Lieselot, ja het staat er een beetje raar, maar meestal idd een vleesvervanger erbij. Het is saai, maarja. Ben aan het afvallen en bij eenpansgerechten vind ik het lastig uitkienen de goede hoeveelheden binnen te krijgen. Daarbij krijgen mijn man en dochter dan te weinig koolhydraten binnen. (man eet al bij 's avonds omdat zijn broek van zijn kont zakte).
Mm zou zelf niet van huis willen zijn als de oven aan staat.. Ivm brandgevaar.. maar rode kool met aardappelpuree en suddervlees is heerlijk. k kook de kool ook zo, zonder rozijnen. En ik maak er een ovenschotel van met een knapperig korstje, (ui bij het vlees bakken.) Eh ik bedenk me ineens dat ik daar zon zakje hacheemix bij deed hilarisch Eens kijken hoe ik het dan doe.
Ik doe meestal veel uien, dat bindt ook al, en het hacheevlees haal ik eerst door bloem voordat ik het aanbraad. Kruiden erbij (verse rozemarijn, een beetje tijm, laurierblad, kruidnagel en jeneverbes en soms wat van die gedroogde chilipepers als ik zin heb in pittig) en dan water en in de oven. Na een uurtje of 3 even kijken of het al lekker dik is geworden en anders een beetje indikken met een roux van bloem en boter. En als je helemaal voor ouderwets gaat lekker een borrelglaasje kruidenbitter erbij in, deed mijn oma ook altijd
hoi, sorry voor de late reactie. Hieronder het mayonaise recept van 'ons kookboek' (ik probeer het eerst even met een foto, want ben nogal lui vanavond )
en dan nog het mayonaise recept uit het boek 'Bewust koken zonder e-nummers' van Dinneke van den Dikkenberg (sorry lieve Sint, ik leg hem nú terug in de kast )
ik ben gaan letten op E nummer (met name E621) nadat een vriendin te horen kreeg dat ze MS had. E621 werkt op je zenuwstelsel en dat kun je maar beter vermijden als je MS hebt. Verder ben ik vegetariër en moet ik ook op zoek naar producten zonder vlees of andere delen van dieren. Kant en klare toetjes eet ik al jaren niet meer omdat er echt in alles gelatine zit. ik vind gemalen dierenbotten in mijn toetje niet zo smakelijk dus die laat ik staan.
Ik zie niet wat er anders aan is, dan aan de standaard mayonaise? Iemand trouwens nog creatief met pastinaak?
Hallo dames, Ik sluit me ook graag aan bij jullie 'clubje' Vanochtend heb ik het boekje van Corinne Couget ontvangen (Wat zit er in uw eten?) en ik ben tot nu toe al ontzettend geschrokken van de stoffen die ik in onschuldig-lijkende producten ben tegengekomen hier in huis. En dan heb ik me er dus nog niet eens echt goed in verdiept Waar ik nog het meest van geschrokken ben is de hoeveelheid schadelijke stoffen in mijn dagelijkse medicatie EN in de zogenaamd goede, natuurlijke vitaminepilletjes voor mijn dochtertje van 4. Pfff, om moedeloos van te worden... Nu zijn er hier een aantal dames al wat langer bezig met het vermijden van schadelijke E-nummers/schadelijke stoffen. Aan jullie wil ik dan ook graag wat tips/advies vragen. Kunnen jullie b.v. hier wat dingen vermelden aan producten die bij jullie op de ontbijttafel/lunch- staan, die 'veilig' zijn? Alvast bedankt. Groetjes Chipske
Lekkere pastinaaksoep. Geheel te maken naar eigen inzicht, ik maak meestal een soort van soep zoals ik ook pompoensoep zou maken, maar omdat pastinaak zo zacht van smaak is doe ik er ofwel wat chilipepertjes bij door ofwel wat rauwe uitjes nadat ik de boel gepureerd heb (of prei is ook lekker nu ik er over denk) of wat geraspte oude kaas (bindt ook lekker). En gewoon altijd lekker zoals ze in engeland doen: pastinaak en winterwortel schoonmaken en in grove stukken op een braadslee doen (lekker ook grove stukken ui erbij). Kruiden erop naar smaak, lekkere olijfolie, en dan in de oven klaarmaken.
Aangezien ik nog nooit zelf mayonaise heb gemaakt, vind ik dit behoorlijk avontuurlijk ik dacht me te herinneren dat iemand hier iets vroeg over citroen en mayo, en in de recepten staat daar wat van in.
Bedankt voor je reactie Rooibos! Dat speculoos wel kan, tenminste als je de suiker buiten beschouwing laat , kwam ik vandaag ook achter toen ik wat potjes op de lunchtafel onder de loep nam. Was wel een positieve verrassing Wat het brood betreft, dat is wat lastiger, want onlangs is gebleken dat ik gist moet vermijden. Volgens mij zit dat ook in Tarvo, of niet? Ik heb een halfje tarvo in handen gehad, maar kon niet echt een etiket ontdekken? Heb ik er overheen gekeken of heb jij die info van een andere bron dan de verpakking? Dat ik lacto-ovovegetariër ben en we dus ook geen vlees/vis eten, maakt het er geloof ik ook al niet simpeler op, haha. Rooibos, heb jij (de anderen mogen uiteraard ook heel graag tips geven ) ook nog wat tips voor hapjes en snoepjes voor een kinderfeestje? Mijn kleine meid wordt binnenkort vier jaar en ik wil op haar feest dan ook liefst zoveel mogelijk verantwoorde hapjes en hartige snackjes aanbieden. Is bv. alleen de naturelchips zonder gist(extract) en andere rotzooi?
Wat die mayo betreft, ik heb gisteren naar aanleiding van dit topic op youtube allemaal filmpjes zitten te bekijken over het zelf maken van mayonaise. Met de staafmixer blijkt dat nog best makkelijk te gaan. Het is dat ik nog een pot mayo in de kast heb staan, maar ik ga toch zeker een keer met het recept van Lieselot aan de slag. Lijkt me gewoon leuk, zelf je mayo maken * heb er vannacht zelfs over gedroomd *
Wij eten geen chips e.d. dus daarvan ben ik nog niet op de hoogte. Gist kun je wel eten, gistextract is iets anders
Koken is ook gewoon leuk Ik maak ook vaak zelf brood en broodachtige dingen of koekjes en dan lekker samen met Thijmen klungelen.