wederzijdse contractbreuk, wie ervaring of verstand van.

Discussie in 'De lounge' gestart door kimr1, 10 okt 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. kimr1

    kimr1 Bekend lid

    13 aug 2008
    545
    0
    16
    Vorige week heb ik te horen gekregen dat mijn werkgever me niet meer nodig heeft. Ontslaan kan hij me niet omdat er geen gegronde reden voor is.
    Hij wil dus met wederzijdse goedkeuring mijn contract beeindigen. ik blijf dan in dienst tot 30 november en krijg dus nog 2 maanden salaris. Daarna krijg ik een "oprotpremie" mee.
    Nu zit ik met wat vraagjes. Heb al een formulier ingestuurd naar de rechtsbijstandverzekering, maar wellicht heeft een van jullie dezelfde ervaring.
    * stel ik vind snel een andere baan, behoud ik dan evengoed mijn salaris en oprotpremie?
    * ik kan akkoord gaan met het voorstel dat ze me gedaan hebben, maar ik kan het ook via de kantonrechter gaan spelen. Is dat verstandig?
     
  2. Marjolijn

    Marjolijn Fanatiek lid

    22 aug 2010
    1.154
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik zou je willen adviseren de hulp van een professional in te schakelen hiervoor. Een advocaat of wellicht kan rechtsbijstand ook.
    Het is heel belangrijk dat er een contract komt dat ervoor zorgt dat je wel een ww uitkering kunt krijgen. Ook kan een advocaat je helpen bij een gepaste financiele tegemoetkoming. Want het is niet zomaar iets wat je te gebeuren staat.
     
  3. guus

    guus Fanatiek lid

    20 mrt 2012
    2.083
    0
    0
    in het koude noorden
    ik zou dit idd met proffesionele hulp doen, want volgens mij als het wederzijds is, krijg je geen uitkering.
     
  4. puna

    puna Bekend lid

    23 feb 2011
    517
    0
    0
    werkzoekende
    Krimpen
    Heb dit van heel dichtbij meegemaakt, zou het laten uitzoeken door je rechtsbijstand! Dan word er ook gekeken naar hoe eenvoudig je weer een baan kan vinden.
     
  5. puna

    puna Bekend lid

    23 feb 2011
    517
    0
    0
    werkzoekende
    Krimpen
    niet correct, heb dit zelf meegemaakt en heb wel een uitkering gekregen. Initiatief lag bij de werkgever, daarin zit het verschil.
     
  6. Marjolijn

    Marjolijn Fanatiek lid

    22 aug 2010
    1.154
    0
    0
    NULL
    NULL
    Misschien heb je dit al gevonden maar zo niet, lijkt me dit in ieder geval ook nuttig om te lezen:

    https://www.werk.nl/werk_nl/werknemer/meer_weten/ontslag/wederzijdsgoedvinden

    Laat je goed voorlichten door een professional en zet nooit zomaar je handtekening! Sterkte!

    NB. Soms krijg je van de werkgever een vergoeding om een advocaat te laten kijken naar het contract. Informeer daar ook eens naar.
     
  7. Josien

    Josien VIP lid

    27 jun 2006
    9.956
    5
    38
    Vrouw
    Loonadministrateur
    Noord-Brabant
    Dit is zeker niet waar, maar wel een misverstand dat schijnbaar maar moeilijk uit de wereld te krijgen is ;). Je kan zeker wel recht hebben op een uitkering, mits voldaan is aan alle eisen.

    @TS, je kan mij de tekst van de overeenkomst gerust doorsturen. Helaas behoort dit werk tot mijn dagelijkse bezigheden...
     
  8. LieseLeentje

    LieseLeentje VIP lid

    18 sep 2008
    5.406
    138
    63
    Vrouw
    Google maar eens UWV ontslag met wederzijds goedvinden. Daar staan alle voorwaarden om toch voor een uitkering in aanmerking te komen.
     
  9. aapje79

    aapje79 Fanatiek lid

    11 feb 2010
    1.712
    28
    48
    gelderland
    ik heb dit ook gehad. ik heb het contract wat een vaststellingsovereenkomst heet laten lezen door het uwv en rechtsbijstand. het is nl heel belangrijk dat er in staat de werkgever initiatiefnemer is van het contract, dan heb je wel recht op een ww uitkering. als er in staat dat jij inititatiefnemer bent dan heb je geen recht op ww. ik zou het dus zeker even door laten lezen door een deskundige die hebben er ervaring mee. succes.
     
  10. LittleMonsters

    LittleMonsters Niet meer actief

    Op je vragen.

    Ja behoud beide wel zal je in een hogere belastingschaal komen. het wordt namelijke gewoon berekend als salaris.

    Of het handig is in beroep te gaan.. denk het niet als ze zich gewoon netjes aan formule houden. Of er moeten al mega problemen zijn in jou voordeel dus bv pestrijtjes dan kun je vaak meer krijgen.

    Kantonrechtersformule (ABC-formule) - formule ontslagvergoeding
     
  11. jayenriv

    jayenriv Niet meer actief

  12. MHMW

    MHMW Niet meer actief

    Ik zit op dit moment in het zelfde schuitje als jij. Ook ik ben met wederzijds goedkeuring weggegaan en heb een zakcentje mee gekregen. Ik ben officieel per 3/9 vrij van werk en krijg tot 26/11 dat extra geld, wat overigs maandelijks €150 minder is, als mijn vaste salaris. Ik heb nog geen nieuwe baan gevonden en zit dan ook in de WW. Gemeld bij de UWV en hun houden 3/9 als datum aan, terwijl ik toch nog tot 26/11 geld krijg. Maar op papier staat het nu eenmaal zo. Als ik jou was zou ik er akkoord mee gaan, wat zou je eventueel willen bereiken met de kantonrechter. En voor zover ik weet behoud je je oprotpremie, ongeacht of je een nieuwe baan vind of niet.
     
  13. MHMW

    MHMW Niet meer actief

    Met wederzijds goedkeuring heb je wel recht op een uitkering, als je aan alle voorwaardens voldoet.
     
  14. MamaPeetje

    MamaPeetje Niet meer actief

    Het hangt ervanaf wat de financiele situatie van de baas is. Je kan niet zomaar bij het UWV aankloppen na wederzijds akkoord ontslag. Bij het bedrijf waar ik werkte dreigde de boel op de fles te gaan als het personeel er niet uit ging en dat is ook aangemeld bij het UWV, hierdoor krijgen wij als medewerkers dus wel recht op uitkering. Maar als de baas gewoon denkt van 'het komt me beter uit zo' dan zou het UWV nog weleens heel moeilijk kunnen doen. Ik zou igg. goed advies inwinnen bij een jurist en ook het UWV bellen.
     
  15. Chiggy

    Chiggy VIP lid

    29 aug 2010
    12.876
    25
    38
    Rotterdam
    Dit klopt niet hoor. De financiele situatie wordt helemaal niet getoetst door het UWV bij een ontslag met wederzijds goedvinden.
    Zolang een vaststellingsovereenkomst/beëindigingsovereenkomst voldoet aan de voorwaarden die hieraan gesteld zijn kun je heel makkelijk samen beslissen het dienstverband te beëindigen zonder het recht op WW te verliezen.
     
  16. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Als je nu een premie meekrijgt en nog 2 maanden salaris krijgt doorbetaald, zou ik daarmee akkoord gaan. Via de kantonrechter gaat het altijd vervelend worden en je krijgt ws geen hogere ontslagvergoeding dan uiteindelijk...
    Je behoudt bij een nieuwe baan gewoon je recht op je salaris en de vergoeding: die afspraak maak je namelijk met je baas, die geen uitkeringsinstantie is bij wie rechten vervallen als je op een andere manier aan inkomen komt ;)
     
  17. MamaPeetje

    MamaPeetje Niet meer actief

    Okee, ik begreep van mijn ex-collega's juist iets heel anders, zij waren heel erg bang om te tekenen juist om het recht op de ww te verliezen. Zij hebben dit schriftelijk aangevraagd bij het UWV, UWV heeft toen bevestigd dat het bedrijf idd. geen keuze had ivm. de slechte financiele situatie. Ook de baas van het bedrijf zei tegen mij dat ze hun financiën moesten overleggen om de ontslagvergunning voor deze dames rond te krijgen. Deze medewerkers werkten er 12 en 14 jaar en wilden absoluut niet akkoord gaan met hun ontslag namelijk. Pas toen bevestigd was dat ze ww zouden krijgen hebben ze getekend...

    Een bedrijf heeft trouwens sowieso voor de ontslagvergunning een hele gegronde reden nodig.. Anders zou een vast contract pas echt helemaal niets meer waard zijn.
     
  18. Chiggy

    Chiggy VIP lid

    29 aug 2010
    12.876
    25
    38
    Rotterdam
    Ja, maar MamaPeetje, het gaat hier helemaal niet over een ontslagvergunning. Bij een aanvraag van een ontslagvergunning moet een werkgever inderdaad aantonen dat de financiele situatie zo is dat de werknemers inderdaad ontslagen moeten worden (jaarcijfers en prognose heeft het uwv dan oa nodig)
    Maar TS heeft het over ontslag met wederzijds goedvinden en dan is dit allemaal niet aan de orde....

    Een werkgever heeft voor een ontslagvergunning inderdaad een gegronde reden nodig, maar nogmaals, dit gaat over ontslag met wederzijds goedvinden en niet over de aanvraag van een ontslagvergunning :)
     
  19. kimr1

    kimr1 Bekend lid

    13 aug 2008
    545
    0
    16
    Ze hebben inderdaad geen gegronde reden om me te kunnen ontslaan, vandaar dat het met wederzijdse goedkeuring moet.

    Toevallig net nog met de rechtsbijstandverzekering gebeld. Het contract zag er goed uit en ze raden me aan het te tekenen. Ik behoud inderdaad het recht op WW.

    Zal verder de websites die jullie in de berichtjes hebben staan eens bezoeken.

    Ben alleen nog benieuwd of ik mijn salaris behoud tot 30-11 ook al zou ik bij wijze van spreken volgende week al een nieuwe baan hebben.
     
  20. Josien

    Josien VIP lid

    27 jun 2006
    9.956
    5
    38
    Vrouw
    Loonadministrateur
    Noord-Brabant
    Dat is wel een belangrijk iets om op te laten nemen in de vaststellingsovereenkomst. Ik zou dat inderdaad wel op laten nemen. Dus een passage waarin vermeld wordt dat het salaris tot 30 november sowieso uitgekeerd wordt ongeacht of je in de tussenliggende tijd een nieuwe baan vindt. Het salaris zou dan omgezet moeten worden in een ontslagvergoeding ineens.

    Dit behoort tot de mogelijkheden, maar moet inderdaad wel zijn opgenomen in de vaststellingsovereenkomst. Daar zou ik inderdaad sowieso voor gaan.

    Succes!
     

Deel Deze Pagina