Wbt de borstvoeding: ik heb het gewoon gegeven gezien de gezondheidsredenen. Niet vanuit besparings oogpunt. Ik denk: net als wat Juul zegt. Ik heb een kolf, aventpotjes en dergelijken moeten aanschaffen en vraag me af of dit nu echt goedkoper is. Wanneer je lang voedt denk ik het wel. Nu bij de 2e hoef ik dit niet meer aan te schaffen, dat scheelt wel.
het gaafste wat ik voor goedkoop gekocht heb vandaag toevallig...... een verhuisdoos vol met kleertjes voor 10 euro van mt 56 tot 80 ofzo sommige nog met kaartjes eraan en inclussief merken stond een advertentie op marktplaats: alleen vandaag op te halen verhuisdoos vol meisjes kleertjes met van alles erin voor 10 ik ga geen foto's maken enz gewoon een gokje nemen ik dacht dat ga ik gewoon doen, dus meteen gebeld en opgehaald, was hier 3straten verderop thuis uitgepakt en WOW!!! aangenaam verrast, helemaal super!!
Bij de prenatal kan de MC ook uit het schap vallen. Dat zie je dan ook niet. Dusja ieder zijn eigen keus toch ?
Hier ook geen peperdure spullen (ja, m'n kolfapparaat, maar ik werk 4 dagen, dus wilde graag een dubbele elektrische en ik hoop 'm voor een tweede beeb ook gewoon weer te gebruiken ) vaak zijn dingen die je tweedehands koopt of van vrienden krijgt ook heel goed en ook nog eens origineler! Ik ben wel nogal een ikea-fan, dus daar komt veel vandaan. Meubeltjes van de leksvik-serie (commode is straks gewoon ladenkast voor kinderkamer) en... (en daar ben ik stiekem best trots op) van zo'n kant en klare kindergordijnenset (zo iets, maar ander motiefje TORVA FJÄRIL Gordijn 2 st. - IKEA heb ik een gordijntje gemaakt voor de babykamer (hoefde maar 1x1 meter te zijn) met de rest van de stof heb ik de wieg waar ik vroeger zelf in gelegen heb bekleed. Een enorme klus, omdat er heel veel met de hand moest. M'n moeder en ik zijn er een paar dagen mee bezig geweest. Bekijk bijlage 225713
Natuurlijk zijn de gezondheidsredenen de voornaamste, maar dat leek me wel duidelijk Echter voor sommige mensen kan het ze over de streep trekken dat het nu eenmaal goedkoper is dan kunstvoeding. Ik weet zeker dat ondanks de aanschafkosten zoals kolf en flesjes etc, je goedkoper uit bent. Bij kunstvoeding wordt de melk immers via een fles gegeven. Zelf had ik niet zo'n dure kolf en zoogkompressen heb ik op bespaard door de lily padz te gebruiken. Mijn borsten waren toen in no time lekvrij. En ik kan ze nu weer gaan gebruiken, omdat de padz wasbaar zijn. Maar het belangrijkste is dat ons zoontje de beste voeding gekregen heeft die mama heb te bieden had Klinkt goed, Miffy! Ik krijg door dit draadje ineens allerlei ideeen voor onze slaapkamer. Ik wil dat het een leuke kamer wordt voor de jongens en voor ons. Zoonlief heeft al een mooie vliegtuiglamp uitgezocht bij de kringloop (hij heeftwel al een deel gesloopt helaas, maar da's te lijmen) en ik wil de geboortekaartjes groter printen en ophangen boven de commode. Oh en wil vooral veel gaan naaien, al heb ik daar nu vaak geen zin in.
Tot nu toe van mp: Joolz Day kinderwagen en maxicosi samen voor 500 euro - we geloven de verkopers dat er met de maxicosi niks gebeurd is, wel naar gevraagd uiteraard. En mochten we ooit nog gaan twijfelen, dan is ook nichtje tegen die tijd waarschijnlijk uit haar mc gegroeid zei schoonzus... Kamertje van Interbaby voor 360 euro - kunnen we volgende week ophalen. Nieuwprijs nu nog meer dan 2x zoveel. Denk dat we inclusief alle textiel, flesjes, kolven, enzovoorts wel wat boven de 1000 euro zullen uitkomen, die dingen wil/moet je toch nieuw hebben, maar vind dat we t netjes doen. Ik heb geen plaats, zin, tijd of rechterhanden om versleten meubeltjes helemaal op te knappen. oja en een babyfoon, lief is een gadgetfreak dus dat moet een mooi ding met camera en iPhone verbinding worden . voor het geluid is het nauwelijks nodig in ons huis. Wiegje, badje en nog wat dingen die alleen de eerste weken/maanden nodig zijn kunnen we lenen.
Aaah, lief wiegje & baby Sanny. Mooi gemaakt met leuke stof. Goed gescoord Miffy, 10 voor n doos leuke kleding das een echte blije doos 
@vlinder84: je hebt helemaal gelijk hoor. Maar ik denk dat bv ook gewoon je ding moet zijn, om echt een lange tijd te blijven voeden. Ik zie het toch als een hele opgave voor een vrouw. Uiteindelijk wordt het wel steeds makkelijker, hoe groter ze worden, maar toch. Hoeveel meiden in mijn omgeving niet gestopt zijn of niet eens begonnen, omdat ze het maar vreemd vinden, niet gebonden willen zijn (kind makkelijker bij de opas en graag weer een biertje willen drinken) Heb het nu niet over mensen waarbij het niet lukt, want dat zijn er natuurlijk ook ZAT en daar kun je gewoonweg niets aan doen. Gelukkig mag iedereen het zelf weten, maar ik vraag me af of kostenbesparing echt met de keuze voor bv geven te maken heeft. Wat je zegt: ik vind het ook een hele leuke topic (ik las bij jou draadje: dus ik dacht eerst. Wat bedoel je daar mee, maar nu weet ik het ) Ik zal als onze 2e slaapkamer klaar is ook foto's laten zien
Die wieg! Wat leuk ! Zaterdag drukke dag ! Kijken naar een Bugaboo kinderwagen voor 50 euri, een box ophalen voor 30euro en een kinderkamer voor 150euro. Ik blijf dit draadje volgen echt leuk. Willen jullie of weten jullie wat het word en welke kleuren gaan jullie gebruiken voor het kamertje ? Wij willen het niet weten en gaan voor creme met taupe kleur. Liefs Beautevil
Bij langvoeden haal je dat er makkelijk uit, en die kolf gebruik ik bij de tweede weer net zo lang... onze dochter heeft ook nooit opvolgmelk of wat is het tegenwoordig, dreumes of peutermelk gehad. Tot 1 jaar exclusief bv als drinken, met 6 maanden gaan bijvoeden en alles zelf gekookt altijd. Eet nu gewoon met pot mee. Kreeg naast bv vanaf 1 jaar karnemelk (goedkoop en gezond), en volle yoghurt. Het hele schap met (dure) potjes, speciaal gefabriceerde nutriciamelkjes en dat soort dingen meer heb ik werkelijk nooit bezocht in de supermarkt. Ze zijn er heel goed in qua marketing om je te doen denken dat kinderen 'speciale' behoeften hebben die niet uit bv (= gewone voeding voor een baby) en 'gewoon' eten (volkorenbrood, aardappeltjes en gekookte brocolli, etc) gehaald kan worden. Maarrr, kosten zijn uberhaupt geen deel van de overweging geweest om bv te geven. Ik heb voor mijn eigen gemak (en om het langvoeden/lang kolven/zelfs melk doneren) wel geinvesteerd in een goede kolf (Medela PISA). Dat bedrag is minder dan wat ik anders aan kunstvoeding was kwijtgeweest, plus dat ik alles opnieuw kan gebruiken. Maar dat is dus puur bijkomstigheid Ik overweeg voor de tweede wasbare luiers, niet vanwege kosten maar vanwege volzittende kliko's (ik hoor daar nooit iemand over, maar wij hebben echt een probleem om maar 1 keer per 2 weken 1 kliko te mogen aanleveren ). Als een derde dan ook nog wasbare luiers heeft, is dat denk ik ook goedkoper, maar ik weet het niet zeker.
gefeliciteerd!! ik had die advertentie ook gelezen haha wat vet dat die mensen dat zo verkopen he! @ topic, is een borskolf en al die dingen die jullie opnoemen wel echt nodig? ik denk altijd maar 100 jaar geleden hadden ze dat ook allemaal niet. waarvoor een kolf? (en al die andere dingetjes)
Als je bv wilt geven terwijl je ook weer gaat werken is een kolf nodig, natuurlijk! Een borst die melk geeft, geeft dat ook als je baby er niet is, en met zo'n plofborst wil je echt niet achter je bureau zitten Bovendien is kolven de eerste maanden (van dat je dus terugbent op werk) heel belangrijk voor het in stand houden van je produktie. 100 jaar geleden werkten moeders meestal niet, en had de baby gewoon direct toegang.
ok hehe ja je merkt het, eerste X zwanger hier. zown kolf is dus wel nodig hehe. Maar wat is de gemiddelde leeftijd dat mensen borstvoeding geven? Ik bedoel ik las hier dat iemand heel lang tot 3 jaar borstvoeding gaf... ik weet dat het natuurlijk zelfs 5 jaar door kan blijven gaan ofzo maar ik ben bang dat iemand dit raar vind.... hoe zit dat? tuurlijk moet je je niks aantrekken van de buitenwereld maar bijv. mijn man, die zou het denk ik ook al raar vinden als ik zeg dat ik zo lang mogelijk bv zou willen geven... of is dit een groot vooroordeel?
Dat ligt aan je man, en jou houding hierin. Bij mij is de BV niet goed gekomen, ik heb een borst operatie gehad en door de keizersnee kwam het ook niet goed op gang. Toen mn dochter, en mn even oude buurmeisje een maand of 8, 9 waren zei manlief verbaasd: buurmeisje krijgt een fles! Ze zal het wel afgekolfd hebben omdat ze bezoek heeft? Mijn open houding over "Borstvoeding is het beste, en dat minstens 1 a 2 jaar lang" had hem ook aangestoken! Er is geen "normale" tijd van borstvoeding geven, maar het advies is minstens 6 maanden alleen moedermelk en dan pas bijvoeden met hapjes. En het is de beste melk voor je kindje, dus waarom na die 6 maanden poedermelk gaan geven?
Wat evenstar zei. Bovendien heb ik een goede (huur)kolf gebruikt om mijn productie op gang te krijgen. Mijn zoontje werd namelijk ziek en had in het begin de kracht niet om bij mij te drinken. Dus kolfde ik alles voor hem af. Verder ben ik begonnen met het idee dat ik in elk geval 6 maanden wilde voeden. Maar toen mijn zoontje een paar maanden oud was, las ik een stuk van het WHO (wereld gezondheidsraad) dat kinderen minimaal 2 jaar borstvoeding zouden moeten krijgen. Dit om hun immuunsysteem te helpen. Nu ben ik een hele luie moeder en, afgezien van de eerste twee maanden waarin ik kolfde, is borstvoeding echt zo makkelijk. Met een flesje moet je je bed uit 's nachts, brrr koud, snelsnel, maar je bent wel helemaal wakker en dan moet je nog kijken waar die fles in moet ook. Ik werd 's nachts wakker van gemurmel, trok mijn shirt omhoog, schoof baby tegen me aan (hij slaapt bij ons in bed), hij pakte zelf de borst en dan vielen we weer in slaap. Bij elkaar nog geen minuut wakker geweest Ik kan je echt niet vertellen hoeveel voedingen ik gaf per nacht, heb geen idee namelijk. Ik sliep En zo word je dus ongemerkt een langvoedster. Omdat je weet dat de melk heel gezond is en omdat je liever slaapt dan zorgt 's nachts. En nu hij niet meer drinkt, zit ik soms met een probleem. Want nu is hij ziek en wil hij steeds mamaplakken en van alles drinken. En moet ik dus wel mijn bed uit. Niks aan hoor. Dan vond ik de borst echt supermakkelijk. En als mensen het raar vinden, vraag ik meestal of ze die reclame kennen van nutricia. Over hun speciale peutergroeimelk dat geinspireerd is op, jaja, moedermelk. Waarom zou ik een slap aftreksel geven als de real deal voorhanden is? Heb er veel mensen mee aan het denken gezet en nu vinden de meesten het super. En de mensen die het maar raar vinden, hebben zelf blijkbaar iets essentieels gemist als kind
Ja ik geloof ook zeker dat je het er uit haalt als je ECHT lang voedt, maar met een paar maandjes niet. Een kolf heb ik zeker nodig gehad. Ik moest na 16 weken gewoon weer 3 dagen in de week werken en hield het niet vol om niet te gaan kolven. Heb trouwens zo'n handding, werkt prima. Hoe lang duurt kolven met een electrische? Misschien overweeg ik die wel. Evenstar: hoe werkt bv doneren eigenlijk? Qua bewaren en doorgeven dan? Ik had bij mijn zoontje ook echt hele vriezer vol. Meneer heeft het uiteindelijk zelf gehad toen ik zelf wilde stoppen met bv, heeft hij nog echt een lange tijd bv uit de vriezer gehad. @nena: je moet je eigen gevoel volgen wat betreft bv geven. Mijn schoonzus gaf tot 2/3 jaar bv. Ik zou dat zelf niet doen. Ik vind tot 1jaar mooi zat. Dat moet je gewoon zelf weten. Mijn vriend vond het bijv. ook helemaal niets dat zijn zus tot 2/3 jaar bv gaf. Wil trouwens niemand hiermee kwetsen ofzo... Maar hoe lang jij bv wilt geven moet je niet van anderen laten afhangen, maar dat bepaal jij met je kind en je man. Ik ga trouwens weer helemaal offtopic maar goed. Ik ben benieuwd evenstar hoe dat precies werkt met doneren.
Een gemiddelde kan mij persoonlijk niet zoveel schelen - ik voed nu ruim twee jaar (voor zover er iets uitkomt met de zwangerschap). Het advies van de world health organization is minimaal 6 maanden, liefst 2 jaar. Ik denk dat de meeste vrouwen die bv geven in eerste instantie voor die 6 maanden gaan, omdat je daarna gaat bijvoeden. In mijn ervaring gaat dat allemaal geleidelijk - je kind gaat meer eten en gaat dan minder vaak drinken. Wij vonden het niet nodig om opeens opvolgmelk te geven, zonde zelfs, de bv liep op rolletjes, juist na 6 maanden! Daarnaast speelt het voedingsrecht op je werk een rol. Tot 9 maanden (tot de dag dat je kind 10 maanden wordt) heb je voedingsrecht op je werk. Dat is 25% van je werktijd (overdreven lang, maar als je daadwerkelijk naar huis zou gaan om te voeden misschien wel nodig). Ik kolfde altijd in een kwartier. Was er toen ik 2x per dag kolfde een half uur in totaal aan kwijt (moest dan ook schoonmaken, dat deed ik toen ik 1x kolfde thuis). Ik heb mijn dochters behoefte gevolgd in het voeden. Op een gegeven moment dronk ze geen gekolfde melk meer (toen was ze ruim 1 en boden we haar ook andere dingen aan). Omdat ik een enorme produktie had en het eigenlijk niet zag zitten om niet te kolven, en ik iemand tegenkwam die een donor zocht voor haar jonge baby, ben ik nog een half jaar doorgegaan met kolven (gewoon even tussendoor kon dat wel op mijn werk). En nu drinkt ze alleen voor het slapen gaan 's avonds. Ik heb geen kolf nodig, na een jaar stemt je produktie zich helemaal af en hoeven de meeste vrouwen niet meer te kolven ookal voeden ze een tijdje niet. Zo kan ik bv. prima op reis voor werk zonder kolf nu. Was een jaar geleden niet denkbaar, dan zou ik echt pijn gaan lijden zonder kolf. Om alleen weg te kolven en druk te verlichten kan een handkolfje dan al genoeg zijn (zit bij de PISA gewoon erbij). Ik vond het trouwens ook fijn om al een kolf in de kraamtijd te hebben hoor! Ik had vreselijke produktie in het begin (eerste 4-5 maanden), en heb op advies van laktatiekundigen dagelijks 'leeggekolfd' om te proberen mijn borsten te resetten. Een mooie voorraad aangelegd (echt liters in de vriezer, is me goed van pas gekomen). Daarnaast moeten je borsten wennen aan kolven. Is niet hetzelfde als een baby die er aan drinkt. Dus is het wel wijsheid om iets eerder dan na 3 maanden te 'oefenen' met kolven (en met gekolfde melk in flesjes geven, dat kan ook nog een fijne ervaring zijn, ahum). Wow, wat een preek!! Sorry! Beetje off topic. Behalve dat bv eh, gratis is. Op die boterham die ik er zogenaamd extra voor eet na dan, he?
Oh, ik heb volledig schijt leren hebben aan andermans idee over hoe lang wel/niet. Ik roep tegen die kritiekhebbers immers ook niet dat ik vind dat zij te kort gevoed hebben? Ik vind 2/3 jaar NU heel normaal. Maar toen ik begon kon ik me daar ook niks bij voorstellen. Meestal zijn het onervaren meningen die je er over hoort. De natuurlijke speenleeftijd van een mensenkind ligt ergens tussen 2 en 5. En dat merk ik ook, ze heeft er vanzelf minder behoefte aan gekregen. Ik ga niet zelf panisch een grens bepalen. Maar de zwangerschap bepaalt hier natuurlijk ook wel iets, dat zorgt wel voor terugloop en dat kan de desinteresse wel in de hand werken. Doneren gaat via het moedermelknetwerk (even googelen). Zij koppelen mensen aan elkaar, maar je kan elkaar ook wel vinden via bv. oproepjes op het bv-forum of het dragen/voeden forum. Ik ben op het laatste ook actief en vond daar een oproep. Ik heb me gemeld bij het netwerk en kreeg toen op kosten van die andere moeder een bloedtest toegestuurd. Je wordt op alle ernstige dingen (HIV, etc) gecontroleerd voor je doneert. Die test doe je gewoon waar je normaal je bloed laat testen. De uitslag gaat naar het mm-netwerk, die bellen dan. De persoon die de melk afneemt kan zelf zorgen voor een 'pasteurisatie' proces, of er vanaf zien. Op het moment dat je geheel gezond bent, is het in principe zonde om melk (waarin antistoffen!) aan zo'n proces bloot te stellen. Maar voor ziekteverwekkers die er natuurlijk in zouden kunnen zitten is het wel wenselijk, mocht je niet getest zijn. Het precieze proces kan je het beste lezen op de site van het moedermelk netwerk. Ik heb er een fijne kennis aan overgehouden die ik nogsteeds zie/spreek en zou het voor een evt. volgend kindje van haar zo weer doen. Prachtige ervaring.