Pas aan 4 jaar naar school gaan...

Discussion in 'Peuter en kleuter' started by elfje27, Sep 8, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    In Nederland gaan kinderen naar het KDV of naar de peuterspeelzaal (uitzonderingen daar gelaten). Daar leren ze ook dingen.

    Natuurlijk, ik vind ook dat het jochie pas 4 is en nog helemaal niet zoveel "moet". Maar hij zit nou eenmaal in die omgeving met kinderen die wel al meer kunnen. Alleen maar prima dat de juf dat aangeeft en de moeder hem hierin kan stimuleren. Het zou bij een onzeker kind namelijk verkeerd kunnen uitpakken, ook al gaat het om "kleine" dingen.

    Bovendien vind ik enkel krassen op bijna 4 jarige leeftijd wel een redelijke achterstand hoor. Dat kan een desinteresse zijn, maar wellicht ook te maken hebben met te weinig stimulans. En tsja, de ontwikkeling begint wel op die manier bij die kleintjes.

    Naja, in ieder geval: ik zou hem gewoon wat meer stimuleren thuis en dan trekt het hopelijk snel weer bij. :)
     
  2. mama suus

    mama suus VIP lid

    Aug 18, 2008
    7,510
    188
    63
    somewhere
    hier in dld is het ook normaal dat je met 3 naar de kindergarten gaat sommige iets eerder sommige iets later. ons meisje ging vlak voor dr 4e verjaardag erheen omdat ik dit lang zat vond aangezien ze vanaf 6 pas leerplichtig zijn en het ook nog eens heel erg veel kost hier. ze kon nog niet veel duits maar een half jaar later was dit vloeiend. ze kon al redelijk wat omdat ik veel thuis met dr bezig was met knutselen ed.
    ze is nu zelfs al erg verveeld en kan meer dan een 5 jarige zou moeten.
    zelf vind ik laat ze lekker kind zijn maar zorg idd wel dat je ze thuis stimuleert en laat het geen baby blijfen. spelenderwijs kun je je kleine zelf al veel leren daar hoefj e echt geen leraar voor te zijn.
     
  3. clarike

    clarike Actief lid

    Mar 22, 2006
    455
    0
    0
     
  4. Claartje79

    Claartje79 Fanatiek lid

    Aug 17, 2006
    4,862
    1
    0
    huismuts
    Groningen
    ik zelf heb andere wetenschappelijke artikelen gelezen, waaruit juist blijkt dat we kinderen te vroeg pushen met dingen die 'moeten', waardoor onzekerheid juist in de hand gewerkt wordt en het kind door deze onzekerheid geen initiatief durft te nemen en hierdoor een achterstand op loopt.

    ieder kind is verschillend en ik hekel het dat er op 4 jarige leeftijd al over een achterstand gesproken wordt. kinderen zijn zeer verschillend op die leeftijd, net als het voorbeeld van het tekenen vs fietsen zonder zijwieltjes. laat ze ook maar eens melden wat het kind wél kan en waar het wel goed in is, dat zorgt voor zelfvertrouwen!
     
  5. clarike

    clarike Actief lid

    Mar 22, 2006
    455
    0
    0
    Een taalachterstand is trouwens wel een heel andere achterstand, die het hele functioneren in een klas beinvloedt, dan een achterstand in vaardigheden.
    Heb zelf 5 jaar op een meer dan 90% zwarte school in Den Haag gewerkt. Die kinderen hadden regelmatig een achterstand die niet meer ingelopen werd. De meeste vakken zijn talig. Zelfs rekenvaardigheden worden op een talige manier, door bijvoorbeeld een praatplaat ingeoefend. Ook alle zaakvakken zijn taalafhankelijk. Kinderen die dus maar net genoeg Nederlands spreken om zich te redden, lopen op dat soort gebieden dus vast. Een kind dat nog niet goed tekent, of zijn jas niet aan kan trekken leert die vaardigheid en is weer bij. Dat is geen achterstand!
     
  6. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    @clarike: wij wonen in een grotendeels zwarte wijk.. en hebben dus onze dochter heel bewust naar een school gedaan die de nederlandse taal voor kleuters verplicht heeft gesteld.
    alsin.. ze MOETEN Nederlands spreken.. anders gaan ze eerst een jaar naar een schakelklas.

    want natuurlijk heeft het niet alleen invloed op de allochtone kindjes met taalachterstand.. het zorgt ook dat er voor andere dingen minder/geen tijd is. Waar dan eventueel mijn dochter de dupe van zou zijn omdat het een enorme kletskous is.
    hoeft niet... kans is wel redelijk aanwezig want een juf kan nou eenmaal maar 1 ding tegelijk.
     
  7. clarike

    clarike Actief lid

    Mar 22, 2006
    455
    0
    0
    Wat betreft je eerste opmerking: bijna alle scholen hanteren de regel dat kinderen die in Nederland geboren zijn op school Nederlands moeten spreken. Op mijn oude school kwamen idd ook kinderen die vers uit een ander land kwamen. ZIj kregen 's morgens een speciaal programma in een kleine groep (de zogenaamde TPR methode) en 's middags in hun gewone groep. Maar....ook als kinderen op school zich lijken te kunnen redden is er nog steeds een heel groot verschil tussen een kind met Nederlands als moedertaal en een tweede taal lerend kind. Het onderwijs wordt er altijd op aangepast. Bijvoorbeeld het woord water is bekend bij alle kinderen, maar de subwoorden als rivier, meer, vijver zijn over het algemeen alleen bekend bij de native speakers. En dus wordt het onderwijs aangepast en wordt er veel tijd besteed aan woordenschat ontwikkeling.

    Wat je tweede opmerking betreft; je hebt dus helemaal gelijk. Het is goed om op school te vragen hoe daar mee omgegaan wordt. Overigens is het voor niet native speakers heel goed als er native speakers in de klas zitten, omdat ze dan ook tijdens spel met een uitgebreide woordenschat in aanraking komen. Andersom heeft het op sociaal gebied voordelen, maar voor de taalontwikkeling is het niet bepaald bevorderlijk.

    Lange reactie, niet helemaal on topic meer, sorry!
     
  8. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    @clarike: mja het punt is dat ze het wel meoten.. maar bij ons in de wijk blijven veel peuters thuis bij mams... mams spreekt geen/nauwelijks nederlands en als ze het al kan doet ze dat dus thuis alsnog niet.
    Dus tegen de tijd die kinderen naar school gaan.. spreken ze nauwelijks een woord Nederlands.
    En ja die mogen ook gewoon naar school.. Althans anders zou de helft van de kinderen hier geen kleuteronderwijs krijgen.

    En bijna alle scholen werken met bijv. Puk&Ko ter stimulering van de taal... wat op zich natuurlijk heel goed is. Laten we daar eerlijk in zijn :)
    Wat dat betreft zou ik het ook niet erg vinden als er 1 of 2 kindjes dat probleem hebben... Maar hier is ong. de halve populatie arabisch-sprekend en die hebben toch wel de neiging om kinderen gewoon thuis te houden tot ze 4 zijn.
    En thuis komen ze weinig in aanraking met de nederlandse taal.
    Verre van onbegrijpelijk.. maar ik denk dat het niet heel bevorderlijk is voor de ontwikkeling van mijn dochter.
    en eerlijk is eerlijk.. je gunt alle kinderen het beste en die van jezelf nog het meest.

    Overigens woon ik tegenover een school die geen problemen heeft met anderstalige kleuters maar wel als 1 van de weinige scholen in de wijk bovengemiddeld scoort op de cito-toetsen.
    Het zegt dus ook niet alles :)
     

Share This Page