Hallo meiden, Sinds een tijdje denk ik na over wasbare luiers. Dit omdat het een stuk beter schijnt te zijn voor het milieu. Zijn hier meiden die het ook gebruiken en welke zijn jullie favoriete merk? En welke zijn echt niet aan te raden? Er is al eens een topic over geweest, maar daar was de laatste reactie in 2010. Ondertussen zullen de luiers flink verbeterd zijn. Ik hoor graag van jullie.
Ik heb juist begrepen dat het voor het milieu helemaal niet zoveel beter zou zijn ivm de wasmiddelen die ervoor gebruikt moet worden, de hoeveelheid water die verbruikt wordt en de energie die je verbruikt bij het verwarmen van het water om de luiers te wassen. En het vernietigen van de wegwerpluiers schijnt dan weer niet veel energie te kosten en weinig milieubelastend te zijn. Maar het fijne weet ik er niet van hoor moet ik zeggen. Ik ga namelijk gewoon wegwerpluiers gebruiken en in mijn omgeving ken ik niemand die wasbare luiers had. Ik heb me er niet heel erg in verdiept maar bovenstaande heb ik eens voorbij zien komen (weet niet meer waar en ook niet op welke waarheid deze uitspraak berust)
Het is niet alleen beter voor het milieu, ook nog eens voor je portemonnee. Door de inlegvellen die je tegenwoordig hebt (die inlegvellen kunnen in de GFT-bak of in het toilet), hoef je de luiers echt niet meer op 90 graden te wassen. 60 graden volstaat. Uit ervaring weet ik dat de one-size van Popolini erg goed zijn. Ga je voor milieubewust, dan hebben ze ook een eco-katoen versie daarvan. Even de kosten op een rijtje (van geboorte tot zindelijkheid, let wel: bij gebruik van katoenen luiers zijn de kinderen 5 tot 12 maand eerder zindelijk): Aanschaf nieuw: ca. 500,- Aanschaf tweedehands (ik heb ze 2e hands): max. 200,- Waskosten: ca. 250,- Droogkosten: ca. 250,- (te besparen als je de luiers aan de waslijn hangt) Inlegvellen: ca. 100,- Totaal ca. 1.100,- (of minder al naar gelang de droger wordt gebruikt en of je een tweedehands pakket neemt) Aanschaf wegwerpluiers: ca. 1.800,- (uitgaande van de goedkopere merken luiers) De wegwerpluiers zijn een grotere belasting voor het milieu, omdat hier veel chemicaliën inzitten. Voor het wassen van de luiers kun je ook eco-wasmiddel gebruiken...
Wij hebben hier ook wel naar gekeken, maar ik heb toch heel veel praktische vragen erbij... Kun je die inlegvellen bijvoorbeeld echt netjes er uit krijgen, zonder je hele handen onder te smeren? En waar gooi je ze dan in? En zo groot zijn die vellen niet, en om nou ze samen met de gewone was te wassen als er eindeloos viezigheid in zit... En hoe doe je dat dan als je ergens naartoe gaat. Dan moet je als je, bijvoorbeeld, bij de v&d verschoont dat inlegvel ergens in stoppen en de rest van de middag met een heel vies ding in je tas rondlopen, en het daarna weer er uit pulken. En hoe krijg je hem überhaupt netjes ergens in na het verschonen, in een zakje? En lukt dat zonder helemaal je handen onder te hebben zitten? Nemen ze ook voldoende op, ook als er ongelofelijke derrie broeken tussen zitten? Dat zijn de vragen waar ik vooral nog mee kamp... Het idee sprak ons heel erg aan maar ik heb echt ernstig mijn twijfels over hoe praktisch ze daadwerkelijk in gebruik zijn. En tuurlijk kun je je overal mee redden maar ik heb echt geen zin om iedere keer met die luiers aan het klooien te zijn, ik ben ook erg van dat het wel makkelijk moet zijn. Dus hop dichtvouwen en weggooien, dat is een minimale actie. Op dit moment vind ik het milieu voordeel nog niet opwegen tegen het praktisch nut ervan. Maar misschien dat een ervaringsdeskundige hier is die wat vragen kan wegnemen voor mij?
Inlegvellen zijn van dun geweven katoen en kun je op rol of in tissuebox kopen. Deze leg je in de luier, zodat je in 1 handeling de grote behoefte uit de luier kunt halen en de luier niet te vies wordt. Bij een plasje kun je ze meewassen en hergebruiken, bij een hoopje gooi je ze na gebruik in het toilet of in de GFT-bak. Als je naar de V&D gaat en je verschoont een luier, heb je hiervoor water- en geurdichte tassen waar je de gebuikte luier in doet. Het inlegvel kun je aldaar in een prullenbak kwijt... Verder verschoon je gewoon als een normale luier, alleen een extra overbroekje is nodig.
Ik ben helemaal verliefd geworden op die leuke prints van de luiers van Gro Via en Bitti Tutto. Ik wil er elke keer meer kopen als er een nieuwe print uitkomt. Maar ik heb er 5 van Gro Via (www.de-andere-baby.nl) en 5 bitti tutto (www.babybum.nl). En dat is genoeg, en niet al te duur. Beide merken zijn one size, all in two. Dat betekent dat je ze tot zindelijkheid (en meerdere kinderen) kunt verstellen. En all in two dat je, zeg maar een grote maandverband (inlegger) erin klikt, en niet elke keer de hele luier hoeft te wassen. Maar ieder z'n voorkeur. Ik was zakelijk toch al erg veel dus bij mij gaan die luiers er gewoon bij. De papieren inleggers is wel een gefriemel, en als ik kon voorspellen wanneer mijn mannetje de grote boodschap gaat doen, zou ik een wegwerpluier omdoen. Er komt wel wat (waterige) ontlasting op de inlegger, maar deze laat ik gelijk in water inweken, en de papieren inlegger met vaste ontlasting spoel ik door de wc. Wegwerpluiers gebruiken wij nog steeds als hij naar opa en oma gaat, of als wij een dag wegzijn. Want we zijn er nog niet 'gedreven' in. Maar we hebben wel al een leuke waterdichte zak aangeschaft voor wanneer we helemaal over zijn. Onze zoon is nog wel erg klein dus de luier staat in de kleinste stand en dan is het wel een proppie. Maar staat superschattig in zebraprint!
je kan ook een probeerpakket met verschillende luiers huren! Ik ben van plan om de 1e maand met wegwerpluiers te werken en dan een probeerpakket met al in one's of all in two's te huren en te kijken in hoeverre ons mannetje er geschikt voor is. Het schijnt namelijk ook zo te zijn dat sommige kindjes eerder uitslag krijgen van alle chemicaliën in die wegwerp dingen, maar dat andere kindjes sneller huidproblemen krijgen van de wasbare luiers omdat die vaak toch wat natter zijn van binnen.
Een paar dingen om op te letten: - Als je een droger gebruikt, is het niet milieuvriendelijker en amper goedkoper. - Bij je eerste kind haal je je kosten er per maand niet uit (evt. alleen als je kind echt eerder zindelijk is). - Bij een tweede kind (hergebruik van de luiers) is het beduidend goedkoper. Wij hebben er toen voor gekozen om het niet te doen, vanwege de grote aanschafprijs bij de eerste. Daarbij is het vele werk wat je er aan hebt wel iets waar je ook de drive voor moet hebben (vanuit milieubewustzijn) om allemaal te doen...
hmmz, op 1 wat minder positieve reactie en 1 echt positieve reactie + nog meer vragen... ik laat het topic nog maar even openstaan, in de hoop dat er nog meer antwoorden komen, ook voor de anderen die nog vragen hebben. Bedankt alvast!
Ik ben zelf pas na 6 maanden bij mijn tweede kindje wasbare luiers gaan gebruiken. Ze kreeg uitslag van de wegwerpluiers en ik vond ze steeds chemischer worden (ze nemen steeds meer op, maar zijn ook elk jaar dunner. Bij mijn dochter nam het pak de helft van de ruimte in vergeleken met mijn zoon een jaar eerder). Zelf heb ik een aantal merken geprobeerd, maar heb ik wel het liefst pocketluiers. Bumgenius of rumparooz gebruik ik het liefst. Chineesjes zijn opzich ook wel fijn, maar ik hou niet van drukknoopjes. Happy Heinys waren ook prima, maar die past ze nu niet meer. Ik heb voornamelijk one-size luiers. 's Nachts krijgt mijn dochter bamboozles aan met een overbroekje, omdat deze meer opnemen. Wat betreft de inlegvelletjes: Deze blijk je bij alleen borstvoedingspoep niet nodig te hebben. JE kan, begreep ik, de luiers ook zo in de machine gooien zonder uit te spoelen. Ik deed dat wel altijd. Nu gebruik ik soms inlegvelletjes. Ze werken prima, maar met wat steviger poep kan je het ook zo uit de luier schudden. Wasmiddel is hetzelfde als waar ik normaal mee was. Poeder voor de gekleurde was. Ecover werkt hier prima.
Met de post van Gentle ben ik het niet helemaal eens... (zie mijn optelsom in een van mijn eerste posts...) Natuurlijk, de droger gebruiken is niet per definitie milieuvriendelijker... maar de ene droger is de andere niet. Wij nemen ten eerste al groene stroom af en hebben een erg zuinige droger... En er is altijd nog een waslijn. Je kind is, wetenschappelijk bewezen, echt een half jaar tot een jaar eerder zindelijk... dus daarmee spaar je ook uit. Mijn optelsom is gebaseerd op even lang gebruik van beide soorten luiers... Als je kind dus eerder zindelijk is, ben je dus minder was- en droogkosten kwijt... Aanschafprijs kan zo hoog worden als je zelf wil. Als je eens op eBay Duitsland rondkijkt, kun je heel veel mooie (tweedehands) luierpaketten voor weinig kopen.
Ja, gemiddeld, maar dat kan je nooit zo bewijzen. Misschien is je kind met 2,5 jaar zindelijk, en anders met 3 jaar. Maar dat zul je nooit weten! Misschien is jouw kind qua karakter wel meer het type 'laat zindelijk worden' en zit je alsnog tot 3,5 jaar in de luiers (incl dat half jaar eerder zindelijk worden). Oftewel, je kunt niet zeggen dat je dan sowieso bespaard, want je weet niet wanneer ze zindelijk worden. Wetenschappelijk bewezen is ook altijd gemiddeld, dus er zullen er zeker ook bij zitten die helemaal niet eerder zindelijk zijn! En idd, dan moet je toch echt voor de waslijn gaan vind ik. Ik heb het ooit uitgerekend (voor nieuwe spullen aan te schaffen dan) en toen kwam ik uit op een voordeel van 7 euro per maand ongeveer, bij een eerste kind, als je géén droger gebruikt. Uiteraard is een tweede kind in dezelfde luiers dan wel echt een stuk goedkoper weer. Tweedehands luiers leek me echt niks...
Ik neem aan dat de gemiddeldes van de leeftijd van zindelijk worden wel significant afwijken, dus ja; het kan natuurlijk dat het ene kind met wasbare luiers niet eerder zindelijk wordt dan gemiddeld bij wegwerp, maar de groep kinderen die wél eerder zindelijk wordt is groter (mits significant verschil). Ik zit zelf over wasbaar te denken, maar ik vind het heel moeilijk een keuze te maken. Ik begin sowieso met wegwerp in de kraamperiode, want dat lijkt me dan makkelijker. En ik denk dat ik vervolgens eens een klein pakketje wasbaar ga aanschaffen om het te proberen, als het bevalt, dan kan ik altijd nog meer bijbestellen natuurlijk. (Ik ga waarschijnlijk wel voor waslijn idd, niet droger.)
Ik wil ook graag voor de wasbare luiers gaan. We zijn al een keer op bezoek geweest bij een consulente van kaatje katoen en zijn toen nog enthousiaster geraakt. Vanwege het milieuaspect (droger proberen we hier zo min mogelijk te gebruiken) en de kosten uiteindelijk. En daarnaast vind ik ze er ook echt wel heel schattig uitzien. Ik ben trouwens wel van plan om pas na een maand ofzo over te gaan, want dan kunnen we luiers kopen die iets groter zijn, anders zit je gelijk met 2 maten luiers. Merken die tot nu toe onze voorkeur hebben zijn: - Tots bots: bamboozle stretch (bamboe) - Tots bots: organic (katoenen luiers) Het schijnt trouwens zo te zijn dat er een dragen en voeden forum bestaat waarop je veel info kan vinden, ik heb me er echter al 3 keer aangemeld en wordt maar niet geaccepteerd, maar ik geef de moed niet op... wellicht voor de anderen nog een tip om daar eens te kijken.
Op D&V staat inderdaad veel info, gek dat je niet geaccepteerd wordt. Ik heb bij de tweede ook wasbare luiers gebruikt, maar 's nachts gebruikte ik een gewone luier en als ik bijv. een halve dag weg was en ging winkelen of een dagje uit, nam ik ook wegwerp mee. Zou verschillende luiers proberen, want wat bij het ene kind goed zit en werkt, kan bij het andere kind weer voor geen meter aansluiten, waardoor je lekkage krijgt. Maar ja, dat is ook met wegwerp zo. Op zich nemen tweedelige systemen meer op, maar die zijn vaak wel wat dikker. Ik hing ze trouwens altijd te drogen. Mijn zoontje ging met 22 maanden uit zichzelf naar het potje en is sinds 2 maanden helemaal zindelijk. Best snel voor een jongetje, mijn dochtertje was met 2,5 jaar zindelijk en die heeft alleen wegwerp gehad. Toeval of niet, geen idee, maar in ons geval scheelt het dus wel. Die wasbare luiers heb ik allemaal weer verkocht, gemiddeld nog 2/3 van de aankoopsprijs voor voor terug gekregen, voor sommige luiers nog meer, andere luiers wat minder.
ALS je mijn post leest zie je ook dat de berekening is gebaseerd op even lang gebruik van beide types luiers... Tuurlijk, geen kind is hetzelfde... Maar feit is wel, dat de "moderne" luiers hoe langer hoe beter werken, waardoor het kind dus langer droog blijft en minder snel geneigd is om naar een potje te gaan... Plus dat al die chemicaliën in de moderne luiers ook nog eens heel slecht voor de huid van je baby (KUNNEN) zijn....
Ik gebruik ook wasbare luiers, nu alweer 6 maanden. Ik heb gemerkt dat het iets is dat je ook echt leuk moet vinden, eigenlijk is het een beetje een hobbie Ik zal even uitleggen wat ik daarmee bedoel: - Je kunt nooit één soort luier kopen, omdat je niet weet hoe de pasvorm zal zijn bij jou baby, het is echt een kwestie van experimenteren en verschillende luiers kopen en proberen. - Ik merkte dat mijn zoon de eerste weken gewoon te klein was voor de luiers (ik heb overigens itti bitti SIO's, Itti bitti tutto's, rumparooz, flexitots en Happy Heiniz) pas toen hij 8 pond woog begonnen ze goed te passen. - Je hebt veel verschillende soorten luiers en daar moet je je echt een beetje in verdiepen (veel handiger is om bij iemand langs te gaan die ze gebruikt, of bij een verkoper langs te gaan). - Je moet ontdekken hoe de luiers 'werken' hoeveel inleggers je nodig hebt etc. (en dat veranderd ook weer door de tijd, omdat ze steeds meer gaan plassen). - Voor de nacht kan je soms beter andere luiers gebruiken dan voor de dag (afhankelijk van wat je overdag gebruikt). Ik heb overigens wel een droger, maar de meeste luiers mogen niet in de droger, dus ik gebruik de droger ook niet voor de luiers! De meeste luiers zijn redelijk snel droog. Ik vind de wasbare luiers nog steeds ontzettend leuk, ze staan leuk, ik vind het leuk om ze te wassen en ze bij ZL aan te doen. Maar ik denk wel absoluut dat het bij je moet passen. Als je meer vragen hebt.. laat het weten!
Als ik dit allemaal lees ga ik dit dus nooit uitproberen!! Mijn dochtertje deed echt geen "hoopjes" hahaha!!
Ik heb ook wasbare luiers, van Lollipop. Ik vind ze super fijn. De wraps heb ik van Motherease. Ik heb ze allemaal op Ebay.co.uk (Engeland gekocht), nieuw maar veel goedkoper. Mensen kopen hele sets met goede bedoelingen maar uiteindelijk gebruiken ze ze niet. Ik had het geluk dat ik in Engeland gewoond heb en dus mensen ken waar ik het heen kan laten sturen, maar je kunt altijd vragen of ze het naar NL willen sturen. Als ik kijk wat wegwerpluiers kosten, ben ik blij met de wasbare luiers. Als we op vakantie gaan, kopen we trouwens wel wegwerpluiers. Hou niet van wassen op vakantie en weet niet of ze dan wel zo mooi blijven.
Nu kregen wij vandaag toevallig onze afvalkallender en afvalkrant en stond er in dat wij (in België) de helft van onze rekening van wasbare luieres mochten binnengeven voor het milieu. Mss kun je dat eens nagaan bij jullie in de gemeente of ze ook zo een actie hebben.