Gemiddeld stopt 15% met een studie, bij de PABO ligt de uitval onder dit percentage: "Pabo: Opvallend is de uitval aan de pabo, die flink is gedaald van 18,4 procent naar 10,8 procent. Er gelden tegenwoordig strengere eisen voor nieuwe pabo-studenten en dat werkt kennelijk door: naar verhouding bereiken veel meer pabo-studenten het tweede studiejaar. Vooral onder pabo-studenten die van het mbo komen is de uitval spectaculair verminderd: van 27,9 naar 12,6 procent. Ze doen nauwelijks nog onder voor hun medestudenten die van de havo komen (hun uitval daalde van 13,5 naar 11,2 procent)." Lijkt mij dus geen hoofdreden voor het lerarentekort
"Feiten lerarentekort Het primair onderwijs dreigt in 2022 een tekort te hebben van 4.100 voltijds leraren en schoolleiders. Dit tekort kan oplopen tot 11.000 voltijdsbanen in 2027. Ongeveer een kwart van de leraren in het primair onderwijs is ouder dan 55 jaar en nadert het pensioen. De instroom van pabostudenten is de afgelopen jaren gedaald en die trend zet naar verwachting door. Een aantal regio's heeft al last van een tekort aan beschikbare invallers. De voorspelling is dat vrijwel alle regio’s de komende jaren te maken krijgen met groeiende lerarentekorten in het basis- en speciaal onderwijs." (Bron: PO Raad) Als een van de grootste oorzaken wordt het imago van de beroepsgroep genoemd. Laat leraren daar iets aan doen ipv staken voor een hoger salaris...
Klopt en uiteraard heb ik het over maar 1 dag bv en niet een hele week. Denk dat wat ze dan missen minimaal is. De gemiste stof die ze door de stakingen missen wordt inderdaad ingehaald maar laten we niet vergeten dat die gemiste uren wel ergens ingepropt moeten worden. Houdt in dat de kinderen dan wel wat meer op hun bordje krijgen dan oorspronkelijk de bedoeling was lijkt mij. En het zal heus niet op 1 dag ingehaald worden maar waar moeten de leerkrachten de tijd vandaan halen? Die hadden ze toch al niet zo veel?
Daar heb je gelijk in. Die stof moet ergens ingehaald worden en daarvoor moet iets anders gelaten worden of de kinderen krijgen meer op hun bordje dus uiteindelijk zijn de kinderen de dupe hiervan hoe leuk of fijn ze een extra vrije dag ook vinden.
Sommigen kijken vooraf naar het salaris, anderen krijgen daar pas later een mening over. Ik weet niet of je van een tiener kan verwachten dat die erg let op doorgroeimogelijkheden; de toekomst is voor veel volwassenen al moeilijk voor te stellen (kijk bv naar de velen die hun pensioen niet geregeld hebben). Doorgroeimogelijkheden verkijken mensen zich sowieso vaak op; die zijn ook in andere branches vaak beperkt. Als je voor een klein bedrijf werkt is dat vaak wel duidelijk (je kan niet allemaal directeur worden) maar ook bij grote bedrijven zijn de functieschalen op een gegeven moment gewoon op. Het komt dan vaak neer op ontwikkelen in de breedte, daar is ook niks mis mee. Maar als het salaris niet meegroeit, zie je ook dat mensen een bedrijf uiteindelijk gaan verlaten. Daar is ook niks mis mee, ik ben zelf erg voor omscholing en eens wat anders proberen. Het bedrijf waar mijn partner voor werkt, wil hem graag houden dus die gaan nu een nieuwe functie voor hem maken. Basisscholen hebben die vrijheid niet, dus daar zal iemand in zo'n geval opstappen. Hoe dan ook, je kan mensen niet zomaar over 1 kam scheren, het ligt veel genuanceerder.
Als ik een extra cursus doe of iets krijg ik echt niet meer uitbetaald... dat is alleen als je daar een aparte functie door kan krijgen. Maarja, per school hoeft niet iedereen ineens taalcoördinator of MT-lid te zijn, bijvoorbeeld
Maar waarom kan jouw man geen vrij vragen? Waarom gaan de ouders niet samenwerken? Ik snap dat het vervelend is! Mijn kinderen gaan dan ook extra naar de BSO. Dat kost mij geld. Maar toch vind ik dat ik moet staken omdat we behandelt worden als voetveegjes. Het is tijd voor verandering en ja dat is pijnlijk voor de ouders!
De meeste methodes bieden lesstof aan voor 34 weken. Dus zijn er genoeg uren (dagen, in principe weken) over voor andere dingen.
Ik heb idd de luxe van een man die thuis kan werken indien nodig. Maar heeft iedereen dat? Hoe zit het met de alleenstaande ouders bv? Of de ouders die gewoon echt niet de mogelijkheid hebben om vrij te krijgen en de andere daar dus iedere keer voor op moet draaien? Soms is het geen kwestie van niet willen maar van niet kunnen. Fijn dat jij snapt dat dat vervelend is. Mijn post was dan ook gericht aan degene die de ouders vinden zeuren om niks. Alsof het geen bal voorstelt wat de consequenties van al die stakingen met zich mee kunnen brengen.
Volgens mij heeft iedereen, maar dan ook iedereen in het hele begin gezegd dat ze snappen dat het vervelend is. Alleen bleef het in het topic continue maar doorgaan en doorgaan over hoe vervelend het is. Terwijl dat echt allang door iedereen erkend is. Er werd nl al een compleet drama gemaakt over dat ene uurtje op die dinsdag en daarna de 1e stakingsdag. Het ging toen nog lang niet om 24 uur. Er was toen al geen enkel begrip. Ik denk dat daarmee het begrip voor de opvangproblemen van de ouders ook wat verdwenen is.
Precies. En juist omdat het de hele tijd hier om maar 1 ding blijft draaien zeg ik: sluit dit topic. Er is genoeg gezegd en gesnauwd. Iedereen begrijpt elkaar maar toch moet er steeds weer gezegd worden hoe vervelend het is. Ja we weten het nu wel. En nee, de stakingen worden niet afgeblazen als er voor die tijd geen nieuws komt. Hoe vervelend ook, vind er je rust in. Zoveel stress/frustratie kan nooit goed zijn.
Lekker makkelijk weer. Ik begrijp de hele staking niet. Er is nu niet eens een kabinet dus voorlopig kan er niks opgelost worden. Dit jaar betaal ik schoolgeld niet, simpel zat. Dat geld gaat nu naar een dag extra opvang... Ik heb er hier op school nog niets over gehoord. Ik zal het eens horen wanneer ik op school ben. Donderdag 12 okt en vrijdag 13 okt zijn ze namelijk ook weer vrij ivm de herfstvakantie. Wordt wel erg veel geregel allemaal. Hier ook geen groot vangnet dus ik begrijp je helemaal TS en ik ga ook geen 80 euro voor een dagje BSO neerleggen. Dit zijn maar 2 van meerdere reacties die ik eruit geplukt heb, zijn in de eerste week van september gepost. Na 1 uurtje prikactie, nog voor de 1e staking. Er is van begin af aan al amper begrip geweest. Ik denk dat dat gevoel de leerkrachten meteen gesterkt heeft in het doorzetten van volgende stakingen: het feit dat "Nederland" het niet snapt en niet ziet. Want dit zijn een aantal opmerkingen op 1 forum, maar deze denkwijze heerste overal natuurlijk. Het ging zeker niet om 10 mensen die dit vonden.
Ja vooral jouw 'begrip' was erg duidelijk. Was jij niet degene die een paar pagina's suggereerde dat de ouders gewoon maar wat drammen en het ze niet om de kinderen gaat. En begrip? Begrip is fijn en die was er ook absoluut in sommigen gevallen maar niet wanneer het praktisch gebracht wordt als 'ja ik snap dat het vervelend is maaaaar je moet niet zeuren'. Tuurlijk gaat het gezanik door, snap je toch ook wel? Hoe dan ook, als we het toch over begrip gaan hebben, dat geldt ook voor de andere kant he. Volgens mij is er genoeg begrip geweest vanuit de ouders, vooral aan het begin van dit topic. Ook later werd er door ouders gezegd dat de druk idd te hoog is, dat er iets moet veranderen. Daar waren we het volgens mij ook allemaal over eens. Wat veel ouders momenteel tegen de borst stuit is het wéér staken maar dit keer om loonsverhoging. Daar staan een hoop ouders gewoon niet achter maar dat mag niet gezegd worden want dan staan de leerkrachten ook weer meteen op hun achterste poten. En daarmee is dan het begrip van de ouders dus ook verdwenen. Hoe je het wendt of keert het is een wisselwerking en niet zoals jij het doet laten overkomen de ouders tegen die arme, zielige leraren. De ouders vinden de leerkrachten zeuren en de leerkrachten de ouders, gaat hier beide kanten op. De ouders zijn door hun frustratie niet altijd even netjes geweest maar sommige leerkrachten evenmin. Alleen dat laatste moet voor het gemak constant goed gepraat worden, ja daaag. Ik erger me echt kapot aan de slachtoffersrol die sommigen zich hier hebben toegeëigend.
Pluk nu eens de vele reacties waarin wel begrip is getoond? Of nog beter, de vele reacties waarin de ouders met de grond gelijk gemaakt werden. Die zijn we nl ook genoeg.
Dat is overal zo. Natuurlijk wordt er van je verwacht dat je je laat bijscholen en je kennis verruimd zonder daar meer salaris voor te krijgen. Alleen als je een andere functie krijgt ( met meer/ andere verantwoordelijkheden) mag je verwachten dat daar meer salaris tegenover staat. Bij ons is dit overigens ook nog niet eens het geval. De wereld is groter dan alleen de basisschool waar je werkt.
Waarom die laatste opmerking? Was dat nodig? Er werd gesuggereerd dat als je je bij laat scholen, je meer salaris ontvangt. Dat is dus lang niet altijd het geval. En ja, ook buiten het onderwijs. Maar we hebben het hier nou eenmaal over het onderwijs
Die opmerking was helemaal niet vervelend bedoeld! Ik bedoel: Als je meer wil verdienen en je wilt een andere functie maar die functie is al ingevuld op jouw basisschool, wat let je dan om verder te kijken dan je eigen basisschool. Wie weet kan je die functie op een andere school wel krijgen.