Ben ik het helemaal mee eens. Het is vooral in het begin denk ik zoeken en afwegen welk 'kamp' je meer aanspreekt mbt een bepaald E-nr. Ik weet van mezelf dat ik er in het begin vooral fanatiek naar zal zoeken om dan vrij snel een soort gematigde aanpak te hebben. Al moet ik zeggen dat ik waar het mijn gezondheid betreft nu wel eerder naar 'better safe than sorry' neig, omdat ik kanker heb gehad en ik er nu op alle fronten naar streef een optimale gezondheid te bereiken.
Chipske: waarom ga je niet naar de biologische winkel voor je eten en drinken? Hier alleen natuurvoeding en ik hoef mij geen zorgen te maken over rotzooi in mijn eten. Nu weet ik ook wel veel van gezonde voeding, maar ik eet puur zonder onnodige toevoegingen. Pure yoghurt, maak zelf kruidenmixen en sauzen, verse groente en fruit zonder landbouwgif etc. Geen schadelijke E-nrs in mijn eten.
Soep met pastinaak en een schotel met wortel/aardappel ken ik wel. Ik had de pastinaak een paar minuten gestoomd, toen kip gebakken in gember, knoflook en rode ui. Afgeblust met honing en tijm en geserveerd op volkorenpasta. Het was wel lekker, maar ik miste iets qua smaak en het was een beetje droog.
Inderdaad. Ik zou het in ieder geval niet kunnen betalen. En dan doen wij niet eens iets extra's. Daarnaast heb ik ook wel eens de andere kant van het zogenaamde biologisch gezien. Dat er heus wel gesjoemeld wordt daar. Dus ik geloof er ten tweede ook nog eens niet echt in.
Wat een onzin zeg! Hoe kom je daar nu weer bij? Weet je wel hoe streng die certificering is? Trouwens: ik proef het. Jaren geleden was AH een van de eerste supers die biologische groente verkocht. Ik proefde meteen dat de paprika niet bio was. Het is uitgezocht, het klopte en ze hebben me toen een kookboek gestuurd. Overal worden foutjes gemaakt, maar dat is iets anders dan dat er bewust gesjoemeld zou worden.
Denk dat de rijping anders is, misschien langer? Kan me wel voorstellen dat je dat dan proeft. Weet je wat ik ook altijd lekker vind uit een natuurvoedingswinkel? De pindakaas Echt heerlijk. Smaakt zo anders dan die van de appie. Hmm misschien moet ik er ook maar weer eens heen gaan Zit hier een beetje uit de buurt helaas. In die kleinere hangt ook altijd een bepaalde lucht, weet niet wat dat is maar dan moet ik altijd heel erg aan mijn kindertijd denken Mijn moeder werkte toen in zo'n winkel en dan mochten wij daar langs gaan. Kregen we zo'n maisstrooplollie met een houten stokje. Ik word er gewoon nostalgisch van.... haha...
Ik doe het een beetje half half maar ben het metr je eens dat het verschil enorm is. Maar ik weet ook in wat voor luxe positie ik zit. Mijn achtertuin is groot genoeg om een redelijke moestuin te herbergen, dus in het seizoen eten we zo'n 3x per week verse groente uit de moestuin (ik heb geen zin aan en tijd voor een grotere moestuin). Je proeft het verschil inderdaad, de tijd die het heeft om te rijpen, de rijping aan de plant zelf, de andere rassen die je kweekt dan de standaard snelgroeiers. Ik heb een appelboom, 2 perenbomen en een walnotenboom. De buren hebben een stoofpeerenboom dus we doen altijd de grote ruilactie. Fruit vers van de boom smaakt echt heel anders. Mijn schoonouders hebben een boerderij met een paar fruitbpomen op het erf en een stuk land waar ze aarbeien verbouwen. En mijn zwager en schoonzus hebben een boerderij waar ze voor de lol wat Hereforders rond hebben lopen die ze zelf opkweken en naar de slager brengen, dus ik heb altijd vers scharrel rund vlees. De rest van ons eten halen we gewoon bij de C1000 uit gemakszucht, maar het verschil tussen rustig opgekweekte 'ouderwets' groente, fruit en vlees, en het industrieel opgekweekte 'snelle' eten is enorm.
Lekker he, een moestuin! Het ontbreekt me echter aan tijd en kracht (reuma, versleten nek en onderrug) om goed te tuinieren, maar we doen ons best! En ik heb ook fruitbomen en een walnoot. Helaas de noten vol schimmel dit jaar, baal daar erg van! Wij hebben ook een adresje van mensen die stiertjes in alle vrijheid 100% biologisch opfokken. En af en toe sudderlappen van een ouwe melkkoe vinden wij ook niet te versmaden!
Niet zo heel streng. Ik ken iemand die biologisch teler is... Maar soms echt wel gif moet spuiten.. Dus dat is dan niet bio maar heeft wel zijn certificaat en die behoudt hij ondanks zijn gif toch.
Als je eerlijk bent, moet je dat melden. Ik weet dat de controle groot is, maar rotte appels houd je altijd. In de biologische landbouw mag absoluut niet gespoten worden met chemische bestrijdingsmiddelen.
Hij wordt al 3x per maand gecontroleerd. Door de VWA want als je biologisch teler bent krijg je die een x aantal keer per maand onverwachts. Maar ook biologische telers spuiten gif. Of gebruiken bestrijdingsmiddelen. Daarom is biologisch nooit echt biologisch tenzij je het uit je eigen tuin haalt. Edit het zijn wel giffen die toegestaan zijn in de bioteelt. Zoals: Spinosad Kaliumbicarbonaat En Ethyleen. Maar toch zijn dat giffen