versnelde kinderen

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door belize, 27 aug 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    echt super!
     
  2. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    zoontje scoorde bij emotie test ook hoog. maar zijn motoriek was niet zo best.(wij houden hem in de gaten, dat betekent dat onze eigen deskundige hem elk jaar ziet, op school en bij haar) dat was de reden van zijn frustratie bij het schrijven. om snel te kunnen schrijven maakte hij steeds lelijkere letters.
    hij begon nu senso motorische therapie, zodat hij op gr6 geen problemen krijgt met de tempo.
    in al die tijd moest hij zijn linker hand onderdrukken wat hem 3 maal meer energie en concentratie kostte. dat heet symetrische voorkeur, dat hebben de kinderen die heel vroeg voor hun dominante hand kiezen, zei de fysio dame. het houdt de ontwikkeling van fijne motoriek tegen.
    omdat hij met inhoud al verder is in de klas mag hij wat school tijd missen. dus hij volgt zijn fysio therapie onder school tijd.
    de juffen hebben heel goed mee gewerkt met onze deskundige, en nu met de fysio.ze willen zelfs sommige opdrachten van fysio klassikaal doen! heel leuk voor de kids in de klas!

    een test voor fijne motoriek -senso motorische ontwikkeling, voor degenen die het interessant vinden:

    zoontje moest in kleermakers houding zitten, zijn handen moest hij op zijn knieën leggen met de palmen omhoog, ontspannen. en dan moest hij met zijn duim de topjes van alle vingers aanraken met eerst de wijsvinger, middenvinger etc. en daarna dit doen met zijn rechter hand alleen. als hij bezig ermee is, kijk je naar zijn linker hand(en andersom) je ziet dat de linker hand gewoon mee beweegt terwijl hij met de rechter hand bezig is. dat de vingers steeds bewegen alsof signaal van de opdracht aan zijn beide handen gegeven is. die signaal moet hij dus onderdrukken om zijn rechterhand te kunnen gebruiken! wow! ik vond dit bijzonder opvallend en heel erg duidelijk. had ik nooit opgelet helaas...

    de leeftijd voor los komen van de handen(en het hele lichaam links-rechts) is ongeveer 6 jaar oud.

    voor wie een jonge gr3 kindje heeft.
     
  3. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    net een gesprek gehad met de juf en IBer. zoontje gaat naar gr5 volgend jaar, met level werk. ze wilden niet vertellen wie de juf wordt volgend jaar. we weten alleen wie zijn levelwerk juf wordt en met wie hij samen gaat werken in zijn groep. ze gaan er aan werken volgend jaar dat hij af komt van zijn negatief zelfbeeld. heel spannend allemaal, de juffen worden op vrijdag bekend gemaakt.
    hij kreeg al van ons een nieuwe fiets als zijn kadoo!
     
  4. Abri

    Abri VIP lid

    16 jun 2010
    12.423
    3
    38
    Wat fijn Belize! En wat grappig die oefening, meteen even getest bij onze 5-jarige, die doet dat feilloos. Leuk om te lezen hoe dat werkt.
     
  5. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    bij zoontje doen die dus de vingers van de andere hand ook mee. je ziet de vingers licht bewegen!!dus daar valt wat te halen met fysio hier. ik wist hier helemaal niets van. alleen wist ik dat je je kind niet moest beinvloeden bij het kiezen van zijn dominante hand!
     
  6. Abri

    Abri VIP lid

    16 jun 2010
    12.423
    3
    38
    Ja inderdaad. Hopelijk gaat de fysio hem mede hierbij inderdaad helpen en dan komend jaar op school hopelijk verbetering gaan merken in zijn zelfbeeld. Sport hij ook? Dat kan soms ook enorm helpen bij het verbeteren van het zelfbeeld.
     
  7. Jaimio

    Jaimio Fanatiek lid

    5 nov 2015
    1.684
    849
    113
    Vrouw
    Klinkt goed Belize!
    Mijn dochter zal volgend jaar groep 7 gaan doen maar waar weet ik nog niet.
     
  8. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    belangrijk jaar groep 7 jamio. we hebben gisteren daarover gehad. ze kijken serieus naar cito score op groep7 en die scores gebruiken ze om het kind goed voor te bereiden voor eind cito op gr8. ze zeiden dat hun advies bijna nooit bootst met cito scoren op gr8. als advies en score niet kloppen met elkaar is hun advies op de juf gebaseerd, niet op cito score. ik snapte dat helemaal niet hoe het werkte. want er zijn kinderen die vanaf gr7 al weten waar ze naar toe gaan...
     
  9. Jaimio

    Jaimio Fanatiek lid

    5 nov 2015
    1.684
    849
    113
    Vrouw
    Bij binnenkomst bij het SO krijgen kinderen altijd al een verwacht uitstoomniveau. Dat is bij mijn dochter gewoon VWO, zou erg vreemd zijn als dat verandert.
    Ze scoort haar toetsen nog steeds heel erg hoog.
     
  10. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    dat is prettig om vroeg te weten. de gewone school krijgt ook bijna nooit verassingen zeggen ze. dat een kind ineens heel hoog scoort is vaak een probleem dat ze dan problemen krijgen met de ouders om het uit te leggen. want ze vinden als zij al weten wat het advies zou zijn kunnen ze niet zomaar veranderen alleen op basis van een eindcito score
     
  11. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
  12. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.166
    8.893
    113
    Ziet er interessant uit. Ook ivm het 'rekenmuurtje', waarmee je ook voor een kind zichtbaar kunt maken wat de basisbewerkingen zijn en waar je die voor nodig hebt. De prijs is het enige wat een beetje jammer is. :D
     
  13. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    ja inderdaad visueel ondersteuning! echt iets voor jouw smaak dacht ik!beelddenkers
     
  14. Jaimio

    Jaimio Fanatiek lid

    5 nov 2015
    1.684
    849
    113
    Vrouw
    We hebben mijn dochter opgegeven op de reguliere basisschool waar haar zusje ook zit. Ik hoop dat de gesprekken en proefdraaien nog op tijd gaan lukken voor de vakantie.
    Ze gaat compact groep 7 doen maar waarschijnlijk niet fysiek naar groep 7 omdat ze daar sociaal/ emotioneel niet aan toe is en dat een heel erg grote klas is. Ze heeft bijna geen instructie nodig en de school kan individuele leerlijnen bieden dus dat moet goed komen. Ze begint een beetje te wennen aan het idee, eigenlijk wilde ze echt niet meer wisselen van school het wordt haar vierde schoolwissel ook al. Maar op haar huidige school is ze gewoon klaar, haar aansturing is duidelijk en ze heeft uitdaging nodig. Ik vind het heel erg spannend en hoop zo dat ze weer plezier in leren gaat krijgen. Op haar huidige school zeggen ze dat ze geen intrinsieke motivatie tot leren heeft maar dat heeft ze echt wel. Maar dan moet het aanbod wel goed zijn. Deze school is helemaal niet gericht op voorlopende kinderen, eerder op achterlopende kinderen. Ze snappen maar niet hoe beschadigd haar leerplezier ze is geraakt, dat is echt wat anders dan dat ze vanuit haar persoonlijkheid niet zou willen leren :(. Ze is begin dit schooljaar weer versneld, krijgt haar werk compact en haalt weer voor 90% tienen ;). Ze heeft wel een super lieve begripvolle juf verder en ik vind het wel heel spannend dit weer los te moeten laten en het onbekende weer in te moeten stappen.
     
  15. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    heel veel succes jamio!
     
  16. Abri

    Abri VIP lid

    16 jun 2010
    12.423
    3
    38
    Inderdaad heel veel succes! Hopelijk valt de overgang mee voor jullie dochter.

    Hier gaat de middelste nu definitief over naar groep 3 en heeft ze met veel plezier al een paar wendagen gehad om kennis te maken met de juf, de klas etc. Wat een blij kind kwam er toen uit school, ze heeft er zo'n zin in. Nu maar hopen dat het straks niet tegen gaat vallen omdat ze dus al leest en deels rekent. Maar dat zien we wel.

    De oudste mag naar een speciaal klasje 1 ochtend in de week voor meer- en hoogbegaafde kinderen waar ze allerlei aparte projecten doen. Onderzoeksvraag formuleren, onderzoek doen, excursies, presenteren: dat gaat geweldig bij haar passen. Daarnaast gaat ze de vakken die voor haar makkelijk zijn voortaan zonder instructie doen of in haar eigen tijd, aangezien ze ook dyslectisch is en daar extra aandacht voor nodig is. Beetje dubbel dus, maar het is zo fijn dat school haar toch die extra uitdaging wil bieden op basis van haar iq-test uitslag bij het dyslexie-onderzoek. Nu mooi extra uitdaging waar ze het nodig heeft en extra ondersteuning waar nodig, maar wel allemaal passend bij haar: echt heel fijn dat er zo meegedacht wordt hier.
     
  17. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.797
    761
    113
    Even een vraag voor jullie ervaringsdeskundigen..

    Q loopt erg voor op verschillende gebieden, taal nog veel meer dan rekenen. Na veel gesprekken op school en testen gaat ze het komende schooljaar nog 'gewoon' naar groep 3, maar wel met een 'eigen' programma. Zo zal ze gaan meedoen met een plusklas (normaal vanaf groep 4, zij is de eerste uit groep 3 die hier in gaat deelnemen), veel verbreding, met taal gaat ze meteen gecompact aan de zo'n lijn beginnen en met rekenen willen ze kijken of ze haar misschien met groep 4 mee kunnen laten doen. Dit laatste is echter nog niet zeker en al helemaal niet concreet. School is erg terughoudend qua versnellen, wij zelf ook. De IBer heeft afgelopen dinsdag wel aangegeven dat we er echt van uit moeten gaan dat versnellen een keer nodig is omdat het verschil met klasgenoten té groot zal worden en er in de plusklas meer ontwikkelingsgelijken zitten. Over wanneer versnellen is (nog) niet gesproken. Nu willen ze er op school eerst alles aan doen om ervoor te zorgen dat Q weer met plezier naar school gaat.

    Na mijn 'korte' uitleg mijn vragen:
    Hoe is het versnellen bij jullie gegaan, heeft school het initiatief getoond of jullie zelf?
    Is er eerst ook veel extra / ander werk aangeboden en hoe is jullie kind dat bevallen?
    Is er een moment waarop versnellen het verstandigste is?
    Hebben jullie nog andere tips / dingen waarop te letten?
     
  18. charliebradbury

    charliebradbury Bekend lid

    14 okt 2013
    986
    54
    28
    Hoi meiden,

    Ik lees soms met jullie mee,
    ik zit met het volgende onze oudste zoon (ass) zit op een speciale school hij zit in groep 3 en gaat over naar groep 4.
    Ik twijfel heel erg of hij wel op de juiste plek zit......Kwa zn aandoening denk ik het wel hij wordt er geaccepteerd zoals hij is en dat is heel fijn!
    Maar kwa leren is hij erg ver vooruit.....Hij had geen fouten in zn cito toets en heeft hier ook de hoogste score op.
    Ze vertelde me dat hij erg voor is in tegenstelling tot zn klas....
    Zn IQ is 135 dit is getest bij het ATN ivm zn autisme.
    Ik maak me een beetje zorgen of hij nog wel op zn plekje zit....
    Hoe gaat dat bij jullie op school als een kind zover voor is....Want hij zit nu nog in groep 4 maar hij moet natuurlijk wel tot groep 8 door ik twijfel of ze hem zolang bezig kunnen houden!

    Groetjes charlie
     
  19. Jaimio

    Jaimio Fanatiek lid

    5 nov 2015
    1.684
    849
    113
    Vrouw
    @Abri, kunnen ze je middelste niet beter meteen op een individuele leerlijn zetten? Beter voorkomen dan genezen hoor. Dat mee moeten doen met de rest terwijl het werk niet passend was heeft bij mijn dochter veel schade veroorzaakt.

    @Deb, ik denk dat het juiste moment van versnellen heel persoonlijk is.
    Bij de eerste versnelling werd door de school aangegeven dat nog een jaar kleuteren echt niet kon. Voor de tweede versnelling had ze uit zichzelf op taalgebied meer dan een jaar voorsprong opgebouwd en met rekenen op wat hiaten na ook een jaar. Dus toen hebben we in overleg besloten haar in stof nog een jaar te versnellen. Voor en na versnelling heeft ze werk compact gekregen en voor de laatste versnelling ook heel veel verrijking. Nu niet veel verrijking helaas maar daarom moet ze ook weer naar een andere school.

    @Charlie, mijn dochter zit ook op het speciaal onderwijs en zit daar cognitief inderdaad niet op haar plek. Ze krijgt nu in de ochtend compact haar werk en mag de rest van de dag zelf kiezen wat ze doet. Ze moet daarom terug naar regulier maar gedragsmatig wordt dat wel een uitdaging.
    Krijgt jouw zoon zijn werk compact en krijgt hij verrijking? En mist hij peers? Mijn dochter wel merk ik.
     

Deel Deze Pagina