Ik heb de allerleukste baan van de hele wereld. Ik werk met een groep mensen met een verstandelijke beperking op een manege. Van deze groep wonen er enkele cliënten op zichzelf, enkele wonen in een gezinsvervangend tehuis en sommige nog bij hun ouders. Bij 1 cliënt thuis zijn ernstige geldproblemen. Het liefst zou deze cliënt in een gezinsvervangend tehuis gaan wonen, maar zijn moeder kan zijn uitkering simpelweg echt niet missen. Deze cliënt is trouwens volwassen . Nu is er sinds deze week de electriciteit afgesloten en kan hij ook niet meer douchen. Zoals jullie zullen begrijpen maak ik me heel erg zorgen om hem en weet ik niet goed hoe ik hem kan helpen. Ik heb al meerdere gesprekken met moeder gehad en heb folders meegenomen van MEE over financiele problemen of andere hulp, maar daar word niks mee gedaan. moeder heeft wel contact gehad met stichtingen die hulp bieden bij schulden, maar deze kunnen niet helen doordat de schuld is gekomen door een gezinslid die met grote schulden weer in huis is komen wonen Wie heeft er tips wat ik nog zou kunnen doen?
Ik denk dat je client inderdaad beter af is in een gezinsvervangend tehuis. Is moeder misschien ook verstandelijk beperkt? Je client wordt u misbruikt als financiële melkkoe, dat kan natuurlijk absoluut niet? Maar ik denk niet dat jij veel doen kunt. Is er al contact met maatschappelijk werk? Is er nog iets als een voogd?
Oei lastig zeg! Zeker omdat hij meerderjarig is maar verstandelijk beperkt waardoor hij zelf geen beslissingen mag nemen. Werk je voor jezelf of organisatie? In het laatste geval zou ik contact opnemen met je teamleider of baas. In het eerste geval zou ik denk ik zelf MEE bellen en hen vragen voor advies. Als het thuis goed zou gaan had ik het ws zo gelaten maar gezien ze geen stroom hebben vind ik het wel zorgelijk.
Heeft deze client geen persoonlijke begeleider die thuis langs komt? Die zou je dan misschien kunnen benaderen? Anders misschien zijn huisarts even bellen? (Wel toestemming vragen!) Huisarts kan dan maatschappelijk werk inschakelen. Zo heb ik het wel eens gedaan met een client die in een vergelijkbare situatie zat.
Er is geen sprake van een voogd of maatschappelijk werk. Contact met MEE heb ik uiteraard al gehad, zij hebben geadviseerd om te haar te overtuigen hun te bellen maar helaas doet ze dat niet. Stap 2 is dat we MEE op de werkplek laten komen en hem zo in het circuit krijgen, maar ik wil hem niet nog meer moeilijkheden bezorgen dat zijn moeder tegen hem tekeer gaat dat wij dat "stiekem" hebben geregeld. Ik werk voor een stichting waar mijn leidinggevende en gedragsdeskundige ook meedenken, maar helaas lijkt iedereen machteloos, vandaar dat ik het hier probeer. Snappen jullie ook wat ik bedoel met het proffessioneel op willen stellen maar ook dat ik dit niet zo dichtbij kan laten gebeuren?
Volgens mij is het heel professioneel om dit niet te willen laten gebeuren hoor.... MEE uitnodigen bij jullie en hem zo het circuit in krijgen, lijkt me trouwens niet zo´n handige Dan luis je hem en zijn moeder er toch een beetje in. Nogmaals: ik zou het via de huisarts melden.
Van hemzelf en zijn moeder, denk ik. Het zou goed kunnen dat die moeder het allemaal ook niet overziet en alle hulp best welkom is, en dat als je dat via de huisarts meldt, zij daar dolblij mee is. Was bij mijn client destijds wel zo iig....
Hoe hoog is het niveau van deze client??? Als hij verstandelijk in de mogelijkheid is om makkelijke keuzes te maken kunnen jullie als begeleiding hem ook contact laten zoeken met MEE. ALs hij aangeeft onder begeleiding te willen wonen en hij heeft de verstandelijke mogelijkheid om keuzes te maken kan hij dit met hulp van de begeleiding ook "zelf regelen". Hij heeft alleen handvatten nodig van jullie kant om het op touw te zetten.... Maar goed das in geval van een hoger niveau. Is dit niet mogelijk kun je misschien beter met het team en evt MEE om de tafel hoe dit aan te pakken. Er in luizen lijkt me niet een idee in ieder geval.
is dit niet iets wat je ook bij AMK kan melden?? persoon is niet wilsbekwaam, ouder heeft alle zeggenschap. klinkt als een klein kind die thuis ook geen invloed heeft en niet goed behandeld wordt. tis een gok hoor! Vind wel dat je er iets mee moet idd!
Ik zou iig denken dat er juridisch wel regelingen zijn om een niet-wilsbekwame persoon uit een thuissituatie te plaatsen waarin hij geen goede zorg krijgt, tegen de wil van zijn moeder in... inderdaad net zoiets als bij minderjarige kinderen die mishandeld of verwaarloosd worden. Weet MEE daar niets van af? Kun je hen daarover niet consulteren anders?
Denk je wel aan privacy-gevoelige info die je op het internet zet? Kun je namelijk niet voorzichtig genoeg mee zijn. Verder prijs ik je instelling.
uiteraard denk ik daar aan, maar daar kan niet genoeg op gewezen worden! ik had bij voorbaat al geen namen en lokaties genoemd