Wat ik me afvroeg, ik lees soms dat bij ernstige inscheuren op de ok gehecht moet worden onder algehele narcose. Ook bij een manuele placenta verwijdering lees ik dat soms. Weet iemand waarom? Waarom dat niet met een ruggeprik kan? Want het gevolg is natuurlijk dat je in de meeste ziekenhuizen je kind een paar uur niet ziet. Ik hoop dat jullie het weten? groetjes
Hechten en manuele placenta verwijderen zijn kortdurende operatie waarbij een ruggeprik overbodig is. Je bent dan ook bijna nooit uren van je kindje weg. Vooral omdat ze weten dat je net bent bevallen ga je al snel terug naar de afdeling.
bij mij zou het hechten van totaal ruptuur op de OK gedaan worden met een ruggenprik. de ruggenprik had ik al van de bevalling en ze zouden die weer aanzetten. dat werkte helaas niet omdat hij ws iets verschoven was. daarna wilde ze het gewoon hechten onder plaatselijke verdoving maar ik voelde alles nog en was panisch dus toen hebben ze me helemaal weg gemaakt. ben wel 2 uur bij m'n dochtertje weg geweest.
maar dat is dan toch júist gek, een narcose is veel zwaarder voor je lichaam dan een ruggeprik... je kunt dan niet meteen bij wakker worden bijvoorbeeld je kind voeden, (practisch gezien) bij een ruggeprik kan dat wel....
Bij een manuele placenta is een ruggeprik niet handig. Vaak heb je toch wel redelijk wat bloed verloren en door de ruggenprik gaan je bloedvaten ook nog eens open staan. Gevolg: je voelt je enorm beroerd, met kans op aspiratie en dat je alsnog onder narcose moet. Soms zit de placente ook behoorlijk vast en komt er aardig wat duw en trekwerk aan te pas. Het enorme hevige duwen op je buik blijf je wel voelen en is dus echt niet confortabel. Bij een totaalrutpuur of epi hechten kun je het op zich wel aangeven hoor, maar ook op voorwaarde dat je niet te veel bloed verloren hebt. Je bent echter niet sneller van de verkoever af hoor. Je moet wachten tot de verdoving weer zakt. Echt een duidelijke verschil in verkoevertijd is er niet, uitzonderingen daargelaten. Vaak is het prettiger om te slapen omdat je enorm moe bent en je niet alles wil horen wat er gezegd word. Dat bedoel ik niet gemeen of naar...maar als jij tussen je benen zinnen hoort als ' waar moet ik beginnen' of ' ik denk dat dit daar hoort, wat denk jij' lig jij niet meer op je gemak (niet schrikken van die zinnen, het is niet altijd zo erg).
Ik moest naar de ok omdat er een klein stukje van de placenta was achtergebleven. Ze spraken eerst over een ruggenprik maar uiteindelijk hebben ze toch gekozen voor algehele narcose. Ik werd om 16.30 uur naar de OK gereden en was binnen een half uur alweer terug op de afdeling waar mijn vriend met de kleine was.
dat is lekker vlot zeg! maar je bent toch veel suffer van een narcose?? Hier moet je helaas naar de verkoever na een ruggeprik/narcose, zónder kind, belachelijk, dat is dus best wel een angst van mij.. (dikke kans dat ik een ks krijg, dus dan heb ik helemaal pech, maar we blijven hopen!) pff @wachtende, bedankt voor je uitleg!! Dat klinkt wel logisch... alleen dat van de verkoever ben ik dus niet helemaal mee eens... Meer ervaring???
Het verschil in verkoevertijd is echt niet vast te pinnen op spinaal of algeheel. Ik ben afgelopen jaar 5 keer voor OK gegaan. Let wel, dit waren niet zulke kleine ingrepen als het verwijderen van een placentarest ofzo. Ok 1 narcose: 1 uur verkoever OK 2 narcose: 3,5 uur verkoever OK 3 regionaal: 0,5 uur verkoever OK 4 regionaal: 0,5 uur verkoever OK 5 spinaal: 6,5 uur verkoever In principe is bij ons een patient na een half uur (ongeacht narcose of spinaal) weer richting afdeling. Tenzij een patient toch veel pijn heeft, misselijkheid of niet stabiel is door veel bloedverlies. Maar dit verschilt enorm per ziekenhuis ! Van de narcose die je krijgt hoeft je helemaal niet lang suf te zijn hoor, zeker niet bij zo'n kleine ingreep. Er worden kortwerkende middelen gebruikt waardoor je snel weer goed wakker bent. Maargoed, dit verschilt natuurlijk ook per ziekenhuis. Ik vraag me alleen een beetje af waarom je twijfelt dat het ziekenhuis iets zou doen ten nadele van jou...ze zijn er immers voor jou. We zijn echt niet dingen aan het bedenken om het de patient zo naar mogelijk te maken. Dit soort beslissingen maken we echt op basis van wat goed is voor de patient. Het personeel heeft namelijk ook als doel jullie zo snel mogelijk weer samen te krijgen. Niet aanvallend bedoeld hoor, maar vraag het me wel een beetje af. Elke patient en situatie is anders, en op basis daarvan worden de opties afgewogen. Soms mag een patient kiezen, soms is het een duidelijk beter dan het ander en vervalt de keuze.
Nou het is niet zo zeer dat ik denk dat ze iets ten nadele doen van mij, ik denk alleen dat ik en het ziekenhuis andere ideeen hebben over wat goed is voor mij en het kind Ik vind dat een kind bij zijn moeder hoort te zijn, tenminste de eerste uren. Als het echt niet anders kan, is het uiteraard iets anders. Het feit dat er ziekenhuizen zijn, die het kind nonstop bij de moeder houden, óók op de ok, en/of de verkoever, betekend dus dat het wel kán. Mijn dochter kwam ook via een ks, en toen ging ik meteen naar de kamer, ben maar kwartiertje van haar gescheiden geweest. Nu ben ik er achter gekomen, dat dat was omdat zij snachts is geboren, dan is de verkoever gesloten, en krijg je een verpleegster die je in de gaten houdt. Wat mij betreft betekend, het feit dat dat overdag niet kan, dus dat het een stuk onwil van het ziekenhuis(management) is, het kán wel, maar dat kost geld... Dus het is niet zozeer dat ze iets ten mijne nadelen doen, maar ze stellen andere prioriteiten... Ander ziekenhuis is helaas (in principe) geen optie, te ver weg.... Maar het is fijn om te lezen, dat narcose of ruggeprik weinig verschil uitmaakt!
Ik ben afgelopen mei ingeleid en ben met bijna 20 weken bevallen van een zoontje en was van te voren al ingelicht over het feit dat ik een currettage zou moeten ondergaan na de geboorte. Er werd mij op het hart gedrukt om vooral onder volledige narcose te gaan.... "want je hoeft niet te horen wat wij allemaal doen & zeggen wanneer we curretteren, je hebt straks al genoeg te verwerken" waren de letterlijke woorden van mijn gyneacoloog! Nu was de reden hierbij uiteraard ietwat anders dan na een "normale" bevalling.... maar hierboven is ook al gezegd, dat je niet altijd wilt weten wat er wordt gezegd/gedaan op een OK.