Alweer over zindelijkheid (icm kdv)

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door debq, 5 jun 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.749
    736
    113
    Quincy is nu ongeveer 3 weken bijna helemaal zindelijk, op een klein ongelukje na af en toe, maar als we ergens naartoe gaan (zoals pretpark of dierentuin de afgelopen 3 weken) heeft ze geen luier aan gehad en het ging gewoon goed. Tijdens het spelen wil ze wel eens een ongelukje hebben, maar dan plast ze op de wc verder en komt ze het bijna direct zeggen. Ze moet ook echt schoongemaakt worden, zoals ze het zelf noemt. Laatst paste een vriendin van ons op haar en daar zei ze ook tegen dat ze moest plassen, is ook mee naar de speeltuin en de winkels geweest en ging prima. Dat gaat dus eigenlijk helemaal goed. Maaarrrr, op het kdv zegt ze niet dat ze moet plassen. Als ze op de wc gezet word en ze moet iets doen doet ze het, maar tussendoor zegt ze het niet. Ook niet als ze in haar broek plast, ze vind dit helemaal niet erg daar. Het is dus een heel groot verschil met thuis. Nu willen ze nog een paar weken afwachten om te kijken hoe het daar gaat, anders daar weer een luier aan. Dit zie ik eigenlijk niet zo zitten, maar ze zijn erg meedenkend, dus miss hoeft het ook niet.
    Zijn er meer kindjes waarbij het zo'n groot verschil is tussen thuis en het kdv en hoe wordt hiermee omgegaan?
     
  2. Maartje06

    Maartje06 Fanatiek lid

    5 dec 2006
    2.143
    0
    0
    MW-er
    Noord Holland
    Onze dochter had het bij de gastouder ook veel te druk om te plassen. Thuis was ze allang zindelijk en bij de gastouder niet. Gewoon omdat ze niets wilde missen van de gezelligheid daar en ze veel te druk was met spelen. Wij hebben haar geen luier meer om gedaan. Wel vaste plastijden afgesproken en veel droge broekjes meegegeven.
    Uiteindelijk ging het vanzelf beter.
     
  3. lin80

    lin80 Fanatiek lid

    7 apr 2008
    2.798
    1
    0
    Onze dochter had er eerst op de peuterspeelzaal ook moeite mee. Het is heel eng om een "vreemde" te vragen of ze je helpen bij het plassen, dus eigenlijk best logisch en dat komt vanzelf. Hier werd juist gestimuleerd om ze zonder die luier te laten lopen, des te sneller durven ze het te vragen, want na een paar ongelukjes lijkt de drempel om het te vragen ineens minder groot. Gewoon even vragen dus hoe ze ertegenover staan op het KDV.
     
  4. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.749
    736
    113
    Ze gaat nu ook gewoon zonder luier en plast en poept daar wel op de wc, maar wel alleen als ze er echt naartoe gebracht word en zegt het zelf niet. Dat zelf niet zeggen is wat ze het probleem vinden :(
    Ik ben een beetje bang dat ze als ze daar een luier aan gaan doen dat ze het niet meer snapt..
     
  5. Haags Zonnetje

    Haags Zonnetje Actief lid

    26 jun 2008
    173
    0
    16
    Hier ook het zelfde 'probleem'. Zoontje is 4-5 weken zindelijk, ook met langere uitstapjes, en gaat van zich zelf naar het toilet, heeft zelfs geen hulp nodig met de broek aan uit en uit trekken.
    Maar op het kdv geeft hij het ook niet aan. Hij wel erg verlegen en denk dat dit de reden is, moet ie aandacht op zichzelf vestigen. Hij gaat wel mee met alle plasrondes en daar doet hij zijn ding. Met een beetje geluk zijn dat dus de momenten dat hij plast en verder niet hoeft maar als hij wel tussendoor moet dan plast hij in zijn broek ;-(
    Op het moment dat ik hem ophaal dan rent hij daar altijd naar de wc en gaat dan plassen.
     
  6. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    hier gingen alle kindjes die net zindelijk werden gewoon in een grote sliert samen naar de wc

    ene moment hadden ze 1 kindje dat op de klok op de wc moest.. en soms ineens 5 of 6 tegelijk.

    ons kdv vond het prima... liever dat ze er zelf op moesten letten dat er af en toe iemand naar de wc gestuurd moest worden dan dat ze luiers moesten verschonen :)
     
  7. lin80

    lin80 Fanatiek lid

    7 apr 2008
    2.798
    1
    0
    Maar ze is pas 3 weken zindelijk. Dan zitten ze nog zo in die beginfase, dan kun je toch ook nog niet van ze verwachten dat ze het zelf aangeven bij "vreemden". Als ze dat verwachten op een kinderdagverblijf vind ik dat wel een beetje raar. Zij horen daar juist op in te spelen door haar regelmatig te vragen of ze naar de wc moet dan leert ze het vanzelf. Bij mijn dochter heeft het heel lang geduurt voordat ze het durfde te vragen, ze is namelijk nogal verlegen, maar als ze het haar vroegen, dan ging ze wel.
     
  8. Maartje06

    Maartje06 Fanatiek lid

    5 dec 2006
    2.143
    0
    0
    MW-er
    Noord Holland
    Helemaal mee eens Lin80! Ik zou er geen probleem van maken. Gewoon regelmatig vragen of ze moet plassen. Ze leert het vanzelf.
     
  9. lovelymom

    lovelymom Fanatiek lid

    30 nov 2011
    3.798
    0
    0
    ik zou zeggen laat hun het meer aan haar vragen als ze zelf niet komt
    dus dat je dochter meer plas pauzes krijgt en dus de leidster het gewoon steeds vraagt aan je dochter
    ipv te zeggen als het zo door gaat dat ze weer een luier om krijgt
     
  10. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.749
    736
    113
    Hier ben ik weer over hetzelfde onderwerp. Ik word er een beetje moedeloos van moet ik eerlijk zeggen. Thuis gaat het zindelijk zijn eigenlijk best heel erg goed. In 3 weken tijd 1 poepongelukje in een indoor speelding en 1 plas onglukje in de ballenbak (een beetje, daarna op de wc verder geplast). Dus ik vind dat het dan echt goed gaat. Op het kdv zegt ze het nog steeds niet zelf.
    Ik ging haar straks ophalen, had ze een luier aan... Ze had namelijk al 1 keer in haar broek geplast en 1 keer gepoept (ze zeiden 2 keer, maar er waren in totaal 2 vieze onderbroekjes). Ik heb aangegeven dat ik heb gehoord dat er veel meer kindjes waarbij het op het kdv lang duurt voor ze het zelf zeggen. En dat ze er thuis echt vies van is als ze een ongelukje heeft, daar blijkbaar nog steeds niet. Ze zeiden dat ze al heel veel ervaring hebben en het zo eigenlijk nooit meemaken, dat als kindjes er aan toe zijn dat ze het echt zeggen en als ze een ongelukje hebben dat ze dat dan ook komen zeggen. Ik moet bij het cb gaan navragen wat die ervan zeggen en de leidsters gaan het overleggen met de pedagogisch medewerker. Ik vraag me echt af of onze dochter dan zo raar is hiermee en of wij het dan zo te snel doen en of dit wel goed is wat we doen.
    Bij 'vreemden' gaat het vaker niet goed, ze was dit weekeinde met een tante van mijn man mee en ze wilde met haar ook niet naar de wc. Op het kdv zijn erg vaak vervangers (vandaag toevallig maar 1 van de 3 in totaal). Toen ik net thuis kwam was ze helemaal overstuur toen we langs de badkamer liepen, ze hoefde echt niet te plassen. Ik ben rustig met haar op haar kamer gaan zitten en heb uitgelegd dat ze ook echt niet naar de wc hoeft als ze niet hoeft te plassen, alleen als ze het zelf wil. Daarna liep ze er zelf heen, ging ze alleen een boekje lezen.. Ook al zo raar dus.
    Nog meer tips of herkenbaar gedrag van iemand?
     
  11. Gentle

    Gentle VIP lid

    10 okt 2007
    6.979
    1
    36
    Overijssel
    Ik vind het een beetje vreemd van het KDV. Mijn dochter had er op de PSZ al moeite mee de eerste weken, terwijl dat altijd dezelfde mensen zijn. Gelukkig was dat dan maar 3 uurtjes, dus dan kon ze voor die tijd en moest ze naderhand vaak wel. Nu zegt ze het wel gewoon!

    Ik zou ze echt vragen om in ieder geval geen luier aan te doen. Het voelt voor haar zelf waarschijnlijk echt als falen, en dat wil je haar niet meegeven! Misschien kun je zo'n oefenbroekje in haar tas doen voor die momenten? Bij de Prenatal heb je van die onderbroeken met een soort dubbel laagje er in, volgens mij bij de Hema ook wel. Geen luier, maar net even niet zo erg als ze een ongelukje heeft. Scheelt wel heel erg denk ik voor haar!

    Daarnaast kun je misschien een soort plas klok maken, waarbij ze gewoon in ieder geval elke 2 uur bijvoorbeeld naar de wc gaat, gewoon even zitten en proberen (misschien op vaste tijden icm eten/drinken?). Dan voelt zij zich niet gedwongen, maar weet ze dat het de afspraak is, en het is misschien voor de leidsters ook gemakkelijker te onthouden!
     
  12. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.749
    736
    113
    Die onderbroekjes is idd een heel goed idee, ik heb ze ook bij de prenatal gezien, maar er gewoon niet bij stil gestaan. Weet je heel toevallig ook of je ze in kleinere maatjes hebt? Van broeken heeft ze maat 74 of 80 namelijk, de onderbroekjes die ik nu koop moet ik altijd eerst op 60 graden wassen en in de droger doen wil het een beetje aansluiten..
     
  13. Hamsteren

    Hamsteren Niet meer actief

    Ik vind het wel errrg raar hoor, dat ze dus gewoon een luier aan krijgt. Dat hadden ze bij mij niet moeten doen, je maakt afspraken met een leidster, en je verwacht dan dat ze dat nakomen.
    Ik vind het zo sneu voor je kleine... zelfvertrouwen keldert lekker zo.
    Misschien is een plasschema een goed idee, als afspraak.
    En ik zou nog maals duidelijk kenbaar maken aan kdv wat jij wilt dat gebeurt... per slot van rekening betaal je genoeg denk?
    Ik vind het echt sneu voor je meisje.. tjeminee.. wat frustrerend voor haar en voor jou!
    Geef haar maar een lekkere knuffel!
     
  14. Bri

    Bri Niet meer actief

    Bij mijn dochter weet ik niet of er een groot verschil is in hoe ze het thuis doet en op het kdv, maar ik weet wel dat je alert moet zijn bij haar. Ze komt naar je toe en zegt dat ze moet plassen, maar in het begin zei ze het echt maar 1x. Bracht je haar dan niet naar de wc, dan deed ze het in haar broek.
    Op het kdv misten ze die ene keer wat vaker dan ik, en dus plaste ze daar wat vaker in haar broek. Dat lag er dan niet aan dat zij het daar anders deed dan thuis, maar dat er daar wat minder direct op haar werd gereageerd dan thuis.

    Ik vind ook niet dat ze je dochter nu meteen een luier om moeten doen. Er zijn vast andere mogelijkheden, om haar wat meer de regie te geven. Misschien moeten ze even wat meer op haar letten.

    Nu gaat het hier trouwens supergoed met plassen. Bijna nooit meer een ongelukje, ook niet op het kdv. Alleen poepen doet ze niet op de wc. Dat houdt ze op tot ze thuis is, en dan vraagt ze om een luier en wil ze in een hoekje staan. Werkt ook goed, en 't komt wel dat ze ook op de wc gaat.
     
  15. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.749
    736
    113
    Poepen doet ze thuis ook gewoon op de wc, maar wel alleen maar thuis, als ze het op het kdv niet in kan houden is het in haar broek.

    Ik had het cb gebeld en de situatie uitgelegd. Ze zeiden dat ze op het kdv echt geen luier aan moeten doen en dat die oefenbroekjes geen goed idee is in haar geval. Ze moet op het kdv vertrouwen krijgen en volgens haar krijgt dat vertrouwen steeds als ze toch een luier aan doen een flinke deuk en moet het meer opnieuw opgebouwd worden. Juist omdat het thuis zo goed gaat is het volgens haar echt een vertrouwens zaak. Morgen toch maar even heel erg duidelijk maken dat het dus echt geen luier meer wordt. Ik ben benieuwd naar de reactie...
     
  16. Maartje06

    Maartje06 Fanatiek lid

    5 dec 2006
    2.143
    0
    0
    MW-er
    Noord Holland
    He gelukkig een CB met verstand! Ik zou echt voet bij stuk houden nu hoor. Dit is gewoon niet goed voor je meisje. Ze mogen op het KDV wel iets meer moeite doen.
     
  17. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.749
    736
    113
    Vandaag moest ze weer naar t kdv, vond het niet zo'n leuk idee dus heb ik eerst een gesprekje gehad, was fijn en begripvol. Deze juf heeft een kindje van ongeveer dezelfde leeftijd, soms fijn zoals nu dus.. Ze was heel begripvol en zei, nou dan zullen we haar zeker geen luier meer aan doen en gewoon even proberen vol te houden. Ik vertelde ook dat ze thuis nog zo overstuur was en daar schrok ze wel een beetje van. Toen ik haar op ging halen vond ik het toch weer raar. Maar ze had 1 poepongelukje gehad en later die ochtend was ze zelf naar de juf gelopen en gezegd, 'naam' ikke poepen, ging toen ook en had t goed gedaan. Ze hadden zelf best lang buiten gespeeld met allemaal water, dus ze waren trots op haar en ik zelfs natuurlijk ook. Zal uiteindelijk allemaal wel goed komen dus..
     
  18. Maartje06

    Maartje06 Fanatiek lid

    5 dec 2006
    2.143
    0
    0
    MW-er
    Noord Holland
    Wat fijn meid! Goed dat je doorgezet hebt.
     
  19. TantePerenboom

    TantePerenboom Niet meer actief

    Vind het wel erg makkelijk van ze dat ze dan een luier om doen terwijl jij zo hard bezig ben met het zindelijk maken van je dochter.

    Gelukkig gister dan toch wel goed gegaan he ;). Het komt natuurlijk allemaal vanzelf wel maar ook het kvd moet dan wel mee werken vind ik.
     

Deel Deze Pagina