is echt aan te raden! Geweldig om te zien en terwijl kun je zelf gewoon eten, niet speciaals moeten maken. Heerlijk gewoon genieten! En de troep, Sja als ik mijn zoontje toch eens een potje geef (heb ze wel eens gekregen) vind ik het net zo'n troep. Zoontje krijgt hier een lange mouw slab met een gewone slab erover. Hij zit al sinds hij zes maanden is in de kinderstoel. Het eten leg je zo op het blad of de tafel zonder bordje niet te veel tegelijk. Vuistgrote stukken zijn het handigste. Je kan eventueel onder de stoel nog een plastic zak of zeil leggen. Na het eten maak ik hem schoon en zijn stoel en het beetje wat op de grond is gevallen miscchien 3 minuten werk totaal, maar dat bespaar je doordat je zelf gewoon kan eten. Dus gewoon doen! Op Facebook is trouwens een rapley groep waar ouders regelmatig filmpjes posten en vragen stellen. Een aanrader.