Koken/Bakken/braden/eten zonder e-nummers.

Discussie in 'De lounge' gestart door Vollutto, 21 okt 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Chipske

    Chipske Fanatiek lid

    13 dec 2008
    1.044
    0
    0
    Kan ik me helemaal in vinden. Mmmm, krijg zin om zelf jam te gaan maken :)
     
  2. Chipske

    Chipske Fanatiek lid

    13 dec 2008
    1.044
    0
    0
    Ben ik het helemaal mee eens. Het is vooral in het begin denk ik zoeken en afwegen welk 'kamp' je meer aanspreekt mbt een bepaald E-nr. Ik weet van mezelf dat ik er in het begin vooral fanatiek naar zal zoeken om dan vrij snel een soort gematigde aanpak te hebben. Al moet ik zeggen dat ik waar het mijn gezondheid betreft nu wel eerder naar 'better safe than sorry' neig, omdat ik kanker heb gehad en ik er nu op alle fronten naar streef een optimale gezondheid te bereiken.
     
  3. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Chipske: waarom ga je niet naar de biologische winkel voor je eten en drinken? Hier alleen natuurvoeding en ik hoef mij geen zorgen te maken over rotzooi in mijn eten. Nu weet ik ook wel veel van gezonde voeding, maar ik eet puur zonder onnodige toevoegingen. Pure yoghurt, maak zelf kruidenmixen en sauzen, verse groente en fruit zonder landbouwgif etc.
    Geen schadelijke E-nrs in mijn eten.
     
  4. Trees

    Trees Niet meer actief

    Er ligt nu een zak van de appie voor me *jammie*

    De excellencechips naturel met zeezout.
     
  5. Trees

    Trees Niet meer actief

    Wat dacht je van pastinaakbrood met pecorino?

    Klinkt best creatief toch :D
     
  6. Trees

    Trees Niet meer actief

    @ Rooibos waar haal jij tarvobrood? Bij de AH XL en de bakker verkochten ze het niet.
     
  7. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Soep met pastinaak en een schotel met wortel/aardappel ken ik wel.

    Ik had de pastinaak een paar minuten gestoomd, toen kip gebakken in gember, knoflook en rode ui. Afgeblust met honing en tijm en geserveerd op volkorenpasta. Het was wel lekker, maar ik miste iets qua smaak en het was een beetje droog.
     
  8. shadowstep

    shadowstep Bekend lid

    6 jul 2011
    671
    0
    0
    Inderdaad. Ik zou het in ieder geval niet kunnen betalen. En dan doen wij niet eens iets extra's.

    Daarnaast heb ik ook wel eens de andere kant van het zogenaamde biologisch gezien. Dat er heus wel gesjoemeld wordt daar. Dus ik geloof er ten tweede ook nog eens niet echt in.
     
  9. Rooibos

    Rooibos Niet meer actief

    Ik haal het bij C1000

    Hier kun je zien welke winkels het verkopen: Tarvo
     
  10. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Wat een onzin zeg! Hoe kom je daar nu weer bij?

    Weet je wel hoe streng die certificering is?

    Trouwens: ik proef het.

    Jaren geleden was AH een van de eerste supers die biologische groente verkocht. Ik proefde meteen dat de paprika niet bio was. Het is uitgezocht, het klopte en ze hebben me toen een kookboek gestuurd.
    Overal worden foutjes gemaakt, maar dat is iets anders dan dat er bewust gesjoemeld zou worden.
     
  11. tulip

    tulip Niet meer actief

    hihi, ja was er inmiddels al achter dat het voortaan de paprika versie is. :D
     
  12. tulip

    tulip Niet meer actief

    serieus??? Kan je uitleggen hoe je dat proeft dan???
     
  13. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Bitterder. Wateriger, minder vol.
     
  14. tulip

    tulip Niet meer actief

    o, dat dacht ik dus echt niet he??? Dat je dat zou proeven. dat vind ik wel bijzonder hoor.
     
  15. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.893
    1.390
    113
    Denk dat de rijping anders is, misschien langer? Kan me wel voorstellen dat je dat dan proeft.

    Weet je wat ik ook altijd lekker vind uit een natuurvoedingswinkel? De pindakaas :) Echt heerlijk. Smaakt zo anders dan die van de appie. Hmm misschien moet ik er ook maar weer eens heen gaan :) Zit hier een beetje uit de buurt helaas. In die kleinere hangt ook altijd een bepaalde lucht, weet niet wat dat is maar dan moet ik altijd heel erg aan mijn kindertijd denken :) Mijn moeder werkte toen in zo'n winkel en dan mochten wij daar langs gaan. Kregen we zo'n maisstrooplollie met een houten stokje. Ik word er gewoon nostalgisch van.... haha...
     
  16. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113

    Ik doe het een beetje half half maar ben het metr je eens dat het verschil enorm is. Maar ik weet ook in wat voor luxe positie ik zit. Mijn achtertuin is groot genoeg om een redelijke moestuin te herbergen, dus in het seizoen eten we zo'n 3x per week verse groente uit de moestuin (ik heb geen zin aan en tijd voor een grotere moestuin). Je proeft het verschil inderdaad, de tijd die het heeft om te rijpen, de rijping aan de plant zelf, de andere rassen die je kweekt dan de standaard snelgroeiers. Ik heb een appelboom, 2 perenbomen en een walnotenboom. De buren hebben een stoofpeerenboom dus we doen altijd de grote ruilactie. Fruit vers van de boom smaakt echt heel anders. Mijn schoonouders hebben een boerderij met een paar fruitbpomen op het erf en een stuk land waar ze aarbeien verbouwen. En mijn zwager en schoonzus hebben een boerderij waar ze voor de lol wat Hereforders rond hebben lopen die ze zelf opkweken en naar de slager brengen, dus ik heb altijd vers scharrel rund vlees.

    De rest van ons eten halen we gewoon bij de C1000 uit gemakszucht, maar het verschil tussen rustig opgekweekte 'ouderwets' groente, fruit en vlees, en het industrieel opgekweekte 'snelle' eten is enorm.
     
  17. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Lekker he, een moestuin! Het ontbreekt me echter aan tijd en kracht (reuma, versleten nek en onderrug) om goed te tuinieren, maar we doen ons best!

    En ik heb ook fruitbomen en een walnoot. Helaas de noten vol schimmel dit jaar, baal daar erg van!

    Wij hebben ook een adresje van mensen die stiertjes in alle vrijheid 100% biologisch opfokken. En af en toe sudderlappen van een ouwe melkkoe vinden wij ook niet te versmaden!:D
     
  18. Saja87

    Saja87 Niet meer actief

    Niet zo heel streng.

    Ik ken iemand die biologisch teler is... Maar soms echt wel gif moet spuiten..

    Dus dat is dan niet bio maar heeft wel zijn certificaat en die behoudt hij ondanks zijn gif toch.
     
  19. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Als je eerlijk bent, moet je dat melden.

    Ik weet dat de controle groot is, maar rotte appels houd je altijd.

    In de biologische landbouw mag absoluut niet gespoten worden met chemische bestrijdingsmiddelen.
     
  20. Saja87

    Saja87 Niet meer actief

    #260 Saja87, 29 okt 2011
    Laatst bewerkt door een moderator: 29 okt 2011
    Hij wordt al 3x per maand gecontroleerd. Door de VWA want als je biologisch teler bent krijg je die een x aantal keer per maand onverwachts.

    Maar ook biologische telers spuiten gif. Of gebruiken bestrijdingsmiddelen.

    Daarom is biologisch nooit echt biologisch tenzij je het uit je eigen tuin haalt.

    Edit het zijn wel giffen die toegestaan zijn in de bioteelt.

    Zoals:
    Spinosad
    Kaliumbicarbonaat
    En Ethyleen.

    Maar toch zijn dat giffen;)
     

Deel Deze Pagina