Zag al wel een soort gelijk ander topic maar ik start toch even een nieuwe. Mijn dochter haar score voor de iep doorstroomtoets is 81. Advies is mavo/havo. Haar voorlopig advies was mavo met wel de kanteling naar havo, mavo als veilig. Maar wat nu, ik heb er de hele dag al over gedacht. Op de school waar ze heen gaat kan je kiezen voor een mavo brugklas of havo brugklas. Met de het advies mavo/havo kam je dus naar beide. Helaas geen dakpan klas. Maandag wel laatste gesprek. Wij hebben ook die referentieniveaus maar vind dat zo ingewikkeld. Begrijpend lezen scoort ze hoog in (bij de cito laatst ook al) en zit ze stuk voorbij de 2F Taalverzorging op kwart na bij 2F Rekenen bijna bij 1S Wat is wijsheid?
Mijn oudste is nog niet zo ver, maar wat wil je dochter? Als zij voor Havo wil gaan zou ik dat steunen, 2 mavo kan altijd nog als het toch teveel gevraagd is.
Hier mag je met een mavo/havo advies nergens inschrijven voor een havo klas. Hoe zeker ben je dat dit kan? Er vanuitgaande dat het dus kan: zie jij een havist in je kind, is je kind snel onzeker? Kan het de “dreun” aan van afzakken of geeft dat een deuk in het zelfvertrouwen? Als deze overwegingen allemaal prima zijn dan zou ik het lekker gaan proberen op de havo.
Zelf keek ik niet zo naar resultaten van een eindtoets. Bij ons spelen iets teveel factoren mee (best gebrekkig onderwijs, (leer)stoornissen, IQ etc.) om uit te gaan van zo'n toets. Daarnaast testen ze daar vooral kennis en geen capaciteit. Kortom, wat zegt je gevoel en wat wil je kind? Hoe is de werkhouding? Verder is het natuurlijk altijd een beetje een glazen bol, je weet nooit hoe het loopt. Hier zitten ze allebei niet op het niveau van de eindtoetsen, maar er boven. Bij mijn dochter op school (verschillende middelbare scholen) zijn ze niet van de kansen, afstromen gaat makkelijk, opstromen niet, dat was een vervelende ervaring, dus onze zoon is meteen het hoogste niveau gaan doen. Wel op een andere school.
Mijn dochter had als tussenadvies t/h, eindadvies havo en de eindtoets weer t/h. Leerkracht zei dat ze mocht proberen. Hier was het dan wel de h/v brugklas. Ze doet het hartstikke goed. Sommige vakken zou ze zelfs op vwo niveau mogen doen. Ze heeft wel moeite met Engels vanwege haar dyslexie, maar dat zou ze op vmbo-t ook hebben. Als ze op t/h gestart was zou de kans om door te stromen naar havo niet zo groot geweest zijn. Ik zou dus proberen meteen naar havo te gaan.
Dank jullie wel. Dat lees ik inderdaad meer. Opstromen is lastig. Afstromen niet. Mijn dochter heeft een uitstekende werkhouding. rekenen vindt ze wel wat lastig soms en talen is ook niet echt haar ding maar dat is meer omdat ze spreken eng vindt. We gaan er nog goed over nadenken. Als ze voor de mavo klas kiest zit ze ook met kinderen die een kader/mavo advies hebben en zij dus een mavo / havo advies. Ik vind dat verschil ook zo groot
Hier mag je op een school met een gemengd advies zelf kiezen op welk van de twee niveaus je start, op andere scholen niet, daar start je op het laagste niveau. En dat is echt wel zonde, want dan moet je bv. opeens gemiddeld een 8 halen om naar een niveau hoger door te stromen, terwijl je op dat niveau zelf met gemiddeld een 6 ook over zou gaan naar het volgende jaar. En voor sommige kinderen werkt het zo dat ze in een bepaalde omgeving les ed op een wat hoger niveau ook prima aan kunnen. Hier zijn ook scholen met pre-havo klassen, voor kinderen (volgens mij voor kinderen met een vmbo-t/havo advies, maar dat weet ik niet zeker), daar krijgen leerlingen les op havo niveau, met extra aandacht voor Nederland en wiskunde/rekenen en ze worden extra begeleid op het gebied van plannen ed en na de tweede stromen ze dan door naar vmbo-t of regulier havo.
Wat wil ze zelf? Opstromen is lastig en als ze graag havo wil dan zou ik gaan voor havo. Zeker als ze minder sterk is in rekenen. Op de school van zoon moet je voor Nederlands, Engels en Wiskunde een 7,5 hebben om naar de havo te mogen, valt niet mee als je in 1 van deze vakken niet zo goed bent. Maar dat scheelt ook per school. Zoon zijn school is heel streng, bij dochter was het veel soepeler. Zij mocht met 1 onvoldoende voor Engels naar havo2.
Hier dochter met tl havo advies. Na iep is advies bijgesteld naar havo. Maar begrijpend lezen is altijd zwak geweest. Op Cito vaak score 4. Hier enkel havo-vwo (havo nivo) of tl-havo (tl nivo) wij kiezen voor tl havo. Dan kan ze misschien na twee jaar brugklas alsnog naar havo . Hoeft ze niet op tenen te lopen. Afstromen is echt kut, faalervaring etc . En Anders eerst tl en dan alsnog havo als ze dat wilt. Hoger is niet altijd beter
Mijn zoon heeft ook een TL/ Havo klas gedaan, een enkeling ging door naar de Havo. Hij niet hoor, hij deed nooit iets en vond het allemaal wel best. Maar toch zijn er best wat Mavo leerlingen na het behalen van hun diploma doorgegaan naar de Havo en hebben dit ook uiteindelijk afgerond. Waar een wil is is een weg en anders gewoon lekker de Mavo afronden en daarna zoeken naar een MBO opleiding die haar past.
We hebben afgelopen woensdag gebeld met haar nieuwe school wat we nu t beste kunnen doen. In principe kan je met een tl/havo daar niet naar de mavo klas (dit komt heel af en toe voor) in deze mavo klas mag je ook met een kader/mavo advies dus vandaar ws. Met het tl/havo advies ga je dus naar de havo klas. Dit is wel op havo niveau maar je krijgt altijd 2 cijfers (1 voor de mavo en 2 voor de havo). Het is dus eigenlijk meer een tl/havo klas. We hebben haar daar nu online al voor aangemeld. Die man zei dat als je de mavo doet en je wilt opstromen je wel aan bepaalde criteria moet voldoen en dat is best lastig soms. Afstromen gaat vaak makkelijker maar idd dat is minder leuk. Ik blijf t lastig vinden waar we goed aan doen. Wel is t zo dat ze op haar school alle resultaten mog goed bekijken mochten hun t toch niet heel goed vinden voor de havo klas dan adviseren ze toch de mavo te doen. Dus we wachten maar af. Wel zo bijzonder dat t op elke school anders is. Ik vind t zo lastig waar doe je goed aan. Zodat ze geen hekel aan school krijg en heel de tijd op haar tenen moet lopen. Maar de laatste jaren groeit ze zo hard dus wil haar ook geen kansen ontnemen
Ja, dat is verschillend per school, hier stroomt maar weinig op i.v.m. hoge eisen. Dan moet je harder werken en aan meer voldoen om het met het hoogste niveau verder te gaan dan dat je overgaat als je al op dat hogere niveau zit. Helaas heb je geen glazen bol, het is altijd een gok. De een is een laatbloeier, de ander ziet het licht in de brugklas en weer een ander kan in de praktijk niets uitvoeren of het moeilijk vinden en stroomt af. Je weet toch niet hoe ze zich ontwikkelen. Na slechte ervaringen met een combiklas van mijn dochter hebben we bij onze zoon meteen ingezet op het hoogste niveau. Daar zitten ze nog steeds, mijn dochter in de vijfde en mijn zoon in de derde. Of ze uiteindelijk hun diploma halen ja of nee op dit niveau kan ik ook niet zeggen. Het blijven pubers. En ze hebben o.a. dyslexie, dus ook nog wat extra hobbels op de weg. Ik zie het allemaal wel, ze moeten het zelf doen en successen boeken of falen hoort toch ook bij opgroeien.
Dank je wel voor je berichtje. Falen hoort er zeker bij. Ik kies zelf altijd de veilige weg, mijn man is meer van uitdaging dus ook de nodige discussie hierover gehad haha. T geeft me wel wat rust dat de nieuwe school er ook nog naar kijkt, zodat de beslissing niet helemaal bij ons ligt
Ja falen hoort bij het leven maar op je tenen lopen een jaar lang en slechte cijfers continue en alle bijbehorende stress gun ik niemand
Dat weet je nooit van tevoren: je krijgt geen 100% garantie. Ik ben niet per se voorstander van hoog inzetten, omdat ik veel ervaring heb met leerlingen die niet mee kunnen komen. Nu deel jij de referentieniveaus. Daarvan is taalverzorging de minst interessante en leesvaardigheid de meeste interessante. Begrijpend lezen is een prima niveau; rekenen is onder het niveau van eind groep 8. Maarja...rekenen is niet hetzelfde als wiskunde. Heb je toevallig ook DLE-scores? Ik zou met haar leerkracht van groep 8 een goed gesprek aangaan. Wat is de reden dat hij/zij een advies voor mavo heeft gegeven? De leerkracht ziet jouw kind vijf dagen per week. Ik zou daar veel vertrouwen in hebben.
DLE score van de cito of de doorstroom? Al even vluchtig gekeken maar volgens mij staat die er niet op
Niet iedere school deelt de DLE-scores. Het is voor de onderdelen woordenschat (WS), begrijpend lezen (BL), enz. De score ligt tussen meestal tussen de 11 en 60. Maximale score is 60.
Jammer. Dan had ik je misschien nog wat gerichter advies kunnen geven. Al blijf ik bij mijn eerste opmerking: de leerkracht kent jouw dochter het beste. Ik zou zijn/haar advies vertrouwen. Daar wordt echt goed over nagedacht. Voor jezelf ter overweging: - hoe is haar huiswerkattitude op dit moment; - hoe kijkt ze naar school/schoolse zaken; - hoe is haar werkhouding (snel tevreden/kantjes er vanaf lopen of doorzetter); - hoe is haar zelfbeeld? (die laatste vraag vooral ter overweging of ze voldoende om kan gaan met tegenslag)
Maar is het wel falen? Is het niet meer je weg vinden en kijken wat past. Ik lees termen als op- en afstromen, en ik snap ze wel, maar is het niet doorstromen naar de best passende opleiding? Ik zou zelf op Havo inzetten en als ze teveel op haar tenen moet lopen, naar mavo gaan. Dan blijkt dat beter te passen.