Vraag over huisbezichtiging

Discussie in 'De lounge' gestart door wendyp, 18 sep 2008.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. wendyp

    wendyp Niet meer actief

    Ja hier in Haarlem ook.... Wonen nu in een doos vergeleken dat huis. Hier nu 2 slaapkamers en een klein zoldertje, waar we zelf een vlizotrap hebben gemaakt om wat rotzooi op kwijt te kunnen. Huur dan.

    Dit is in Lelystad, daar liggen de prijzen een stuk lager. Dan is het nog aantrekkelijk voor ons om te kopen.
     
  2. valhalla

    valhalla Niet meer actief

    Van vereniging eigen huis (waar mensen met een eigen huis lid van moeten worden, erg handig ;)) Nee geen aandelen, maar handige diensten, hypotheekadvies en bouwkundige keuringen met korting.

    Geloof me, een oud huis daaraan ben je nooit uitgeklust. En als je dat wel bent, ben je het zo zat dat je gaat verhuizen. Of je moet een die hard klus masochist zijn...

    Ben ook wel benieuwd naar jullie (to be) woning!

    In elk geval, kopie plak:

    Tips voor het bezichtigen van een woning

    Het is raadzaam om u goed voor te bereiden wanneer u een te koop staande woning gaat bezichtigen. Met een bezichtiging kunt u informatie verzamelen die voor u van belang is. Voordat u een woning gaat bezichtigen, is het verstandig om de ligging en de buitenkant van de woning zorgvuldig op te nemen. Bedenk ook wat uw minimale eisen zijn voor de woning en zet die, in volgorde van belangrijkheid, op papier.

    De buurt
    Voordat u de woning bekijkt, kunt u al een ritje door de wijk maken en de woning van buiten bekijken. Stel uzelf de volgende vragen:

    * Zijn er voldoende voorzieningen in de omgeving?
    * Is het een rustige of drukke wijk?
    * Zijn er voldoende parkeerplaatsen?
    * Hoe ligt de woning ten opzichte van de zon?
    * Is de tuin goed verzorgd?
    * Hoe ziet het dak eruit, zit de woning goed in de verf, is de woning goed onderhouden?

    Uw eerste indruk is belangrijk. Hebt u geen goed gevoel of stoort u zich aan kleine details, bedenk dan nog eens goed of u er eigenlijk wel zou willen wonen.

    Bestemmingsplan
    Naast de bouwtechnische staat van een woning, zijn omgeving en uitzicht belangrijk. Wanneer u bijvoorbeeld een woning wilt kopen met uitzicht op de weilanden, gaat u dan ook langs de afdeling bouw- en woningtoezicht van de gemeente. Het bestemmingsplan geeft aan of er in de toekomst gebouwd mag worden op de grond van het weiland. Dat kan weer van invloed zijn op de waarde van de woning.

    Tijdens de bezichtiging

    * Bekijk de woning van zolder tot kruipruimte, zonder ruimtes (inbouwkasten e.d.) over te slaan.
    * Let goed op vochtplekken, scheuren en andere ongeregeldheden en vraag uitdrukkelijk naar de oorzaken.
    * Let op de indeling van de woning. Voldoet die aan uw huidige of toekomstige wensen? Is die aan te passen zonder ingrijpende verbouwing?
    * Let aan de buitenkant van de woning op de staat van het dak, metselwerk, beton, schilderwerk en de kozijnen.
    * Bekijk de lichtinval en de privacy.
    * Luister goed of er buitengeluiden doordringen. Rij ook eens door de wijk/straat tijdens ochtend- of avondspits. Op de website van ProRail kunt u de geluidbelasting van railverkeer in de buurt bekijken.
    * Kijk niet alleen welke apparatuur aanwezig is, let ook op de staat ervan.
    * Kijk goed naar de afwerking van deuren, ramen, het aantal stopcontacten, enzovoort.
    * Neem een meetlint mee, dan hoeft u de grootte van de kamers niet te schatten. Een fototoestel of camera kan ook handig zijn om later alles rustig terug te zien.
    * Lopen de buren via uw toekomstige tuin naar hun schuur? Zeer waarschijnlijk is daarvoor een erfdienstbaarheid opgenomen in de eigendomsakte van de verkoper. Ook andere vormen van erfdienstbaarheden zijn mogelijk. Vraagt u de verkoper of er eventueel erfdienstbaarheden rusten op de woning of de tuin van uw interesse.

    Erfpacht
    Grond kan in eigendom of in erfpacht worden overgedragen. Een erfpachtovereenkomst is een vorm van een gebruiksovereenkomst. De erfverpachter geeft de grond in gebruik aan de erfpachter. Daarbij behoren erfpachtvoorwaarden. Dat zijn de voorwaarden waaronder de erfpachtovereenkomst wordt aangegaan. De erfpachter mag de grond gedurende de in de overeenkomst bepaalde termijn gebruiken om er een woning op te bouwen of te laten staan. Tegenover dat recht staat de betaling van een vergoeding die de canon wordt genoemd.

    De hoogte van de canon wordt voor een aantal jaren afgesproken. Meestal moet de canon jaarlijks worden betaald. Als de canon kan worden afgekocht, wil dat zeggen dat er een eenmalig afkoopbedrag wordt betaald in plaats van de jaarlijkse termijnen. De canon kan bijvoorbeeld voor 50 jaar of eeuwigdurend worden afgekocht.

    Als een woning op erfpachtgrond is gebouwd, is de bewoner van de woning geen eigenaar van de grond. Dat is de erfverpachter, meestal de gemeente of een waterschap. Het erfpachtrecht kan wel doorverkocht worden. De opvolgende kopers van de woning zijn ook gebonden aan de erfpachtvoorwaarden.

    Na de bezichtiging
    Met één keer door de woning lopen bent u er niet. U weet nu hoe de woning in elkaar zit en wat de staat van onderhoud is. Nu moet u nog onderzoeken of er bijzondere rechten en lasten op de woning rusten, hoe het bestemmingsplan in elkaar zit, of de grond niet verontreinigd is, enzovoort. Meer hierover leest u in de publicatie Bestaand huis kopen.

    Wilt u weten wat de woning echt waard is? Of wat de actuele waarde van uw eigen woning is? Met de module 'Wat is dat huis waard' kunt u aan de hand van slechts vier woningkenmerken en het adres van de woning de vermoedelijke marktwaarde van een woning te weten komen.

    Als u denkt de woning te willen kopen, laat dan een onafhankelijke bouwkundige, die u via Vereniging Eigen Huis in kunt schakelen, de woning inspecteren. Meer informatie daarover vindt u bij Aankoopkeuring.

    Wilt u niet alles zelf doen? Maak dan gebruik van de Eigen Huis Aankoopmakelaar. U kunt verschillende makelaarsdiensten afnemen: bezichtigen, onderhandelen en afhandelen.

    Meer informatie
    Bestaand huis kopen
    Publicatie Bestaand huis kopen
    De juridische helpdesk van Vereniging Eigen Huis
     
  3. wendyp

    wendyp Niet meer actief

    @valhalla.... zo das een uitgebreide beschrijving! Ik zal vanavond op msn wel een linkie toesturen :D

    Nou we zijn bij de 3 huizen gaan kijken. De eerste, de ja het is het, dat is het ook helemaal. Er moet nog wel wat aan gebeuren, want schilderen was blijkbaar niet hun sterkste kant. Plus er is een plank van een dakkapel rot, dus wat dat precies is, zal wel uit de bouwtechnische keuring uitkomen. En er zit bij 1 dakraampje ook een beetje vocht. Voor de rest zag het er top uit. En die tuin joh, 13 bij 6m gewoon! En het grenst op een park met speeltuin. Ben helemaal wiieeee.... hihi
     
  4. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.272
    6.801
    113
    Leuk joh!

    Als het iets kleins is, dan er gewoon voor gaan. Dan kun je dat meenemen in je bod.

    Wie laat die keuring doen?
     
  5. crisje

    crisje Fanatiek lid

    5 aug 2006
    2.974
    1
    0
    brabant
    Bel ook even de gemeente ivm t bestemmingsplan.
    Vor je t weet wordt er n grote school voor je neus gebouwd. Wij zijn ook bezig geweest met huizen en met t huis waar wij verliefd op waren was iets mis gegaan. Gemeente had n foutje gemaakt en op t huis ruste een kantoorbestemming en geen woonbestemming. Was wel toegezegd dat dat bij de eerstvolgende bestemmingsplan gebeuren weer veranderd ging worden. Maarja..wie zegt dat dat ook gebeuren gaat. Als er kanoorbestemming op rust krijg je nooit toestemming om te bouwen om je woongenot te verhogen. Er kan geen woongenot zijn, tis kantoor...
    Uiteindelijk hebben wij ervan afgezien en sowiso besloten om de komende jaren in ons huurhuis te blijven. Gaat zo belabberd met de economie overal, rentes blijven stijgen, niet zo'n rooskleurig vooruitzicht om dan n huis van over de 3 ton te kopen als starter.
     
  6. wendyp

    wendyp Niet meer actief

    @bosi... heb geen idee. Hoe doe je zoiets? Of door wie laat je zoiets doen?
     
  7. valhalla

    valhalla Niet meer actief

    @ Wendyp je kan ook als je een bod wil doen, dit doen met als ontbindende voorwaarde dat de 'gebreken' niet meer dan een bepaald bedrag mogen overstijgen. Of met het onderhandelen zeggen jaaaa doei dat en dat vervangen kost mij zo veel, dat haal ik van de vraagprijs af... of bedoelde je dat niet?

    Bij ons huidige huis kwam het op € 12000 totaal, maar we hebben heel veel zelf kunnen doen, zoals regenafvoeren maken, de badkamer, schilderwerk...

    Maar wel super tof dat je een huis hebt gevonden, ik dacht dat jullie net lekker zaten waar jullie zaten?
     
  8. crisje

    crisje Fanatiek lid

    5 aug 2006
    2.974
    1
    0
    brabant
    Als je een aankoop makelaar inschakeld (wat echt n aanrader is) weet die wel iemand voor je.
    Ik zou t niet door VEH doen, vind die reteduur.
    Tis sowiso slim om diverse (aankoop)makelaars te bellen en te informeren naar hun tarieven, daar zit heeeeeeeeeel veel prijsverschil in.
     
  9. wendyp

    wendyp Niet meer actief

    @crisje... even terugkomend op je vorig bericht (er kwam een klein meisje tussendoor) De huizen staan er nog niet zo lang, dus gesloopt oid hoeven ze niet, ook staan ze er nog niet zo kort, dat er van alles omheen gebouwd wordt. En het zijn echt woonhuizen.

    Die aankoopmakelaar, ja geloof dat bij de postbank, als je dan uiteindelijk daar een hypotheek afsluit, dat je het terugkrijgt geloof ik. Maar volgens mij als je daar een afspraak maakt, duurt het best lang. Ik ga maandag eens even rondbellen.

    @valhalla.. nee ik bedoelde een bouwtechnische keuring. Ja op zich zitten we wel lekker. Maar klein en zie mn vriendinnen hier niet zo vaak meer (lees; nooit, wat een kind al niet met een 'relatie' kan doen?) En in Lelystad is toch mn familie enz. En groter en goedkoper enz enz enz ;)
     
  10. Pendrag

    Pendrag VIP lid

    26 jul 2006
    6.458
    1
    0
    Leuk dat het huis jullie bevalt. De meeste tips heb je al gehad. Enige wat ik nog wil toevoegen is dst je gerust laag kunt bieden! De eerste woning die ik heb gekocht was van een stel dat uit elkaar was en dringend geld nodig had. Toen NLG 60.000 onder de vraagprijs uitgekomen uiteindelijk. Tweede huis dat ik heb gekocht stond al lang te koop en stond ook al leeg. Heb uiteindelijk EUR 65.000 onder de oorspronkelijke vraagprijs betaald. Als ze je eerste bod afwijzen kun je altijd nog omhoog. En omlaag wil echt niet meer.

    Heel veel succes!
     
  11. valhalla

    valhalla Niet meer actief

    Hadden wij ook, ons huidige huis stond eerst voor bijna € 130.000, wij kochten het voor € 94.000 :D

    Maar bij een bouwtechnische keuring nemen ze voor elk gebrek een bedrag op wat het kost om het te herstellen (bijv. vervangen van tegelwerk op termijn € 2500, aanpassen isolatie of regenwaterafvoer € 5000... Je kan dus afspreken dat dit bedrag niet hoger mag zijn dan een bepaald bedrag en dat je dan alsnog af mag zien van de daadwerkelijke koop... zeg maar.

    Het is een gaaaaaaaaaaaaaaaaaaf huisje! Heerlijk voor Sasha en ook wel lekker als je dinnetjes weer eens ziet!
     
  12. crisje

    crisje Fanatiek lid

    5 aug 2006
    2.974
    1
    0
    brabant
    Zou kunnen, dat weet ik niet. Wel is het zo dat als het huis niet gekocht wordt, bv omdat je t niet eens wordt over de prijs dat je de aankoopmakelaar dan niks hoeft te betalen.
    De prijzen die wij toen kregen van div. makelaars varieerde van 1000 euro tot bijna 2000. Een gedeelte daarvan is aftrekbaar als je t huis gekocht heb t. Bij dat bedrag zaten de taxatiekosten inbegrepen die je perse nodig hebt voor n hypotheek.
     
  13. wendyp

    wendyp Niet meer actief

    Ik had nog een vraagje (misschien wel een stomme)

    Maar is de kwaliteit van het schilderwerk ook van invloed op de prijs? Dus als het niet goed is gedaan, kun je dat dan ook van de prijs aftrekken? Want ze waren niet echt de beste schilders zeg maar. Druipers, andere muren of plafon meegenomen, ramen meegeschilderd enz. De makelaar zei dat het gewoon kwestie van smaak was (de kleur enz, maar dat maakt me nog niet eens zoveel uit)
     
  14. Pendrag

    Pendrag VIP lid

    26 jul 2006
    6.458
    1
    0
    Zou ik zeker rekening mee houden voor mezelf. Maar jij bepaalt wat je biedt en wat je dus van de vraagprijs aftrekt en waarom. Daar hebben de kopers dus niets mee te maken.

    Slecht schilderwerk kost veel tijd om netjes te krijgen. Dus of veel van jullie vrije tijd of hogere kosten van een schilder als je het laat doen. Meenemen in je bod dus.
     
  15. wendyp

    wendyp Niet meer actief

    Ok thnx!
     
  16. crisje

    crisje Fanatiek lid

    5 aug 2006
    2.974
    1
    0
    brabant
    Ik denk dat er een verschil is in wat als slecht schilderwerk wordt gezien.
    Het is zo lang geleden dat t er vanzelf af aan t vallen is, of t is geschilderd door knoeiers.
    Ik denk dat t in t 1e geval invloed zal hebben op de prijs, in t 2e geval niet zo vermoed ik.
     

Deel Deze Pagina