Dames, het enige wat je je moet bedenken is, wat doe je als je kindje een afwijking blijkt te hebben? Als je namelijk een combinatietest doet en de kans die daaruitkomt is slecht ga je toch verder onderzoek doen, waarom zou je anders een kans willen weten toch? Als dan uit dat verdere onderzoek komt dat het niet goed is, moet je een beslissing nemen, wil je het kindje wel of niet houden. Als je het wel wilt, is het enige voordeel van alle testen geweest dat je het van te voren weet. Als je het niet wilt houden kan je dan "op tijd " besluiten het weg te laten halen. Maar de test wel doen en dan niets met de uitslag doen is voor mijn gevoel niet goed. Als je A zegt moet je ook B zeggen. Als je het kindje ook wilt houden als het een afwijking heeft, zou ik dus geen test doen. Succes met jullie beslissing
Ik zeg toch hemaal niet de test doen en niets met de uitslag doen? Als uit de test blijkt dat we niet in de ' extra onderzoek nodig categorie' zitten vind ik het niet nodig om dan het precieze getal te weten. Want wat heb je daar nog extra aan?
Beide keren niet gedaan. Je kan er niet zoveel mee. Het kindje zou hoe dan ook welkom zijn. En 1 op .... zegt nog niets misschien alleen maar onnodig zorgen maken. Tis natuurlijk heel persoonlijke keuze. Succes
Het is een hele persoonlijke keuze. Mijn man en ik hadden beiden het gevoel dat we een zwangerschap niet zouden laten afbreken vanwege één van de afwijkingen waarop getest wordt. Dus had het voor ons geen zin. Er komt alleen maar een getalletje uit. En wij weten allebei goed genoeg hoe dat soort statistieken werken: het zegt wel iets, maar tegelijk zegt het ook helemaal niets. Wij zouden geen risicovolle onderzoeken willen doen, omdat wij een zwangerschap niet willen afbreken. En de kans op 'complicaties' (alsof je een doodgeboren kindje zo kunt noemen) is er natuurlijk toch bij de vervolgonderzoeken. Ik begrijp de reactie dus wel: "Wie A zegt moet ook B zeggen." Wij waren absoluut niet van plan om B te zeggen, dus hebben we het onderzoek niet laten doen. Ik hoop dat ik nog een keer zwanger mag worden voor ik de risicoleeftijd bereik. Maar ook als het pas daarna is, zou ik geen onderzoek willen.
Wij hebben dit onderzoek niet laten doen. Ik zit niet in de risicogroep en had zoiets wat zegt een getal nou. Weten we nog niks zeker. En een garantie op een gezond kindje is het ook niet. En het kindje was al zo welkom, nee ik vond het niets toevoegen.
De vraag moet zijn...Als we de test laten doen, wat doen we met de uitslag? Wij hebben toen wel gekozen de combinatie-test te laten doen, aangezien ik 6mnd ervoor een miskraam had gehad. Combinatie-test was goed! Bij 20 wkn echo werd afwijking in de nieren geconstateerd. Vraag kwam natuurlijk of we de vruchtwaterpunctie wilden laten doen. Heel dubbel , maar nee dat wilden we niet. Dit kindje was welkom, hoe dan ook! Gek he hoe het kan veranderen. De combinatie-test wilden we wel...en bij 20weken echo was ons gevoel helemaal veranderd. En nu is onze Izzy geboren...heerlijk kindje. Ja ze heeft maar 1 niertje, maar verder kerngezond!!! ...soms denk ik weleens. Allemaal die testen..en echo's en onderzoeken...tuurlijk wil je weten of je kindje gezond is...maar het brengt ook veel onrust en spanning met zich mee! Je moet datgene doen wat voor jouw en je partner goed voelt.... Successss!!
Idd lastig hé ! Er zijn voors en tegens ! Ik heb het wel gedaan (37/38 jaar) en de kans op Down was 1:350 ... ja en dan ? Het is niet verhoogd risico en gezien de berekening zat ik op de kansberekening van een 34 jarige. 1 op 350 lijkt veel..maar als je het omdraait is het een kans van 99.713% dat het gezond is. De mevrouw vroeg ons een goede vraag: Kun je leven met het feit dat als je nu een punctie of vlokkentest doet en het eindigt in een miskraam ... of kun je leven met een kindje met Down ? Dus wij hebben besloten niet verder te testen. Maar als het 1:100 of 1:200 was geweest....dan denk ik wel ! Ondanks die kansberekeningen heb je nooit garantie... het kindje kan straks ook een andere afwijking hebben ... of als je een hoge kans hebt op Down...kan het ook gezond zijn... het blijven kansberekeningen ! Gewoon doen wat goed voelt voor je en waar je mee kunt leven ! Succes !
Wij hebben er ook bewust voor gekozen het niet te doen.. En dan vooral gekeken naar wat we met de uitslag zouden doen.. Zouden we een vwp doen, met alle risico's die daaraan zitten.. Het antwoord was: nee. Dus wat moet je dan met die uitslag.. Als er een verhoogde kans is, je de hele zwangerschap daar enorm druk om maken, en das ook niet goed voor je kleintje.. Daarbij was een kindje met een afwijking of beperking bij ons even welkom dus dat was ook een reden om het niet te doen.
We denken het toch niet te doen. We probeerden een getal voor onszelf te krijgen waarbij de kans op een miskraam acceptabel zou worden. Die konden we niet vinden. Dus tenzij we een ander idee krijgen in het gesprek gaan we toch geen onderzoek laten doen.
Wij hebben het niet gedaan, helemaal geen combitest.. We zijn allebei jong, en de ernstige dingen komen tijdens andere echo's meestal ook aan het licht. Wij zouden in principe ook niets met de uitslag doen, tenzij het niet verenigbaar met het leven was.