trouwen en achternaam

Discussie in 'De lounge' gestart door draak86, 8 jul 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. draak86

    draak86 VIP lid

    7 mrt 2008
    5.427
    0
    0
    Thuisblijf mama
    Noord-holland
    Hey,

    Ik vroeg me af wat de meeste hier gedaan hebben, waarschijnlijk hun mans naam. Maar de situatie is nu zo dat wij dus willen trouwen, word pas over 1,5jaar maar mijn vriend wilt graag mijn achternaam, omdat we veel beter met mijn familie omgaan dan de zijne en hij meer een ouders-gevoel heeft bij mijn ouders, naja prima natuurlijk. Maar hebben meer mensen dit gedaan? Want dat kan toch tegenwoordig? Zit dan alleen met een probleem want kyan heeft nu wel zijn achternaam, of zpou t omdat we dan trouwen gewoon meeveranderen? Ondanks dat het zijn oude achternaam is?

    Nou lekker warrig topic en warrig geschreven maar jullie begrijpen me wel :D
     
  2. Dahlia

    Dahlia Niet meer actief

    Je hebt het duidelijk geschreven hoor.

    Je moet het anders gewoon eens vragen bij de gemeente. Daar zullen ze je vast wel een antwoord kunnen geven.
     
  3. Tamar

    Tamar Fanatiek lid

    11 nov 2005
    1.738
    0
    0
    Hij kan natuurlijk jou achternaam gaan dragen. Je zou zelfs dubbel kunnen gebruiken. Voor jullie zoontje zou ik even informeren bij het gemeentehuis. Maar lijkt me niet onmogelijk!
     
  4. Rosado

    Rosado Niet meer actief

    Je man kan idd ook jou naam aannemen. Je hebt allebei 4 keuzes:

    1. alleen je eigen naam;
    2. alleen de naam van je echtgeno(o)t(e);
    3. jouw naam - echtgeno(o)t(e)s naam;
    4. echtgeno(o)t(e)s naam- jouw naam.

    Ik denk dat de naam van je zoontje blijft zoals ie al is. Als je dat wilt wijzigen zou je een naamsverandering moeten aanvragen. Bij gehuwden is het overigens ook zo dat de "meisjesnaam" (in jullie geval dus de "oorspronkelijke" naam van je man) de naam is die op officiele documenten zoals paspoort e.d. blijft staan. Hij heeft wel jouw naam aangenomen (of gaat dat dus nog doen), maar dat is geen officiele naamswijziging. Je kunt in het paspoort wel erbij laten zetten: e/v (= echtgenoot van) en dan jouw achternaam.
     
  5. draak86

    draak86 VIP lid

    7 mrt 2008
    5.427
    0
    0
    Thuisblijf mama
    Noord-holland
    oke dat hij mijn naam kan is dan duidelijk, maar kyan mijn naam word dus lastig...

    We zitten ook met het feit dat we zijn fam dan tegen het hoofd stoten maja ik zei ook al van tja andersom zou dat dan ook zo zijn in feite, alleen omdat het vroeger zo was dat je de mans naam aannam.
    Maja heb zoiets van het is voor het leven in feitte en als je er prettiger bij voelt (me vriend dan) dan moet je t toch echt zelf weten, dan dat je toch zijn naam doet en hij voelt er niets bij...
     
  6. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.843
    3.361
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    Hier dragen we ook alle 3 mijn familie naam. Mijn man heeft hier bewust voor gekozen. Vooral vanwege nare contacten met zijn vader na de scheiding van de ouders (om het even simpel te zeggen) . Hij had er wel wat moeite mee dat het voor zijn zusje misschien rot zou zijn, dat zij de enige nog was, die dan die achternaam droeg (moeder had haar meisjesnaam weer aangenomen) . Maar iedereen accepteerde het wel hoor. Al sloeg het nieuws wel een beetje in als een bom - ook bij mijn familie!

    Overigens: Al zijn de regels veranderd, voor veel instanties is het niet logisch dat de man de naam van de vrouw voert. Veel officiele formulieren etc zijn er nog niet op gemaakt en daardoor worden er nogal eens fouten gemaakt, ook omdat medewerkers het dan niet snappen. Erg frustrerend in het begin.

    Over je kindje weet ik niet. Ik zou daar zeker de gemeente eens over bellen.
     
  7. Humphy

    Humphy Niet meer actief

    Ik neem mijn vriend zijn naam aan maar als ik in jullie postitie stond zou jullie keus zeker iets zijn om over na te denken. Ik zou gewoon eens informeren bij het gemeentehuis ivm jullie zoontje. Succes
     
  8. Uk80

    Uk80 Fanatiek lid

    jullie kunnen ook allebei jullie achternamen nemen:

    Jan Jansen - de Vries
    Truus Jansen - de Vries
    Uk Jansen
     
  9. Poohbeer2

    Poohbeer2 Fanatiek lid

    17 aug 2008
    4.239
    9
    38
    Volgens mij kijgt Kyan niet automatisch jouw achternaam en moet je, als je dat wilt, een naamsverandering aanvragen. Dit duurt iets langer (en moet je ook voor betalen) maar het scheelt dat jullie dat allebij goed vinden en dat dus geen probleem is. Soms heb je dat wel na een scheiding ofzo dat de vader of moedre er niet mee accoord gaat.
     
  10. Momae

    Momae Actief lid

    26 sep 2008
    411
    0
    0
    Wijchen
    De naam van Kyan verandert volgens mij niet automatisch mee. Wij hebben bij de geboorte van mijn zoontje ook gekozen voor de achternaam van mijn man, maar toen we toch zouden gaan trouwen is mijn achternaam wel aan bod gekomen. Mijn man vindt mijn achternaam leuker ;), maar omdat zoontje al zijn achternaam had, heeft hij zijn naam gehouden. Ik heb achter mijn eigen naam zijn achternaam laten zetten, om ook dezelfde achternaam als mijn zoontje te hebben. Instanties gaan trouwens nog altijd uit van je eigennaam, het veranderen is meer 'voor de sier'.
     
  11. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Ik heb mijn achternaam laten vallen en mijn man's achternaam aangenomen. Maar ik vind het wel heel stoer dat hij JOUW naam wil overnemen!!!
     
  12. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Klopt, maar daar heb je als vrouw net zoveel last van.
    Overigens zie je binnen de IT dat men bij formulieren en zo steeds vaker 'meisjesnaam' heeft vervangen door 'geslachtsnaam'.
     
  13. Mijkeltje

    Mijkeltje Fanatiek lid

    7 jun 2009
    3.029
    1
    0
    Mijn man en ik dragen beiden een dubbele achternaam. Eerst zijn naam (aangezien onze kinderen die naam dragen, anders was mijn naam eerst zeker een optie geweest) gevolgd door die van mij.

    Kids kun je hier in Nederland niet de naam van beide ouders meegeven en tevens veranderd deze niet na 'n huwelijk. Ook kinderen die later in het huwelijk geboren worden zullen dezelfde achternaam krijgen als het eerste kind. (Ja, of 't kind moet 'n andere vader hebben dan he...)
     
  14. DinaSoufiane

    4 jan 2009
    41
    0
    0
    Je krijgt zo een formulier en dan kan je zelf aan kruisen wat jij wilt
     
  15. Dretjuh

    Dretjuh VIP lid

    12 okt 2007
    8.240
    85
    48
    Vrouw
    Visagiste voor MAC Cosmetics, eigenaresse webshop
    Brabo in België
    Mijn man heeft mijn naam aangenomen :)
     
  16. Ons Kleintje

    Ons Kleintje Niet meer actief

    hoi, de achternaam van jullie kindje moet op een andere manier verandert worden dan door trouwen.
    hier antwoord op de rest van je vraag
    dit is de link van de website waar de info vandaan komt
    Naam veranderen als je gaat trouwen


    Vroeger werd de naam van de vrouw automatisch veranderd in de achternaam van de vrouw. Tegenwoordig houdt de vrouw haar eigen naam tenzij anders aangegeven.

    Het veranderen van je naam heeft geen gevolgen voor de rechten en plichten die je als huwelijkspartner hebt. Het is belangrijk dat je overweegt wat het makkelijkste voor je is.

    Mogelijkheden:


    De man kan de achternaam aannemen van zijn aanstaande.
    De achternaam van de man gevolgd door de meisjes naam van de vrouw.
    De meisjesnaam van de vrouw gevolgd door de achternaam van de man.
    Allebei je eigen achternaam houden.
    De achternaam van de man kiezen
    Wel of niet je naam veranderen?

    Van te voren moet je goed overwegen wat je wilt. Een naam gebruik je dagelijks, en je moet je er comfortabel bij voelen. Het kiezen van een naam heeft ook gevolgen voor de toekomst. Hoe staat het bijvoorbeeld met de naam als je kinderen in de toekomst krijgt?

    Een andere overweging kan zijn dat je de laatste in de lijn bent die een familie naam draagt. Misschien is het voor jou belangrijk dat deze behouden blijft.

    Daarnaast kan het voor je beroepsleven verwarrend zijn als je, je achternaam veranderd. Kijk dus goed naar wat er mogelijk is en mocht je er voor kiezen om je naam te veranderen doe dat dan ook meteen goed. Hieronder volgt een lijst van zaken waar je aan moet denken bij het veranderen van een achternaam.
    Waar beginnen als je, je naam wilt veranderen?

    Begin eerst bij de gemeente, de belastingdienst, je paspoort en je rijbewijs. Vervolgens loop je alle andere financiële gegevens na. Het is belangrijk dat als je dit echt wilt dat je ook alles doorgeeft anders kun je problemen krijgen. Als voorbeeld als je op vakantie gaat en het blijkt dat je vliegticket niet geldig omdat er andere naam op staat dan in je paspoort. Hieronder zie je een lijstje waar je allemaal aan moet denken.
    Aan denken bij naam veranderen:

    Rijbewijs
    Visitekaartjes
    Verzekeringen
    Briefpapier
    Creditcards
    Paspoort
    Belasting
    Bankrekening
    Abonnementen bijvoorbeeld van je sportschool/ telefoon
    Pensioen polissen

    Handtekening

    Je kunt als je jouw naam verandert ook je handtekening veranderen. Dit is overigens niet verplicht. Om je handtekening te veranderen moet je allereerst een nieuw ID of paspoort aanvragen. Hier kun je jouw nieuw handtekening plaatsen. Daarnaast kun je bij je bank een wijzigingsformulier aanvragen. Hier kun je de nieuwe naam die je gaat hanteren doorvoeren en ook je nieuwe handtekening kun je zo wijzigen.

    Op postbus 51 staat het volgende over de handtekening:
    Wijzigen handtekening:
    " Er zijn geen wettelijke regels of voorwaarden voor het wijzigen van de handgeschreven handtekening. Wanneer u naar aanleiding van het gebruik van de achternaam van uw partner uw handtekening wijzigt, moet u zelf de instanties en (financiële) instellingen op de hoogte brengen."

    Plaats je reactie hieronder (alleen voor leden):
    1
    Wijziging naamgebruikalist 7Mar2008 09:29AM
    Het blijkt dat je eigen geslachtsnaam altijd zichtbaar blijft bestaan op het paspoort, ID kaart en rijbewijs. Hierop kan alleen worden toegevoegd: "gehuwd met........."
    Dit kan lastig zijn met legitimeren met creditcard die wel volledig op andere naam staat, en bijvoorbeeld met boeken van buitenlandse reizen. Dus vliegtickets beter op eigen gelachtsnaam zetten.
    Je mag dus de achternaam van je partner wel gebruiken maar niet bezitten.
     
  17. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.815
    4.194
    113
    Je man kan jou naam aannemen, voor je zoontje geldt dit niet (tenzij je er heeeeeeel veel geld voor wilt betalen) Hou er wel rekening mee dat het bij instanties enzo vaak verwarrend werkt. Ik heb mijn eigen naam gehouden en mijn man's naam als 2e naam (gewoon omdat ik mijn eigen naam niet wou veranderen en ineens anders wilde heten) Nou dit levert vaak een hoop verwarring op.
     
  18. koala28

    koala28 Niet meer actief

    Je kunt het beste even op de site van postbus 51 kijken:

    Achternaam van kind
    Gehuwde ouders:

    Achternaam moeder
    Om de naamskeuze voor de achternaam van de moeder officieel te maken, moet u samen naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daar verklaart u de naam van de moeder te kiezen. U moet hierbij allebei persoonlijk aanwezig zijn. Daarom kunt u dit het beste doen tijdens de zwangerschap.

    Achternaam vader
    Als u niet vóór of bij de aangifte van de geboorte samen een verklaring heeft afgelegd, krijgt uw kind automatisch de achternaam van de vader.

    Slechts één keer naamkeuze
    U kunt als u getrouwd bent, slechts één keer naamskeuze doen. De naamskeuze voor het eerste kind geldt voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders in het gezin. Dit is zo om binnen het gezin eenheid van naam te bewaren. U kunt de gekozen achternaam niet meer wijzigen.

    Wat betreft achternaam van partner gebruiken:
    U mag de achternaam van uw partner gebruiken als u gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Het gaat hier om dagelijks gebruik. In de basisadministratie van uw gemeente is het mogelijk om dit naamgebruik te registreren. Uw eigen officiële achternaam wijzigt niet. Er vindt dus geen naamswijziging plaats. Op officiële bescheiden wordt altijd uw eigen officiële achternaam vermeld. Voor het gebruik van de achternaam van uw partner heeft u geen toestemming nodig van uw partner. Het gebruik van elkaars achternaam geldt ook voor gehuwde/geregistreerde partners van gelijk geslacht.
     

Deel Deze Pagina