Hallo dames, Wij zijn niet getrouwd, maar vroeg me af hoe andere stellen dat doen? Ik hoorde dat je bij het gemeentehuis je vriend kan erkennen voor de geboorte nog. Zijn er ook stellen die dat niet hebben gedaan? En degene die het wel gedaan hebben, hoe gaat dat in zn werk. Moet je dan weer allerlei uitreksels aanvragen oid?
Wij hebben het wel voor de geboorte gedaan, vonden we wel zo makkelijk. We wilden namelijk ook dat ons kindje de naam van mijn vriend kreeg en dat wilde ik ook van te voren regelen. Anders moet je namelijk als vrouw meegaan met de aangifte bij de geboorte om daar toestemming voor te geven. Zat ik niet op te wachten. Wat ik me er van kan herinneren is dat je een afspraak maakt op het stadhuis en dan moet je allebei iets ondertekenen. In Zoetermeer heb je er volgens mij geen uittreksel bij nodig. Je zou even op de site van je gemeente kunnen kijken, daar staat het wel.
Even kliene verbetering, je erkent je vriend niet maar je vriend erkent het kind (of als je het voor de geboorte doet de ongeboren vrucht) Wij hebben het beide keren voor de geboorte gedaan want de moeder moet altijd toestemming geven en anders moet je vanuit het kraambed briefjes gaan schrijven om aan te geven dat je geen bezwaar hebt tegen de erkenning, had ik geen zin in. Het is gratis, we hebben het zelfs zonder afspraak gedaan op het gemeentehuis. Je hebt alleen een paspoort of ander identiteitsbewijs nodig en zowel vader als moeder moeten aanwezig zijn. Moeder en vader tekenen een standaard verklaring dat de vader de vader van de ongeboren vrucht is, en dan ben je klaar.
Bij mijn eerste zijn we pas een tijd na de geboorte heen gegaan om te erkennen en toen heeft ze ook pas de naam van haar vader gekregen. Bij de 2e en nu de 3e van te voren heen gegaan. Hier hoef je geen afspraak te maken en kan je gewoon naar het gemeentehuis gaan. Wel samen natuurlijk en ook je ID kaart meenemen. Je hoeft verder niets aan te vragen. Gewoon zeggen dat je het kindje wil laten erkennen en dan draaien ze een formulier uit die je vriend mee moet nemen als hij aangifte doet. Bij ons was het ook gratis dus neem aan dat dat in heel nederland zo is.
Oke! Dat valt allemaal wel mee dus. Ik was al bang voor uitreksels aanvragen ed. En dat het (waarschijnlijk) kosteloos is valt me helemaal mee. Normaal moet je overal voor betalen. Ik was het idd ook van plan om het voor de geboorte te doen, moet in het ziekenhuis bevallen en zie mezelf niet zo snel meegaan naar gemeentehuis Maar bedankt voor jullie reacties!
erkennen is idd gratis hoor heb je alleen je id-bewijs voor nodig en die van je vriend uiteraard . dan geef je aan of je kindje jouw naam of die van hem krijgt . en dan ben je klaar zu het wel optijd doen toen ik zwanger was van mn jongste zoon hadden we n afspraak gemaakt om hem te erkennen en nieuw rijbewijs voor mn vriend aan te vragen en ik zou dan 38 weken zwanger zijn maar mn zoon besloot eerder te komen en toen ben ik met gebroken vliezen en beginnende weeen naar t stadskantoor geweest om hem te laten erkennen haha dat was niet zo slim maar had geen idee hoe ik er aan toe was na de bevalling en dus alvast geen zin om hem zelf aan te geven
Vergeet je niet dat je na de geboorte nog wel samen het ouderlijk gezag moet aanvragen bij de kantonrechter. Wij kregen daar geloof ik informatie mee bij het erkennen van de ongeboren vrucht in gemeentehuis. Als je het ouderlijk gezag niet aanvraagt samen, heeft je vriend later geen wettelijke bevoegdheden voor jullie kind. Meer info op: Afstamming ouderlijk gezag en voogdij | Aangifte geboorte, erkenning en gezag | Rijksoverheid.nl Veel geregel allemaal hoor, wij hebben gedacht om eerst te gaan trouwen, dan hoeft het allemaal niet. Maar trouwen wil ik toch ooit wel speciaal gaan doen...
Ja wij willen het ook speciaal doen en niet omdat het "moet". Maar wat een geregel. Stond ik van te voren niet zo bij stil. Maar het is goed dat ik het nu weet en niet als ik al 30wkn zwanger ben ofzo.
wij hebben het ook gedaan een aantal weken geleden. Hoefden alleen id kaart of paspoort mee te nemen.. t was ook zo klaar met een paar minuten.. konden gewoon binnenlopen bij burgerzaken dus hoefden geen afspraak ervoor te maken.
Hier was het ook gratis. Wij hebben het gedaan toen ik 16 weken zwanger was. We kregen ook meteen de formulieren mee om het gezag over de baby na de geboorte vast te laten leggen.
Ja hoor dat zo geregeld en het is gratis. Wij hebben het bij onze eerste en tweede gedaan toen ik zo'n 20 weken zwanger was.
Wij hebben het ook gedaan maar was heel ingewikkeld want wij wouden helemaal niet dat ons kindje zijn achternaam kreeg, dat maken ze nietzo vaak mee schijnbaar. Je hoefd alleen je ID kaart mee te nemen, thats it. Ik was al 40+5 weken toen wij het gingen doen....
Bij de eerste was het vrij gemakkelijk te regelen, wij woonden toen nog in Nederland. Dus idd gewoon even bij de gemeente langs, handtekening plaatsen et voilá. Bij de jongste was het wat lastiger, omdat wij inmiddels in Duitsland wonen. Hiervoor heb je dus wel de uittreksels uit de geboorte-akten van de ouders nodig. Ach dan heb je het over ongeveer 10 euro per akte... Vervolgens op afspraak naar het gemeente huis voor de erkenning en de vastlegging van de naamskeuze... wat hier iedere keer moet gebeuren en je iedere keer 25 euro kost!!!! Oké je kunt het ook gratis laten doen.... maar dan kan het pas na de geboorte. Dus je partner mag dan hier in D wel aangifte doen, maar het kindje zou dan in ieerste instantie mijn naam krijgen... en dan pas een paar weken later alsnog zijn naam. Gezag is hier in D wel weer gemakkelijker... je maakt een afspraak bij het Jugendamt ivm gezamenlijk gezag, je laat je ID zien... ondertekent een formulier en klaar is klara. Voor de oudste was het weer een stuk lastiger... omdat wij dus nu in Duitsland wonen. Dan moeten er juist weer gelegaliseerde verklaringen komen dat wij niet getrouwd zijn enzo.
Wij hebben het ook een paar weken geleden gedaan en de papieren voor ouderlijk gezag hebben we ook al binnen. Ik zie het ook niet zitten om straks mee te moeten bij de aangifte. Toen we bij het gemeentehuis waren hebben we ook gelijk maar een afspraak gemaakt voor (gratis) geregistreerd partnerschap in mei volgend jaar op mijn verjaardag met een klein feestje erachteraan. Zo is gelijk alles geregeld voor de baby en hoef je ook geen duur samenlevingscontract aan te gaan! We willen ooit wel trouwen maar daar hebben we nu even geen geld voor en willen het toch wel goed doen.
Wij moeten ook nog naar het gemeenthuis voor de erkenning. Maar het is hier zo hopeloos dat dat alleen van 08.30 tot 12.30 (en 1 dag in de week tot 17.00) kan en mijn vriend moeilijk vrij kan krijgen. Maar volgende week moet ie maar even van't werk weg want dan ben ik 37 week en dan wordt het wel tijd... En dan zegt die lul van een baas ook nog tegen mijn vriend dat er geen tijd voor is om vrij te nemen als ik moet bevallen... Nou hij kan me wat!!! Mijn vriend was er ook niet over te spreken...
Oh ja dat is hier ook met die openingstijden, waardeloos. Maar wat idioot zeg, geen vrij kan krijgen.. Pff
Voor je kind wel. Maar voor andere zaken is het verstandig om wel een contract/geregistreerd partnerschap/huwelijk met je partner te sluiten. Je kunt in een samenlevingscontract bijvoorbeeld vast laten leggen dat de boedel en het huis (als je een eigen huis hebt) volledig het eigendom worden van de langstlevende partner. Je voorkomt dan dat je schoonfamilie ineens met de helft van de boedel aan de wandel gaat. En zo zijn er nog wel meer dingen die je vast kunt laten leggen (ook over hoe de boedel te verdelen als je onverhoopt uit elkaar zou gaan). Daarnaast heb je voor een partnerpensioen vaak een samenlevingscontract (of geregistreerd partnerschap of huwelijk) nodig. Ik weet in ieder geval nog wel dat het me nogal verbaasde hoeveel je in zo'n contact nog kunt regelen. Overigens vervalt een dergelijk contract gewoon als je trouwt (die van ons is dus ook al niet meer).