hallo allemaal, Ik heb even gezocht op t forum of er al een topic over geplaatst is, maar kon er niets over vinden... Ik ben zelf van plan het boek 'lekker slapen zonder huilen' van Elizabeth Pantley aan te schaffen. Ik heb er al vaker over geschreven op dit forum: mijn dochter van nu 1 jaar heeft in haar 1e levensjaar nog niet 1 keer doorgeslapen. Nu zijn er nachten bij dat ze t aardig doet (dan wordt ze alleen wakker rond 23.30 en 4.30) maar ook nachten dat ik net zo goed niet naar bed had gehoeven en me waarschijnlijk beter had gevoeld als ik op was gebleven... De ene keer neemt ze genoegen met een slokje water, een knuffeltje en een liedje, maar het gebeurt toch zeker 1 a 2 keer per nacht dat ze nog een fles van 150 leeg drinkt (naast die van 23.30 die we zowieso nog geven!). En dat terwijl kindjes van deze leeftijd nog maar 300 ml melk hoeven te drinken. Zij komt zeker nog aan 500/600. Mijn man en ik hadden ons voorgenomen vanaf haar 1e jaar over te gaan op "strenge" maatregelen want zo kan t niet langer. Het kost ons (en vooral mij aangezien mijn man toch wel door heel veel huilpartijen heen slaapt) zoveel energie om nacht in nacht uit meerdere keren uit bed te moeten. Ik doe het natuurlijk met liefde maar ben op. Het welbekende laten huilen advies, 10 minuten methode, etc hebben we al een paar keer geprobeerd, maar zodra ik weer wegloop huilt ze alleen maar harder en onverdraaglijker. Daarnaast hebben we nog 2 kindjes (die allebei vanaf 6 wkn doorsliepen en dat ook bleven doen!) en daardoor kan ik t laten huilen ook moeilijker verdragen denk ik, uit angst dat ook zij wakker worden. Ik kan er echt heel slecht tegen om haar zo verdrietig te horen zijn en heb ook sterk t gevoel dat t beter is haar de veiligheid te bieden van haar papa en mama in de buurt en onze troost. Maar daarentegen ben ik me er ook van bewust dat ik ook zielig ben, net als zij, door vaak elke 2 uur uit mijn slaap te worden gesleurd en met bevende benen van vermoeidheid haar voor de zoveelste keer probeer te troosten. Naast ons in bed nemen help niet, dan gaat ze gek genoeg nog harder huilen. Ze komt alleen tot rust als ik haar in mijn armen neem, wat voor haar zing, of iets te drinken geef (wat ik dan toch vaak doe omdat ik zoooo graag wil slapen). Kortom er moet iets veranderen, maar dus liefst zonder dat laten huilen, maar ook zonder haar afhankelijk te laten zijn van deze troost technieken die dit gedrag mijns inziens natuurlijk in stand houdt. Daarom sprak dit boek mij erg aan. Heeft iemand hier ervaring mee? Is het goed vol te houden? Kon je vooruitgang merken en zo ja op welke termijn ongeveer? Zijn er onder jullie die misschien nog andere tips/ideeen/ervaringen hebben? Alles is welkom! Heel erg bedankt!
volgens mij heb ik dat buik ook gelezen maar vond ik het niet zo heel bruikbaar. Mijn zoontje is ook zo als jouw dochter. Vreselijk vermoeiend. Wat hier uiteindelijk heeft geholpen is iets wat ik je eigelijk niet wil aanraden want in principe ben ik daar op tegen maar ik zal het toch maar neerzetten. Wij hebben hem dus wel laten huilen (toen was ie 14 maanden hoor). En echt 3 kwartier lang. Deed me bijna fysiek pijn maar ik moest toch wat. In die tijd ben ik 1 keer naar hem toe gegaan om te kijken of alles goed was maar toen ging hij idd weer harder huilen. Na 3 kwartier. sliep hij ineens... na een paar uurtjes werd ie wel weer even wakker maar liet zich troosten met een speen. Volgende dag was het een half uurtje, daarna 20 minuten en vanaf dag 4 bijna nooit meer. Ik ben helemaal tegen het gewoon laten huilen vooral van jonge baby's maar ik was op een gegeven moment zo wanhopig dat ik het ook niet meer wist en het heeft toch geholpen. Op een gegeven moment zat ik standaard tot ongeveer half 3 met hem op en dan ging hij daarna nog een paar uur slapen. Nu hoef ik dat nooit meer te doen want hij slaapt gewoon door. O ja en over je andere kinderen tijdens het huilen... ja mijn dochter werd daar toen wakker van. Maar dat nam ik voor lief. Het was gelukkig maar 3 nachten. Veel succes en hopelijk hoef je niet je toevlucht te nemen in het laten huilen.
Wij hebben het boek ook gebruikt. Het heeft bij ons echt goed geholpen. Hij begon echt na een paar dagen al beter te slapen. Het aantal keer 's nachts wakker worden werd minder en korter en na een paar weken sliep hij zelfs door. Ik vond het een van de beste investeringen tot nu toe.
Dingen als t bedje verplaatsen heb j mss al geprobeerd. En een speciaal lampje die Ze zelf aan kan doen? Pf uberhaupt een lampje aan laten heel de nacht? Klinkt echt zo vermoeiend succes! Hb geen ervaring met t boek !
ratatosk wij hadden een cosleeper tot een maand of 8. Toen ging mijn zoontje gewoon niet meer slapen in de cosleeper als wij er naast lagen. Ging ie in onze ogen prikken.
Ik heb er ook echt een hekel aan om ze te laten huilen, mijn tweede smurf heeft 2 volle maanden op mijn arm gebivakkeerd. Die kon ik helemaal niet laten huilen. Maar ken je gevoel van radeloosheid. Hebt dat bij de oudste ook een tijdje gehad. Ik liep continu tegen alle deurposten aan van vermoeidheid. Maar bij een kind van een jaar zou ik dat best een paar dagen proberen. Stel jezelf een maximum van een uur. En ga vooral niet te vaak kijken, misschien 1 keer. Merk je na 4 dagen geen enkel verschil kun je altijd nog dat boek aanschaffen. Begin op een vrijdagavond zodat de oudste kinderen niet naar schol hoeven de volgende dag. Plan je zaterdag en zondag leeg. En desnoods kun je de oudere kinderen uit logeren doen voor een paar nachten ? Sterkte, een jaar zonder fatsoenlijke slaap is echt niet te doen.
Wij lieten de oudste ook niet huilen, dit ging redelijk goed dus waren we van plan dit ook bij de jongste te doen.....maar helaas zijn geen 2 kinderen gelijk!!! Jasmijn sliep op een gegeven moment bij ons in bed:x.......2 weken geleden was de maat vol!!! Ik wilde niet meer. Dus heb ik het campingbedje van zolder gehaald, haar daarin gelegd met 4 spenen en laten huilen. Na 1 1/2 uur was ze stil (wel om de 15 min. kijken/ slaapliedje zingen). Het laten huilen was eenmalig, want ze slaapt als een roosje in haar campingbedje met 4 spenen Zo af en toe horen we gemopper, ik kijk niet en het is zo over......Echt de moeite waard. Je moet zelf beslissen wanneer de maat vol is, bij de 1 is dat 3 maanden, bij ons 8 maanden en bij jou?????
Ik ken het... ons meisje is nu 11 maanden en heeft ook nog nooit echt doorgeslapen. Meestal wordt ze om de 1,5 wakker en ze krijgt ook nog 2 nachtvoedingen. Tis slopend... ik ben zelf ook radeloos en heb helaas geen tips voor je. Dat boek heb ik ook aangeschaft, maar dat was hier geen succes. Helaas waren het voor mij geen bruikbare tips. Dus het enige wat ik kan doen is je sterkte wensen!
Bij ons ging het slapen goed, tot onze dochter opeens niet meer wiklde slapen, huilen huilen en alleen maar in slaap vallen op een schouder. Dat ging van kwaad tot erger, op een gegeven moment werd ze om de twee uur wakker. Vervelend voor ons maar vooral voor haar, een kind van 10 maanden hoort gewoon een goede nachtrust te krijgen. Op een gegeven moment waren we het zat en hebben we haar laten huilen, die avond een uur lang en daarnaheeft ze de hele nacht geslapen. De nachten erna steeds korter en na 4 nachten is er hooguit 5 minuten protest. Overigens werkte om het kwartier kijken helemaal niet, ging ze alleen maar harder van huilen. Dus het laten huilen, hoe vreselijk ook, heeft wel geholpen. Achteraf valt het trouwens wel weer mee
Heb geen ervaring met het boek maar wil alleen maar even zeggen dat ik het echt super vervelend vind voor jullie! Hier ook een kindje wat nog niet doorslaapt, maar hij is pas 6 maanden. Soms voel ik me ook super moe. Wij hebben het 'geluk' dat hij na een nachtflesje eigenlijk altijd weer in slaap valt. Maar als ik jouw verhaal dan lees, dan heb ik eigenlijk nog niks te klagen volgens mij. Heel veel sterkte en een digiknuf vanaf hier!
Heb ook geen ervaring met het boek maar wil je sterkte wensen! Het is slopend! Bij ons is het minder erg maar hier slaapt hij nu met bijna 21 maanden nog niet helemaal door. Ja heel soms wel maar vaak om 5 uur nog een fles. Dat is de enige manier om hem nog even te laten slapen. Anders kan ik er altijd om 5 uur uit. Laten huilen heb ik nooit gedaan maar kan me voorstellen dat je dat gast proberen. Zo weinig nachtrust is echt slopend.
Het is superslopend! Je kindje is wel helemaal gezond en fit? Anders zou ik eerst medische redenen uitsluiten. Mijn dochter heeft tot 2 jaar niet doorgeslapen. Meerdere malen eruit. Achteraf bleek dat haar keelamandelen zo groot waren en bijna altijd ontstoken dat als ze lag gewoon moeite had met normaal ademhalen. Na operatie sliep door en doet dat sindsdien. Mijn zoon slaapt sinds een goede maand door. Dus rond de 11 mnd. Hij is wel vroeg wakker, rond. 5:00. Maar ook niet snel dus. Wij hebben hem niet laten huilen, ook al hebben we dat wel eens overwogen. Maar ik gaf gewoon even bv en hij sliep weer verder. Je moet er echt samen achter staan, anders wordt je erg ongelukkig denk ik. Succes!
Ik ben wel benieuwd naar dat boek. Hier moet ook weer wat gebeuren. Zoonlief is altijd een enorm slechte slaper geweest. De eerste 8 maanden was hij vrijwel elke nacht om de 1 a 2 uur wakker. Na die 8 maanden waren we letterlijk gebroken. Ik zat huilend bij de huisarts toendertijd. Ik heb hem toen twee nachten gecontroleerd laten huilen en sinds die twee nachten (die overigens verschrikkelijk waren...) slaapt hij beter maar wordt toch nog 2 a 3 keer per nacht wakker. We zijn nu weer 5 maanden verder en meneer krijgt vrijwel elke nacht nog 2x 100 cc melk omdat dat de enige manier is om hem weer te laten slapen. Ik weet dat we nog een paar van die rotnachten moeten krijgen, maar zie er zo tegenop dat ik toch elke nacht weer dat flesje sta te maken...
Oh meid, ik begrijp dat je helemaal op bent.. Weet je 300% zeker dat er niks medisch aan de hand is? Heb je zelf een idee waarom hij wakker wordt telkens? Ik snap dat je als ouder na zon lange tijd helemaal simpel wordt. Ik vraag dit omdat er soms iets heel basaals kan zijn. Mijn zoon sliep zijn eerste nacht door toen hij 20mnd was. Daarvoor wilde hij elke nacht een nachtvoeding en moest we 3 kwartier met hem lopen om hem in slaap te krijgen. Onze 'redding' was een zalf tegen .......overtollig oorsmeer.. Hij had daar heel veel last van en werd telkens wakker van de druk en de jeuk in zn oren. 100x bij de huisarts gezeten, hij wist het ook niet en zei dat het gewenning was. Kno-arts zag het wel.
Wat n reacties! Ik voel me al een stuk beter door alle steunbetuigingen. Mijn dochter komt inderdaad superfit over, lijkt nergens last van te hebben. Het enige wat ze wel heeft, is heel vaak verkouden zijn. Maar ja, met 2 zussen boven je is dat niet gek. Misschien is t inderrdaad goed als ik eens een check up laat doen. Maar t is natuurlijk wel gek dat ze altijd rond dezelfde tijden wakker wordt. Als ze ergens pijn/ last van zou moeten hebben, dan zou dat niet tijdgebonden moeten zijn. Debster, ik voel me altijd weer zo'n slapjanus als ik dan toch die fles weer sta te maken 's nachts, maar 's nachts ben ik (en velen met mij denk ik) erg slap, letterlijk en figuurlijk. Maar tegenwoordig ook overdag en dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling. Maar ja, ik weet gewoon dat ze na die fles weer veder slaapt. Die wetenschap maakt me nog slapper Want dat geluk heb ik dan wel weer, het gebeurt zelden dat ze uren wakker is of dat ik haar op mijn arm in slaap moet krijgen. Alleen als ze een uur daarvoor een fles heeft gehad en wakker wordt, dan zing ik even een liedje met haar op mijn arm en daar heeft ze dan vaak weer genoeg troost aan. Maar t lijkt er dus op dat ze altijd iets nodig heeft om weer opnieuw in slaap te kunnen vallen als ze even wakker wordt. Melk of de aanwezigheid van mij. Ze kan t niet zelf en das natuurlijk wel van belang... Altijd moeilijk natuurlijk dat er voor en tegenstanders zijn van zo'n boek. Dan moet ik de gok maar gewoon wagen. Had liever gezien dat jullie allemaal lyrisch riepen, jaaaaaa dat boek is DE oplossing!!! Een toverboek, haha. Maar dat had ik niet echt verwacht...misschien maar eens op MP kijken... Nogmaals heeel erg bedankt voor de sterkende woorden en ervaringen!
Riekje, ik heb dat boek en het is een aanrader, al slaapt onze dochter nog steeds niet helemaal door. Er staan veel bruikbare tips in, maar daarvan deden wij er al een aantal standaard. Wat hier verbetering bracht is, het op vaste tijden overdag slaapjes laten doen. Hiervoor moesten wij ons schema gelijk maken met dat van het KDV, hoewel ze thuis altijd eerder moe is. Om dit te bereiken ging/ga ik met haar wandelen. Ik zou het in ieder geval niet 'gezellig' maken 's nachts. Niet praten, niet zingen, niet knuffelen, niet kussen, maar wel troosten. Het enige dat je kunt zeggen zijn de zogenaamde signaalwoorden, maar dat moet je maar in het boek lezen. Dat zijn woorden waar ze slaperig van worden, maar die moet je dus in eerste instantie alleen zeggen als ze bijna slapen. Als die link eenmaal gelegd is, dan kun je de woorden ook gebruiken om haar slaperig te maken. Heeft je kind een knuffel voor in bed? Speen? Moet je echt 150 cc geven, of kun je het flesje ook steeds met 10 cc kleiner maken, zodat je kind het afwent? Heb je een vaste bedtijd? Heb je een vast bedtijdritueel? Is het goed donker in de kamer? Het enige nadeel van het boek is, dat de inspanning in eerste instantie kan toenemen en daar kun je te moe voor zijn. Maar verder zou ik het wel aanraden. Wat hier goed werkt als ze verkouden is, is een doorgesneden ui naast / onder het bedje zetten. Het klinkt oubollig en het stinkt, maar ze kan daardoor wel vrijer ademen en slaapt beter. Heel veel succes / sterkte.
En hebben jullie die laatste fles van 23.00 wel eens niet gegeven? Het kan goed zijn dat ze dan midden in haar diepe slaap zit en dan wakker wordt als je die fles geeft en daardoor niet meer in zo'n diepe slaap (kan) vallen? Dus dat ze om 19.00 naar bed gaat en dan kijken wat er gebeurd? Het lichaam stelt zich daar ook op in natuurlijk; ze moet dan overdag meer tot zich gaan nemen en is dan hopelijk ook meer verzadigd voor de nacht. Succes hoor!