Vlees is helemaal niet gezond... (Amfy, dan heb ik het niet over jullie ambachtelijke veehouderij ) Het staat bol van de hormonen en de preventief-gespoten antibiotica. Om gezond te eten heb je absoluut geen vlees nodig.
dat is wat een diëtist je ongeveer zou adviseren dus zo ongezond is dat niet lijkt me, ik ben het met je eens dat dat niet perse elke dag hoeft maar dat is meer vanuit een oogpunt van variatie...
Dat verklaart dan waarom zoveel mensen met een vitaminetekort lopen (bij de diëtist lopen) als ze slecht vlees e.d. eten?? De bewuste vegetariërs die vervangen de stoffen zo goed mogelijk maar heel veel mensen doen dat nog niet dus dat zegt dan toch genoeg?
Dit is niet helemaal waar. Biologisch vlees is misschien gezond maar vlees uit te bio industrie zit vol antibiotica (zodat de dieren niet ziek worden), hormonen (om de dieren sneller te laten groeien, maar waarom denk je dat er tegenwoordig zoveel resistente bacteriën opduiken overal) en boeren willen natuurlijk hun dieren zo goedkoop mogelijk te eten geven wat er op neerkomt dat ze soms slachtafval krijgen die weer bacteriën bevatten en rare uitbraken zoals de gekke koeienziekte kunnen veroorzaken. De dieren uit de bio industrie zijn over het algemeen zo ontzettend verzwakt dat ze dit weer proberen te compenseren met krachtvoer, wat ook niet altijd voordelig uitpakt voor de mens. Nee, gezond zou ik een normaal stukje vlees niet willen noemen.
Voor de makkelijkheid hier nemen we waarschijnlijk dan maar een stuk vlees, terwijl er zat andere dingen zijn die vlees zouden kunnen vervangen. Vroeger at men (uit financieel oogpunt oa) ook niet dagelijks 125 gram vlees.
Ik heb gewerkt in de industrie en er mogen geeneens hormonen gebruikt worden in NL, Amerika is een heel ander verhaal, AB word wel gebruikt maar ik had het over een goed stukje vlees (dus zoveel mogelijk biologisch of eigen slacht) is wel gezond in vlees zitten toch bepaalde bouwstoffen die je met andere producten wel kan aanvullen maar wel meer je best voor moet doen. Wat betreft steeds meer ziektes, dat komt juist ook door vrije uitloop, bio industrie e.d. in gesloten stallen had je dat veel minder... Ik denk ook dat geld ermee te maken heeft, boeren krijgen veel minder betaald en je moet meer en meer produceren om mee te kunnen doen, allemaal regels, eisen, die allemaal veel geld kosten maken het een boer soms onmogelijk en dan word er idd op bepaalde dingen minder aandacht gegeven das wel zonde..
Nee vroeger hadden we graag gewild die hadden ons denk ik verwende nesten genoemd dat we dit zouden gaan weigeren haha
Leg eens uit? Wat heeft onze vleesconsumptie te maken met hongerige Afrikaanse kindertjes? Het vlees dat wij op ons bord hebben liggen, komt niet uit Afrika. Ons vlees wordt veelal hier in Europa geproduceert, wat de Europese economie beinvloedt en niet de portemonnee van de Afrikanen. Ben je er wel eens geweest? Ik weet niet wat jij vruchtbaar noemt, maar zonder regen groeit er weinig De opbrengst van een stuk grond is 90% minder dan in Nederland. Bestrijdingsmiddelen zijn er amper beschikbaar, en irrigatiesystemen zijn te duur. De helft van de planten die groeien, worden door de wilde dieren opgevreten, en als je pech hebt stampt er een olifant of een ander groot dier door je maisveldje, waardoor je hele oogst verkl**t is. Ik heb het overigens over zuidelijk Afrika. En de boeren hebben het tegenwoordig al 'zo makkelijk' Ik zie liever weilanden en maisvelden wanneer ik uit mijn raam kijk, dan een nieuwbouwwijk! Dus ik blijf gewoon af en toe een stukje vlees eten Heeft Denemarken niet net een enorme belastingverhoging doorgevoerd op ongezond eten? DAT zouden ze hier in Nederland moeten doen. Laat mensen bewuster worden van wat ze op hun bord leggen. Meer bio-boeren en minder kunstmatige meststoffen, hormonen/ab etc. maar puur natuur! Al vraag ik me af of dat uberhaupt nog haalbaar is in Nederland aangezien er hier grotendeels toch de mentaliteit heerst van "spuit maar plat". Op mijn groentetuin komen alleen maar biologische producten als ik die al ga gebruiken. Ecologisch tuinieren doe ik voor mezelf, niet om de wereld te verbeteren maar om te weten wat ik op mijn bord leg. En de kiloknallers, nee dank je...
Euh.... dat had ik in hetzelfde stukje toch al uitgelegd??? Er wordt in de wereld genoeg graan/mais/soja verbouwd, waarmee de gehele wereldbevolking gevoed zou kunnen worden. Honger zou niet eens geleden hoeven worden. Maar wat doen wij??? Wij voeren het aan het vee! Nogmaals: een koe heeft 6 kilo voedsel nodig om 1 kilo in gewicht toe te nemen. En dan te bedenken dat een volwassen koe 450 kilo weegt...
Dat iets verboden is (groeihormonen, slachtafval) wil helaas niet altijd zeggen dat het ook echt niet meer gebeurd. Boeren moeten zich inderdaad in veel bochten wringen om nog geld te kunnen verdienen en hoe meer en hoe sneller je dieren groeien, hoe sneller vlees op de plank, hoe sneller geld in je portemonnee. En omdat één of andere diëtiste iets adviseert wil ook niet zeggen dat dat per definitie het beste is. Er zijn tal van wetenschappelijke onderzoeken gedaan waaruit geconcludeerd is dat vegetariërs (of mensen die weinig of bewust vlees eten) ouder worden, minder kans hebben op darmkanker of hart en vaatziektes. Natuurlijk speelt het ook mee dat mensen die bewust over hun vleesconsumptie nadenken, meestal ook over de rest van hun etensgewoonten nadenken en over het algemeen gezonder leven als mensen die erg veel vlees eten.
Dat word heel goed gecontroleerd en eigenlijk gebeurd dat amper, natuurlijk heb je overal slechterikken tussenzitten maar in het algemeen word daar goed naar gekeken en gecontroleerd, ik kan je zeggen als je maar te hard schreeuwt naar een big in transport word je al een waarschuwing gegeven, een beetje doorgeslagen noem ik dat maar goed dat is wat je gewend bent. En zo grappig dat je "een of andere dietist" zeg, net of ALLE dietisten in Nederland hun werk niet kunnen doen en jij het het beste weet, werk je of heb je ooit in de industrie gewerkt of haal je je info van voornamelijk amerikaanse pro vegie sites (waar je dat soort info makkelijk vandaan kan halen) ik vind je niet erg objectief, als je in de sector hebt gewerkt dan zou je denk ik beter weten dat dat eigenlijk heel zelden gebeurd hier in NL.. Ik zeg niet dat je totaal ongelijk hebt, ik ben ook van mening dat het wel iets minder kan, elke dag vlees in de vorm van een homp vlees hoeft niet perse maar vlees eten is daarmee niet meteen ongezond.
Ik eet vlees omdat ik het heerlijk vind. Ik moet er serieus niet aan denken om geen vlees meer te (mogen) eten. En biologisch vlees is duurder, en daar hebben wij het geld niet voor. Als dit goedkoper zou zijn zou ik dit zeker kopen. Maar ik moet ook naar mn portemonnee kijken en dan kies ik voor gewoon vlees.
Toch wel grappig om te zien, een advertentie van stichting wakker dier bovenaan het forum "stop de kiloknallers" voor de mensen die het interessant vinden: wakkerdier.nl
Tegelijk was het vroeger een wonder als je de 50 jaar haalde, dus ik weet niet of dat nou een goede vergelijking is als je het op gezondheid wil gooien
Wij nemen geen graan/mais/soja weg van de arme bevolking in Afrika. Overigens zijn er ook genoeg mensen in Nederland die honger lijden, maar dat terzijde... Wij moeten dus volgens jouw redenatie maar stoppen met vlees eten omdat er zoveel graan etc. voor nodig is om de dieren op te laten groeien. Dat graan etc. sturen we naar Afrika en dan zijn we van alle honger op de wereld af. Helaas is het allemaal niet zo simpel op te lossen. Je kan de westerse mens niet zomaar veranderen in zijn gewoontes. Wij zijn opgegroeid als vleeseters (vegetariers buiten beschouwing gelaten) en zitten vast in dit patroon. Onze productiemaatschappij en arbeidsmarkt is daar op afgestemd. Wil je daar veranderingen in doorvoeren, dan duurt dit jaren, decennia voordat er resultaten geboekt worden, en voordat de hele economie ook weer op gang komt. Wat eerder ook werd genoemd, wat gebeurt er met al die mensen die in de voedselindustrie werken en overbodig worden doordat wereldverbeteraars vinden dat het maar anders moet? Ik vind je redenatie "in Afrika lijden ze honger omdat wij vlees eten" een beetje krom. Zo ideaal als dat jij de oplossing ziet, is onze (westerse) wereld niet.
De mens is een omnivoor (echt waar) en heeft vlees nodig anders loopt het tekorten op, zoals de belangrijke vitamine B12. Ja, ik weet het; B12 kan je halen uit koemelkzuivel, maar koemelk nuttigen is vele malen onnatuurlijker dan het eten van vlees, want zoals ik al zei: de mens is een omnivoor. Maar datzelfde mens heeft na de uiterlijke speenleeftijd geen melk nodig en al helemaal niet van een dier en het is helemaal niet zo goed voor ons als we denken. Dus hoe kom je dan aan je vitamine B12? Juist ja, uit vlees. Al die runderen die je in de zomer in de weilanden ziet staan, zijn trouwens MELKkoeien en hebben helemaal niks met de productie van vlees te maken. Ik zag een getal van 16.000.000 voorbij komen? Maak er maar 2,7 miljoen van. En dan hebben we nog ongeveer 1 miljoen opfokstiertjes op stal staan. Overschot van de melkveehouderij, zogenoemde kistkalveren. Verder heeft Nederland een klein gehalte aan vleesrunderen. Al die melkkoeien dus, zorgen niet zozeer voor een hoge CO2 uitstoot, maar wel voor een hoog broeikaseffect door oa het methaangas dat al die melkkoeien uitboeren en de distikstofoxide uit al de mest van die melkkoeien die over het land uitgereden moet worden. Doordat de mens onnatuurlijk koemelk drinkt, blijft de CO2 uitstoot onnodig hoog; al die vrachtauto's die de melk bij de boeren ophalen, alle industrie die op volle toeren draait om ons kaaskoppen van 101 soorten toetjes te voorzien, al die (open!) koelkasten in de supermarkten die 24/7 aan staan om al die toetjes te conserveren, het karton en plastic dat gerecycled moet worden etc, etc. Het CO2-gehalte afkomstig uit de Nederlandse veeteelt (lucht & bodem) is een sluitpost. Niet biologisch geteelde groente en fruit (bestrijdingsmiddelen, water) en vooral kasgroente (elektra) zorgt ook voor heel negatieve effecten op het milieu. Dus het argument dat vlees eten zo slecht is voor het milieu klopt niet. Conclusie: Stop de uitmelkerij, daar wordt iedereen beter van. Moet je wel een stukje vlees nemen op zijn tijd. Biologisch scharrel uiteraard. Oh ja, voor al die veggies die soja verorberen: zorg er wel voor dat je verantwoorde soja eet he, dus niet die waar tropisch regenwoud voor neergehaald wordt, want dan kunnen al die oerbomen onze CO2- uitstoot niet meer opnemen. (Ja, ik weet dat het officieel niet meer mag sinds 2009, maar dat is in de binnenlanden van Brazilie echt nog niet doorgedrongen). En voor al die mensen die zich zorgen maken om het milieu en hun gezondheid; ga zo verantwoord mogelijk eten en leven. Een beter milieu begint bij jezelf en je zal je er nog prettiger bij voelen ook.
Huh? Die snap ik niet.. Dus omdat jij (om even mijn voorbeeld duidelijker te maken) minder vlees eet dan ik, leef jij gezonder en bewuster dan ik? Goh.. Nooit geweten