Hoi iedereen, ik heb in januari mijn zoontje ingeschreven voor de basisschool. Hij wordt in november 4. Nu las ik net een ander topic over de kleuterverlenging en nu wil ik toch graag jullie mening weten. De school die ik voor mijn zoontje heb gekozen werkt dus ook met die 1 oktober grens. Tijdens het gesprek met de directeur hebben we het daar ook over gehad en hij zei dat er geen uitzonderingen gemaakt worden, want ieder kind die jarig is na 1 oktober krijgt dus te maken met die kleuterverlenging. Toch heb ik voor die school gekozen, maar nu ik dit topic heb gelezen begin ik toch te twijfelen. Er zijn nog meerdere scholen hier in de buurt die de 1 oktober grens niet hanteren. Maar om hem nu nog ergens anders in te schrijven... Kan dat wel?? Kortom: ik zou heel graag willen weten wat jullie zouden doen in mijn situatie. Over deze school moet ik wel zeggen dat het een hele leuke en goede school is vandaar ook mijn twijfel... Groetjes Kim
Ligt ook aan het beleid van de stad geloof ik.. Hier kun je je wel bij meerdere inschrijven. Maar in sommige plaatsen moet je je dan weer bij de andere uitschrijven.. Ik kan me de twijfel wel voorstellen. Zeker als de directeur zo stellig is. Dan hangt het ook af van de andere scholen. Als daar ook een goede bij zit, dan is het een kwestie van nadelen afwegen.. Is dat verlengd kleuteren dan zo erg?
Als de school verder zo goed is, vraag ik me af hoe zwaar dit moet wegen. Als er een goede 2e optie is, kun je daar voor gaan, maar zo niet, dan zou ik denk ik niet het hier vanaf laten hangen en het je gevoel niet laten beinvloeden. Normaal gesproken kun je nu nog wisselen hoor... Vriendin is ook gewisseld, dat was 4 maanden voor hij 4 werd, maar hij start sowieso pas na de zomer.
Hier mag je maar bij 1 school ingeschreven staan. Je zal je zoon ws eerst uit moeten schrijven voor je het ergens kan inschrijven. Maar je hebt deze school ws niet voor niks gekozen? Dichter bij huis, prettige sfeer? Weegt dat op tegen de 1 oktober regel? Daarnaast is het echt niet gezegd dat jullie kindje op de andere school wel over zou gaan. De scholen die niet meer werken met de 1 oktober regel letten wel extra op de kindjes tussen 1 okt en 1 jan. Het zou dus zomaar kunnen dat hij ook op de andere school blijft zitten. Ik ben echt geen voorstander van het over gaan van zulke jonge kinderen. Ze zullen de rest van hun leven een van de jongste van de klas zijn en dat is best lastig. Onze jongste is van eind november, is erg leergierig en had laatst op de crèche een werkje gemaakt waarvan ik niet geloofde dat het niet van haar zus was. Ze wordt als erg leergierig bevonden op de crèche en ook een goede vriendin van ons, kleuter juf zegt dat erg voor loopt. Bij ons zal, als ze zich zo blijft ontwikkelen (ook gezien haar broer) het gesprek juist een andere wending krijgen. Ik ben nl absoluut geen voorstander van dd 1 januari regel. Op korte termijn klinkt het leuk maar het zorgt op de lange termijn voor een hoop problemen. Ik zie haar bijv. niet naar de andere kant van de stad fietsen als ze 11,5 is....
Ik heb in dat andere topic niet meer gereageerd, maar ik wil hier toch nog even reageren op die 1okt / 1jan grens. Je kunt het namelijk op twee manieren bekijken: De basisschool bestaat in principe uit 8 leerjaren, waaronder twee jaa in de kleutergroep. Omdat er in de kleuterklas gedurende het hele jaar kinderen instromen, krijg je vanzelf kinderedie iets korter of iets langer op school zitten dan die 8 jaar. De voorstanders van 1 jamuari als grens, hebben het erover dat kinderen die langere kleuteren eigenlijk blijven zitten. Dat is één manier om het te bekijken. Een andere manier om het te bekijken, is zeggen dat kinderen die maar 1,5 jaar kleuteronderwijs genieten, gewoon een half jaar onderwijs ontnomen wordt. Maar ze moeten aan het einde van die periode wel hetzelfde weten, kennen en kunnen. Ik ben zelf een jong leerling (eind september). Ik mocht dus nog net 'over', kinderen die een paar dagen jonger waren kregen extra tijd om te kleuteren. Achteraf gezien was dat misschien niet zo handig. (en 'achteraf' bleek zo ongeveer vanaf groep 3 tot en met mijn vervolgopleiding te zijn) Achteraf bleek al snel dat ik nog erg speels was. Ik ben tot emet halverwege de middelbare school nooit echt met leren bezig geweest. Mijn schoolresultaten waren erg wisselvallig. (Advies leraar groep 8 "als u geluk heeft haalt ze de mavo" Cito-advies: ruim VWO. Ik ben op de HAVO belandt, de eerste twee jaar met de hakken over de sloot over en uiteindelijk cum laude geslaagd). Ik heb er best last van gehad dat ik altijd overal de jongste was. Dat maakte mij op een bepaalde manier toch onzeker. Daarbij spelen meer dingen een rol hoor, maar ik heb altijd het gevoel gehad dat ik me moest bewijzen om erbij te horen. Ik heb me vaak toch ouder / volwassener voor moeten doen dan ik eigenlijk was. Zeker op de vervolgopleiding; ik was 16 en kwam in de klas met redelijk wat mensen al 18 of 19 waren. Dat is echt een groot verschil op die leeftijd. Het is allemaal goed gekomen hoor. Maar toen ik op mijn 19e als afgestudeerd juf voor de klas stond, heb ik me toch wel eens afgevraagd of het niet beter was geweest als ik iets meer de tijd had genomen om zelf volwassen te worden. Ieder kind is anders. En dit is geen pleidooi om alle kindjes van oktober tot december maar verlengd te laten kleuteren. Maar ik heb zo vaak van zoveel verschillende mensen gehoord "Ze is een jonge leerling." Dat is een bekend fenomeen. Nu is er een nog grotere groep kinderen waarvoor dat geldt. Ik denk dat je bij kindjes die tussen 1 september en 1 januari geboren zijn gewoon heel goed naar het kind moet kijken. Je moet echt wel goede redenen hebben om een kind een half jaar basisonderwijs af te pakken. Een kind moet daar cognitief en sociaal-emotioneel aan toe zijn. En niet standaard alle kinderen maar door sturen. Want deze maatregel is echt niet genomen in het belang van de kinderen, maar als bezuinigingsmaatregel.
Officieel blijven kinderen zitten als ze na 1 oktober jarig zijn en wat langer blijven kleuteren. Je "mag" 2 x blijven zitten op de basisschool en als je blijft kleuteren wordt dat officieel aangetekend blijven zitten.
Het is tegenwoordig de bedoeling dat kinderen niet meer blijven zitten. De inspectie heeft hier echt altijd commentaar op! Verlengd kleuteren en eventueel nog een keer zittenblijven in een hogere groep komt incidenteel wel voor. Maar twee keer doubleren in andere groep (tegenwoordig) echt nooit. in ieder geval niet bij de scholen binnen ons samenwerkingsverband. Je hoeft je dus echt geen zorgen te maken dat als je kind langer kleutert, dat dit dan later gebruikt wordt in de zin van "hij met in groep 6 blijven zitten, maa hij is in groep 4 ook al gedoubleerd en hij heeft ook al langer gekleuterd, dus nu kan het niet meer." Als een kind al eens is blijven zitten in groep 3 of hoger, gebeurt dat in principe niet nog een keer, ongeacht verlengd kleuteren.
In onze buurt zitten meerdere scholen op loopafstand. Deze (en nog een andere school) sprongen eruit omdat de schoolgids mij aansprak, en het een goed rapport had bij de onderwijsinspectie. Later ben ik bij die twee en andere scholen gaan kijken, maar bij deze school was het gevoel goed. Dat kan ik dus niet uitleggen en is op niets anders gebaseerd dan gevoel. Aan die 1 oktober regel heb ik eigenlijk weinig aandacht besteed, wel is het expliciet verteld door de directeur. We vroegen er niet naar, maar hij zei het uit zich zelf. Ik denk ook dat het komt omdat mijn zoontje van November is en hij dat natuurlijk wist. Maar door dat andere topic begon ik toch te twijfelen. Tijdens het kiezen van een basisschool voor mijn zoontje is onze dochter overleden, waardoor ik op die dingen (zoals 1 oktober regel of bijvoorbeeld continurooster) niet heb gelet. Ik was te 'druk' bezig met 'overleven', maar moest wel een school uitkiezen ivm wachtlijsten (liefst rond de 3e verjaardag inschrijven). Ik heb toen naar andere dingen gekeken. Misschien niet zo handig, maar ik dacht: Gevoel, goed rapport onderwijsinspectie, ouders in de buurt die wij goed kennen vinden het een goede school. Nou, dan kiezen we voor deze school. Andere ouders die hier in de buurt wonen met kinderen op die school, zijn erg tevreden dus ik ga ervanuit dat ik de juiste beslissing heb genomen. Maar goed, eigenlijk weet je dat pas als je kindje daar op school zit....
Dat laatste is zeker waar! Ik denk dat je een aantal dingen opnoemt die heel belangrijk zijn. Verder is het goed om naar je eigen kind te kijken. Mochten jullie nu echt redenen hebben om je kind toch al eerder oer te laten gaan naar groep 3, ga dan gewoon het gesprek aan. Uiteindelijk moet niet één of andere willekeurige datumgrens leidend zijn in zo'n beslissing, maar (de ontwikkeling van) het kind!
Het feit dat een directie zegt dat er niet getornd wordt aan hun 1 oktober-grens (die dus wettelijk gezien niet klopt) vind ik niet zo'n positief teken. Ik vind dat een school elk kind als individu hoort te beoordelen, en dus niet al op voorhand kan zeggen dat ze kleuters van na 1 oktober laten doubleren. (Verlengen is jokken, het is gewoon doubleren). School hoort bij elke kleuter te kijken of het al aan het schoolsere leren van groep 3 toe is, zonder naar de kalender te kijken. Ik zou gewoon weer naar die school toestappen en die arbitraire grens van ze ter sprake brengen. En in de tussentijd ook bij wat andere scholen gaan kijken.
Zoals je over die school schrijft, lijkt het me dat je juist heel goed gekozen hebt. Resultaten zijn goed en het allerbelangrijkste, de sfeer en je gevoel bij de school waren goed. En dat in een periode dat je het hartstikke moeilijk had en je dus extra gevoelig voor sferen was waarschijnlijk. Maar ja, dit schrijft een moeder die gelooft dat een gevoel en sfeer goed moet zijn om te kunnen leren.
Tja je maakt een keuze op basis van wat je weet... In de toekomst wijst dat uiteindelijk zichzelf... Dat moet je toch afwachten maar meeste kinderen wisselen niet van basisschool dus blijkbaar kunnen ouders toch redelijk goed kiezen. Beetje vertrouwen in jezelf kan geen kwaad