Waterwratjes psz...

Discussion in 'Oppas en kinderopvang' started by Corry1985, Sep 2, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Corry1985

    Corry1985 Actief lid

    Oct 12, 2008
    383
    0
    0
    Noord Holland
    Mijn dochter is 3,5 en gaat naar de PSZ.
    Dinsdag voor het eerst na de vakantie.

    Nu is de vraag... ze heeft waterwratjes, op haar bovenbenen, bil, oftwel waar ze op de wc gaat zitten, ik denk dat ze al besmet is geraakt door de psz, maar het is niet iets fijns om te krijgen dus ik gun het verder geen enkel kindje, maar ik zal het dinsdag wel even zeggen dat ze de wc daarna even schoon moeten maken toch?
    of is dat raar?
    Ik wil liever niet dat ik hierdoor bijvoorbeeld met haar naar huis wordt gestuurt, dat zal toch niet? Aangezien het nog wel een paar maanden kan duren voordat het over is...
     
  2. Macdee

    Macdee Bekend lid

    Mar 23, 2008
    755
    1
    0
    Je kan het inderdaad even doorgeven aan de peuterleidsters, maar het is nou eenmaal besmettelijk.
    Het duurt ook erg lang voordat ze weer weg zijn (circa 1,5 jaar), dus je zal heus niet weggestuurd worden hoor!
    Mijn zoon heeft ze op zijn arm en been. Hij peutert er continu aan en ze gaan ook niet om de 5 minuten zijn handen wassen.
     
  3. ikkelies10

    ikkelies10 Fanatiek lid

    Jul 31, 2007
    2,139
    0
    0
    thuiszorg
    noord-holland
    mijn dochter heeft ze al tijden op haar been-borst en arm.
    ik ben nog nooit ergens weg gestuurd hoor.
    het is nou eenmaal besmettelijk! en het duurd geloof ik ruim een jaar zie je je al voor je dat je je kindje een jaar binnen moet houden?

    nee hoor niks erg aan, en tja je kan het evt zeggen als je je daar goed bij voelt.

    mijn kids mochten ook met de waterpokken gewoon naar de psz,juist omdat je er toch niet onderuit komt!
     
  4. maanvrouwtje

    maanvrouwtje Bekend lid

    Dec 26, 2010
    884
    0
    0
    Hier een info folder die ik gemaakt heb:

    WATERWRATJES (MOLLUSCA CONTAGIOSA)


    WAT ZIJN HET ?

    Waterwratjes (officiële medische term: mollusca contagiosa) zijn wratjes op de huid, veroorzaakt door een virus. Het is een besmettelijke aandoening die vooral bij kinderen wordt gezien, vanaf een leeftijd van ongeveer 1 jaar. Er ontstaan huidkleurige bolvormige pukkeltjes op het lichaam. Ze worden ook wel bolhoedwratjes genoemd. Waterwratjes zien er heel anders uit dan gewone wratten, die meestal aan de handen en voeten zitten, en ze worden ook door een ander virus veroorzaakt. Ze gaan vanzelf weer over binnen 6-12 maanden. Het is een onschuldige aandoening.




    HOE LOOP JE WATERWRATTEN OP ?

    Waterwratten worden veroorzaakt door een infectie met het molluscum contagiosum virus, ook wel Molluscipox virus genaamd. Dit is een virus dat behoort tot de groep pokken-virussen. Kleine kinderen, vooral de leeftijdsgroep tussen 1 en 5 jaar, hebben nog geen afweer tegen dit virus en lopen het gemakkelijk op, door contact met leeftijdgenootjes die het hebben. Het virus kan door direct huidcontact worden overgebracht, via spelen en sporten, maar ook via voorwerpen zoals speelgoed, handdoeken, of via zwembadbezoek. De kans op besmetting is groter als de huid beschadigd is, bijvoorbeeld door krasjes, of opengekrabt. Kinderen met atopisch eczeem hebben een grotere kans op besmetting.


    Volwassenen kunnen ook waterwratjes krijgen, maar dat komt niet zo vaak voor. Het kan voorkomen bij volwassenen die als kind ze nooit gehad hebben, of waarbij de afweer tegen infecties verminderd is.

    WAT ZIJN DE VERSCHIJNSELEN ?

    Waterwratjes ontstaan binnen 2 weken tot 6 maanden na besmetting met het molluscavirus. Het zijn bolvormige pukkeltjes, 3-10 mm groot, huidkleurig of wit, soms wat glanzend. Het oppervlak is afgeplat, soms zit er een deukje in. Het duurt 6-12 weken totdat ze hun maximale grootte bereikt hebben. Het kunnen er enkele zijn, maar ook heel veel, bijvoorbeeld 100. Ze komen vooral voor op de romp, in de hals en rond de oksels. Ze kunnen ook in het gezicht zitten, bijvoorbeeld op de oogleden. Rond de waterwratjes kan eczeem ontstaan. Dit komt vooral voor bij kinderen met atopisch eczeem. Door openkrabben, of spontaan kunnen waterwratjes opengaan. Daarbij komt de inhoud vrij, een witte substantie die molluscumbrij wordt genoemd. De wratjes kunnen ontstoken raken. Later ontstaat er een korstje en geneest de plek. Dit laat meestal geen litteken achter, maar het kan wel.


    HOE WORDT DE DIAGNOSE GESTELD ?

    Water wratjes worden herkend aan hoe ze er uit zien.

    WAT IS DE BEHANDELING ?

    Omdat waterwratjes binnen 6-12 maanden vanzelf weer verdwijnen is behandeling meestal niet nodig en kan een spontane genezing worden afgewacht. Bij kinderen is dat vaak ook het verstandigste besluit, omdat de methoden om ze weg te halen pijnlijk en traumatisch kunnen zijn. Van geen enkele behandelmethode (stikstof, verwijderen met een scherpe lepel, wegbranden, aanstippen met crème) is uit wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat deze effectief is Een nadeel van behandeling is ook de kans op littekenvorming.

    WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN ?

    Over het algemeen verdwijnen waterwratjes vanzelf binnen 6-12 maanden. Toch kunnen sommigen er een aantal jaren last van blijven houden.
     
  5. Amarens

    Amarens VIP lid

    Dec 24, 2009
    11,522
    3,770
    113
    Het zal wel onschuldig zijn maar ik vond de watervratjes bij mijn zoon absoluut niet fijn. En tja, dat ze vanzelf weggaan, daar kan je erg lang op zitten wachten. Ik heb daarom actie ondernomen en de watervratjes twee keer per dag behandeld met betadine zalf. Dit voorkomt onder andere verspreiding en verdere besmetting.
     
  6. Corry1985

    Corry1985 Actief lid

    Oct 12, 2008
    383
    0
    0
    Noord Holland
    Ik heb liever niet dat andere kindjes het ook krijgen, toch naar.
    Nou had ik later in de nacht nog even verdergezocht en er stond inderdaad overal dat kinderdagverblijven gewoon toelaten...
    Ik denk inderdaad dat het een goed idee is dat je daarna het toilet schoonmaakt, zo is de kans op besmetting heel veel kleiner, maar ze kan zelf naar het toilet en dat doet ze, dus lastig is dat wel.
     
  7. Corry1985

    Corry1985 Actief lid

    Oct 12, 2008
    383
    0
    0
    Noord Holland
    Bedankt voor jullie reacties!!!
     
  8. mamavanmeisje

    mamavanmeisje Fanatiek lid

    Jan 17, 2010
    3,076
    0
    0
    Volgens mijn huisarts worden de wratjes eerst rood dat betekent dat ze overgaan. Ik heb net gebeld met het zwembad en daar is het ook geen probleem mits ze niet open zijn. Mijn dochter heeft er totaal geen last van maar ik vind het echt geen gezicht! Jammer ;)
     

Share This Page