Kdv of gastouder?

Discussion in 'Oppas en kinderopvang' started by dancingprinzess, May 9, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. dancingprinzess

    dancingprinzess Actief lid

    May 19, 2010
    169
    0
    0
    leerkracht basisonderwijs
    In mijn werk als kleuterjuf kom ik natuurlijk veel verschillende soorten opvang tegen als de kinderen bij mij komen. Nuzijn we op het punt aangekomen dat we zelf moeten kiezen welke vorm we zouden willen. En ik dacht...ik vraag het hier gewoon alvast. :)

    Het enige dat we weten is dat we niet iemand huis willen, dus geen au-pair ofzo. Mijn man werkt 4 x 9 en maakt dus lange dagen. Ik werk nu fulltime maar wil dat uiteindelijk terugbrengen naar 3 dagen werken. Dus dat zou betekenen dat we twee dagen opvang nodig hebben. Het een en ander is natuurlijk afhankelijk welke dagen ik kan werken, wat mijn man betreft zit daar geen andere mogelijkheid in dan de vrijdag vrij, in zijn functie kan het niet anders (4x 9 was al een uitzondering). Verder moet het mogelijk zijn ons kind vrij vroeg te brengen, meestal gaan we tussen 7.00 en 7.15 naar ons werk. Ik ben niet altijd op dezelfde tijdstip klaar met werken (afhankelijk van oudergesprekken, overleg, vergaderingen, studiedag, etc.). Buiten de kosten die een KDV of een gastouder met zich meebrengt (kan ik over meelezen in een ander topic), wat moeten we nog meer meenemen in ons vergelijk voor welke vorm opvang we kiezen?

    Ik vind het belangrijk, vanuit mijn pedagogische achtergrond, dat ons kindje, ook als die nog klein is, voldoende gestimuleerd wordt in zijn ontwikkeling. Ik weet van een kind dat bij mij in de klas kwam dit jaar, dat hij bij een kleinschalige creche of bij een gastouder heeft gezeten. Ik kreeg voor het eerst in de 9 jaar dat ik kleuters heb, een heel uitgebreid verslag van te voren en het bleek dat de leidster/gastouder vroeger ook leerkracht is geweest. Ik vond dat wel heel fijn. Maar wat hebben jullie gekozen en waarom? Het is ons eerste kindje.
     
  2. huggy

    huggy Actief lid

    Apr 10, 2012
    345
    0
    0
    Gastouder
    Dordrecht
    Hi Dancingprinzess,

    Ik ga het eens in een lijstje zetten voor je...
     
  3. huggy

    huggy Actief lid

    Apr 10, 2012
    345
    0
    0
    Gastouder
    Dordrecht
    Hi Dancingprinzess,

    Allereerst gefeliciteerd met je zwangerschap!!
    De keuze is latig he?! Een van de eerste grote keuzes die je voor je kindje moet maken, altijd spannend.
    Ik heb destijds gekozen voor een kinderdagverblijf, maar ben daar uiteindelijk van teruggekomen. De groep was leuk, de leidsters lief, en de verzorging goed, maar de organisatie was niet flexibel.

    Nadelen kinderdagverblijf
    ▪ Per dagdeel afrekenen (ook voor 9 uur opvang betaal je er 12)
    ▪ Uurtarief ligt hoger dan bij een gastouder
    ▪ Voor sommige baby's is de overgang van thuis naar een kdv heel groot, teveel prikkels
    ▪ Weinig tijd voor goede mondelinge overdracht bij brengen/halen

    Voordelen kinderdagverblijf
    ▪ Bij een kinderdagverblijf zijn alle verzorgingsspullen zoals luiers en billendoekjes inbegrepen.
    ▪ Het eten, drinken en tussendoortjes zijn bij de prijs inbegrepen (mits je kindje tegen standaard voeding kan).
    ▪ De openings- en sluitingstijden bij de kinderdagverblijven zijn heel strikt. Daar staat tegenover dat ze vrijwel het hele jaar door geopend zijn

    Nadelen Gastouder
    ▪ Pas wanneer een gastouder 4 kinderen opvangt is achtervang verplicht, dus niet iedere gastouder heeft dit
    ▪ Een horizontale groep is niet altijd mogelijk, dus vaak tref je verticale groepen (wat overigens ▪ stimulerend kan werken voor de kleintjes)
    ▪ Luiers en flesvoeding dienen door de vraagouders meegenomen te worden

    Voordelen Gastouder
    ▪ Per uur afrekenen
    ▪ Lager uurtarief dan KDV
    ▪ Opvangtijden zijn breder en flexibeler
    ▪ Kleinschaliger, meer individuele aandact voor ieder kind
    ▪ Voldoende tijd voor overdracht, kan onder het genot van een kopje thee/koffie

    Een gastouder is verplicht jaarlijks opnieuw het EHBO voor kinderen te halen bijeen door de overheid goedgekeurde instantie. Ook inspecteert de GGD jaarlijks de woning van de gastouder, het gastouderbureau doet dit meerdere malen per jaar. En gastouder is verplicht bepaalde cursussen te volgen die georganiseerd worden door het gastouderbureau. Hoe het zit met bijscholing voor medewerkers op een KDV weet ik niet. Ik denk dat er op pedagogisch gebied weinig verschil zit tussen een medewerker KDV en gastouder, maar denk dat een gastouder meer tijd heeft voor individuele aandacht en kijken naar de intresses en ontwikkelingsfase van een kindje en het stimuleren hiervan.

    Het is een lang antwoord geworden, en ik moet toegeven dat ik wel enigszins bevooroordeeld ben doordat ik zelf ga starten als gastouder, maar ik zie dan ook veel voordelen.
     
  4. dancingprinzess

    dancingprinzess Actief lid

    May 19, 2010
    169
    0
    0
    leerkracht basisonderwijs
    @huggy. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook meer neig naar een gastouder, vooral het feit dat het kleinschaliger is en flexibel spreekt me veel aan. Ik heb gelukkig niets tegen een verticale groep. Vind het juist een voordeel dat de jongere van de oudere kunnen leren en andersom. Vind het zelf ook heerlijk om les te geven aan een groep 1/2 en niet alleen een groep 1 bijvoorbeeld.

    Maar wat bedoel je met 'achtervang'? Ik ken die term niet. ;)
     
  5. Bri

    Bri Niet meer actief

    Ik zie wel wat meer voordelen in het kdv dan huggy hierboven, maar ik heb dan ook voor een kdv gekozen.

    Vooral de professionaliteit van de organisatie en het samen kunnen spelen vond ik voordelen. Dat eerste is natuurlijk volledig afhankelijk van de gastouder, maar degenen die ik heb gezien zou ik classificeren als 'ervaringsdeskundige (met 1 of 2 eigen kinderen) met een paar certificaten-omdat-het-verplicht-is'. Er zijn er gelukkig ook die het gastouderschap wel als serieus beroep invullen, maar ik ben ze niet tegengekomen (heb ook niet heel hard gezocht).

    t.a.v. het sociale aspect: aansluiting vinden in een groepje met max 4 kinderen van 0 tot 4 jaar is wat minder een vanzelfsprekendheid dan in een groep met 9-12-14 kinderen (aantal afhankelijk van leeftijden).
    Aan onze tijd op het kdv (oudste is net naar school gegaan) hebben we toch behoorlijk wat leuke vriendjes overgehouden.

    Voor baby en peuter hebben wij juist heel bewust voor een horizontale groep gekozen (0-1 en 2-3 jaar), terwijl de basisschool van zoonlief maar twee leeftijdsgroepen heeft: onderbouw (4-7) en bovenbouw (8-12). Ik vind het op die heel jonge leeftijd eerder een nadeel als de verschillen in ontwikkeling te groot zijn, terwijl ik het vanaf 4 jaar een voordeel vind.
     
  6. mamavangwenn

    mamavangwenn Fanatiek lid

    Apr 23, 2011
    1,414
    0
    36
    NULL
    NULL
    Hier heb ik gekozen voor een gastouder. Vooral de kleinschaligheid en flexibeliteit trokken mij aan.

    Wanneer je met een gastouderbureau in zee gaat heb je vaak eerst met hun een gesprek met wat jouw wensen zijn en daarbij word eenmatch met een gastouder gezocht. Zo woon ik in een zeer gereformeerd dorp en wilde absoluut geen gastouder die gelovig is.

    Met achtervang word ook wel reserveopvang bedoeld. Dit houd in dat mocht je gastouder ziek zijn of op vakantie gaan dat je nog een reserve gastouder hebt waar je kindje dan eventueel terecht kan. Ik heb het geluk dat mijn gastouderbureau er eentje heeft gevonden. Maar soms kan die ook niet, is gelukkig nog niet voorgekomen, maar dan heb ik eventueel mijn ouders of buurvrouw als back-up.

    Ik betaal 4,10 per uur voor mijn gastouder. Luiers en billendoekjes geef ik inderdaad zelf mee. Meestal een doos eens in de zoveel tijd en de gastouder geeft een gil als ze bijna op zijn. Vanaf dat mijn dochter een boterham ging eten, betaal ik mijn gastouder 2 euro per dag voor het eten en drinken wat mijn dochter doet. Tot die tijd heb ik gewoon zelf de voeding meegeven in de vorm van flesvoeding en potjes. Verder betaal ik 90 euro in de maand aan het gastouderbureau als een soort fee.

    Qua ontwikkeling vind ik het heerlijk dat ze gewoon in de huiselijke sfeer opgroeit. Mijn gastouder heeft zelf 2 oudere kindjes van 14 en 11 en mijn dochter vind het heerlijk om met hun te spelen. Verder gaat de gastouder op een vaste dag naar haar ouders toe en gaat mijn dochter mee. Ook gaat ze met haar boodschappen doen, naar de kinderboerderij, lekker buiten spelen of in de vakanties zwemmen of naar de dierentuin.

    Mijn gastouder heeft momenteel er geen andere kindjes. Straks zal wel nr2 van ons erbij komen
     
  7. huggy

    huggy Actief lid

    Apr 10, 2012
    345
    0
    0
    Gastouder
    Dordrecht
    Met achtervang bedoel ik dat wanneer de gastouder ziek is er een vervangende gastouder geregeld is.

    @Bri:
    Ik ben een beetje uitgegaan van de gastouders van het bureau waar ik bij aangesloten ben, en mezelf uiteraard. Mijn doelgroep is 0-4 jaar dat is een leuke leeftijdsvariatie. Daarnaast zie ik het gastouderschap inderdaad als een serieus beroep, en heb jaren professioneel met kinderen gewerkt voordat ik besloot dit te gaan doen. Maar niet iedere gastouder is hetzelfde, daar heb je gelijk in!

    Dus Dancingprinzess, goed zoeken is wel de moeite waard, mocht je voor een gastouder gaan...
     
  8. Schaapje05

    Schaapje05 Bekend lid

    Jan 16, 2012
    528
    0
    0
    Overijssel
    Wij hebben gekozen voor een gastouder en zijn daar erg blij mee.
    Sowieso was een kdv geen optie voor ons omdat je altijd per dag of dagdeel betaald en ik heel onregelmatig werk heb dat totaal niet overeen komt met de openingstijden van kdv.

    Ik kan mijn dochter bij gastouder brengen vanaf ongeveer 6.30 in de ochtend tot ongeveer 22.00 uur. Wanneer ik haar echt zo vroeg breng dan gaat ze er gewoon in pyjama en al heen en slaapt ze daar nog even lekker door en krijgt ze daar haar ontbijt als ze weer wakker wordt. Als ze er tot laat blijft dan eet ze daar gewoon mee met het gezin en slaapt ze daar tot we haar ophalen.
    We konden kiezen tussen zelf eten en drinken meegeven of 50 cent per dag betalen voor het eten en drinken wat ze daar dan krijgt. Wij doen dit laatste, ze krijgt altijd heel gevarieerd eten. Dus niet alleen appel/banaan etc. Luiers en doekjes geef ik wel zelf mee.
    Dochterlief kan overigens altijd terecht door de weeks, ook als ik een uur van tevoren pas zou bellen.

    Er zijn meestal zo'n 3 of 4 kindjes op een dag maar dat wisselt wel een beetje. Ik vond andere kindjes overigens wel een voorwaarde omdat ik denk dat het goed is dat L. ook regelmatig al met andere kindjes om leert gaan.
    Onze gastouder heeft 3 dochters (20+) die alle drie in de kinderopvang werken en als ze thuis zijn ook altijd veel met de kindjes doen dus er is veel persoonlijke aandacht in ons geval :D.

    Hihi volgens mij is het wel duidelijk dat ik erg blij ben met onze gastouder!
    Het enige nadeel bij hun vind ik misschien dat ze erg klein wonen en met 3-4 kinderen is het best krap. Alhoewel de kinderen er niet heel veel last van lijken te hebben. Speelgoed leent ze regelmatig bij de spelotheek dus is er genoeg en afwisselend.

    Misschien moet je gewoon eens gaan kijken op een kdv dat je aanspreekt en eens in gesprek gaan met een gastouder. Kijken hoe beiden aanvoelt. Je gevoel bij de opvang van je kind is zó belangrijk!!

    Veel succes met kiezen :)
     
  9. MissJopie

    MissJopie Actief lid

    Feb 24, 2009
    387
    0
    0
    Veel pro gastouders hier..
    Hier gaat onze uk 1 dag per week naar het kdv (zit ook in het gebouw van de toekomstige lage school) en 2 dagen gastouder. Ik zie in beide voordelen maar zie ook dat onze kleine heel erg graag naar de gastouder gaat. Het allerbelangrijkste voordeel hiervan vind ik de flexibiliteit. Een uurtje langer of eerder is meestal nooit een probleem en daarbij is het nog eens stukken goedkoper. Je moet natuurlijk wel een goed gevoel hebben bij de gastouder, dat spreekt voor zich.

    We hebben ook gekozen voor de combi ivm het probleem van de 'achtervang', dus als de gastouder vakantie heeft of ziek is. Dan probeer ik te ruilen of neem ik extra opvangdagen bi het kinderdagverblijf, dus vandaar.

    Wij betalen per uur geloof ik iets van 5.60, dat is inclusief de bemiddelingskosten van het gastouderburo. We moeten wel zelf doekjes en luiers leveren en de voedingen (alleen melkpoeder dus voor zolang ze nog flesvoeding krijgen). Verder is hier wel alles, dus drankjes, boterhammen, fruit enzo allemaal inclusief hoor.

    Succes met beslissen. Btw, wij hebben pas definitief beslist nadat we een leuke gastouder gevonden hadden, dus inschrijven op zoveel mogelijk plekken. Beslissen doe je later pas. Let wel even op eventuele inschrijvingskosten enzo.
     
  10. dancingprinzess

    dancingprinzess Actief lid

    May 19, 2010
    169
    0
    0
    leerkracht basisonderwijs
    Bedankt voor alle tips meiden. Het is heel erg fijn om de ervaringen van anderen te lezen en de argumenten van jullie keuzes. Daar heb ik veel aan! :)
     
  11. Kwabbernoot

    Kwabbernoot Fanatiek lid

    Apr 18, 2010
    3,248
    2
    0
    n.v.t.
    Ik mis hier nog iets, ondanks dat ik zelf als gastouder heb gewerkt wil ik absoluut geen gastouderopvang.

    Dit door het gebrek aan controle. Op een KDV is de sociale controle op leidsters veel groter wat mij een fijn gevoel geeft. Er is helemaal niemand die af en toe spiekt bij een gastouder, weet ik wat ze met mijn kind doet? Op een KDV is er altijd wel iemand in de buurt, bij mij staan ze altijd dubbel. Dit maakt dat ik mijn kindje daar wel heen durf te brengen.

    Hiernaast zag ik ook nog iets over professionaliteit, ook zwaar mee eens. Ze werken op een KDV volgens protocollen en handboeken, volgens bepaalde methodieken en hier wordt ook controle op gehouden. Dit geeft mij ook rust.
     
  12. huggy

    huggy Actief lid

    Apr 10, 2012
    345
    0
    0
    Gastouder
    Dordrecht
    Hi Kwabbernoot,

    Ik wil toch even reageren op je berichtje al respecteer ik je standpunt.

    Het klopt inderdaad dat een gastouder alleen werkt, en er niet continue iemand bij is om hem/haar te controleren, maar ik denk dat de hoeveelheid controle en toezicht ook afhankelijk is van je gastouderbureau. Dat van mij heeft namelijk als regel dat ze gedurende je opvanguren onverwacht aan de deur kunnen komen, en dit doen ze dan ook met behoorlijke regelmaat.

    Gastouders bij het bureau waar ik aangesloten ben krijgen meerdere cursussen per jaar om bijgeschoold te blijven en we werken wel degelijk met een handboek, protocollen en methodieken. Nu moet ik wel toegeven dat mijn GOB glansrijk door de toetsing van de GGD is gekomen en hoog aangeschreven staat.

    Maargoed, het is ook maar net waar je je prettig bij voelt en hoeveel vertrouwen je hebt in je medemens.
     
  13. Mrs Smeerkaas

    Mrs Smeerkaas Niet meer actief

    Leuk die verschillen in mening! Ik zal mijn persoonlijke mening geven, al denk ik niet dat je daar veel aan zult hebben. Ik ben zowel gastouder geweest als werkzaam geweest als pedagogisch werker op een kdv. Als ik echt zou moeten kiezen zou ik toch gaan voor een gastouder, maar dan echt als ik zeker weet dat iemand dit als beroep ziet en met liefde voor het vak werkt en het niet als oppasbaantje ziet om geld te verdienen. Helaas heb ik dat maar al te vaak gehoord.


    Ik heb het geluk dat als wij een kindje krijgen mijn moeder heel graag wilt oppassen. Voor ons is dat ideaal. Doordat ik op het kdv heb gewerkt weet ik in elk geval dat ik mijn baby nooit in de eerste 1(,5) jaar naar een KDV zou brengen. Ik vind dat ronduit zielig. En ik ga niet over 1 nacht ijs, want ik heb op zeker 5 verschillende locaties gewerkt van verschillende organisaties. Baby's krijgen zo weinig aandacht. Ze krijgen hun basisbehoeftes (voeding, verschoning, slapen en af en toe een knuffel) maar meer dan dat is er niet. Het is vaak te druk voor de kleintjes, teveel prikkels. Ze worden ergens neergelegd waar ze regelmatig liggen te huilen en vervolgens worden ze genegeerd. Niet omdat de leidsters geen aandacht willen geven, maar omdat ze daar simpelweg geen tijd voor hebben. Kinderen zijn vaak onrustig daardoor. Ze liggen letterlijk hun tijd uit en dat is nogal een tijd!


    Voor oudere kinderen vind ik kdv juist erg leuk.Contact met leeftijdsgenootjes, sociaal-emotionele ontwikkeling en ook op andere gebieden worden ze d.m.v. activiteiten gestimuleerd in hun ontwikkeling. Maar ook daar zitten nadelen aan. Kinderen moeten ineens al zoveel. Het zijn ontzettend lange dagen, weinig individuele aandacht. Zeker tijdens het spitsuur als alle kinderen verschoond en naar bed moeten is het echt lopende band werk. En de leidsters kunnen ook niet anders!


    Bij een gastouder is er een huiselijke sfeer, meer individuele aandacht voor de ontwikkeling, meer rust, minder prikkels en ook meer aandacht voor het persoonlijke ritme van het kind. Gastouder past zich aan het kind aan, bij kdv moet een kind mee in de stroom. Meer tijd voor leuke uitstapjes i.p.v. de hele dag binnen zitten vervelen of even naar het speelpleintje buiten. En zo kan ik nog wel meer voordelen noemen.

    Ik blijf er bij dat je wel echt zeker moet zijn van je zaak als het gaat om een gastouder. Zoals iemand hierboven ook al schreef is er veel minder controle op. Helaas zijn er ook gastouders die denken makkelijk geld te verdienen door op te passen. Gelukkig moeten de gastouders tegenwoordig gewoon een diploma hebben en wordt er strenger gecontroleerd. Ik zou gewoon voor jezelf de voor- en nadelen op een rijtje zetten. Dat een gastouder financieel aantrekkelijker is en flexibeler is natuurlijk ook wat voor te zeggen, maar als een gastouder op vakantie is of ziek is, zit jij wel met je kind..

    Succes met beslissen!
     
  14. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,790
    18,973
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    Dat je zelf op een basisschool werkt, is denk ik een voordeel. Ik ben ook juf en ik kende dus al een paar gastouders omdat hun kinderen bij ons op school zitten / zaten. Het zegt niet alles hoor, maar je krijgt in de oudergesprekken vaak al wel een beeld van hoe ze naar kinderen kijken en met de opvoeding omgaan.

    Bij ons op school zaten kinderen en gastkinderen van een gastouder. Ze liet haar eigen kinderen (bovenbouw) de gastkindjes in de onderbouw naar school brengen en weer mee naar huis nemen. Alleen 'vergaten' haar kinderen dat regelmatig (lees: geen zin in). Dus dan moesten de leerkrachten haar weer bellen om die kindjes op te halen. Stond ze vervolgens bij mij te mopperen omdat haar kinderen zo laks waren.
    Je snapt dat mijn kind daar niet naartoe is gegaan. (Dit is overigens wel uit de tijd voor de GO-bureaus. Ik weet ook niet of ze nu nog actief is als go.)

    Onze zoon zit nu bij een andere gastouder. Ik heb allebei haar kinderen in de klas gehad. Vooral de oudste is goed gelukt. ;) Altijd prettige gesprekken met moeder gehad, ook als het gedragsmatig eens wat minder ging met de jongste.

    Ik heb de indruk dat de verschillen tussen gastouders onderling erg groot is. Bij kinderdagverblijven zijn er natuurlijk ook verschillen. Maar omdat daar vaak meerdere mensen werken, zal de kwaliteit wat constanter zijn. (De betere medewerkers compenseren dan wel weer voor de wat mindere.) Als je een minder goede of slechte gastouder treft, zit je kind daar natuurlijk altijd bij en ze worden inderdaad minder op hun vingers gekeken dan een kdv. Het is dus bij een go extra belangrijk om te zoeken tot je echt een hele goed vindt! Dat is het bij een kdv natuurlijk ook, maar bij een gastouder telt het nog zwaarder.

    Maar als je een goede gastouder hebt, dan denk ik dat de voordelen echt heel groot zijn. Persoonlijk contact en continuïteit, om te beginnen. Ik vind het gewoon fijn dat onze zoon altijd bij de zelfde persoon is en niet dat er regelmatig een ander staat.

    Wat betreft de andere kindjes: ik vind het wel fijn, zo'n klein groepje. Het heeft natuurlijk voor- en nadelen. Kleine groep: meer persoonlijke aandacht. Grotere groep: meer kans op vriendjes. Hoewel: op deze leeftijd maakt het mijn zoon nog niet zoveel uit, met wie hij speelt. Als er maar iemand zij aan zij met hem over de grond kruipt met een autootje.
    Tot nu toe is onze zoon één van de jongsten en hij trekt zich best op aan de oudere kindjes. Hij is ook vlot voor zijn leeftijd, dus hij vindt prima aansluiting. Daar hebben we denk ik wel geluk mee, want dat heb je natuurlijk minder voor het kiezen dan bij een kdv. Straks zit hij er misschien juist met veel jongere kindjes, dat is afwachten. Maar ik denk dat ik hem dan liever op andere manieren in contact breng met leeftijdsgenootjes dan hem uit de vertrouwde omgeving bij zijn gastouder te halen. (peutergym, psz, afspreken met andere mama's en kindjes... zie ik dan wel.)

    Ik ben blij met 'onze' gastouder. Net zoals een heleboel ouders zijn met 'hun' kdv. Wat dat betreft zal het niet veel uitmaken. Het gaat erom waar jij je bij op je gemak voelt, want jij zult de keuze voor je kind moeten maken.
     
  15. Sandana

    Sandana VIP lid

    Jan 9, 2012
    5,682
    5
    38
    Female
    Verpleegkundige
    Onder Eindhoven
    Heb ik zelf een vraag: kun je je inderdaad op meerdere plaatsen inschrijven voor een gastouder? Dat wil niet zeggen dat je daar ook persé één moet nemen?
     
  16. Jola81

    Jola81 Niet meer actief

    @sandana, je kunt je inderdaad bij meerdere GO-bedrijven inschrijven. Als je bij hen geen geschikte gastouder vindt, ben je volgens mij verder ook niets verplicht. Die van ons vroeg overigens wel inschrijfgeld. Maar goed, ik heb eerst de gastouder gezocht en ons daarna pas aangemeld bij 'haar' organisatie.

    Wij hebben trouwens wel een supergastouder die echt dol is op haar kindjes en elke dag dingen met ze onderneemt. Dat verschilt van uitstapjes naar de kinderboerderij in het park tot een bezoekje aan de supermarkt (indrukwekkend om te zien hoor: 5-6 kindjes keurig in het gareel, dat krijg ik zelfs met 1 niet voor elkaar). Ze heeft een collega/achterwacht in dezelfde buurt waar ze ook veel samen mee doet. Hun kindjes kennen elkaar en de andere gastouder daardoor ook goed en breng ik mijn kind in haar vakantie dus niet naar een vreemde.

    Wat ik ook erg fijn vind, is dat ze zo ontzettend met mijn zoontje meeleeft. Over elke mijlpaal is ze bijna net zo trots als ik en ze stimuleert hem dan ook echt als hij weer iets nieuws aan het proberen is.

    Ik ben echt heel erg blij met onze keuze :)
     
  17. bloempje28

    bloempje28 Actief lid

    Aug 17, 2010
    412
    0
    0
    NULL
    NULL
    Wat ik me wel afvraag is of je verschillen ziet met kindjes die bij een gastouder vandaan komen en die op het kdv hebben gezeten als ze naar groep 1 gaan?
    Hier heel bewust voor kdv gekozen.
    Ze zijn gewoon altijd open, als er iemand ziek, met zwangerschapsverlof is of met vakantie dan is er altijd wel een bekende vervanger (bij ons werken ze met 2 vaste invalsters). Er zijn 2 verticale groepen, en 1 losse groep voor 3+, daar gaan ze alleen naar toe als ze klaar zijn voor meer uitdaging, zodat ze alvast worden voorbereid op de kleuterklas.
    Wat ik verder erg prettig vind is dat ze met thema's werken, en dat ze een duidelijke dagplanning hebben. Voor iedereen zijn er leeftijdgenootjes om mee te spelen, maar ze leren juist ook veel van de grotere kindjes en hoe ze met de kleinere om moeten gaan.
    Er zijn bij ons 2 groepen, hiervan doen ze ook soms de leeftijdgenootjes combineren om samen spelletjes of knutseltjes te doen.
    Het scheelt heel erg dat mijn kindjes het erg naar hun zin hebben, de jongste heeft wel wat moeite gehad om er te gaan slapen in het begin, maar dat heeft hij ook altijd op vakantie.
    En het maakt uiteindelijk niet uit wat je kiest, je kleintje weet niet beter en de click met de gastouder of leidster is er meestal wel omdat ze al vanaf zo'n jonge leeftijd er naar toe gaan.
     
  18. dancingprinzess

    dancingprinzess Actief lid

    May 19, 2010
    169
    0
    0
    leerkracht basisonderwijs
    We komen net bij een kleinschalig kinderdagverblijf vandaan. Lijkt dus een beetje op een gastouder, maar staat ingeschreven bij een stichting (die van ons heet LOKOWO). Deze zit op de route van mijn huis naar school, ergens halverwege. De leidster heeft zelf twee kinderen is hoogzwanger van de derde. Heeft 13 jaar in het basisonderwijs gewerkt. En dat vind ik ook wel lekker hoor (ik werk tenslotte zelf ook in het onderwijs), je merkt gelijk dat je op één lijn zit. Ze weet ook waar ze op aan moet sluiten, werkt ook met thema's. Er zitten max 6 kinderen op de groep per dag, waarvan hoogstens 2 baby's, dus verschillende leeftijden. Ik vind dat ook prettig, want zo kunnen ze van elkaar leren. Ik zie dat ze zo op deze manier meer individuele aandacht krijgen. Ze maakt ook gebruik van schriftjes waar ze elke dag wat inschrijft en af en toe een foto in plakt. Vanaf 2 jaar maakt ze gebruikt van het kindvolgsysteem van PRAVOO. Nou moet ik zeggen dat we op onze school de kleuterversie van PRAVOO juist niet gebruiken omdat we die te karig vinden, maar voor peuters lijkt het me prima. Ze gebruikt in ieder geval een kindvolgsysteem! Als ze ziek is, is er altijd een vervanger. Dat is het voordeel dat ze aangesloten zijn bij LOKOWO die ook grotere KDV's heeft, er is altijd iemand voorhanden om in te vallen. Ze heeft wel 5 weken vakantie per jaar, maar die vallen in de reguliere schoolvakanties, wat voor mij dus juist geen probleem is, ben ik toch thuis.

    We gaan de 2e juli nog bij drie anderen kijken. Twee kleinschalige KDV's hier in de wijk en een groot KDV. Een van de twee hier in de wijk wordt ook geleid door iemand die een tiental jaar in het onderwijs heeft gewerkt. Op die ben ik gekomen omdat ik in Januari jl. een jongetje in de klas kreeg die daarvandaan kwam. Hij moest eigenlijk instromen in groep 0 omdat hij van februari is. Maar zij had bij haar op het (kleinschalige) KDV gezien dat hij al zover verder was in zijn ontwikkeling. Ze had dat heel goed bijgehouden en gaf een uitgebreid verslag en ingevulde ontwikkelingslijnen (van KIJK) mee waaruit bleek dat het niveau van groep 1 prima aan zou kunnen. Ik had toen al zoiets van "die moet ik onthouden", niet wetende dat ik toen al zwanger was...:D. Ik hoop eerlijk gezegd dat zij plek heeft, want zonder haar 'live' gesproken te hebben, heb ik er al een heel goed gevoel over.

    Dus het is wat ik hier al eerder las, inderdaad, het is makkelijk omdat ik zelf in het basisonderwijs werk en op die manier het een en ander aan opvang voorbij heb zien komen. En bovendien weet je ook automatisch wel een beetje waar je op kan letten. Mijn man is er natuurlijk gewoon bij voor de nuchtere opmerkingen (financiën bijvoorbeeld...daar ben ik dan weer niet van ;)). Voordeel van deze kleinschalige KDV's is overigens ook dat je wel in aanmerking komt voor een vergoeding van de overheid omdat ze een geregistreerd bedrijf zijn. Ik dacht dat ik gehoord had dat gastouders dat niet zijn (of niet altijd):(.

    Maar ik ben blij, heb nu al een goed gevoel. Als die anderen dat ook geven, dan wordt onze keuze (als er plek is) een kleinschalig KDV. Veel persoonlijke aandacht en bovendien bij ons in de wijk ;)
     
  19. Jola81

    Jola81 Niet meer actief

    #19 Jola81, Jun 15, 2012
    Last edited by a moderator: Jun 15, 2012
    Grappig, mijn gastouder zit ook bij LOKOWO. Ik vind het ook een erg fijne organisatie, zijn erg betrokken. Opvang bij een gastouder krijg je trouwens wel gewoon vergoed hoor, zolang het maar een geregistreerde, officiële gastouder is (met alle diploma's en kwalificaties etc.).
     
  20. Rinajusase

    Rinajusase Fanatiek lid

    Jun 17, 2012
    2,078
    0
    0
    Secretaresse
    Midden Nederland
    Mijn 2 kids zijn vanaf 3 maanden oud naar het kdv gegaan. Wij hebben daar destijds voor gekozen omdat het dicht bij huis is en om de professionaliteit. We hadden van te voren natuurlijk een rondleiding gekregen en we hadden er direct een goed gevoel bij.

    Onze kids zijn er altijd met veel plezier naar toe gegaan tot ze naar school gingen, ze gingen 1 dag per week:)

    Ik ben zwanger van de 3e en we hebben nu besloten gebruik te gaan maken van een gastouder (zodra ik weer ga werken). Een gastouder is toch iets goedkoper en we wilden ook een keer wat anders.

    Dus ben benieuwd, maar eerst maar weer eens werk vinden na de bevalling:cool:
     

Share This Page