Wanneer zwemles?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door mamavanjuul, 23 jul 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Niki

    Niki Fanatiek lid

    13 dec 2005
    1.663
    1
    0
    Venlo
    Wij hebben ook bewust gewacht totdat hij een beetje aan school was gewend... Je hebt er niks aan als ze nog zo jong zijn en eigenlijk nog niet echt interesse hebben en het ook niet echt oppikken, ik vind het zo verschrikkelijk duur en dus zonde van het geld als ze dus groepjes over moeten doen. Mijn oudste is gestart nét na zijn 5de verjaardag...
     
  2. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Sommige zwembaden starten met 5 jaar. Hier al vanaf 4. Onze dochter stond op de wachtlijst en werd eerder opgeroepen dan verwacht, ze was toen net 4. We hebben haar een half jaar verplaatst omdat ik het te veel voor haar vond. School, zwemles enz. Ook was ze in die tijd veel te moe en had er helemaal niks uitgekomen. Onze zoon en dochter zijn beiden met 4,5 jaar begonnen. Ze hadden beiden met 1 jaar hun A diploma en 3 maanden later hun B. Onze jongsteis anders, heeft super veel energie en is lichamelijk ook erg sterk. Met haar vleugels om zwom ze het hele zwembad door, niet bang voor het diepe en leefde liever onder water dan er boven. Ook vraagt ze wanneer ze nou eindelijk op zwemles mag. Maar ook bij haar wachten we tot 4,5. Ik wil eerst afwachten hoe de verandering naar de basisschool gaat verlopen. Rustig aan beginnen want het is dan al druk genoeg.
     
  3. Lov23

    Lov23 Niet meer actief

    Ik vindt rond 5 jaar vroeg genoeg, ook om de reden dat ze al naar school gaan met 4 jaar. Dat wil ik even laten bezakken en dan zien we wel weer....
     
  4. annetske

    annetske VIP lid

    14 sep 2007
    5.112
    1
    0
    Friesland
    Mijn ervaring is dat het met 4 jaar op les langer duurt dan met 5 jaar op les... Mijn zoon gaat met 5 jaar dus op les, kost al geld genoeg. Liever 1 jaar er over doen dan 2 jaar ;) dan maar in 1x goed :)
     
  5. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.499
    3.163
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    dit is trouwens ook een informatieve site hierover: Home - Allesoverzwemles.nl

    van de NPZ -NRZ (nationaal platform zwembaden).

    Zij zeggen dit:

    Het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ vindt: hoe eerder een kind veilig is in het water, hoe beter. De meeste kinderen die verdrinken, zijn immers tussen de nul en vier jaar oud. Vanaf zeer jonge leeftijd zijn er mogelijkheden in het zwembad om kinderen veiliger in en om water te laten bewegen.
    De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is 4 tot 5 jaar. Er zijn ouders die liever eerder willen starten met zwemles, namelijk als hun kind 4 of zelfs 3 jaar is. De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn te moeilijk voor een kind van 3 jaar om te halen. Zelfs een kind van 4 heeft moeite met de eisen. Daar komt bij dat een kind van 4 ook start op de basisschool. Dit is voor een kind een grote verandering, die veel energie kost. Wacht een half jaar en het kind zal makkelijker door de zwemlessen heen lopen.

    Ouders die graag willen dat hun kind leert zwemmen vóórdat het kind 4 jaar oud wordt, kunnen beter voor het overlevingszwemmen/ouder- en kindzwemmen kiezen. Tijdens deze lessen leren kinderen zichzelf redden met de mogelijkheden die bij een kind van die leeftijd passen. Het kind leert geen zwemslagen en krijgt na afsluiting dan ook geen A-diploma, maar kan die op latere leeftijd wel makkelijker halen.

    ------
    oftewel: 4,5 ongeveer, volgens hen. De opleidingen van zwemonderwijzers bij het zwem-abc zijn er overigens op gericht om kinderen vanaf 4 jaar les te geven.
     
  6. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    2
    0
    mama!
    Vanaf 6mnd gaan we al wekelijks zwemmen. Het waterwennen gaat gewoon door tussen 4-5 jaar.

    Kan dan wel kiezen voor A diploma-lessen, maar dat geven ze hier alleen 's ochtends heel vroeg, vóór school dus.. Heb ik persoonlijk echt geen zin in!! Het is wel goedkoper dan waterwennen..
    Maar eerlijk gezegd is de lol er dan vanaf vind ik. Nu gaat zij lekker 'spelen' met haar clubje en de moeders gaan baantjes trekken, daarna meestal nog een half uur tot een uur vrij spelen.

    Waterwennen kan vanaf 4 jaar op de vrijdagmiddag, dan is ze vrij van school. Dus denk dat we om die redenen al kiezen om pas met 5 jaar te gaan lessen. Hopelijk zijn we dan verhuisd en kan ze lessen in een zwembad waar t wel op relaxte tijden kan!!
     
  7. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.808
    6.960
    113
    Vrouw
    Brabant
    Eva gaat over 1,5 week voor het eerst naar zwemles, over 5 maanden wordt ze 5. We zien wel hoe het gaat, ze is dol op zwemmen, maar dit is natuurlijk wel anders. Haar nichtjes zijn trouwens echt waterratjes, de oudste 3 (8, 6 en 5 jaar) zitten op synchroon zwemmen, die van 5 had haar A met 4 jaar en 4 maanden en nu een jaar later ook al een tijdje haar B en C. Maar ze zijn ook erg groot en sterk voor hun leeftijd en die van 5 wil alles ook heel erg graag, loopt op school ook voor.
     
  8. lovewinnie

    lovewinnie VIP lid

    13 jan 2007
    16.250
    790
    113
    tilburg
    Rond 4 à 5 jaar. Je kindje moet vooral sterk genoeg zijn in de spieren en armen want anders heeft zwemles geen zin om voor diploma te gaan maar eerder voor de lol en ervaring. Kindjes die aan zwemmen toe zijn zullen binnen 1 jaar hun diploma halen en eerder op zwemles doen terwijl je kindje er lichamelijk niet aan toe is zullen misschien wel voor onzekerheid zorgen. Je zou een proefles kunnen doen en kijk wat hun zeggen. Is ze er aan toe dan zou ik het zeker zo vroeg mogelijk doen. Minimaal inschrijven. Wachtlijsten zijn lang nu er geen schoolzwemmen meer vergoed wordt vanuit de gemeente. Mijn dochter is ingeschreven kort naar hij 4e verjaardag en mag nu na de zomer pas starten als ze bijna 5 is.
     
  9. Stroopie

    Stroopie Fanatiek lid

    11 jun 2009
    3.158
    11
    38
    Mijn dochter mag volgende week starten met haar eerste les. Ze is in juni 5 geworden. Ik had gezegd bij opgeven, dat januari 2013 vroeg zat was, maar ze belde al, dat ze mocht komen.
    Ik zou echt niet eerder dan met 5 jaar beginnen. Dan hebben ze de kracht en de motoriek.
     
  10. Druif78

    Druif78 VIP lid

    11 feb 2008
    9.724
    0
    36
    Ik heb mn zoon al ingeschreven, aangezien de wachttijd voor de zaterdag 12-18 maanden kan zijn, dan is hij ruim4- 4,5. mooie tijd dacht ik zo, dan is hij wat gewend aan de basisschool ook. Ik had eigenlijk met 4 meteen willen beginnen aangezien hij zwemmen echt HEEL leuk vindt, totaal geen angst, echt een waterratje. Hij duikt, kan al een tijd onder water etc.
     
  11. tulip

    tulip Niet meer actief

    wat raar zeg!! Die kinderen zijn dan toch al doodmoe van het zwemmen en dan wordt er nog verwacht dat ze een dag op school actief zijn???
     
  12. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    2
    0
    mama!
    Tja, geen idee. Vind t ook maar raar.
    Geen idee hoe lang zo'n lesje duurt? Op zich is ze nu niet echt moe van een ochtendje zwemmen hoor.. En anders hebben ze vaak de les in de middag na school lijkt me? Dat komt uiteindelijk op tzelfde neer.

    Maar ik ben geen ochtendmens, dus geen zin om zo vroeg al daar te staan en dat hele gedoe van omkleden en vervolgens haasten op tijd op school zijn etc. Pff, nee dank u!
     
  13. Minimuisje

    Minimuisje VIP lid

    8 jul 2006
    8.361
    0
    0
    Zuid - Limboland
    's ochtends of 's middags, het is toch wel vermoeiend. Alleen als ze het 's ochtends hebben en daarna nog naar school moeten, dan gaat het dus ten koste van het schoolwerk...

    Maar het word wel steeds minder vermoeiend hoor. Merk hier bijna geen verschil meer of hij wel of geen zwemles heeft gehad (en hier zwemt Joris dus net een jaar en zwemt morgen af voor zijn A diploma)
     
  14. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    2
    0
    mama!
    Ach ja, ten koste.. Met 4/5 jaar zijn het nog kleuters. School is dan toch nog vnl spelen? Tis niet dat ze enorme prestaties moeten leveren toch..

    Maar goed, heb t net ff gecheckt op de website en daar staan gewoon tijden in de middag! Kennelijk komen die ochtend-tijden dan van een (paar) jaar geleden ofzo (hoorde t van een andere moeder, wiens oudere dochter een paar jaar geleden les had).
    In dat geval ga ik komend seizoen de zwemjuf maar eens om persoonlijk advies vragen. Ze heeft me wel eens gezegd dat dochter een van de snelsten is.
     
  15. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.499
    3.163
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    Bij ons kun je ook s ochtends zwemmen. Als je kindje altijd vroeg wakker is, dan is het op zich wel handig. In pyama mee naar het bad, boterham in de auto - half uurtje of 3 kwartier zwemmen. Aankleden eventueel nog wat eten of drinken en naar school.

    Het hangt ook gewoon weer van je kindje af denk ik.
     
  16. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Hier gaat zoonlief straks met ruim 3 jaar naar zwemles, ben benieuwd. Ik moet hierbij wel zeggen dat hij al ruim 2 jaar (baby en peuterzwemmen) met dezelfde zweminstructrice zwemt en dat zij heeft aangegeven het met hem te willen proberen.
     
  17. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Tip voor goedkope zwemlessen, voor €121 per jaar zwem je vanaf 5 jaar bij de reddingsbrigade.
     
  18. Marieke1983

    Marieke1983 Niet meer actief

    Mijn tante geeft les aan de kleinsten en zij adviseert op zijn vroegst 4,5 tot 5,5 om te starten. Ook al zwem je iedere week met je kind! De motorische ontwikkeling is eerder meestal nog onvoldoende wat resulteert in laaaaaaang lessen. Wij gaan met 5 denk ik starten. Ik las net iemand die al met 3 laat starten, dat zou ik dus persoonlijk nooit doen. (oké ik lees nu dat de instructrice het wel aandurft, das een ander verhaal ;))
     

Deel Deze Pagina