Volgens mij zijn er op dit forum een aantal goede konijnenkenners, dus er is vast wel iemand die mij kan helpen met mijn volgende vraag; Wij willen in het voorjaar 2 konijntjes aanschaffen. Nu heb ik in het verleden ook konijnen gehad, dus over huisvesting ed heb ik geen vragen, dat is altijd prima gegaan.. Alleen begin ik nu te twijfelen welk geslacht het beste, zonder problemen, bij elkaar gehouden kan worden..
Gecastreerde ram met voedster! In het asiel zitten best vaak al koppeltjes. Als je advies wilt over zelf twee konijntjes koppelen, moet je het even laten weten.. dat is wat meer werk dan gewoon bij elkaar zetten.
Hier een broer en zus, gaat heel goed! Zijn dikke maatjes We willen het mannetje laten helpen maar de dierenarts is er nog niet over uit of het wel echt een mannetje is, ze kan de balletjes niet vinden Ze dacht zelfs dat het een hermafrodiet is, haha Twee vrouwtjes krijgen vaak ruzie en twee mannetjes zou ik al helemaal niet aan durven beginnen..
Okay meiden, bedankt! Een gecastreerde ram en een voedster dus.. Kun je bij een konijn goed het verschil zien tussen een ram en een voedster? In de tijd dat ik konijntjes had, woonde ik nog thuis, dus over dit soort zaken hoefde ik me toendertijd niet druk te maken, dit regelde mijn vader
Hier ook een gecastreerde man en een vrouwtje erbij gaat vanaf dag 1 heel goed. Koppelen ging hier gelukkig ook zonder problemen.
Ja dat is wel duidelijk te zien! Bij een ram zie je duidelijk de balletjes. Mits het een heel jong konijn is dan kan je je nog wel eens vergissen.
Nog een tip! Zet ze tegelijk in een hok. Bij ons was het mannetje er al 3 maanden en er kwam een vrouwtje bij. We zijn een half jaar verder en ze kunnen nog niet in 1 hok. Het mannetje beschouwt het exht als zijn terretorium. Loslopen gaat inmiddels wel goed, dus ik heb nog hoop dat ze een koppel worden. Waar ga je je konijntjes vandaan halen? En weet je al welk ras?
Het is inderdaad de bedoeling om ze gelijktijdig aan te schaffen en dus tegelijk in het hok te zetten. Ze komen buiten en ik wil absoluut een heel ruim verblijf hebben. boven een nachthok, daarnaast een stukje open met gaas en dan een trapje naar beneden waar ze dan over de gehele ruimte een buitenverblijf hebben.. Ik wil me nog helemaal gaan inlezen over het soort ras wat ik wil. Sowieso geen pooltjes of dwergkonijntjes, omdat mijn ervaring is dat deze toch wat "wilder" zijn.. Het liefst een rustig soort, zodat we er wat meer mee kunnen dan alleen kijken. Mijn zoontje is al zijn hele leven gek op konijntjes, echt al vanuit de wieg en we vinden het nu wel tijd om 2 konijntjes een huisje te gaan bieden (zoon is inmiddels 8). En ik moet zeggen dat ik me er ook op verheug
Inmiddels heb ik 2 Nederlandse hangoor dwergjes (NHD) en die zijn echt super lief! Is een zachtaardig ras en ze zijn ook niet zo groot. Ik kan je wel aanbevelen om je konijntjes of uit het asiel te halen zodat je ze kan leren kennen of ze bij een (hobby)fokker aan te schaffen. Haal ze niet bij een dierenwinkel want dan is het helemaal gissen wat voor genen ze mee gekregen hebben.
In Lelystad zit een hele leuke knaagdieren opvang. Dan kan je een setje uitzoeken wat al gekoppeld is. Ik heb trouwens een gesteriliseerde dame gehad, met een niet gecastreerde man. Waren super lief samen.
Ik heb net een poosje zitten googlen en lezen en via het franse hangoortje, kwam ik bij het Nederlandse hangoor dwergje uit. En inderdaad, dit lijkt me wel een heel leuk ras. Staat ook bekend als vriendelijk en geschikt voor een gezin met kinderen. Een NHD spreekt me wat meer aan dan een Frans hangoortje, omdat ze naar mijn idee nèt wat pittiger overkomen. Overigens wil ik de konijntjes inderdaad òf uit een asiel halen òf bij een erkende fokker. We gaan tegen die tijd gewoon goed struinen op internet om wat adresjes op 1 route in te plannen en dan maar eens een dagje op pad Dierenwinkel is inderdaad geen optie.....
Fijn om te horen dat je denkt aan opvangkonijntjes! Die worden vaak vergeten, terwijl je ook in de opvang voldoende jonge (gecastreerde)konijntjes kunt vinden.
Heb je al geprobeerd om elke dag of 2 dagen te wisselen van hok. Dit werd mij aangeraden. Dan zien ze niet meer 1 hok als dat van hun maar accepteren ze allebei de hokken ook omdat de geur van de ander dan ook in dat hok zit. Hok ook niet gelijk schoonmaken bij het wisselen.
Konijnen opvang en -asiel lijst :: Bunnybunch Onze gecastreerde ram komt ook uit de opvang. Het koppelen aan onze voedster was best wel een gedoe van een aantal maanden. Nu zijn we bijna een half jaar verder en het gaat steeds beter. Ze wonen nu alweer maanden in hetzelfde hok. Als je geen zin hebt in dat hele koppelen, kun je ook een koppeltje uit de opvang nemen. Onze ram woonde trouwens voor dat hij bij de opvang kwam samen met zijn broertje. Ze vochten niet, zagen wel allebei geel . Edit: nu ik hier gereageerd heb, krijg ik de banner van pets place te zien. Nog niet helemaal kloppend, want ik kan niets met hondenvoer .
Wij hebben 2 gecastreerde rammetjes. De ene hadden we al een half jaar voordat nummer 2 erbij kwam. We hebben gekoppeld op neutraal terein (in de gang) en dat ging de eerste keren niet super. Toen besloten om nummer 1 te laten castreren (nummer2 was nog te jong) daarna even rust om te herstellen en weer bij elkaar. Ging steeds beter. Toen ook buiten bj elkaar en daarna zelfs bij elkaar in een (nieuw) hok. We waren eerst een beetje bang door all (veelal negatieve) verhalen op internet. Maar het ging super. Toen nummer 2 ook oud genoeg was die ook laten castreren. Het zijn echt dikkke vriendjes. Ze liggen zo lief tegen elkaar aan in het hok! En ze komen gewoon uit de dierenwinkel....
Ja sinds het begin doen we dat. Als ze samen op onbekend terrein (de gang) zijn gaat het wel goed. Binnenkort misschien gewoon even onder begeleiding laten uitvechten in een hok.
Het koppelen van een moeilijk stel is vooral geduld hebben, maar ook kennis en durf zijn belangrijk. Mijn zusje bleek de eerste keer dat ze konijnen ging koppelen gewoon te bang te zijn. Zodra zij dacht dat een van de konijnen angstig reageerde haalde ze de konijnen alweer uit elkaar. Ik ben samen met mijn partner een dag bij ze komen helpen en ze zijn nooit meer uit elkaar geweest. Bij mijn eigen konijnen was een koppeling lastig omdat het konijn nog veel te jong was, de twee koppelingen daarna gingen meteen goed. Ik zou echt iedereen adviseren om een vrouwtje met een gecastreerd rammetje te nemen. Daarmee is de slagingskans gewoon het grootst. Natuurlijk zijn er uitzonderingen van konijnen van hetzelfde geslacht waarbij het koppelen wel goed gaat, maar dit is meer geluk als wijsheid. De kans dat deze koppeltjes op latere leeftijd nog ruzie krijgen is een stuk groter. En onderschat dat niet, want twee konijnen kunnen elkaar dodelijk verwonden.