Vandaag na een bezoekje aan de kinderarts/soort cb heeft de dokter gezegd dat ik wel mag gaan beginnen met een fruit hapje. Zoontje is 5,5 maand en krijgt excl. borstvoeding. Hij is een groot mannetje en aangezien wij in een warm land wonen werd dit mij net aangeraden. Zij zeggen: begin met appel, banaan en peer (eerst apart dan samen) door de staafmixer en dan aanbieden op een lepeltje. Ik hoor dat velen ook met groenten beginnen. Maakt dit uit? Misschien een idee om het af te wisselen? En moet t heel fijn gemalen worden in t begin waarna je het wat grover kunt laten als hij wat ouder is?
In elk land is het advies weer anders. En zelfs in 1 land gaat het op verschillende wijze. In NL is het advies over het algemeen; Begin met groente, vaak wordt dit beter verdragen dan fruit en is minder zoet waardoor je minder kans hebt dat ze eerst wennen aan zoet en geen groente willen. Geef 3 dagen hetzelfde achter elkaar waarbij je met heel weinig begint en dat rustig opbouwd. Geef iets nieuws in de ochtend, zodat als een reactie volgt dit niet snachts tot uiting komt. Dag 4 kan je weer iets nieuws geven. Na een aantal groentes kan je fruit geven. Of je wilt pureren of rapley of iets er tussen dat is vooral keuze ouder/kind. Rapley vinden sommige ouders eng, maar het is ook vooral makkelijker. Ik persoonlijk gaf nooit fruit (of groente) door elkaar gepureerd. Ik vind pure smaken namelijk belangrijk en ik eet mijn fruit ook niet gepureerd door elkaar heen. Natuurlijk geef ik (en eet ik) wel eens stukjes verschillende fruit. Maar ook dat is een keuze van een ouder. Het belangrijkste is, naast de richtlijnen welke soorten je op welke leeftijd kunt geven, om ook naar je kind te kijken en je gevoel te luisteren.
Bedankt voor jouw uitleg! Ik vind inderdaad, doordat er zoveel verschillende dingen gezegd worden, het erg moeilijk om te bedenken wat ik wil/hoe ik het wil.. Ook omdat ik vier dagen per week werk en ik (vooral de eerste weken) natuurlijk graag zelf mijn kindje zijn hapjes wil geven. Dat zou dan pas om half 6 eind van de dag zijn ongeveer. Misschien is het ook een idee om groente en fruit af te wisselen, dus bijv de eerste drie dagen appel, dan drie dagen worteltjes, drie dagen banaan, drie dagen courgette, oid..??
Dat kan. Hou er wel rekening mee dat áls je kindje reageert op de bijvoeding door krampen oid, en je geeft het zo laat, je 's nachts met een krijsend kind zit. Om die reden wordt vaak aangeraden om in het begin 's morgens nieuwe dingen te geven.
Als je graag zelf de eerste hapjes wilt geven, begin je toch van het weekend? Dan heb je 2 dagen om het zelf te doen, kan je kijken hoe het gaat en kan je dan besluiten of je de hapjes mee geeft naar de oppas.
Je kan prima in het weekend, of als je 3 dagen achter elkaar vrij bent, beginnen met 1 soort en dan of niets geven of de opvang/oppas hetzelfde laten geven. Bijvoeding mag je ook, zeker in het begin, gewoon een paar dagen geven en een paar dagen niet. Je kan bijv ook zaterdag en zondag zelf iets geven en dat maandag meegeven. Dan of een paar dagen niets of hetzelfde blijven meegeven. Het is nu nog niet noodzakelijk dat ze echt eten. De eerste periode is vooral smaakontwikkeling en proeven. Pas vanaf ongeveer 9 maanden wordt het steeds belangerijker om echt te eten, omdat ze dan de voeding nodig hebben voor vitamines en mineralen etc. Ik werk 3 dagen achter elkaar en gaf dus ook alleen nieuwe groente en fruitsoorten die ik introduceerde in het weekend. En juist omdat ik met groente ben begonnen kregen ze de eerste weken op de opvang niets aan bijvoeding. Pas toen ik fruit ging geven mochten zij bepaalde fruitsoorten langzaamaan gaan geven.
Wij zijn begonnen met groentes. Toen werd het opeens warm en zijn we fruit gaan geven ivm het vochtgehalte. Uiteindelijk wil ik naar 's middags fruit, 's avonds groente, maar doordat we allebei werken, slaan we groentes vaak over. Daarvoor is het dan te laat. Dat komt wel als ze iets langer wakker blijft