Mooie hengst... Maar heb je ooit zelf een jong paard ingereden? Want dat vraagt toch wel behoorlijk wat ervaring... Dit is natuurlijk pas een jaarling dus het zal nog een tijd duren voordat je die onder het zadel krijgt... De komende 2 jaar kan je qua berijden nog weinig met hem, maar misschien is dat juist wat je wilt? Verder zijn er al veel goede tips gegeven, weinig aan toe te voegen...
Als ik hem koop, laat ik hem wel castreren. En die 2 jaar, kan ik hem alles leren wat ik zou willen, op ons tempo en onze manier. Zo kan ik echt een band opbouwen met het paard.
En denk bij deze keuze ook aan de kosten van een goede zadelmaker, bij een paard wat nog groeit moet je regelmatig je zadel laten controleren. De zadelmaker komt dan langs om te zien hoe het zadel ligt en gaat kijken hoe je rijdt. Hij kan het dan gelijk aanpassen
Je kunt dit paard dan sowieso pas over twee jaar enogzins zadelmak gaan maken. Voor de drie jaar moet je absoluut zijn rug niet belasten. Voordat je hem doorgereden zou hebben ben je al gauw weer twee jaar verder. Heb je ooit een jong paard opgeleid? Daar is wel ervaring voor nodig en kan niet iedereen, je moet zoiets goed aanpakken want je hebt een paard heel makkelijk verknald als je niet weet wat je doet... Ga je dan nu toch volledig western rijden? Wedstrijden en springen zijn van de baan?
Wat ik het aller aller belangrijkste vind is dat je vooraf bepaald wat voor type paard je wilt hebben, denk aan geslacht, hoogte, kleur, ras, type, leeftijd , temperament, ervaring en gezondheid en je alleen maar gaat kijken naar paarden die voldoen aan je ideaal plaatje. Ik zie echt veel te vaak mensen die een paard kopen op uiterlijk of niet verder kijken dan je neus lang is. Laat je toekomstige paard ALTIJD keuren en vraag ook naar of hij wel eens bokt, stijgerd, kreupel is geweest, ziek is geweest, slaat naar andere, zonereczeem heeft etc. Verkopers moeten baar waarheid antwoorden Laat bij koop een briefje maken met hierbij verkoop ik paard X aan koper x Ondertekend door verkoper en koper, dit is het eigendomsbewijs, paspoort is dit niet Neem bij het kijken naar potentiële paarden altijd iemand mee die jou wensen weet en naleeft omdat kopers vaak binnen no time met hun hoofd in de wolken lopen Ik heb het paard wat ik nu heb gekocht toen mijn jongste 6 weken was en heb er nog geen seconde spijt van gehad. Ik rijdt eens per maand wedstrijd, maar moet ook zeggen dat ik de mazzel heb dat ik mijn paard op mijn werk heb. Ik werk 3 dagen per week en rij na werktijd. In het weekend ga ik 1 dag met het hele gezin ( dochters moeten natuurlijk verplicht paardenmeisje worden En 1 dag in de week ga ik savonds Ik les 2x pw. 1 x privé en 1 x groepsleider En voor 2 dagen heb ik een bijrijder Het paardengebeuren is erg belangrijk voor me maar het is wel plannen geblazen en het is mega belangrijk dat je man: vriend achter je staat
Ik ben geintereseerd in alle takken van de paardensport. Sommige wat meer, sommige wat minder. Maar het meeste ben ik fan van de springsport en de westernsport. Ik heb bij meerdere paarden geholpen met op te leiden, en heb zelf ook een jong paard opgeleid. De laatse is een zeer fijn paard geworden, en loopt nu M dressuur. Dus ik weet wel wat ik doe. Ook zit ik al jaren in de paarden wereld, dus ik weet wat ik kan verwachten en waar ik rekening mee moet houden. Zoals hierboven beschreven, zit ik al jaren in de paarden wereld, en weet ik wat ik moet verwachten. Ook is het een vereiste dat ik het paard zowiezo klinisch laat keuren voor ik een aankoop doe. Ook ben ik bekend met de aankoop contracten, waar dingen in vermeld staan zoals inwaarheden die verteld zijn over het paard, en dergelijke. Edit: Mijn vriend is niet echt fan van paarden, maar vind het erg leuk als ik een paard ga kopen, en hij vind het erg leuk om foto's te maken. Wat fijn dat iedereen zo mee denkt hier
Leuk paard, maar je wilde toch een springpaard of een recreatiepark en dit is toch iets totaal anders? Dit bedoel ik met dat het heel erg moeilijk is om jezelf te blijven focussen op wat je nou echt wil Daar hebben de meeste mensen hulp bij nodig om met beide voeten op de grond te blijven ( al blijf je dat sowieso meteen enter . )
Zoals ik eerder schreef, ben ik erg geintereseerd in vooral springsport en de western. Zodoende was ik naar beide op zoek.
Een jaarling vereist ontzettend veel aandacht de komende jaren. Je zegt geholpen te hebben, maar hou er rekening mee dat je nu dagelijks met hem bezig zult en moet zijn. Plus dat een jaarling in een ruime loopstal tussen soortgenoten het beste opgroeit met uitloop naar de weide en ook dagelijks een aantal uur los moet kunnen lopen om OCD te vermijden. Hengsten zijn daarnaast ook lastiger dan merries en je wilt ook niet te vroeg castreren i.v.m. het goed uitgroeien van je paard. Is de stal die je op het oog hebt geschikt voor opfok? Ik snap dat je enthousiast bent, maar denk heel goed na over je keuze. Koop niet te snel en ga eerst een aantal paarden rustig bekijken. je moet toch ook een klik hebben met zo'n dier anders schiet het nog niet op, ongeacht hoe mooi je hem/haar vindt.
Nou ik ben dus vandaag bij die jaarling wezen kijken. Het was best een leuk beestje, maar voelde niet echt een klik ofzo, was niet echt wat bijzonders. Dus dat wordt hem niet. Op naar de volgende bezichtiging. Oja: Ik ben best wel nuchter, en verlies mn hoofd niet zo snel in het mooie van alles. Als het paard het niet is, dan wordt het hem niet, ook al issie misschien nog zo snoezig.
Hihi Ik plaatste net een advertentie, en binnen een minuut had ik al een reactie :O Helaas was het paard te oud...
Het kan ook gebeuren dat als je een jaarling koopt dat hij met rijden later niet is wat je zoekt. Te sloom of te heftig. Wat doe je dan? Of dat je bang wordt . Ik bedoel je kan nu niet even een proefritje maken. Hem naar je wensen op voeden lukt maar in bepaalde mate.
Daar moet ik inderdaad ook rekening mee houden. Daarom ben ik ook meer op zoek naar een bereden paard
Vaak zijn betrouwbaren recreatie paarden ook niet het goedkoopst. Tenminste... in de "ijslander" wereld is dit zo. Misschien omdat de meeste ijslander ruiters juist een betrouwbaar paard zoeken om buitenritten te maken. En met het verkeer van tegenwoordig (traktors zo hoog als huizen) is het prettig om een bomvast ervaren paard te hebben. Al speeld de ervarenheid van de berijder ook wel een rol... iemand angst voelen ze natuurlijk aan. En aangezien de meesten een bomvast paard zoeken weten de verkopers vaak hun prijzen wel (in de ijslanderwereld) Paardentandarts: ook handig om af en toe te laten komen. Les: Juist regelmatig les met je paard is goed voor beiden. Ennn... veel voorpret met de zoektocht!