Joh! Geen chips? *tja, mijn forumnaam is niet voor niks chipske * Toch blijkt mijn lichaam gist niet goed te verwerken, ook al is het dan een onschuldig goedje. Beetje vreemd is het wel hoor, mijn lichaam Ik vind het ook heerlijk om te koken, Rosao. Denk dat ik me de komende tijd maar eens ga verdiepen in het brood bakken en koekjes etc. Oh ja, kwam er dus achter dat de plant-aardige margarine die er in mijn koelkast ligt voor dit soort doeleinden, helemaaaaaal niet zo aardig is Met wat voor halvarine besmeren jullie je brood en wat voor margarine gebruiken jullie om mee te bakken? (brood, koekjes, cake etc.)
Ik eet wel eieren en ook kaas. Maar van de melk ben ik onlangs ook afgestapt, omdat ik dit gewoon troep vind en allesbehalve gezond. Maar met kaas vind ik dat dus veel lastiger, want die vind ik zooooo lekker!
Ik gebruik altijd een vloeibare 'culinaire' boter voor bakken en braden. Er zit E471, E330 en E160a in (heb nu die van merk perfect). Geen idee of die slecht zijn of niet. Dacht dat die wel meevielen Je kunt voor bakken (cake en koekjes) ook roomboter nemen en dan ruim van te voren uit de koelkast halen. Voor op brood heb ik altijd de goedkoopste halvarine. Daar zit hetzelfde in plus nog E200. Wil iemand me misschien vertellen wat ik op mijn brood smeer??
Heb 't boekje er even bij gepakt Rosao, om te kijken wat jij op je brood smeert E471 = Mono- en Diglyceriden van in spijsvetten voorkomende vetzuren. Staat in boekje met code Oranje (pas op, tegenstrijdige wetenschappelijke analyses). Als ik zo lees wat er allemaal bijstaat zou ik persoonlijk het laten staan E330 = citroenzuur en dat is een plantaardige antioxidant en voedingszuur, soms van genetische of gemodificeerde oorsprong. Onschuldig van aard. E160a = caroteen, gemengde carotenoïdes. Kleurstoffen die ofwel plantaardig, chemisch of genetisch gemodificeerd van aard zijn. Code Oranje, omdat je niet zeker weet of ze chemisch zijn. E200 in je halvarine = Sorbinezuur en die heeft code Rood. Kun je maar beter echt vermijden! In het boekje staan overigens ook een heleboel termen, lang niet allemaal, die gebruikt worden om consumenten die op bepaalde additieven (zoals E621 of aspartaam) letten, om de tuin te leiden. Nou, als je dan eens even de keukenkastjes induikt kom je toch al snel veel producten tegen met verborgen slechte ingrediënten Bedankt voor je tip mbt roomboter, ik heb geen idee waar roomboter uit bestaat. Jij wel?
E471: Taragom. Gewonnen uit de zaden van de taraboom, gebruikt als verdikkingsmiddel/emulgator. E330: Citroenzuur. Natuurlijk conserveringsmiddel, antioxidant, geeft een zure smaak aan voedsel. E160a: Caroteen: Betacaroteen. Oranje natuurlijke kleurstof, antioxidant. Wordt gebruikt als kleurstof. E200: Sorbinezuur. Natuurlijk voorkomend conserveermiddel uit de lijsterbes. Allemaal natuurlijke stoffen dus. Gelukkig, klopt mijn eerdere verhaal toch nog dat niet alle e-nrs erg zijn
Edit: verkeerd gekeken. E417 is Taragom en dat is volledig onschuldig. Chipske heeft gelijk met de benaming van E471 alleen zie ik niet waarom je het zou moeten laten staan. Het zijn vetten die geproduceerd worden uit diverse plataardige en soms dierlijke vetten. Als je vegetarier bent kun je ze beter laten staan, maar het is nog steeds natuurlijk.
Hmm, maar waarom worden die stoffen in het boek van Chipske dan wel als niet-kosjer aangeduid? Wat betreft roomboter, dat bevat dus... roomboter en verder niets. Roomboter is in principe gewoon de boter die je krijgt als je zelf boter maakt. Alleen vinden we dat tegenwoordig te vet, dus halen we het vet eruit en maken we halvarine. Ik had toevallig nog een pakje supergoedkope roomboter liggen en daar zit dus niets in. Denk dat je alleen op moet passen voor roomboter die 'smeerbaarder' is gemaakt.
De E-nrs in margarine lijken me onschadelijk, maar je moet je wel even afvragen hoe gezond margarine en vloeibare margarine in het bijzonder is. En muisjes gezond?? Geraffineerde suiker, kunstmatige aroma's en kleurstoffen. Gewoon biologische kaas, een plak zuivere vleeswaar, appelstroop of notenpasta op je brood doen.
Nee joh, ben jij mal! Margarine en halvarine heeft niks met roomboter te maken, da's afgeroomde koemelk. De eerste twee zijn gemaakt van plantaardige olie.
Bedoel je hiermee niet-kosjer in de letterlijke zin des woords? Dan alleen E471 dat niet halal en kosjer is en niet geschikt voor vegetariers. Als je bedoelt met niet-kosjer dat er overal oranje en rood als codes achter staan? Ik vind mevrouw Couget een beetje alarmistisch maar dat is mijn persoonlijke mening.
Precies, en gewoon lekker vers eten klaarmaken zonder pakjes. Ik maak ook graag zelf appels, peren, rabarber, pruimen etc. in (komen bij ons of de schoonouders uit de tuin) en maak zelf jam. Dan weet je tenminste wat er in zit en kun je het lekker naar eigen smaak maken.
Oké. vind het wel fijn om hier ook wat andere visies te horen/lezen. Want heb er zelf totaal geen verstand van, ben geen chemicus of wat dan ook Ik quote even wat er in het boekje wordt geschreven over E471: glansmiddel, emulgator, geleermiddel, antioxidant en hulpmiddel voor kleurstoffen. Dit kan een natuurlijk voorkomend product zijn, maar wanneer het als additief gebruikt wordt, is het meestal een mengsel van chemische producten. Diverse studies op proefdieren hebben aangetoond dat de familie van glyceriden het volgende kan veroorzaken: belemmering van de groei, vermindering van de opname van essentiële vetzuren, vergroting van lever en nieren, verkleining van de zaadballen en aantasting van de baarmoeder. Dit additief is ofwel van dierlijke oorsprong of afkomstig uit transgene, oliehoudende gewassen. De diglyceriden staan op de lijst van de FDA in afwachting meer diepgaande studies over mutagene en teratogene bijwerkingen en invloed op de geslachtsorganen. Hoewel enkele analyses dit additief als onschuldig beschouwen, klasseer ik dit additief als zeer rood. Aldus mevr. Couget
Ik bedoelde de tweede soort kosjer Heb nog eens teruggebladerd in dit topic en volgens mij had jij een mooi lijstje gemaakt van wat je beter kunt vermijden. Ben het wel met je eens dat er soms wat te paniekerig wordt gedaan. Maar denk wel dat het goed is om natuurlijker te eten. Had het al eerder gezegd, ik vind het wel lastig om te weten wat nou 'waar' is. Wie heeft er gelijk?
Soms wel, ligt eraan welke jam ik maak. Bij pruimen hoeft er geen geleisuiker bij, dan kook ik de pitten mee voor de pectine, en soms schrap ik er een zuur appeltje bij door of wat citroensap zodat er ook veel pectine in zit. Dus meestal met gewone suiker en iets zuurs. Ik ben trouwens niet ouderwets in hoe ik jam maak want dan zou ik een verhouding half/half moeten doen. Ik doe meestal 3/4 fruit en 1/4 suiker, en dan pectinehoudend fruit erin of geleisuiker. Ik hou niet zo van zoete jam.
Ik vind het ook lastig hoor. Je hebt echt volkomen onschuldige E-nrs, nare E-nrs die ik ook graag vermijd, en dan een heleboel E-nrs waar discussie over is afhankelijk van welke stroming je aanhangt. Maar als je je er in verdiept en de boel van diverse kanten bekijkt (of uit diverse 'kampen' zo je wilt ) kun je je vaak wel een goede mening vormen. Maar ik blijf erbij wat zogelukkig ook al zei: de voorkeur heeft gewoon lekker vers eten, biologisch en natuurlijk. Alle additieven zitten voornamelijk in pakjes en sauzen, als je die vermijdt kom je al een heel eind.
Heb het zelfde gevoel Zal even een lijstje maken met de additieven die mevr. Couget als code Rood = Echt vermijden, aanduidt: Kleurstoffen: E101, E104, E107, E110, E120, E122, E123, E124, E127, E128, E129, E131, E132, E133, E142, E151, E154, E155, E161g, E173, E174, E175, E180 Conserveermiddelen: E200 - E233, E235 - E252 Voedingszuren: E264, E284 en E285, E310-E312 Voedingszuren en verdikkingsmiddelen: E320, E321, E380, E385 Voedingszuren, emulgatoren en verdikkingsmiddelen: E421, E425 - E436, E441, E443, E450a(i)-452, E460-469, E471-474, E477, E479b, E491-496 Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen: E507-510, E512-515, E517-523, E525, E541-545, E552-556 Smaakversterkers: E620-625, E627-640 Hulpmiddelen: E900, E905-906, E912, E914, E927a Hulpmiddelen, zoetstoffen: E950-952, E954-955 Zoetstoffen: E961-962, E966-967 Hulpmiddelen en verdikkingsmiddelen: E1201-1202, E1520 Lees hier iedere - als: tot en met En verder het meest schadelijk: E951 (aspartaam) en E621 (MSG) Is nogal een lijst he? Pfff, heb er gewoon pijn van in mijn nek gekregen, van dit lijstje typen