Ondernemers: Ervaringen over kinderen + eigen zaak (+ personeel)?

Discussie in 'De lounge' gestart door Flamingo, 14 jul 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Flamingo

    Flamingo Bekend lid

    9 dec 2009
    900
    0
    0
    Shopmanager / parttime
    #1 Flamingo, 14 jul 2011
    Laatst bewerkt: 14 jul 2011
    Ik kreeg deze week tot mijn grote verbazing een echt ontzettend mooi aanbod om over na te denken!!!
    een kans uit duizenden... één van 'de' kansen die je krijgt in je leven!!!! :) Ben er ook helemaal happy van :)

    Als het kan, en als ik het wil, kan ik het bedrijf van mijn bazin overkopen in de toekomst!!!

    Dit lijkt me echt geweldig! Een droom van me die nu 'misschien' wel uit kan gaan komen.
    Niet op korte termijn, niet van dag op dag, maar langzaam komende 5 jaar werken naar overname! Wowwww!
    Inclusief personeel... 10 vrouwen in totaal. En het is een financieel gezond bedrijf! We plussen ieder jaar.

    Ik ben nu bedrijfsleidster in dit bedrijf, (detailhandel) waar ik al 15 jaar werk. Heerlijk werk, iedere dag met plezier.

    Toen mij deze week werd gevraagd of ik dat zou willen hebben mijn bazin en ik samen afgesproken dat ik er eerst goed over na denk de komende tijd. Er goed thuis met mijn vent over heb. Hoe wij de toekomst dan zien. Hoe dit voor ons goed te combineren is met ons zoontje (en hopenlijk nog een kindje in de toekomst?) Hoe zij het voor zich ziet. Over welke termijn we dan praten etc etc etc... Kortom, het ligt allemaal in de week...... :)

    Het laat me niet los, en heb de hele tijd zo'n super blij en zenuwachtig gevoel. Maar daarintegen ook een complete onzekerheid over OF ik dat allemaal wel zou aankunnen, en hoe je dit combineren gaat met een kindje (of kindjes?).
    Ik werk nu 4 dagen per week.
    Nou ja komende tijd heb ik absoluut genoeg stof om over na te denken en te brainstormen hier! (Maar oooh zo leuk!!!)

    Maar waar ik dit topic voor heb gestart is dat ik benieuwd ben naar wie er hier nog meer een eigen zaak heeft. Evt met personeel. Hoeveel werk je gemiddeld?
    Wat zijn voor jou de voor- en nadelen t.o.v. als je in loondienst bent?
    Hoe combineer je dit met je kind(eren)?
    Hoe ga je om met vrije tijd & werk nu dat het voor jezelf is...
    Staat je partner er (nog steeds) volledig achter?
    Valkuilen?

    Echt alle info is welkom... Graag :) want op dit moment zie ik het als zo'n grote sprong in het diepe en om mij heen ken ik behalve mijn bazin, geen verdere onderneem(st)ers die een zaak hebben overgekocht.
    :)
     
  2. Wup

    Wup Fanatiek lid

    23 apr 2007
    4.912
    0
    36
    MIjn man heeft een eigen bedrijf (hele andere branche) maar is sinds kort weer in loondienst gegaan (heeft zijn eigen bedrij ook nog wel erbij maar andere constructie). De kosten voor een eigen bedrijf zijn gewoon erg hoog en de romslomp die er bij komt kijken is behoorlijk veel. Wel heeft hij het van de grond opgezet en dus niks kant en klaars overgenomen. Hij werkte ongeveer 60 uur in de week in het begin, en ik deed daarbij nog de financiele administratie. Geen werknemers trouwens.

    De onzekerheid die we hebben wilden we gewoon vanaf, we wilden zeker weten dat we een goed stabiel inkomen hebben zodat we ons huis kunnen betalen en ons kindje eten kunnen geven.

    Loondienst geeft zoveel meer zekerheid en het is ook wel lekker om gewoon je werk te kunnen doen zonder dat je er nog 100 dingen daarnaast te regelen hebt.
     
  3. regi

    regi Fanatiek lid

    23 jul 2007
    1.671
    0
    0
    wij hebben ook een eigen zaak (ook andere branche) het enige wat ik je kan vertellen en waar je goed over na moet denken is dat je helemaal geen vrije tijd hebt. zodra je thuis bent gaat de administratie gewoon door. verder is het bij ons wel ideaal omdat ik 2 dagen in de zaak werk en mijn man dan die 2 dagen thuis is, dus geen problemen met oppas. maar het is wel hectisch en altijd druk ik vind het wel redelijk te combineren met die kleine maar als er ooit een 2e mag komen is het dus nog hectischer. en moet je cht je aandacht weten te verdelen.
     
  4. Gijsje

    Gijsje Fanatiek lid

    29 okt 2008
    3.862
    0
    0
    Brabandse Land
    Wij hebben een eigen winkel,12 man personeel,behalve de salarisadministratie doen we alles zelf.Denk dat mijn man totaal wel70- 80uur werkt in de week,voorheen werkte ik fulltime in de winkel,nu we een kindje hebben 1,5 dag en doe zoveel mogelijk thuis.
    Ik vind het zwaar,er is altijd wel wat eigenlijk haha.Maar als ik eerlijk ben zou ik ook weer niet anders willen
    Ik zou alleen nooit geen personeel meer mee overnemen,ze zouden opnieuw bij me mogen solliciteren.
     
  5. Gijsje

    Gijsje Fanatiek lid

    29 okt 2008
    3.862
    0
    0
    Brabandse Land
    Zo doen wij het ook,maar als mijn man thuis is bij de kleine doed ie dus ook zo veel mogelijk administratie.
    Maar nu is het weer wat drukker,mensen op vakantie,het is half 11 en mijn man is nog in de winkel,dit gebeurd meerdere malen per week.Je moet er tegen kunnen,ik heb er echt mee moeten leren omgaan en vind het nog niet altijd prettig.Je hebt toch een ander leven dan als je in loondienst bent,het gaat 24/7 door.
     
  6. noukie89

    noukie89 Niet meer actief

    ik heb wel een bedrijf geen personeel maar kan je wel een tip geven

    besteed je loonadminstratie uit hierdoor heb je meer tijd voor andere belangrijke dingen

    ik weet niet wat voor bedrijf je wil overnemen maar je kan altijd 4 a 5 dagen blijven werken door simpel de juist te plannen

    en als jij er niet bent dat een van de vrouwen die er werkt voor die dag hoofd verantwoordelijke is

    je zal het druk hebben uiteraard maar wel gezond druk

    en een tip je moet werk en zaak kunnen scheiden anders kom je nooit tot rust
     
  7. Ikbenhetmaar

    Ikbenhetmaar VIP lid

    18 nov 2008
    6.486
    0
    0
    Ja hier nog een ondernemer, Sinds kort naar een ruimer pand gegaan en daardoor nog meer aan het werk, werk nu zelf zo'n 60 uur per week in de zaak (voorheen 20 uur toen L. een baby was ) en mijn partner heeft daarnaast nog een fulltime baan.
    Het is zo ontzettend leuk, maar je moet er wel echt goed over na denken of je het financieel trekt, en je moet je goed realiseren dat het ontzettend veel tijd kost.
    Mijn mening: Als je een persoon bent met een mentaliteit van 9 tot 5 dan is het ondernemerschap niets voor je! Ondernemer ben je 24 uur per dag , 7 dagen in de week. Ik ga er mee naar bed en sta er weer mee op. Ook wij hebben een dochter en dat is heel erg goed plannen, maar zeker te doen met kinderen. Mijn dochtertje is op de dagen dat ik werk bij opa & oma die 2 straten verderop wonen, dus die komt vaak bij mama in de zaak even spelen en wat drinken. Zo kan ik het mooi combineren.
     
  8. Isademi

    Isademi VIP lid

    3 jun 2008
    11.327
    2
    0
    Thuisblijfmama
    Zuid Oost Brabant
    nou als alleen loonadministratie je zorgen was haha dat stelt niet zoveel voor.

    Wij hebben verschillende bedrijven thuis, een beheermaatschappij met bv huizen in spanje, een bedrijf in de aanleg van tennisbanen en inrichting sportvelden en ik zelf heb een webshop in babyartikelen / kadootjes.

    Nu is dat van mij niet zo tijdinnemend als een "real life" zaak waar je dus veel moet zijn en met personeel enzo maar als ik kijk naar onze andere bedrijven dan is het gewoon non stop werk, op zich niet erg als je doet wat je leuk vind hoor, je kan compleet jezelf erin kwijt, je eigen stempel erop drukken zeg maar, en op zich kan je wat schuiven met tijd (over voordelen gesproken alhoewel onze klanten vaak wel bepalen of dat doorgaat ja of nee haha)

    Wat betreft nadelen; je bent idd nooit klaar met je werk, je hebt weinig zekerheid wat betreft inkomen (kan in principe vrij snel afnemen het is niet zoals bij een baas) en je moet jezelf goed (en dus duur! verzekeren voor het geval je arbeidsongeschikt word, over ziekte nog niet te praten want het is gebruikelijk dat je 2 maanden (of soms zelfs 6 maanden) wachttijd hebt voor je geld krijgt, hiervoor moet je altijd een potje apart zetten. Dan is personeel weer een voordeel omdat de zaak kan doorgaan (al moet je er nooit vanuit gaan dat personeel net zo goed kan werken als jij, wil je je eigen stempel erop houden zal je ook aanwezig moeten zijn anders kost het vaak geld (in de vorm van image of service verlies)

    Wij maken bv heel vaak op zondag offertes, mijn man werkt van 4 uur sochtends tot ergens 19-22 uur savonds en hij heeft dan mij die de administratie doet maar offertes e.d. moeten zelf gecalculeerd worden.

    Het is maar net wat je gewend bent denk ik, ik ben zo opgevoed en vind dat "normaal" ik ben zelf nu thuis voor de kinderen en heb me uit de zaak gehaald (mijn familie runt het nu maar het is ook een familiebedrijf dus dat scheelt en is een groot voordeel)

    Het is altijd zaken eigenlijk als wij bij opa en oma langsgaan dan worden ook facturen besproken, werken besproken.
    Sommige mensen zien dat als irritant en het is ook niet altijd even leuk hoor maar wat ik al zei is het iets waar je altijd van hebt gedroomd dan heb je dat ervoor over echter is dat het niet dan gaat het irriteren op den duur.

    Ik denk niet dat ik er momenteel zelf voor zou kiezen, ik zou alleen iets kiezen wat goed te combineren is met de zorg voor mijn kinderen, maar goed ik wil ze niet op een KDV e.d. hebben dus dat is ook een andere insteek denk ik.

    Als jij denkt at je het kan, waarom niet, je hebt wel support nodig, 200% van je familie / en vooral man als je dat niet hebt krijg je wrijving, buitenstaanders kunnen heel slecht begrijpen af en toe wat het is om een eigen zaak te hebben en zijn niet altijd even begripvol ;)
     
  9. Ikbenhetmaar

    Ikbenhetmaar VIP lid

    18 nov 2008
    6.486
    0
    0
    Hier ben ik het helemaal mee eens, vooral je partner moet er echt voor 300% achter staan, anders werkt het niet!
     
  10. Flamingo

    Flamingo Bekend lid

    9 dec 2009
    900
    0
    0
    Shopmanager / parttime
    Fijn dat er al reacties zijn! Bedankt allemaal.
    Ik besef me erg goed dat mijn hele leven dan zal veranderen maar die uitdaging lijkt me geweldig! Een 9-17u mentaliteit heb ik sowieso niet, mag heel graag werken, hou van veranderingen en heb het ook nodig om lekker bezig te zijn. Ik werk nu ook al 4 dagen in de week.
    Maar de nadelen zie ik ook wel, fijn dat jullie het aangeven... Het geeft me goed wat stof om over na te denken....

    Meer ervaringen etc zijn nog steeds heel gewenst ;)
     
  11. Gijsje

    Gijsje Fanatiek lid

    29 okt 2008
    3.862
    0
    0
    Brabandse Land
    Het is echt niet te vergelijken met 4dgn in de week werken voor een baas,al zou je nu 7 dgn in de week werken voor een baas is het nog niet te vergelijken omdat je dan als je vrij bent echt vrij bent,met een zaak met ook nog es 10 man personeel ben je nooit helemaal vrij.
     
  12. sandraske

    sandraske VIP lid

    23 jul 2010
    14.043
    0
    0
    Noord-Brabant
    Mijn man heeft een eigen bedrijf, hij werkt ongeveer 70 uur en 6 dagen in de week. Ik werk ongeveer 12 uur in het bedrijf, waarvan twee halve dagen vast (onze dochter zit dan op kdv) en de rest doe ik thuis. En dan heb ik er natuurlijk het volledige reilen en zeilen thuis bij. We hebben trouwens 2 man personeel.

    Het is heel druk, hectisch en behoorlijk zwaar en er zijn tijden dat we het even niet meer zien zitten. En wat mijn voorgangers schrijven, je bent nooit echt vrij. Maar beiden zouden we niet anders willen, ondernemer zijn heeft ook voordelen.. ;)

    Zet alle voor en nadelen goed op een rijtje en zorg ervoor dat zowel jij en je partner er voor de volle 200% achterstaan!
     
  13. Isademi

    Isademi VIP lid

    3 jun 2008
    11.327
    2
    0
    Thuisblijfmama
    Zuid Oost Brabant
    Jep idd wij grappen altijd over mensen die "normaal" 40 uur werken dat ze parttime werken ;) dat zegt genoeg denk ik..
     
  14. Flamingo

    Flamingo Bekend lid

    9 dec 2009
    900
    0
    0
    Shopmanager / parttime
    thx again.... :)

    Naast alle kosten / drukte / zorgen / bezigheden / tegenslagen / personeelsgedonder / ziekte / verplichtingen...
    Hoe ervaren jullie de voordelen?
    Zijn jullie trots op je zaak?
    Is het lekker werken voor jezelf / geen baas meer boven je?
    Financieel?
    Sociale contacten met vrienden nog wel tijd voor?

    En hoe regelen jullie dit met vakanties? Kun je zelf 1 of 2 weken weg, of misschien zelfs 3?
    Ga je dan wel/niet met zo'n lekker gevoel weg?
     
  15. Nonja

    Nonja Fanatiek lid

    12 nov 2008
    1.695
    20
    38
    Zuid Holland
    Wij hebben een restaurant en daarnaast werk ik nog 3 dagen in loondienst. Man werkt 6 dagen in de week en maakt lange dagen. Het is druk en soms ongelovelijk zwaar, want zoals de andere dames al meldde: je bent nooit echt klaar, er is altijd werk en zelfs als je thuis bent gaat het door. Wij hebben 6 man personeel en ik vind de loonadministratie nog het simpelst van alles. Maar we zijn super trots op onze zaak! Geen gezeur meer van een "baas", alles bouw jezelf op. Financieel hebben wij niets te klagen, maar houdt er wel rekening mee dat het altijd om kan slaan. Sociale contacten zijn minder geworden, puur omdat als we met zn drieen vrij zijn, we van elkaar willen genieten. Wij doen nu 2 weken de zaak dicht, zodat iedereen lekker vakantie kan vieren en wij ook even bij kunnen tanken. Succes met je beslissing, het is zwaar, maar je krijgt er wel weer veel voor terug!
     
  16. Isademi

    Isademi VIP lid

    3 jun 2008
    11.327
    2
    0
    Thuisblijfmama
    Zuid Oost Brabant
    zie antwoorden in het rood...
     
  17. Isademi

    Isademi VIP lid

    3 jun 2008
    11.327
    2
    0
    Thuisblijfmama
    Zuid Oost Brabant
    Een goed voorbeeld is wel bij mijn zoon toen ik nog vrijwel alles alleen deed op kantoor (nu zitten inmiddels mijn moeder en zusje er) dat ik dus tot de dag voor de inleiding van mijn zoon gewerkt heb en er na 7 dagen alweer zat (parttime maar toch) ik had een totaalruptuur dus ik zat schuin of een kussen aan de telefoon en dingen te regelen omdat ik niet echt goede vervanging had op dat moment.

    Bij alletwee de kids heeft mijn man wel 2 dagen vrij genomen, ik ben gelukkig bij alletwee ingeleid op een woensdag dus dan nog donderdag en vrijdag en dan natuurlijk het weekend maar dan maandag weer werken, dus vanaf 1 week stond ik er alleen voor met 2 kids (onder de 2 jaar), geen man pas na 19 uur ergens. En mijn familie moest ook werken vanwege de zaak, dus das wel even heftig dan.. Het toont aan hoe weinig je bij dingen kan stilstaan als de zaak moet doorgaan..
     
  18. dianne

    dianne Fanatiek lid

    10 apr 2007
    2.919
    0
    36
    #18 dianne, 15 jul 2011
    Laatst bewerkt: 15 jul 2011
    Ik ben ook ondernemer, wel in een andere branche. Ik heb twee kinderen en personeel. Mijn man is ook ondernemer.

    Ik werk ongeveer 60 euro per week. Dit is veel, maar ik vind het heerlijk om mijn eigen tijd te kunnen indelen. Ik heb een oppas aanhuis en ik zorg ervoor dat ik altijd samen met mijn kinderen eet ook tussen de middag. Ik doe zelf mijn kindjes in bad en breng ze naar bed. Toch heb ik af en toe het gevoel dat ik tekort schiet. Daarom heb ik besloten om op maandag vrij te zijn en heb ik een deel van mijn werkzaamheden overgegeven aan een collega.

    Als ik de voordelen en nadelen bij elkaar afweeg ben ik heel blij dat ik zelf baas ben en dat ik doe wat ik wil.

    Ook ben ik blij dat ik een familiebedrijf heb als ik de maandag vrij wil nemen is het natuurlijk erg belangrijk dat ik mijn taken met een gerust hart kan overdragen aan iemand anders. Ondernemen is risico nemen, denk goed na of je het financieel trekt(zoals ik eerder gezegd).
     
  19. Foxter

    Foxter Niet meer actief

    Ja hoor, de heren die bij ons werken weten er soms nog meer van af dan wij hahaha :)
     
  20. Ikbenhetmaar

    Ikbenhetmaar VIP lid

    18 nov 2008
    6.486
    0
    0
    juist om deze reden gaan wij weinig weg. ;)
     

Deel Deze Pagina