Vrije school, ervaringen?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Nova1986, 16 feb 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Nova1986

    Nova1986 Actief lid

    25 mei 2020
    253
    101
    43
    Vrouw
    Hallo,

    Wij willen onze dochter (1,5 jaar), graag inschrijven op de Vrije School. Iemand ervaring met dit type onderwijs?
    Toevallig ook ouders die hun kinderen op de Vuurvogel in Ede hebben?
     
  2. Sophy

    Sophy VIP lid

    28 aug 2011
    5.879
    2.881
    113
    Noord-Holland
    Niet op die speciefieke school, maar mijn meiden zitten op de vrije school. Nu in klas 1 en klas 3. Wat wil je weten?
     
  3. Nova1986

    Nova1986 Actief lid

    25 mei 2020
    253
    101
    43
    Vrouw
    Wat is jouw ervaring met de vrije school? Ben je tevreden hoe het onderwijs verloopt? (zover je weet)
     
  4. mamavj2008

    mamavj2008 Bekend lid

    24 aug 2008
    553
    1
    18
    Ik heb zelf op de vrije school gezeten en mijn moeder is nog steeds leerkracht op deze school.
    Wat ik heel goed vind van het vrije school onderwijs is dat er veel ruimte is voor individuele ontwikkeling van het kind. Je kind krijgt geen rapport, maar een getuigschrift. Dus geen cijfers, maar een uitgebreide omschrijving over hoe het met je kind gaat op school. Het spelend leren is ook een positief punt vind ik. Letters leren nav voorwerpen/dieren (bijv de v is de vogelletter) breuken leren dmv taarten en pannenkoeken.
    Helaas is er geen vrije school in de buurt waar ik nu woon. Ik had mijn kinderen graag op de vrije school willen hebben.
    Succes met een keuze maken!
     
    Nova1986 vindt dit leuk.
  5. Amberxx

    Amberxx VIP lid

    6 nov 2013
    5.020
    5.231
    113
    Je moet goed kijken of dit type onderwijs en deze school goed bij jullie en bij je kind past. De vrije school bestaat niet. De ene is veel strenger in de leer en het type onderwijs dan de andere. Je hebt ze erbij die bijvoorbeeld nog volledig tegen computers zijn geen gebruik maken van boeken en vinden dat je pas na het wisselen van tanden toe bent aan leren lezen. Verdiep je goed in de antroposofie kan op sommige scholen bijna als geloof worden gezien. Maar andere scholen zijn veel meer regulier.

    Bedenk je ook dat alles draait om jaarfeesten en vieringen die bijna maandelijks plaatsvinden. Ze besteden veel tijd aan creatieve vakken en zaken als tuinieren, toneel, handwerken etc etc. Die tijd gaat dus niet naar hoofdvakken. Ze verwerken het er wel in maar het is echt niet hetzelfde.

    De vrije scholen in mijn omgeving zijn blanke enclaves met voornamelijk kinderen van hoogopgeleide ouders en een paar alternatieve types. Diversiteit is er niet tot nauwelijks aanwezig wat ik in de huidige samenleving als een behoorlijk nadeel zie. Ook zitten er in de hogere klassen behoorlijk wat kinderen met leer of gedragsproblemen die elders zijn vertrokken en het nu hier proberen.

    Er is sprake van een zeer hoge ouderbetrokkenheid. Want al die extra vakken, schooltuin, toneelvoorstellingen en feesten kunnen alleen met ouders mogelijk worden gemaakt. Dat moet jij maar net willen en kunnen.

    Tot slot zie ik helaas dat computervaardigheden (met daarbij ook online pesten, veiligheid online etc) vaak totaal niet aan bod komen. Of een uurtje in groep 7/8 (de laatste klas zeg maar).

    Verdiep je dus eerst goed in zaken. Er zit behoorlijk wat verschil in scholen. En cijfers geven ze op de reguliere en bijzondere scholen die ik ken al jaren niet meer! Ook hier zie ik overal een beschrijving van het kind en de werkhouding en sociale vaardigheden.
     
    Nova1986 vindt dit leuk.
  6. Sophie2019

    Sophie2019 Fanatiek lid

    21 jul 2018
    2.014
    1.560
    113
    Vrouw
    Denk ook goed na over de overgang naar middelbaar en hoger onderwijs. Persoonlijk vind ik het vrije school concept mooi, maar ik denk dat voor sommige kinderen het verschil met later onderwijs te groot is. Heel lullig gezegd pik je sommige vrije scholers er zo uit op het hogere onderwijs en het werkende leven.
    Denk daarnaast dat het echt bij een kind moet passen, denk dus ook na hoe je er mee omgaat wanneer een eventueel tweede kind er niet past, zie je dat zitten.
     
    Amberxx en Nova1986 vinden dit leuk.
  7. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    9.179
    10.724
    113
    Ik heb me er destijds in verdiept en besloten dat het niet bij ons/onze oudste paste.

    Een vriendin van me heeft de kinderen op een vrije school gehad. Ouders hadden hier met overtuiging voor gekozen vanaf groep 1.Haar oudste bleek op een goed moment in groep 7 een enorme achterstand in rekenen te hebben, hij stak niks op en zat de hele les te tekenen, niemand had dat door, tot zijn zelf bedachte strategieen tekort gingen schieten. Hij is ook tijden maar heel beperkt naar school geweest omdat ze niet wisten wat ze met hem aan moesten. De jongste is er na groep 4 zwaar beschadigd vanaf gehaald, die bracht meer tijd door op de gang dan in de klas omdat hij wat drukker was, en had geen zelfvertrouwen over, zowel qua schoolwerk als op persoonlijk vlak, die heeft echt in het speciaal onderwijs zichzelf moeten hervinden. (Een schat van een kind trouwens, helemaal geen oproerkraaier, hooguit nog wat jong in zijn gedrag). Daar was de school pedagogisch echt heftig tekort geschoten, en dat jongetje was niet de enige.

    Dus staar je niet blind op je wens voor een vrije school, maar kijk ook heel goed hoe ze het pedagogisch doen. En mijn indruk is dus juist dat ze NIET goed zijn met kinderen die niet precies in het rijtje lopen.
     
    Nova1986 vindt dit leuk.
  8. Nova1986

    Nova1986 Actief lid

    25 mei 2020
    253
    101
    43
    Vrouw
    Heel erg bedankt voor jullie reacties! Ik neem ze mee in onze overweging
     
  9. Liva

    Liva Fanatiek lid

    5 dec 2016
    2.018
    3.042
    113
    Mijn kinderen vinden het er heerlijk. Ik vind het brede onderwijs echt een voordeel.

    Maar er zit veel verschil in scholen onderling. Het enige wat ik je echt kan aanraden is om zelf te kijken en ervaren of die bij jou in de buurt fijn voelt. Maar dat is eigenlijk altijd aan te raden bij het kiezen van een school.
     
    Nova1986 vindt dit leuk.
  10. Foalan

    Foalan Actief lid

    29 dec 2021
    260
    196
    43
    Vrouw
    Ik heb alleen ervaring met klas 6 en 7 op de onderbouw, en havo/vwo op de bovenbouw.
    Het was voor mij destijds een zeer goede keuze. Hoogbegaafd en zat op de reguliere school niet op mijn plek. Verveelde mij, werd gepest etc.
    Dit veranderde echt op de vrije school.
    Er was ook veel meer oog voor problemen die bij kinderen speelden.

    Maar zoals ik al lees verschilt elke vrije school enorm qua werkwijze en qua kwaliteit. En ook in hoeverre de antroposofie onderdeel is van de school.
    Mijn school stond volgens mij behoorlijk goed aangeschreven, bestaat ook al wat langer.
    Ik heb een antroposofische vervolgstudie gedaan en op een antroposofische instelling gewerkt (gehandicaptenzorg). Dat was weer echt een aanfluiting en ben blij dat ik er weg ben. Terwijl ik met name met de bovenbouw vrije school erg blij was!

    Mijn zoontje gaat niet naar de vrije school. Het is te ver weg, en ik vond dat de laatste jaren het vrijeschool programma te veel verdrongen werd door de eisen vanuit de overheid. Er werden jaren geschrapt en dan klopt het niet meer met de levensfases en wordt t te veel. En je merkte inderdaad wel wat achterstand op IT vlak. Er werd weinig les in gegeven en in het computerlokaal was geen docent aanwezig die je kon helpen. Ik heb zelf nog de wiskundeleraar geholpen met de grafische rekenmachine lessen en hier formules voor geschreven :roflmao: dat werd toen net geintroduceerd.
    Maar er zijn evengoed behoorlijk wat ITers uit mn klas goed terecht gekomen hoor, het was toendertijd ook nog redelijk in de kinderschoenen natuurlijk.
    Volgens mij is iedereen in mn klas op zn pootjes terecht gekomen. Zelfs de 'probleemgevallen'
    Die hebben denk ik t meeste gehad aan de extra aandacht voor (creatieve) ontwikkeling.
     
    Nova1986 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina