Wat helpt is zelf achterkomen hoe de dagindeling precies is geweest, Dit kun he zien op het planbord in de klas, aan het thema vd week, letter van de week enz. En dat vervolgens hele gerichte vragen stellen. En echt vertellen komt meestal pas halverwege groep 1 of groep 2. Met hele open vragen (hoe was het op school) nog veel later. Ik denk dat he tot ver op de middelbare school daar 'goed' als antwoord op krijgt 😉
Herkenbaar. Dochter is natuurlijk pas 2,5 jaar, maar als ik haar vraag hoe het op school was, was het antwoord 'goed', en op 'wat heb je gedaan' was het 'gespeeld'. Gelukkig krijgen we op het einde van de week altijd een samenvatting in het heen-en-weer boekje. Dan weet ik toch iéts.
Hoe is je opvang nu geregeld? Als ze nu maar een kdv gaat dan zal de oplossing als ze naar school gaat de BSO zijn. Hier opvang door familie, dus die gaan gewoon door met opvangen na schooltijd.
Mijn zoon van ruim 3.5 verteld toch wel veel over de voorschool hoor. Niet als ik het meteen uit school vraag maar in de loop vd dag komt eea wel voorbij. Hoop dat hij dit straks ook blijft doen in groep 1..
Dit soort vragen stel ik ook als ik wat los wil krijgen. Werkt erg goed. Maar soms hebben ze gewoon echt geen zin om te praten , vooral de oudste.
Ik vraag vaak aan mijn dochter dingen als: - met wie heb je gespeeld - heb je nog nieuwe liedjes geleerd - heb je nog buiten gespeeld Als ik zie dat er getrakteerd is dan vraag ik wie er jarig was en wat ze getrakteerd hebben, en als er een seizoensfeest is dan vraag ik daarover. Vandaag vertelde ze: Het was heel leuk op de peuterspeelzaal. ik heb met Chloë gespeeld. Olivia was niet boos. Olivia was aardig. Maar ze wilde niet met me spelen. Bo is naar de kleuterschool. Ik kan op de kleine wc, maar niet op de grote wc. De grote wc vind ik nog een beetje eng. Ik kan zelf op de kleine wc. Daar val ik niet in. Ik vind het al heel wat voor een peuter, en ik vind het leuk om te horen.
Ik vraag altijd : " Heb je ook nog iets heel stoms moeten doen ?" Meestal reageert ze dan met :" Neeeeheeee het was leuk, want we hebben.... " Dingen verkeerd zeggen lokt haar uit de tent... Je zat zeker naast Pietje vandaag... Nee mama naast Jantje en ik heb marietje gespeeld etc.. Uiteindelijk kom ik het wel te weten hoor.. haha
Dit heeft mijn dochter ook gehad in groep 1/2, nu in groep 3 begint ze wat meer te vertellen. Verklaring kleuterjuf: voor veel kinderen geldt: school=school, thuis=thuis. Zijn ze de hele dag druk geweest op school en dan moet je er ook nog over vertellen. Net zoiets als dat je zelf misschien ook geen zin hebt ook over je werk te vertellen. Niet te veel pushen om te vertellen, komt vanzelf.
Hier heeft Quinten het eerste jaar alleen maar appeltje gegeten en gespeeld . Standaard antwoord als ik het vroeg, soms vertelde hij vol enthousiasme iets dat ze gedaan hadden, stond ik toevallig even met juf te kletsen en zeg dat vondhij gisteren zo leuk, verbaasde blik dat hebben we 3 weken terug gedaan . Hij begint nu iets meer te vertellen over hoe of wat en ook als er iets mee moet naar school weet ik het vaak al ene paar dagen voordat het briefje komt omdat hij dat al had verteld, maar in zijn geval geld geen bericht is goed bericht, toen er vorig jaar een vervelend jongetje in de klas zat dat hem telkens pestte zei hij dat wel direct thuis.
Hier standaard gesprek als ik mijn dochter (3) op haal van de psz: Was het leuk? Ja. Wat heb je gedaan? Niks. Met wie heb je gespeeld? Met niemand. Heb je ook geverfd? Nee. (verf nog op de handen ) Heel soms vertelt ze ineens spontaan iets. Soms bedenkt ze ook maar wat, of ze zegt drie keer iets anders. Meestal als er spontaan én direct een antwoord komt dan klopt het wel. Ook heel vaak 'weet ik niet'.
Hier hetzelfde verhaal zoontje van 5 ratelt elke keer hetzelfde verhaaltje af als ik vraag wat hij heeft gedaan op school : In de kring , eten , werkje , buiten spelen , naar huis . Dit is op een goede dag haha meestal is het : weet ik niet meer !
als ik trouwens gewoon vraag wat ze gedaan heeft zegt ze 9 van de 10 x ... " Dat is een geheimpje mama "
Hier wordt ook weinig verteld maar in groep 1 en 2 krijgen we aan het eind van de week een weekweetje per mail. Hierin wordt verteld wat ze die week allemaal gedaan hebben inclusief foto's vond ik wel altijd heel erg leuk en zo kon ik achteraf vragen.
Gericht vragen stellen. Wat is het leukste wat je vandaag hebt gedaan? Heb je gegymd? Wat heeft Sofia getrakteerd? Wat heb je gekozen van het kiesbord? Ah, de zandtafel, met wie speelde je daar samen? Vaak gaan ze vanzelf dan wel verder. Ook niet meteen daarover beginnen als je ze ophaalt, maar gewoon onder de lunch of het avondeten en niet teveel vragen achter elkaar stellen. Mijn dochter vertelt uit zichzelf altijd al ontzettend veel, mijn zoontje wat minder, maar met een paar vragen komt er vaak wel wat informatie los.
Overdag ia het altijd 'goed' of 'weet ik niet meer'. Dus ik vraag het niet meer dan. Als ik haar s avonds op bed leg dan praten we even de dag door en dan komen de verhalen wel.
Ik weet niet of de tip al is gegeven, maar koop het boekje "Slaapklets". Dit helpt ons echt om meer informatie te krijgen dan 'alles was goed'. bol.com | Slaapklets !, Michal Janssen | 9789081477970 | Boeken