Jeetje zeg, wat een overdreven reactie. Voel je vooral niet aangesproken en poets lekker door met je schoonmaak middelen, ik doe het liever niet. So what?! Mag ieder voor zich weten toch? Wij hebben een kleine badkamer die niet goed te luchten is, dus nee, ik poets dan liever niet met een agressief schoonmaakmiddel, dan heb ik binnen een paar minuten koppijn.
Internet, maar er schijnen ook kookboeken te zijn met E-vrije recepten. Mijn man is een ontzettende goede hobbykok en maakt eigenlijk elk sausje zelf. Met een roux als basis i.c.m. kruiden en/of kazen kun je veel zelf maken.
hier ben ik het mee eens. Ik lees met interesse mee met dit topic, maar gebruik wel mijn eigen gezonde verstand om niet klakkeloos over te nemen en te beseffen dat ik sommige dingen veel te ver vind gaan. Maar dit is gewoon paniekzaaierij hoor. Er lezen ook mensen mee die misschien minder goed nadenken of ingelezen zijn. Daarbij als je zwanger bent kun je dingen toch al anders opvatten (had ik wel tenminste)
niet overdreven. en wie voelt hier zich nu aangesproken JIJ reageert overdreven met gevaarlijk voor zwangerschap. dat JIJ het liever niet doet is jouw goed recht maar je jaagt zwangere gewoon weer de angst aan. das nergens voor nodig. en das trouwens ook meteen het laatste wat ik erover zeg.
klopt die zwangere meiden ( zeker bij een eerste) zijn vaak toch al zo onzeker. als ze dan zulke kwats lezen durven ze straks hun bed nog niet eens meer uit te komen
Mijn darmen houden niet van chinees en pringles vind ik niet lekker. Gelukkig, ook ik hoef me niet druk te maken . Het lastige van veel van de uitgevoerde onderzoeken vind ik dat één veel van de onderzoekers verbonden zijn aan de voedselindustrie. Twee dat er tot op heden nauwelijks naar de lange termijneffecten is gekeken, maar dat de concentratie ligt op het 'chinees-restaurantensyndroom' (of hoe dat ook al weer mag heten...). Ik zou het veel interessanter vinden wat de gevolgen van synthetische glutamaat zijn op onze hersenen en wat de gevolgen zijn van langdurige 'jaren-lange' bloostelling? Er zijn trouwens de afgelopen jaren wel kleinschalige onderzoeken geweest waarbij een verband is aangetroffen tussen overgewicht en E621. Het is wachten op meer onderzoek. Wie weet ben ik paranoide, maar zolang dit nog niet duidelijk is, mijn bloedwaardes van mijn auto-immuunaandoeningen sterk verbeterd zijn, ik minder tijd op het toilet doorbreng en lekkerder in mijn vel zit, blijf ik er vanaf.
Ik heb een overactief immuunsysteem en mijn lichaam reageert heftig op alles wat het niet herkend (inclusief een zwangerschap helaas) en aangezien wij heel graag een tweede kindje zouden willen krijgen, is het gewoon extra belangrijk. Ik ben me er nu bewuster van dan ooit.
Fijn topic! Ik let ook al heel lang op E-nummers, en dan vooral op aspartaam/asculfaam-K/sacharine en E621 (mononatriumglatumaat). Er wordt zoveel geknoeid met ons eten! Laatst zag ik op TV hoe mayonaise light gemaakt werd, door onder de microscoop het vet uit de vetcellen te zuigen, en deze te vervangen door water. Waar zijn we mee bezig!??! Groentesauzen maak ik bij voorkeur zelf. Ook pastasaus maak ik altijd zelf op basis van tomatenblokjes, of gegrilde paprika's pureren met knoflook, kruiden en tomatensap. Ik doe mijn boodschappen bij de AH en koop meestal de biologische variant. De reformwinkel zit aan de andere kant van de stad en dat is net te ver om daar mijn dagelijkse boodschappen te doen. Toch binnenkort maar eens flink inslaan! Nog zoiets: PANNENKOEKMIX. Dat koop ik dus echt niet! Als ik al die e-nummers zie dan heb ik al gegeten en gedronken. Ik bak de lekkerste pannenkoeken op de ouderwetse manier, met zelfrijzendbakmeel, eieren en melk (en ja, ik weet dat ook in zelfrijzendbakmeel E-nummers zitten, maar het is altijd nog beter dan de kant-en-klare mix). Iemand had het hier over E-nummer-vrije jus. Ik ben naar aanleiding daarvan even mijn keukenkasje ingedoken en vond een pakje rundvleesjus van Knorr. Ah, dus toch een pakje in huis! Ik som hier even de ingredienten op. Kan iemand mij vertellen hoe goed/slecht dit is? Ik vind het namelijk moeilijk te beoordelen, omdat de fabrikanten ook nog wel zo slim zijn om de volledige namen te gebruiken ivp de E-nummers. Komt 'ie: Aardappelzetmeel Zout Tarwebloem Rundvlees 11% Aroma (bevat melk, selderij) maltodextrine tomaat suiker plantaardig vet gerstemoutextract rundvleesextract 2,5% gistextract wortel sojasaus uienextract kruidnagel laurierblad dextrose
Iemand nog een idee voor soep?? Wij eten dat elke zondag maar is dus ook 621.. Ik ben eerst maar eens begonnen te letten op 621 nu, aspartaam nam ik al niet. Wel jammer dat 621 soms anders omschreven wordt, ik kan moeilijk dingen onthouden en ben al blij dat ik dit weet. (Zal veel moeten oefenen denk ik..) maar al die namen maakt het nog moeilijker! Ik heb nu het boekje van Corinne Couget (?) besteld. Ben wel van plan me er goed in te verdiepen. Wij eten veel aardappels, verse groente en vlees, zit wel redelijk goed dus voorlopig, eerst de pakjes maar eens proberen te schrappen. Want soms wordt je er best moe van en zou je alles wel weer los willen laten Dit topic houd je scherp..
Er is extra suiker aan toegevoegd en gistextract is een mooi woord voor E621. --- Wij bakken de pannenkoeken met tarwebloem, eieren en melk. Kant-en-klare mixen heb ik ook nooit begrepen en is echt pure geldafzetterij. Pannenkoekbeslag maken is zo simpel.
kruidentuiltjes/kruidenbuiltjes (honig) zijn e-nummervrij. Verder is bouillon trekken van botten icm groenten gewoon het beste. Zie hieronder voor een recept: Recept basisbouillon E-nummervrij Nodig: Grote pan(hoe groter hoe beter;ca. 10 liter.) ca. 1 kilo verse runderbotten(event. aanvullen met vers rundvet/vliezen/pezen) 2 hele preien 2 hele uien bosje selderij, peterselie 2 winterwortels 10 laurierbladeren 10 kruidnagels bouillon kruiden (zelf samenstellen of zo'n tuiltje) 20 peperkorrels Werkwijze: Breng een halve pan water aan de kook. Zodra het water kookt al de runderbotten en resten ca. 2-5 minuten in het kokend water leggen; water moet blijven koken. Daarna het water door een vergiet weggooien en de botten ed. opvangen in het vergiet . Eventueel schuim afspoelen. Pan omspoelen en de botten ed. weer terug in de pan leggen. Pan moet ca. ¾ gevuld zijn met botten ed. De groente wassen of afborstelen en in hele grove stukken snijden/hakken. Uien en winterwortellen niet schillen. Alles bij de botten in de pan doen. Rest van de ingrediënten (kruiden enz) in de pan doen en de pan afvullen met koud water tot ca.4 cm. onder de rand. De pan op een klein pitje zetten zonder deksel en heel langzaam naar de kook laten komen. Mag absoluut niet koken,maar tegen de kook aan houden. De pan een hele dag op de pit laten staan; hoe langer hoe beter (als het kan 2 dagen). Daarna de bouillon door een fijne zeef laten lopen. Eventuele vleesresten apart houden voor de soep en de rest weggooien. Zet de bouillon een dag koud weg in de schuur of koelkast. Eventueel vet wordt dan hard en kan dan verwijderd worden als u van de bouillon een magere soep wil gaan maken of gaan invriezen. Zo heeft u een magere bouillon zonder E-nummers!! Nu kunt u van de bouillon soep gaan maken. Voeg verse groenten en eventueel vlees toe en maak de soep op smaak met zout (aanbevolen: zeezout) en kruiden (zoals peper ,kerrie,ed.). Maak soep altijd een dag van te voren; dan kan de smaak zich beter verdelen. Wel goed koud bewaren. U kunt ook variëren met botten van andere dieren of een oude soepkip(liefst biologisch). Maak zoveel mogelijk bouillon tegelijk en vries een gedeelte in. Kan ook in een ijsblokjeshouder als u kleine porties bouillon nodig heeft om een saus of iets dergelijks af te maken. Gebruik ook bouillon voor de hachee of en andere stoofpot ipv. water.
Pff bedankt, maar wij eten heel weinig ervan.. samen 750 ml per keer. Maar je kunt het dus invriezen? De bouillon? Ik gebruik normaal alleen gehaktballetjes, geen vlees.. (Bleh..) Of kipfilet maar dan krijg je geen smaak. wat zijn runderbotten eigenlijk..
Tarwebloem zou geen enkele toevoeging moeten hebben. Zelfrijzendbakmeel bevat meestal 2 a 3 verschillende E-nummers, die ervoor moeten zorgen dat het beslag/deeg gaat rijzen.
Bedankt. Ik maakte de pannenkoeken al zo ivm mijn dochter. 1 ei 250gram tarwebloem 500ml melk 2,5 theelepel zout Ik doe er geen zout in.
Zag trouwens dat alleen de heldere bouillonblokjes van cenovis msg vrij zijn. Bedankt voor de tip. zogelukkig: ik doe mijn aardappels ook geregeld in de oven, lekker he! Over aroma's: de kruiden staan apart vermeld in de ingrediëntenlijst. Zal Heinz eens even mailen!