Wie kan me enigzins geruststellen? Ik had gister de culinaire ingeving om heerlijk paprika uit de oven te maken met gehaktvulling. Toen het gerecht klaar was, zag ik dat er nog een bekertje creme fraiche in de koelkast. De folie was al aangebroken maar ik het zag er nog prima uit en het proefde ook niet zuur o.i.d. Ik heb de crème fraiche koud door het gehakt gemengd, dus niet meegekookt. Dus heerlijk gegeten, maar achteraf zat ik me toch te bedenken dat ik dat bekertje vorige week zondag al geopend had! dus het heeft een week in de koelkast gestaan! Is nu de kans enigzins groot dat daar die gevreesde listeriabacterie in zat? Ik heb heel lang in bed liggen malen, ik kan mezelf wel voor m'n kop slaan! ](*,) Vanmorgen heb ik de vk al gebeld, maar die zijn helaas niet bereikbaar... Wat denken jullie? Is die kans groot? En als het zo is, hoe snel merk je dat? Voel ik me dan ziek zoals misselijk ofzo? Alvast bedankt! Lisszy
hey, ik heb echt geen idee.. maar volgens mij is de kans erg klein dat er iets mis is hoor! probeer straks nogmaals de vk te bellen dan ben je zeker. probeer je ni teveel zorgen te maken, dat is voor niets goed. groetjes
ooee..jee ik zou het eerlijk gezegd niet weten. maar als jouw v.kundige niet opneemt kun je ook je vraag hier op de site aan de v.kundige stellen?? ik hoop niet dat het heel erg is.
Hoi Ik denk, dat je gewoon gepasteuriseerde creme fraiche hebt gebruikt. Als je het in de supermarkt gekocht hebt wel. Dan is er niks aan de hand. Listeria is dan gedood. Het is misschien alleen niet zo handig, omdat je wel behoorlijk ziek kan worden van bedorven voedsel, maar het was niet zuur, zei je. Zolang je niet ziek wordt (overgeven, diaree) dan zal het meevallen. Listeria is het dan zowiezo niet. Ik heb het nog even opezocht, KAAS & ZWANGERSCHAP 1. Waarom deze informatie Over het nuttigen van met name buitenlandse kaassoorten tijdens de zwangerschap bestaan veel misverstanden. Vaak wordt er voor alle zekerheid maar helemáál geen buitenlandse kaas meer gegeten, maar dat is beslist niet nodig en erg jammer vanwege alle gemiste lekkernijen. Over het hoe en wat informeren wij u graag in deze folder. 2. Wat is het risico? De Listeria Monocytogenes is een algemeen voorkomende bacterie op ons voedsel en in onze omgeving, vooral op vochtige plaatsen. Natte vaatdoekjes en vuile handdoeken zijn berucht, slecht gewassen rauwe groenten en fruit ook. Toch geeft het eten van besmette producten zelden problemen omdat Listeria bacteriën in onze maag dood gaan. Pas als het er heel veel zijn, worden ze gevaarlijk. Het is belangrijk dat ze niet de kans krijgen uit te groeien tot grote aantallen. Als levensmiddelen onvoldoende door en door verhit zijn geweest, te lang zijn bewaard of onder slechte hygiënische omstandigheden zijn geproduceerd of klaargemaakt, kan de Listeria bacterie zich heel snel vermenigvuldigen, óók bij lage temperaturen (in de koelkast). Ook de aanwezigheid van zout is geen groeiremmer. Voor gezonde volwassenen en kinderen kan de bacterie in gewone hoeveelheden dus niet veel kwaad; hooguit kunnen zij door zon infectie enkele dagen wat griepachtige klachten krijgen. Voor personen met een verminderde weerstand, zoals zwangere vrouwen, volwassenen en kinderen die ziek zijn en oude mensen, kan een infectie sneller gevaarlijk zijn. Bij zwangere vrouwen kan de infectie worden overgedragen op het ongeboren kindje, wat een miskraam of het overlijden van het kindje tot gevolg kan hebben. 3. In welke kaassoorten kan de Listeria bacterie voorkomen? Goede voedingsbodems voor de listeria bacterie (waar de bacterie zich bij voorkeur vermenigvuldigt) zijn paté, voorverpakte of te lang bewaarde salades, koude kip (en ander vlees), zachte kaassoorten van ongepasteuriseerde melk, kaas met een gewassen korst (met name bij onvoldoende hygiëne) en koud gerookte of rauwe vis en schaal en schelpdieren. In deze folder beperken wij ons tot de mogelijke risicos van bepaalde kaassoorten. Het merendeel van het assortiment Buitenlandse kaas in onze winkel wordt gemaakt van gepasteuriseerde (d.i. voldoende verhitte) melk. Deze kaassoorten kunnen in principe zonder risico worden gegeten. Van de kazen die gemaakt zijn van ongepasteuriseerde melk, de zogenaamde buitenlandse boerenkazen, vormen de harde kaassoorten geen risico. Door de in deze kaassoorten aanwezige melkzuren (kenmerkend voor harde kaas) kan de listeria bacterie niet overleven. Wat nu overblijft zijn de zachte kazen van ongepasteuriseerde melk, ook wel genoemd rauwemelkse kazen. Op de verpakking van de meeste van deze kazen wordt dit (in het Frans) bij de naam vermeld als de Meaux, Fermier, au lait cru of alleen cru. In geval van twijfel weet de medewerker in onze winkel altijd of een kaas gemaakt is van gepasteuriseerde of ongepasteuriseerde melk. Tijdens zwangerschap of bij verminderde weerstand wegens ziekte of ouderdom wordt aanbevolen deze kazen niet te consumeren. Alle overige kaassoorten, mits gekoeld bewaard en hygiënisch verpakt en behandeld, kunnen gewoon gegeten worden. Bewaar aangebroken producten zoals paté en zachte kaas niet langer dan 2 dagen afgedekt in de koelkast. Overigens geldt in het algemeen dat de listeria bacterie volledig wordt uitgeschakeld door gewone kookprocedures, als het voedsel door en door is verhit. Dit is ook van toepassing op de zachte kaassoorten van ongepasteuriseerde melk, deze kunnen dus wel in een gerecht worden verwerkt, mits dit door en door wordt verhit. Hoewel deze tekst met de meeste zorg is samengesteld, kan geen enkel recht aan de inhoud hiervan worden ontleend. Direct of indirect schade door de in deze tekst omschreven problematiek kan nimmer aanleiding zijn voor een schadeclaim in welke vorm dan ook.
Ja, het was gewoon crème fraiche uit de supermarkt. Het zag er ook nog prima uit en smaakte ook niet vreemd... Verder voel ik me niet misselijk en ben ook niet in de diaree. Misschien valt het dan wel mee, maar als je er over nadenkt dan gaan toch wat alarmbellen rinkelen! Ik ga zowieso vanmiddag nog even proberen te bellen met de VK. Bedankt voor jullie reactie, stelt me toch wat gerust! Gr Lisszy