Klopt Maar in een topic wat gaat over spelling kan ik me voorstellen dat er zulke reacties komen dus dan vind ik het minder erg zeg maar hahaha
Nee dat doe ik dus niet, als ik bij mijn familie in Rotterdam plat rotterdams gaat praten dan ga ik echt niet zeggen, joh nicht, je zegt dit verkeerd de correcte manier is dit... Hahahah leuk gesprek gaat dat dan worden
Ik stoor me er ook aan als ik een zin eerst een paar keer moet lezen voor ik er iets zinnigs uit kan halen. Als er een heel verhaal wordt geschreven vol met taalfouten lees ik het vaak ook niet af. Maar ik vind het niet nodig om een hele rel te maken over hoe je iets zou moeten schrijven.
Ik maak me er niet zo druk over, ben zelf ook geen held in grammatica. Mijn Nederlands gaat voornamelijk op gevoel, dat gevoel zit er nog weleens naast Met dat beter: Ik hoor en lees het veel bij jeugd. Bijvoorbeeld: "beter ga je nu je mond houden, want anders..." Zal wel weer iets tijdelijks zijn. Hoop ik
Ik Kan er niks aan doen... Maar in een gesprek rollen er nogal wat verbeteringen uit mijn mond ja. Ik bijt ooit op mijn tanden hoor, haha. Ik vind het gewoon erg dommig overkomen als je hoort: nou, dat kun je dan beter als mij.. Ik bedoel, dat is geen dialect meer of wat dan ook, maar gewoon niet weten hoe het hoort/ gewenning. Ook langs/ naast, oeioei. Nu moet ik heeeel eerlijk toegeven dat ik "hun" vaak als onderwerp gebruik in een gesprek. Dat is domgewenningèndialect. Ik word ook graag verbeterd daarin. Daarnaast, tord spelde het wel goed. In de quote die zij aanhaalde had het echt een t moeten zijn.
Waar zit hier het 'vind ik leuk' of 'respect' knopje? Ben het met je eens. Iedereen maakt wel eens een foutje, en om daar dan nou een hele discussie over te gaan voeren .. We zitten hier indd niet op school maar gewoon gezellig op een forum, so what als er een letter verkeerd staat!? Ik moet zeggen, dat ik me er wel aan irriteer als mensen geen lees tekens gebruiken. Een heel lang verhaal zonder punten, komma's, vraagtekens of uitroeptekens, sla ik dan ook vaak over. Dat leest gewoonweg niet prettig. Maar ik kan me er niet aan irriteren als iemand een spelfout(je) maakt .
Ik vind het irritant als ergens ´zei zei´ staat, ipv zij zei. Dat je die woorden door elkaar haalt, daar kan ik mij wel iets bij voorstellen. Maar als je ze achter elkaar zet, dan zie je toch dat het niet klopt? Eigenlijk niet echt een irritatie hoor, maar wel iets wat ik mij dan afvraag.
Maar stèl nou dat je een foutje in je onderschrift zou hebben staan, zou je dat dan aan willen passen? Of zou je denken: ach, iedereen begrijpt me nu toch ook wel?
Weet je wat mij opvalt? De meerderheid die claimt dyslexie te hebben, heeft dit niet. Je kunt het merken aan het soort fouten dat gemaakt wordt. Als je veel bezig bent met taal, zoals een lerares, dan herken je dat soort dingen feilloos. Dat vind ik jammer, waarom ga je jezelf verschuilen achter iets dat niet waar is? Tegenwoordig doet men maar wat en als er dan wat van gezegd wordt, is het meteen: 'ja, maar ik kan daar niets aan doen hoor...' jawel, dat kun je wel! Erg zuur voor mensen die echt dyslexie hebben, want zij kunnen er daadwerkelijk niets aan doen. Maar dat is slechts een kleine groep mensen.
Ik heb zelf grote moeite met d's en t's. Mensen kunnen me duizend keer uitleggen hoe het werkt met 't Kofschip en zo, maar snap er nog de ballen niet van. Dus dat is ook een fout waar ik zelf bij anderen ook niet op let. Verder kan ik me aan de volgende dingen ergeren bij anderen: Als iemand een tekst schrijft zonder punten, komma's en hoofdletters, dan is het zo'n grote warboel dat ik er de ballen niet van begrijp. Ik heb dan eerlijk gezegd al geen eens meer zin om verder te lezen. En wat iemand anders al aangaf: msn-taal vind ik ook irritant. Dus 'ff' en 'd8' en 'uh' op het eind. Erg vervelend lezen... En grove fouten zoals 'heefd' bijvoorbeeld... Maar ik ben me er ook wel bewust van dat veel mensen te kampen hebben met dyslexie. Dus tja, ik kan niet altijd negatief oordelen over andermans schrijffouten. Dus ik kijk er soms ook wel weer doorheen. Fouten in titels vind ik ook irritant. Dan denk ik: controleer dan even voordat je je topic 'verzend'. Want in een titel blijf je constant die spelfout zien.
Wil ik even op verder gaan. Het is toch niet erg als je gewoon zegt: "Ik ben niet goed in taal" of "Ik ben te lam om het goed te doen" of zoiets? Dat kan toch gewoon? Maar mensen die het echt vaak fout doen en een hekel hebben om verbeterd te worden... waarom is dat? Heb je geen interesse om te leren hoe het WEL moet, of heb je in het verleden al echt je best gedaan om het te leren, maar wil het er echt niet in?
Ik ben zelf iemand die ook veel erop let, alleen zal ik er niks van zeggen. Ik zie de fouten wel vaak, maar ik gebruik ook vaak 'ff', maar dat is een van de weinige woorden die ik op die manier afkort. De fouten worden ook gemaakt, omdat mensen typen, niet nakijken en op het bevestigingsknopje drukken voordat ze de fout zien (is mij ook wel eens overkomen). Fouten zoals D en T zie ik ook wel, maar zal ik niet zo gauw wat van zeggen, mede doordat mijn man daar ook moeite mee heeft (hij vraagt vaak aan me of het nu met D of T of DT moet ). Waar ik me wel aan erger, net als anderen hier, is het feit dat sommige mensen geen leestekens gebruiken in een verhaal of lange zin. Dat leest heel lastig en al helemaal omdat ik moeite heb met begrijpend lezen; ik moet iets dus meerdere keren lezen om het te begrijpen (waardoor ik het forum ook niet zo goed bij kan houden en dus ook een van de redenen waarom ik niet overal op reageer) en al helemaal met dat soort zinnen of verhalen. Verder: spelfouten worden nu eenmaal gemaakt. Ik ben zelf vrij perfectionistisch, maar ook ik maak ze (en dat terwijl ik er zó op probeer te letten ). Ps: ik bedoel het niet als aanval, maar ik geef gewoon mijn visie erop.
Jep dat zou jij zien. Begin nu na jaren er achter te komen dat ik waarschijnlijk ook dyslexie heb. En wat jij nu als voorbeeld neemt daar worstel ik dagelijks mee met me zins op bouw. Of het echt zo is of ik dyslexie hebt. Dat ben ik zeker van plan om verder te laten uitzoeken. Maar neem alsjeblieft niet meer aan dat een ander het wel zou snappen.
Ik geloof inderdaad wel dat mensen zich achter dyslexie verschuilen die dit dus niet hebben. Beetje triest eigenlijk. Ik heb dan niet veel met taal te maken maar ik heb bv familieleden die dit hebben. Die maken andere fouten dan die ik hier voorbij zie komen, bij mensen die dyslexie claimen maar volgens mij gewoon moeite hebben met taal. Ik kan heel slecht rekenen maar schaam mij daar niet voor. Ik vind cijfers gewoon niet zo boeiend. Lang leve de rekenmachine!
Ja dialect is weer iets anders he ik heb het over mensen die zelf geen idee hebben dat ze het fout doen.