Onze jongen van inmiddels al weer bijna vijf maanden heeft een gezonde eetlust Hij heeft nog geen enkele nacht zonder nachtvoeding gedaan. Zo'n twee maanden geleden leek het er op dat hij het door zou gaan krijgen en werden de tijden tussen de avond/nachtvoedingen geleidelijk aan langer. Maar meer dan 5 of incidenteel 6 uur zat er niet tussen. En dat is dus ook weer opgehouden. Inmiddels komt hij weer netjes om de 4 of 3 uur 's nachts... Meestal voed ik hem rond 23.00 uur (op mijn verzoek, als hij zelf nog niet is gekomen) en komt hij tussen 3.00 en 4.00 uur en dan 's ochtends weer. Daar valt mee te leven. Maar met een beetje pech komt hij om 22.00 uur al en dan twee keer 's nachts *gaap* Aan de ene kant vind ik voeden-op-verzoek niet meer dan logisch en hou ik het heus nog wel even vol zo. Aan de andere kant zit het me toch niet helemaal lekker. Waarom kan hij niet gewoon doorslapen 's nachts? Hij drinkt 's avond laat hartstikke goed, en mijn melk is volgens mij prima (zowel wat hoeveelheid als vetgehalte betreft), iets waar ik me bij mijn dochter veel zorgen om heb gemaakt (en misschien wel terecht want die ging opeens beter slapen toen we op flesvoeding over gingen). Ik snáp het gewoon niet. Hij groeit hartstikke keurig (precies de middellijn van de bv-curve) en ik heb echt vertrouwen in mijn bv dit keer. Waarom lukt het hem dan toch niet om door te slapen? Afgezien van die nachtvoedingen slaapt hij meestal heerlijk. Geen gedoe met speentjes die uitvallen en weer terugmoeten of andere nachtelijke toestanden. Dus als die voeding nou ook eens wegviel, dan kon ik weer eens écht slapen. Ik zou zooo graag weer eens diep, niet-alert, slapen en dromen aan het einde van een heilzame nachtrust! Ik moet mezelf soms moed inspreken om niet verdrietig te worden, te denken 'dan maar kunstvoeding' of 'misschien moet ik hem laten huilen 's nachts'. Dat wíl ik namelijk allebei niet. Maar ik wil ook niet eindeloos hiermee doorgaan en ik ben bang dat het op deze leeftijd een gewoonte gaat worden om 's nachts te komen. Hij had toch al lang door kunnen slapen? Zelfs mijn dochter, die helemaal niet snel was daarmee, sliep al maanden door op deze leeftijd... Snif, ik heb even wat bemoediging nodig, eventueel wat tips. Moet ik doorgaan met voeden op verzoek? Moet ik trucjes inzetten om hem 's nachts geen melk meer te geven? Moet ik gaan bijvoeden of (gedeeltelijk) op flesvoeding overgaan? Moet ik vertrouwen op dat hij er heus zelf binnenkort toe overgaat om door te slapen? Of is dat laatste kleine kans, omdat hij dat dan al wel eerder had gedaan en aangezien hij dat nu nog niet doet het misschien nog wel héél lang kan gaan duren...? Nou ja, you get the point. Ik zit er een beetje doorheen, en wou zo graag óók eens met trots (en een uitgeslapen lijf) kunnen zeggen dat hij zo lekker doorslaapt...!
Heel herkenbaar!! Ik heb laatst ook een topic geopend over evt bijvoeden.. misschien dat je daar nog wat tips en bemoediging kunt halen? Ik weet in elk geval wat je doormaakt! Dikke KNUFFEL!
http://www.zwangerschapspagina.nl/borstvoeding/298262-gebroken-moet-gaan-bijvoeden.html hier even de link van mijn topic
Hier weinig tips helaas. Dl is ruim 9 maanden en heeft verspreid over die 9 maanden misschien 8 dagen doorgeslapen. Voor de rest komt ze nog steeds om de 3 uur. Vermoeiend.... Het enige wat hier werkt: - klok de slaapkamer uit - als het kan 's middags een dutje doen - 's avonds op tijd naar bed - gezond eten
Hier ook nog geen nacht (nog geen eens 5 of 6 uur achter elkaar) doorgeslapen! Ik vind het ook zwaar, maar ja, in mijn ogen hoort het blijkbaar gewoon bij bv geven. Als je het wilt afleren moet je je kind een tijd laten huilen 's nachts. Dat is nu (nog) niet mijn keuze. Inderdaad de klok weghalen, helpt echt! Anders ga je er heel precies op letten hoe weinig slaap je wel niet krijgt. Dit werkt psychisch heel erg door. Overdag vaak even (al is het maar 10 minuutjes) rusten. Ik "geef" mijn zoontje een jaar de tijd om voor nacht voedingen te komen, als hij dan nog niet door slaapt ga ik het hem afleren. Heb ik ook bij mij eerste zoontje gedaan. Nog 6 maandjes te gaan dus. (gaaaaaap) Succes!
Hier ook nog niet hoor! Of misschien 5x, hangt af van hoe je "telt". Ik zou zeggen: voor (bv-)kindjes van die leeftijd heel normaal! Hij is nog klein, en doet het eerlijk gezegd heel goed 's nachts, 1 of 2 nachtvoedingen op die leeftijd had ik voor getekend, hier zaten we nog midden in de 4 mnd-dip of groeispurt met voeden elke 2u... Nu na 1,5 mnd heel stabiel 1 nachtvoeding nu al weer een week rerug naar 2 . Maar goed, het is pittig, natuurlijk, ook voor jou. Als ik je reactie lees heb ik vooral het gevoel dat je het niet zo goed kunt accepteren. (Zegt je omgeving er misschien wat van? Daar zit je natuurlijk ook niet op te wachten in dat geval.) Dat is dan ook mijn tip: laat het los, accepteer het, en voed je kindje naar zijn behoefte. Het is ook geborgenheid waar hij voor komt, en honger, tja, waarom niet en wie kan dat zeker weten bij zo'n kleintje? Het is ieg heel normaal en gezond voor oa de ontwikkelende hersentjes om elke zoveel uur gevoed te worden. Maak je ieg geen zorgen, er lijkt me niets "mis" met hem dat hij nog 's nachts komt!
Onze zoon is nu ook vijf maanden en slaapt zeker niet door. Als ik pech heb, moet ik er tussen 00.00 en 06.00 uur 3 keer uit om te voeden en 2 keer voor zijn speentje. Het accepteren dat het zo is maakt het voor mij dragelijk. Ik lijk eraan gewend te zijn geraakt. Maar ik moet wel steeds opkomen voor onze situatie wanneer anderen weer eens opmerkingen maken en zeggen: dat is niet goed hoor! Hij hoort door te slapen! Nou, ik luister naar mijn kind. Als hij niet moe is, laat ik hem ook niet een half uur huilen, omdat ik vind dat hij in bed moet liggen. Ik ga toch ook niet klaar wakker in mijn bed liggen! In alles wat ik doe, volg ik mijn kind en mijn kind volgt mij. Als ik een dagje vrij ben, kan ik er gerust op uit. Slapen doet hij toch wel als hij moe is! Maar 's avonds wil ik wel thuis zijn, zodat hij dan in zijn eigen vertrouwde omgeving wat tot rust kan komen. Ik hoop dat je er iets aan hebt, dat je niet de enige ben. Ik probeer er maar van te genieten. Mijn zwangerschap vond ik prachtig, maar hier geniet ik, ondanks de weinige uurtjes slaap, toch ook van. Ik huil al bij de gedachte dat het eens over is met de borstvoeding dus denk daar nog niet te veel over na
Lange nachten maken kun je van een kind van die leeftijd nog niet echt verwachten. Als hij per 24 uur een periode van 5 à 6 uur slaapt, dan slaapt hij officieel gezien al door. Beste manier om er zelf fris en fruitig bij te blijven is om je eigen slaappatroon aan te passen. Middgdutje als baby slaapt, en vooral op tijd naar bed! Er schreef hier pas een moeder die zichzelf dwong wakker te blijven tot 23 uur voor de laatste voeding...dan is het niet gek dat je op je tandvlees gaat lopen! Gewoon uurtje na het avondeten naar bed gaan, baby naast je bed zodat je niet je kamer uit hoeft te lopen voor een nachtvoeding en akelig wakker wordt.
Ja, ik heb ook het ledikantje naast mijn bed. Moet er niet aan denken om ook nog eens 4-5 keer per nacht de kamer echt uit te moeten!
Vandaag is mijn dochter precies 5 maanden oud en... het is dus ook precies 5 maanden geleden dat ik een nacht heb doorgeslapen.. Ze komt om 22.30, dan rond 2.00u, dan weer 4.30u en 7.00u pfffffffff. Ik ben van mening dat ze mij 'gebruikt' om weer lekker in slaap te vallen. Het is natuurlijk ook wel heerlijk om lekker warm tegen mama aan te kruipen en te drinken/sabbelen... En ik vind dat warme lijfje ook heerlijk hoor, maar liever 1x minder 's nachts... Please?? Het is fijn om te lezen dat ik niet de enige ben..
Allemaal heel herkenbare verhalen! Mijn zoontje sliep op die leeftijd ook nog niet door. Ik hoopte dat het zou komen als we ginneg bijvoeden, met 6 mnd. Maar toen werd het in eerste instantie alleen maar erger. We hebben geprobeerd als laatste voeding een pyjamapapje te geven. Dat leek even te helpen, maar was uiteindelijk toch geen oplossing. (Wel handig trouwens, voor de avonden dat ik ging sporten. Dan hoefde ik tenminste niet ook nog eens daarvoor te kolven!) Uiteindelijk zijn wij toch tot de conclusie gekomen dat het meer een gewoonte dan honger was. Ons zoontje was toen trouwens al 9 of 10 maanden. We hebben toen afgesproken dat hij tussen 12 en 6 geen voeding meer zou krijgen. We gingen hem wel troosten. Later zijn we van het troosten ook afgestapt. Hij kreeg dan om de drie minuten een aai over zijn bol edan waren we weerr weg. Ik vind dat heel moeilijk en het heeft een paar nachten wat tranen gekost, zowel van mijn zoontje als van mij. Maar al heel snel sliep hij van half 12 tot 7. Die voeding van half 12 hebben we een paar weken later ook vrij gemakkelijk "geschrapt". Nu slaapt hij meestal van 8 tot 6 (na de voeding van 6 uur gaat hij nog even terug op bed.) Ik denk dat zeker de eerste zes maanden voeden op verzoek de beste manier is. Daarna moet je naar je eigen kind kijken. Ik denk dat je op een gegeven moment inderdaad met een gewoonte kunt zitten, terwijl de nachtvoedingen niet meer nodig zijn. Als dat voor jezelf te zwaar is zul je er toch even "doorheen" moeten. Ik vond het erg moeilijk maar ben blij dat we het hebben gedaan. Hij slaapt nu meestal door, met af een toe weer 1 of 2 spooknachten.
Lara, als je "gebruikt" nou omruilt met "nodig hebben", dan klinkt het al een stuk minder erg toch? Bij mij werkt dat goed hoor, ik probeer dingen vanuit een andere, positievere manier te bekijken. Dan is het een stuk draaglijker. Hoewel ik het me goed voor kan stellen hoor. Ik zou er ook bijna een moord voor kunnen plegen om een keer gewoon, fatsoenlijk te kunnen slapen.
Fijn dat er mamas zijn die het herkennen, ook al slaap ik daar geen minuut langer door Dolfijn, je topic ga ik nog lezen, thanx voor de link! Over hoe je doorslapen telt: ik dacht dat je kindje officieel doorslaapt als het tussen 24.00 en 5.00/6.00 uur geen voeding nodig heeft / je niet wekt voor iets (daarover verschillen de meningen dus al: ik hoorde van iemand die al máánden een kind heeft dat doorslaapt in de zin van dat het geen nachtvoeding nodig heeft, maar die er wel een x aantal keer per nacht uit moet voor troosten en ander gedoe). Volgens deze telling heeft onze jongen misschien één of twee keer doorgeslapen, gok ik, omdat hij dan toevallig vlak voor 24.00 uur en vlak na 6.00 uur kwam Over zo min mogelijk moeite doen s nachts: hij slaapt in een wiegje vlak naast me en ik voed liggend in bed zonder te verschonen ofzo, dus de voeding op zich is niet erg belastend. Over middagdutjes: gaat niet, t kereltje slaapt overdag meestal korte dutjes. Ik kan niet goed powernappen, word dan echt gebroken wakker Over zelf vroeg naar bed gaan: ik vind het het meest rot om wakker te worden gemaakt voor een voeding als ik nét in mijn eerste diepe slaap terecht ben gekomen, de eerste paar uur van mijn nachtrust. Om dat te voorkomen, moet ik dusdanig vroeg naar bed dat ik inderdaad zo ongeveer na het eten al naar boven moet. En dat weiger ik dus eigenlijk (in ieder geval structureel) De avond is de enige tijd die ik voor mezelf heb en ik heb naast slaap ook behoefte aan die tijd om iets leuks/ontspannends te doen. Al met al ben ik blijkbaar niet wanhopig moe genoeg om dat in te leveren en te gaan slapen na het eten. Maar het is zeker iets dat ik af en toe bedenk: vanavond ga ik héél vroeg naar bed! Het is wel fijn om af en toe even bij te slapen zo, maar ik ga dat niet structureel doen. En dus komt het er op neer dat ik wakker blijf tot de late avondvoeding, wat vrijwel altijd geen enkele moeite kost. Heb ik tijd voor mezelf, word in ieder geval voor die voeding niet op een rottig moment gewekt en hopelijk gaan we dan goed de nacht in. Mijn probleem is nog niet eens zozeer dat ik echt uitgeput ben. Na een slechte nacht ben ik moe, maar meestal ben ik vooral niet-uitgeslapen. Mijn vraag is meer gericht op of ik het niet verkeerd doe door nog steeds s nachts te voeden dan dat ik er enorm doorheen zit van vermoeidheid. Het zou best kunnen dat ik te snel aanleg s nachts, omdat hij daar snel stil van wordt. Omdat we al een dochter hebben ben ik s nachts huiverig voor babyhuilbuien, omdat ik anders met twee wakkere kinderen zit. Ik vraag me soms af ik daardoor niet zijn nachtvoedingsbehoefte in stand houdt, terwijl ik het met speentjes en andere troostdingen misschien beter op zou kunnen lossen. Vandaar ook mijn vraag of het normaal is dat een kindje van zijn leeftijd en gewicht nog nachtvoedingen nodig heeft. Over accepteren: dat is hoe ik er het grootste gedeelte van de tijd in sta. Maar soms (bijvoorbeeld toen ik mijn openingspost schreef) bekruipt me het gevoel doe ik het niet fout door te blijven voeden s nachts?. Juist omdat het onze tweede is kan ik me voorstellen dat ik sneller tot voeden overga, terwijl hij misschien ook getroost kan worden op een andere manier, al moet hij dan misschien langer huilen. Als ik echt zeker wist dat hij nu eenmaal honger heeft s nachts en dat alles wat we overdag doen met voeden gewoon goed is en dat dit er nu eenmaal bijhoort voor hem, dan neem ik het hem echt niet kwalijk dat hij me nodig heeft. Daar ben ik zijn mama voor Maar als ik hem een verkeerde gewoonte aanleer, waar hij zelf ook niet per se bij gebaat is, dan is dat niet wat ik wil. Maar ja, hoe onderscheid je dat
Heel herkenbaar! Isabelle is nu 1 jaar (over een paar dagen en heeft ook nog geen nacht doorgeslapen. Voordeel bij mij is dat ik er van tevoren al rekening mee had gehouden, omdat Milan pas de eerste keer doorsliep na zijn 2e verjaardag . Ik ging er maar gewoon vanuit dat dat bij Isabelle ook zo zou zijn, dan kan het alleen maar meevallen. Ik heb verder ook niet echt tips voor je. Ik kan alleen zeggen hoe ik het zelf doe/volhoudt. Wij laten Isabelle in ons bed slapen (tussen ons in) en ik kijk 's nachts nooit op de klok, zodat ik ook geen idee heb hoe laat en hoe vaak ze komt. Ik slaap zelf gewoon half verder als ze drinkt. Ik merk dus wel dat ze 's nachts wakker wordt en ik word zelf ook wel een beetje wakker natuurlijk, maar ik slaap wel heel snel weer en daardoor ben ik 's ochtends nog wel redelijk uitgerust . Ik heb in 't begin wel altijd op de klok gekeken en "geteld" hoe vaak ze kwam 's nachts, maar daar werd ik alleen maar moe en chagrijnig van.
Feest der herkenning... Liesbeth is morgen vijf maanden en heeft volgens nog geen nacht doorgeslapen, wat voor telling je er ook op los laat... Ik heb vorige week besloten (ook in samenspraak met de dames op het forum) dat ik me er gewoon niet meer druk om ga maken. Ik ga er niet meer over klagen, het is vanaf nu gewoon 'normaal'. Ik heb een prachtig lief meisje, ze is hartstikke vrolijk en groeit echt SUPER goed op mama's melk... En die nachtvoedingen, ja, we zien wel hoelang ze dat volhoudt. Voordeel is in ieder geval dat je 's nachts het hormoon prolactine aanmaakt, en dat dat heel bevorderend is voor je borstvoeding. Het helpt mij psychisch in ieder geval wel om me niet druk te maken als ik er 's nachts uit moet. En daardoor val ik makkelijker weer in slaap.
Het is idd t beste, en slimste, om het positief te bekijken. Maar ook ik weet hoe moeilijk dat kan zijn. Onze dochter wilde niet enkel een (of 2, 3) voedingen per nacht, maar was een lange periode aan 1 stuk iedere 25-30 minuten wakker. Op een gegeven moment lag ze tussen ons in en werd ik al wakker van het allereerste zuchtje van haar en legde ik haar slapend aan zodat zij weer in slaap viel. Dat was de enigste manier om nog een beetje nachtrust te krijgen. Met een maand of 6 ging ze daar vanaf en ging ze ineens over naar midden in de nacht uren wakker zijn... Dan zaten we te wiegen van een uurtje of 1 tot een uurtje of 4. Altijd midden in de nacht. Met bijna 10 maanden hebben wij haar bedje verplaatst en ja hoor, madam sliep door...
Hai Chantico, ik kom je graag tegen in topics maar liever niet over dit onderwerp....... wat jammer dat het bij jou ook zo gaat. Ons kleine manneke kan wel tot een uur of 6 zonder voeding na een avondvoeding rond 23.30. Maar hij wordt vaak tussendoor wakker voor een speentje etc. Ik slaap per nacht zo'n 6 uur, 2x of 3x minimaal onderbroken. En ik ben zo langzamerhand gebroken! Helaas geen tips. Als ik niet te ellendig van vermoeidheid ben dan is accepteren het beste. En ik kijk absoluut niet op de klok, behalve als ik ga voeden. Ik wil al die tijden helemaal niet meer weten.