Lijkt me van wel, het is gerookt dus behandeld en niet rauw. Ben geen voedingsexpert maar gewoon goed vers lijkt het mij niet schadelijk
Ik zou denken dat het net als rosbief en cervelaatworst tot de "rauwe vleeswaren" wordt gerekend... En dat het daardoor wordt afgeraden (door het voedingscentrum). Alhoewel het op hun site niet expliciet genoemd wordt...
Citaat van rivm.nl vlees alleen te eten als het goed doorbakken of gestoofd is (Adviseer geen rosbief, filet americain, tartaar of carpaccio te eten in de zwangerschap; vleeswaren als rauwe ham, rookvlees, bacon en worstsoorten zijn bewerkt en wel veilig) Voedselinfecties en zwangerschap - Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Toch apart dat het RIVM als bron het voedingscentrum noemt terwijl rauwe ham daar als "niet" eten wordt aangemerkt...
Ik heb gewoon couburger ham op, is rauw maar dan gerookt. Alles wat je eet en de mogelijke schadelijkheid ervan heeft te maken met de bewerking van het product. Daarbij ben ik bij veel producten van ervan overtuigd dat zolang het vers is, dus op de dag zelf verpakt het niet veel kwaad kan... We leven wel in Nederland met al onze bizarre regels op gebied van voeding en gezondheid. Sommige dingen laten staan zoals filet of alcohol (duh) maar vers gerookte zalm van de visboer, haring, vers rookvlees (gerookte vleeswaren) kan niet veel kwaad. Of je moet zelf een zwak verteringsstelsel hebben, dan natuurlijk uitkijken. Maar nogmaals het is mijn mening en ik heb er niet voor geleerd ofzo. Zou je adviseren deze vraag bij je VK neer te leggen of bij een diëtiste dan heb hè antwoord van een professional
nou rauwe ham gaat er hier veel doorheen, nu en ook de andere 2 zwangerschappen, nog nooit iets over gehoord. Ook dat is bewerkt en niet "echt"rauw
Ik volg gewoon de regels zoals die door het voedingscentrum worden aangegeven. Iedereen staat vrij om voor zichzelf een keuze te maken. Er is gewoon veel veranderd sinds onze moeders zwanger waren. Voortschrijdend inzicht. Rauwe ham en rookbeleid etc is dan wel bewerkt vlees is wel bewerkt voor de houdbaarheid, maar het is niet gekookt waardoor de parasiet die Toxoplasmose veroorzaakt erin kan overleven. Als je deze vleeswaren een paar dagen in de vriezer gooit voor je ze eet kan je het weer wel zonder gevaar eten, de parasiet overleeft invriezen (gedurende min twee dagen) niet.
Ik heb het aan mijn verloskundige en aan de slager gevraagd. Zij zeiden beiden dat rookvlees rauw vlees is, dus bij voorkeur liever niet. Mja het zo lekker he...
Wat vreemd allemaal! Mijn verloskundige en gynacoloog zeiden dat rookvlees mocht. Ik neem het dan toch maar niet meer, voor de zekerheid. Bedankt voor jullie reacties.
mmmm als het indd bewerkt zou zijn, zoals het RIVM zegt dan zou ik het lekker eten. En als VK + Gyn zeggen dat het mag dan zou ik niet twijfelen. Ik hecht eigenlijk ook meer waarde aan de mening van het RIVM dan van het voedingscentrum. Geen idee waarom eigenlijk. Ik eet hier ook 1x in de week salami. Jammie Ach mn moeder heeft ook gewoon biefstuk gegeten tijdens haar zwangerschap en ik ben er ook gewoon nog.
Van het RIVM (Rijksinstituut Volksgezondheid en milieu): Bij zwangerschap zijn sommige voedselinfecties extra gevaarlijk. Besmetting met schadelijke bacteriën in eten is te voorkomen door: Vlees alleen te eten als het goed doorbakken of gestoofd is (Adviseer geen rosbief, filet americain, tartaar of carpaccio te eten in de zwangerschap; vleeswaren als rauwe ham, rookvlees, bacon en worstsoorten zijn bewerkt en wel veilig).
Mijn vk zegt ook dat rookvlees en rauwe ham gewoon gegeten mag worden ik heb haar deze vraag ook gesteld omdat ik hetzelf dus ook zo enorm lekker vind en ik heb groen licht gekregen dus ik eet het dus gewoon lekker op mijn boterhammetje !
Het RIVM heeft de info van het voedingscentrum. Heb nav deze tegenstrijdige tekst met ze gemaild en ze gaan hun tekst nu aanpassen omdat ze het voedingscentrum volgen, dat zijn toch de experts schijnbaar,