Goeiemorgen! Ik zag in de andere topics dat er ook wat dames hier zitten die Turks koken. Hebben jullie misschien voor mij nog wat lekkere recepten. Mijn man komt uit Turkije, dus ik kook voornamelijk Turks ( ben er zelf ook gek op). Alleen het blijft steeds een beetje van hetzelfde, dus ben op zoek naar wat andere recepten. Alvast bedankt!
Ik heb een heleboel Turkse recepten (ik ben NLs man is Turks), schrijf als iets gelukt is het altijd voor mezelf op, erg handig, zo'n eigen receptenboekje . Maar waar ben je naar op zoek? Heb oa recepten met gehakt, rundvlees, salades, borek, zoete dingen....
Alvast een paar leuke sites waar je ook veel kan vinden: TurkseKok.nl | Turkse Recepten met foto uitleg Home Lekker Turks eten | Makkelijke recepten voor lekkere Turkse gerechten De Turkse keuken voor Turkse recepten
Bedankt voor de sites Van Turksekok heb ik ook al een aantal recepten gemaakt. Plaats de recepten maar die je hebt Ben niet echt specifiek naar iets opzoek. Goed idee om de recepten op te schrijven! Ga ik ook maar eens doen. Ik doe het meestal allemaal uit mijn hoofd...het zal niet de eerste keer zijn dat ik wat ben vergeten erbij te doen.. Heb hier wel een aantal succesrecepten. Zal ze zo even plaatsten!
Ik kook trouwens eigenlijk altijd op gevoel, behalve met cakes enzo. Dus ik zal proberen het een beetje duidelijk op te schrijven.. Een van de successen is toch wel kip gevuld met bulgur. - 1 hele kip - 2 glazen bulgur - 2 glazen gekookt water - 1 ui - 1 groene peper - 1 wortel - 1 eetlepel peperpuree - 3 a 4 aardappels - kipkruiden - zout Eerst maak ik de bulgur. Snij de ui, groene peper, wortel fijn. Doe een beetje olie of boter in de pan. Bak hierin eerst even de ui en daarna de groene peper en de wortel erbij. Vervolgens de peperpuree en dan even goed mengen. Doe dan 2 bekers bulgur (wel even eerst wassen) erbij en 2 bekers gekookt water. En zout naar smaak. Deksel erop en op een laag vuurtje gaar laten worden. ( Geen idee hoe lang het duurt...ik proef altijd tussendoor ) Dan de aardappels schillen en in grote stukken snijden. Dan in een kom een scheut olie doen en wat kipkruiden. Doe de kip in de kom erbij en wrijf het er goed in. daarna de bulgur ( als die gaar is) in de kip doen. En vervolgens in de ruime ovenschaal leggen met de borst omhoog. en de aardappels eromheen. Vul een glas met gekookt water en doe daar een kleine beetje peperpuree en zout bij. Giet dat vervolgens nog bij de kip en de aardappels (hoeft maar een klein laagje te zijn) En dan de oven in op ongeveer 200 graden.
Nog even eentje. Hosaf - Beker gele rozijnen - een paar gedroogde abrikozen - suiker - water Was de rozijnen en abrikozen en doe ze in een kom met water. Dit even een paar uurtjes zo laten staan. Daarna afspoelen en in een pan doen met ongeveer een liter water. Suiker erbij en laten koken. ( Suiker naar smaak, ligt er net aan hoe zoet je het hebben wilt) Dit vevolgens laten koken. ...ik denk ongeveer 30 a 45 min. Daarna koud laten worden.
Ben zelf ook turks (half nl half turks) maar ben echt super slecht in het uitleggen van recepten. Hosaf is zo makkelijk om te maken maar super lekker vooral met het warm weer en dan heerlijke koude hosaf
Durum is geen recept, dat zijn een soort Turkse wraps. Durum doner --> doner in zo'n wrap. Bijvoorbeeld. En als je het over de Durum versie van meneer Knorr Wereldgerechten hebt; die is vast wel lekker maar lijkt 0,0 op Turkse Durum . Lekkere recepten Feathers, die kip lijkt me erg lekker! Hoe lang doe je dat in de oven, anderhalf uur ofzo? En hosaf ken ik helemaal niet! Leuk! Ik zal even wat recepten kopieren uit mijn bestand. Even als note dat ik altijd platte peterselie gebruik en waar groene peper staat bedoel ik de Turkse grote groene pepers. Verder als er iets onduidelijk is hoor ik het wel. Ik laat de standaard recepten als borek enzo maar even achterwege, mocht er belangstelling zijn dan roept u maar
Bulgur asi half waterglas pilavlik bulgur 2 waterglazen kokend water 1 ui 1 groene peper 1 grote tomaat halve eetlepel salca Ui en groene peper fijnsnijden, in ruim olie aanfruiten. Tomaat ontvellen en in kleine stukjes snijden, toevoegen en meebakken samen met salca. Kokend water toevoegen plus zout en peper. Als alles kookt, bulgur toevoegen en zachtjes laten koken tot de bulgur zacht is, ongeveer 20 minuten. Eventueel wat water toevoegen als het te droog wordt.
Biber dolmasi 8 stuks dolmalik biber 150 gram gehakt 1 waterglas rijst 1 ui half bosje platte peterselie dille munt paprikapoeder ½ eetlepel tomatenpuree ½ eetlepel biber salcasi 1 tomaat Ui en peterselie fijnsnijden. Rijst wassen. Alle ingredienten met zout, peper en olijfolie goed mengen en even doorkneden. Steeltje en steelaanzet van de paprika's verwijderen, zaadlijsten verwijderen, binnen- en buitenkant wassen en aan de onderkant een paar keer met een mesje inprikken. De paprika's stevig tegen elkaar aan in een pan zetten, voor ¾ vullen met rijstmengsel (niet aandrukken). Afsluiten met een stukje tomaat. De overige vulling tussen de paprika's instoppen. Heet water mengen met een eetlepel tomatenpuree, zout en olie. Over de paprika's gieten en aan de kook brengen. Af en toe controleren of er nog voldoende water in de pan zit. Zachtjes laten koken 20-30 minuten. Serveren met yoghurt.
Kuru fasulye 1 pot kant en klare witte bonen of kikkererwten 1 ui 1 groene peper 1 eetlepel tomatenpuree Bonen in een vergiet schoonspoelen. Ui en groene peper fijnsijden. Aanbakken in wat zonnebloemolie. Evt. gehakt of sucuk of ander vlees meebakken. De tomatenpuree plus zout, peper en paprikapoeder toevoegen, even meebakken. Dan 3 waterglazen water toevoegen, aan de kook brengen en de bonen toevoegen. Ongeveer 10 minuten heel zachtjes laten koken. Serveren met een ui in kwarten gesneden, pilav en brood.
Kisir 1 glas koftelik/cigkoftelik bulgur 1 glas kokend water 1 ui tomatenpuree biber salcasi 1 groene peper peterselie romainesla halve citroen nar eskisi munt paprikapoeder Doe de bulgur in een ruime schaal en giet het water eroverheen. Dek de schaal af en laat het 10 15 minuten staan. Snipper de ui en fruit hem aan in ruim olijfolie. Voeg 1 eetlepel tomatenpuree en ½ eetlepel biber salcasi toe en bak even mee. Voeg zout en peper toe en een klein beetje water zodat het een mooi mengsel wordt. Voeg toe aan de bulgur, roer goed door en dek weer af. Snij de groene peper, wat slabladeren en peterselie fijn. Als de bulgur voldoende is afgekoeld, voeg dan citroensap, nar eskisi, munt, paprikapoeder en eventueel zout naar smaak toe en doe de peper, sla en peterselie erbij. Serveren met romainesla en augurken en zure uitjes.
Menemen 1 ui 2 teentjes knoflook 2 groene biber 3 tomaten 3/4 eieren kruiden Tomaten ontvellen. Alles zeer fijnsnijden. In flink wat margarine eerst knoflook en ui aanbakken. Als de ui zacht is geworden de biber toevoegen en meebakken. Vervolgens de tomaat toevoegen en op zacht vuur helemaal zacht laten worden. Af en toe omroeren. Als de tomaat helemaal zacht is, de eieren toevoegen en laten stollen. Af en toe roeren. Laat het niet te droog worden. Op het laatst zout, peper en evt. pul biber of paprikapoeder naar smaak toevoegen. Serveren met brood.
Köfte 300 gram rundergehakt 1 ui 1 beschuit 1 ei half bosje peterselie kruiden Ui fijnsnijden. Peterselie fijnhakken. Beschuit verkruimelen. In een kom gehakt, ui, ei en beschuit losroeren. Peterselie en zout, peper, komijn en paprikapoeder toevoegen. Goed doorkneden en vervolgens kleine platgedrukte balletjes vormen. Idealiter nog even in de koelkast laten opstijven. Vervolgens in de koekenpan in olijfolie bakken.
Firinda köfte patates Voor de köfte: zie boven 4 aardappels 1 grote tomaat 1 groene peper halve eetlepe biber salcasi half glas heet water Köfte maken zoals boven beschreven. Aardappels schillen en 10 minuten voorkoken. Ovenschaal invetten met olijfolie. Aardappels in vrij dunne plakjes snijden. Op de bodem van de ovenschaal leggen, bestrooien met peper en zout. Gehakt in koftes vormen en op de aardappels leggen. Mengsel van heet water en biber salcasi eroverheen gieten. Tomaat in stukken snijden en over de kofte heen leggen. Peper schoonmaken, in stukjes snijden en tussen de tomaten leggen. Bakken in 45 minuten een oven van 170C. Serveren met pilav, brood en yoghurt.