Nou bij cz wel hoor, werd gelijk medisch als je pijnstilling kreeg. En hier in het ziekenhuis verteld het personeel het er zelfs bij , bij de rondleiding die je vooraf krijgt. Zodra ze pijnstilling geven, zeggen ze hier in het ziekenhuis dat het medisch is.
In het ziekenhuis waar ik beviel was dit ook zo. Ik denk dat er maar 1 conclusie mogelijk is uit alle reacties: Het hangt van het ziekenhuis af en van de betreffende gyn en/of VK hoe zij de bevalling declareren bij de verzekering (met of zonder medische indicatie). Dit lijkt in elk ziekenhuis anders te gebeuren.
Wat vreemd allemaal. Ik heb chronische vermoeidheid en wil dus, als alles goed gaat, in het ziekenhuis bevallen. Alleen heb ik geen medische indicatie, wat ik dus erg vreemd vind. En ook vind ik het best gevaarlijk. Als ik een tijd weeen heb en dan moet persen en echt niet meer kan, dan moeten we met spoed naar het ziekenhuis, wat zeker 15 min rijden is. Vriend vond/ vind het ook belachelijk, dus moeten maar ff kijken wat we daaraan kunnen doen. Dus kan beter dan om pijnbestrijding vragen, want dan is het wel medisch. Snap er niks van.
Weet je het zeker? Heb je het hierover gehad met je VK? Word je niet tzt overgedragen aan de gyn? Wat zegt je huisarts? Er bestaat ook zoiets als een medische PLAATSbepaling. Dan blijf je wel bij de VK, maar moet je wel verplicht naar het ziekenhuis (zorgt ervoor dat je bevalling ook medisch wordt, aangezien je immers niet meer op vrijwillige basis in het ziekenhuis bevalt). Maar inderdaad zul je dan gewoon moeten kiezen voor een poliklinische bevalling. Dan ben je in elk geval in het ziekenhuis als het nodig is... Dan moet je die kosten maar moeten accepteren.
Ik heb een goeie aanvullende verzekering dus ook als ik zonder medische indicatie wil bevallen in het zh krijg ik het vergoed maar heb toch mn zorgverzekeraar even een mail gestuurd. Dit kreeg ik als antwoord: Als u op eigen verzoek een ruggeprik vraagt is dat geen medische indicatie. Een medische indicatie is dan wanneer u of uw kindje risico tijdens de bevalling dreigt te lopen, en een specialist daarom de bevalling overneemt. Ik adviseer u om met uw verloskundige uw mogelijkheden te bespreken. Ze gaan hier uit van de basisverzekering. Dus als je om een ruggeprik oid zou vragen in het zh zonder dat je een medische indicatie hebt ( of later krijgt) moet je gewoon zelf betalen. .
Mij werd ook verteld dat als je wordt overgedragen aan de gyneacoloog, je voor de verzekering medisch bent. Ik wilde ook graag in het ziekenhuis bevallen, maar ik was niet medisch en dat zou dus een dure grap worden. Uiteindelijk braken de vliezen en waren de weeën na 48 uur nog niet op gang gekomen, wat uiteindelijk resulteerde in een verplichte ziekenhuisbevalling. Dit werd dus wel vergoed. Gewoon goed navragen bij je verzekering!
En zo is het volgens mij ook.... net welke "code" er op jouw nota wordt gezet...... (heb er laatst al een heel verhaal met mn moeder over gehad.. ze kreeg haar hart-medicatie opeens niet vergoed... tja cardioloog had er geen code op gezet dat ze het ECHT nodig had... ) alleen medisch, maakt dus niet uit, maar wel of "medische indicatie (noodzaak)" eraan gegeven wordt....
Maar is het niet zo dat je altijd aan de gyn wordt overgedragen als je pijnbestrijding krijgt? Je hebt tenslotte dan een medische bevalling, je wordt toch beter in de gaten gehouden omdat je medicijnen krijgt toegedient? Mij is idd altijd uitgelegd dat je bij pijnbestrijding in ieder geval je ZH bevalling vergoed krijgt, of dat nu medische indicatie heet of niet. Maar dat is dus niet altijd zo...
Ja dat dacht ik ook altijd, maar uit alle reacties blijkt dat dit in de praktijk dus ook weleens anders gaat...
Uit alle verhalen hier zou ik het volgende afleiden: Bij een ziekenhuisbevalling op eigen verzoek vergoedt de verzekering niet per sé de kosten. Als er complicaties optreden (of wanneer zodanig aangegeven door de gyn) wordt de bevalling wél vergoed. Bij een ziekenhuisbevalling op advies/verzoek van de vk (of gyn) wordt de bevalling wél vergoed. Ook als de bevalling soepel verloopt, want je bevalt in het ziekenhuis op medische indicatie. Het cruciale punt is denk ik het verschil tussen medisch en medische indicatie. Het eerste is puur een bevalling waar medische handelingen verricht worden (knip oid), maar wat niet van tevoren wordt vermoed. Medische indicatie is als er van tevoren door de vk of gyn wordt vermoed dat er medische handelingen noodzakelijk zijn voor een goed verloop van de bevalling waardoor een thuisbevalling niet mogelijk zou zijn. Als de zwangere zelf kiest voor een ruggeprik wordt een bevalling dus medisch maar omdat de handelingen niet noodzakelijk zijn wordt het dus geen medische indicatie. Maar hoe dan ook, 't kindje moet eruit!
Volgens mij is dit niet medisch omdat dit je eigen wens is. Met medisch wordt bedoeld o.a. inleiden of bevalling met complicaties. Dit is wat ik ervan weet, maar weet het ook niet zeker hoor.
Whahhahahaha stoned, ja. Dat is nu juist het leuke ervan Minder vind ik dus dat de kleine ook suf is. Dat kan problemen veroorzaken met de kleine maar ook met de bv. Mijn uk was te suf om te drinken.
Hier werd bij de rondleiding in het ziekenhuis ook verteld dat je medisch wordt als je pijnstilling vraagt.. vond het nogal krom, want als je niet wilt/kan betalen dan vraag je dus gewoon om pijnstilling? Hoe het bij mijn verzekering zit weet ik eigenlijk niet.. ik wilde in het ziekenhuis bevallen en als ik een rekening zou krijgen dat zou dat zo zijn.. ware het niet dat ik uiteindelijk met ruim 37 wkn naar de gyn moest en hij vroeg of ik in het ziekenhuis wilde bevallen.. uh.. ja? oke dan zet ik medium risk in je dossier, hoef je geen eigen bijdrage te betalen.. nou oke fijn.. Uiteindelijk werd ik toch nog medisch om meerdere redenen.. -inleiding bij 37.6 - langzaam en onregelmatige hartslag die vaak oversloeg bij dochter - vacuumbevalling - ruggenprik die niet werkte en ze uiteindelijk meerdere extra (hoge) dosissen hebben moeten bij spuiten.. (later bleek dat hij gewoon niet goed zat)