Hallo dames, Ik zit even met een probleem nou ja best wel een groot probleem eigenlijk , heb gister te horen gekregen dat ik ontslagen ben na een dienstverband van 6 jaar. Ze zeggen dat ze me niet meer kunnen betalen, overigens waren ze er helemaal overstuur van dus dat geloof ik dan maar! even de situatie schetsen ik werk dus in een gezin met 4 kinderen al 6 jaar en gewoon wit ! Nou stellen ze me het volgende voor 6 maand salarrisen mee, eindejaarsuitkering en pensioen geld. Nou vraag ik me af is dit redelijk? Ik heb gelezen dat ze me niet mogen ontslaan omdat ik nog in me verlof zit dus ze mogen me pas ontslaan 6 weken na terugkomst, daarnaast hebben wij in het contract op gesteld dat ik een opzeg termijn heb van 4 maanden, is het niet zo dat ik dus al 5,5 maand gewoon sowieso door betaald hoor te krijgen, en daarnaast nog een "oprot premie"mee hoor te krijgen? Hoop dat er iemand is die hier wat ervaring mee heeft! natuurlijk bel ik morgen ook met rechtsbijstand maar dacht kan hier ook altijd eens even vragen !
Nu werk je bij een gezin, maar als een bedrijf failliet gaat dan krijg je niks mee, en dan mogen ze je ook tijdens je verlof ontslaan. Dus ik denk/vind dat dit al heel erg netjes is voor een gezin dat je hulp eigenlijk niet meer kan betalen. Maar inderdaad even contact met rechtsbijstand is altijd slim. En het blijft altijd verschrikkelijk naar om je baan te verliezen dus ook heel veel sterkte toegewenst!!!
Bij een dienstverband van 6 jaar is een oprotpremie van 6 maanden heel netjes. 1 maand voor elk jaar. Per welöke datum ze je mogen ontslaan moet je even uitzoeken.
Is het een echt dienstverband in de zin dat je een werknemer bent en de werkgever ook loonheffingen inhoudt op je loon? Wanneer je een dienstverband voor onbepaalde tijd hebt mogen ze je niet zomaar ontslaan. Er moet wel een geldige reden zijn, dus ga niet te snel akkoord. En wanneer je akkoord gaat, zorg er dan wel voor dat het schriftelijk vaststaat dat het initiatief bij de werkgever ligt (een vaststellingsovereenkomst moet gemaakt en overlegd worden door de werkgever)
Gezin, bedrijf, als TS een werknemer is zijn de regels gewoon hetzelfde. Ik zou het proberen zo zakelijk mogelijk te bekijken en niet in de zin van 'gezin kan het niet meer betalen'.
Even de situatie iets duidelijker schetsen! Ik ben werkzaam als doktorsassistente, maar doe daarnaast nog werkzaamheden in hun gezin. Ze zijn dus niet falliet maar zijn terug gefloten door de accountant dat het zo niet goedkomt! Ik werk echt zo wit als het maar kan wordt dus ook gewoon loonbelasting ect inhouden !
Hier gelden een paar dingen: - Ten eerste: de hoogte van de premie. Die is uitzonderlijk netjes. Voor dienstjaren waar de werknemer nog geen 50 was worden die namelijk gehalveerd, volgens de kantonrechtersformule. Dus bij een neutrale, niet-verwijtbare ontbinding, zou jij volgens de rechter maar recht hebben op 3 maanden salaris mee. - Tijdens je zwangerschapsverlof en tot 6 weken daarna mag je niet ontslagen worden, tenzij er zwaarwegende bedrijfeconomische redenen zijn - Als ik het zo lees wordt je maar voor een deel van je werkzaamheden ontslagen en blijf je voor de rest werkzaam in de praktijk. Ik zou dus serieus, los van waar je recht op hebt, even goed nadenken voordat ik mijn recht ging halen terwijl ze een bijzonder redelijk voorstel gedaan hebben. Als ze je voor je volledige dienstverband gaan ontslaan moet je even na laten rekenen bij de rechtsbijstand wat de meest voordelige optie is voor jou (in bezwaar gaan of de oprotpremie zoals ze hem nu voorstellen)
Oh, en een officiele gouden handdruk (dus oprotpremie) kun je bruto laten storten in een constructie om een pensioengat op te vullen. Dan betaal je er helemaal geen belasting over.
Ja 6 maanden klinkt idd ook wel redelijk , maar wat ik me dus afvroeg hoe dat zat of ze sowieso moeten wachten tot dat die 6 weken voorbij zijn omdat het nu niet mag ? En natuurlijk die 4 maanden op zeg termijn kom je dan niet al op bijna 10 maanden uit immers 4 maanden betekend voor hun 8 maanden + 6 weken? Zoals jullie lezen echt te weinig verstand van deze zaken , maar ja wordt ook niet dagelijks ontslagen hi hi
Ligt eraan hoe lang je nog verlof hebt. Stel: je hebt nog 3 weken verlof. Dan mogen ze je pas na 3 weken + 6 weken ontslaan. Dus 9 weken. En dan nog de opzegtermijn. Volgens mij zei je dat je 4 maanden in je contract had staan? Dan is het dus 3+6 weken (=9 weken)+4 maanden dat ze je nog in dienst moeten houden. Dus 6 maanden en 1 week salaris. En dan de je gouden handdruk die hoogstens 3 maanden zal zijn (maar als ze hier boos van worden kunnen ze er ook van af zien en dan moet je naar de rechter). Het verschil is dus 3 maanden zoals ik het zo bereken. Nu oet je jezelf afvragen, is die 3 maanden salaris waar je de helft aan belasting voor in moet leveren (en volgens mij is het een deel van je salaris of gaan ze je zowel thuis als in de praktijk ontslaan?) dat gezeur waard? Als je ook nog in de praktijk blijft werken zou ik er niet aan beginnen.
Officieel moeten ze wachten, maar als jij geen bezwaar maakt kan het gewoon. Die ontslagbescherming geldt als je er bezwaar tegen maakt. Kijk goed je contract na wat er staat over opzegtermijn. Hoe het geregeld is: Als er in een contract niets staat over een opzegtermijn geldt de wettelijke termijn. Als er wel iets staat over de opzegtermijn betekent het niet zo dat de opzegtermijn voor de werkgever automatisch het dubbele is van die van de werknemer. Dat geldt alleen als het er zo expliciet in staat. Als dit niet het geval is vervalt de afwijkende opzegtermijn en geldt de wettelijke. In jouw geval is de wettelijke opzegtermijn voor de werkgever 2 maanden.
Er staat letterlijk in de overeenkomst dat er een opzegtermijn is van 4 maanden ! Dus je denkt dat er niet meer dan 6 maanden inzit als het voor de rechter komt?
Vraag is eerder wil je iets voor de rechter laten komen wat zo'n goed voorstel is in deze tijd? Incl. De spanning die er bij komt kijken?
Nee dat wil ik niet , maar ja ontslagen worden zonder dat er reden voor is ( finctioneer goed ) voelt oneerlijk Maar goed wanneer zou je ww dan in gaan ? Na die 4 maanden of kan dat al eerder?
Ik neem aan op het moment dat jouw contract stop. Wellicht zou je kunnen onderhandelen dat dat meteen na je verlof is zodat die maanden een oprotpremie is en op je spaarrekening kan.