Kleuterschool - pesten

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door pimoliver, 25 dec 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ik ben het met je eens dat er wat moet gebeuren en dat de school hierin het voortouw moet nemen. Maar ik proef hier weer een stukje in van 'de school moet het maar even oplossen'. Als het oplossen van pesten zó simpel zou zijn, zou er al lang niet meer gepest worden.
     
  2. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    @tupp: ik denk dat het vooral een samenspel is van ouders en school in geval van kleuters.

    Ene kant moet je je kleuter zo ver krijgen dat hij zich minder makkelijk laat pesten.
    Anderzijds moet er in de klas aandacht aan besteed worden en met ouders gepraat worden.
    Van beide partijen dus.
    Want de ouders van de peuters hebben er ook een rol in tenslotte.

    En inderdaad... Als het zo makkelijk was werd er al niet neer gepest.

    Ook volwassenen pesten veelvuldig. Je hoeft hier maar op het forum te kijken.....
    En dan bedoel ik niet eens de forummers onderling die ook niet altijd even aardig zijn tegen elkaar.
    Pesten is van alle tijden en van alle leeftijden.
    Vaak zonder enig besef van de gevolgen voor het slachtoffer.
     
  3. julyray

    julyray Actief lid

    4 feb 2011
    108
    0
    0
    NULL
    dichtbij de zee


    Er staat achter: Dus ook de ouders hierop aanspreken. Ik Laat het niet alleen aan de school over!
     
  4. pimoliver

    pimoliver Lid

    25 dec 2012
    12
    0
    0
    NULL
    NULL
    Bedankt voor al jullie reacties! Ik heb een deel bewust weggelaten, omdat ik een open mening wilde. Want we hebben direct een gesprek geeist bij de directeur van de school, de dag erna. Die kon ons direct ontvangen en we hebben onze dochter het verhaal zelf laten doen. Dat maakte best wel indruk, maar de directeur zat er toch met de handen in het haar. 'Wat wilt u dat ik doe?' Ik heb gezegd dat ik verwacht van hen dat als ik mijn kind om half negen op school afzet, dat ik haar ongeschonden om half vier weer ophaal. Ongelukjes daargelaten, want het blijven wel kinderen. Die garantie kreeg ik niet en dat baarde me al direct zorgen.

    Dat mijn dochter een aanstelster wordt genoemd bij gym door de juf, heeft mijn dochter me zelf verteld. Nu hoor ik duidelijk het verschil tussen een fantasie en een waarheid bij haar, dus ik neem dan ook aan dat dit echt gebeurd is.

    De juf heeft navraag gedaan bij de logopediste in een gesprek wat ze met elkaar hadden over onze dochter. Dat heeft de logopediste ons verteld. Zij vond het raar dat ze tegen haar begon over de hypermobiliteit, want dat is meer iets voor de fysio zei ze. Er zit in mijn dochter's dossier op school een rapport van de fysio, want de voortgangsrapportage heb ik zelf aan de juf gegeven. Met de mededeling dat ze altijd navraag kan doen bij de fysio. Ze had dus helemaal geen navraag hoeven doen bij de logo en de manier waarop zette nogal twijfel neer. Want er kwam duidelijk naar voren dat ze niet gelooft in de aandoening.

    Er zitten inderdaad meer scholen hier in de omgeving. Maar het gaat erom dat mijn dochter zich er prettig voelt. Van school halen is natuurlijk de eerste reactie, maar ik vind dat je wel goed moet nadenken voordat je zo'n rigoreuze stap zet.

    De stagiaire is een studente die in januari afstudeert en dus al wat meer ervaren is. Toch vind ik niet dat je de verantwoordelijkheid van 20 kleuters op de schouders mag leggen van een meisje van 20. Ik ben zelf geen leerkracht, dus ik hoopte eigenlijk dat er een leerkracht zou reageren die dit nader verklaard. En dat is gelukkig ook zo. Ik blijf het vreemd vinden om zulke jonge kinderen met zo weinig 'ogen' naar buiten te sturen.

    We hebben met de directeur afgesproken dat hij na de vakantie mee gaat lopen tijdens het buitenspelen. Dan is er een extra paar ogen. Ook de IB-er gaat monitoren wat er gebeurt. De pester in kwestie valt al op door zijn gedrag in negatieve zin, dus het zou logisch aansluiten bij het beeld wat ze toch al van hem hebben, maar ik weiger om mijn dochter de dupe te laten zijn van een andermans problemen. In elk geval gaan ze 2 weken lang de zaak in de gaten houden en daarna bespreken we het met elkaar. Ik verwacht echter niet dat er iets uit gaat komen, want wij staan al te boek als 'overbezorgde - en zeurouders'. Dus we houden de opties voor een andere school open en gaan ook rondkijken. Maar ondertussen moet mijn kind zich wel verweren tegen een aantal jochies. Ze is heel gemoedelijk en vriendelijk, er zit geen agressie in. Moet ik haar nu leren dat als ze een klap krijgt ze terug mag slaan? Gaat het dan niet steeds een stap verder of zou je het probleem dan smoren, als ze toch meer weerbaar is dan ze in eerste instantie leek?
     
  5. prinses

    prinses VIP lid

    20 mei 2006
    18.334
    1
    36
    Als er geen wederzijds vertrouwen is, dan moet je echt aan een andere school gaan denken. Je zit er nog wel een tijdje namelijk.
     
  6. Lynx

    Lynx VIP lid

    19 jul 2008
    8.501
    2.398
    113
    Jee wat een rare reactie van de directeur. Iedere school heeft als het goed is een pestprotocol. Hij moet jullie het vertrouwen geven dat ze er alles aan doen om pesten op school tegen te gaan. Kennelijk doen ze dat niet genoeg.

    En wat betreft het terug slaan, tja dat is altijd moeilijk. Slaan lost niets op, maar als je nooit terug slaat en het met woorden niet kunt stoppen blijf je wel altijd een makkelijk doelwit. Terug slaan kan soms afschrikken, maar dan moet het wel een flinke mep zijn anders maakt het nog geen indruk en kan het het pesten juist weer triggeren.
    Sterkte.
     
  7. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    #27 tupp, 26 dec 2012
    Laatst bewerkt: 26 dec 2012
    Ik geef ouders altijd het advies hun kinderen te leren, dat terugslaan het laatste redmiddel is. Sommige kinderen leg ik het ook zelf zo uit. Op school hoef je geen 'laatste redmiddel' te gebruiken. Dan is er namelijk altijd een volwassene waar je op kunt terugvallen. Sportclub e.d. ook. Maar als je op straat (fysiek) aangevallen wordt, zul je waarschijnlijk jezelf moeten redden.
    Op school betekent vechten gewoon straf, dus is het nogal dom om een ander (terug) te slaan, want dan krijg je zelf uiteindelijk ook op je donder.

    @ts: Ik snap best dat 20 in jouw ogen jong is. Maar een Leraar in Opleiding (want daar gaat het hier om, als ik het goed begrijp) mag wel degelijk alleen naar buiten met de leerlingen. Sterker nog: het zal wel moeten, het is namelijk onderdeel van de opleiding dat ze zelfstandig voor de klas staan. En leeftijd maakt van iemand geen betere of slechtere leraar. Ik atond zelf op mijn 19e als volledig gediplomeerd leerkracht voor de klas. Ik geloof niet dat ik het toen slechter deed dan m'n oud klasgenoten die 23 waren toen ze hun diploma haalden. We zijn allemaal onervaren begonnen, tenslotte.
    Wat betreft alleen buiten zijn met leerlingen: als een leerkracht alleen buiten is met leerlingen, wordt er eerder beter op de kinderen gelet dan slechter. Als je met meerdere leerkrachten buiten bent, ga je vanzelf toch met elkaar praten. Dan gaat er automatisch minder aandacht naar de kinderen. Ik vind het dus juist niet verkeerd om alleen naar buiten te gaan. Als er maar wel voor is gezorgd dat er gauw hulp ingeroepen kan worden als je wel een extra paar handen of ogen nodig hebt.

    Ik vind het erg goed dat de leerkracht en IB-er ook gaan kijken. Van jou ook goed dat je ze deze kans geeft. Even kijken wat hier uitkomt. Als ze al aangaven dat het andere kind bij jun al opviel, vertrouw er dan op dat ze ook met die ouders in gesprek gaan en een plan maken.
    Probeer ook open te staan voor feedback die ze geven op het gedrag van je eigen dochter. Misschien zijn dingen die zij (onbewust) doet waardoor een ander kind haar als slachtoffer kiest. Er rust een beetje een taboe op bij veel mensen, want pesten wordt meestal gezien als de schuld van de pester. Daar is het probleem, dus alleen daar 'mag' aan een oplossing gewerkt worden. Begrijpelijke reactie, want dat is natuurlijk de partij die echt iets fout doet. Maar vaak zie je wel, dat steeds dezelfde kinderen het slachtoffer worden. Ook als ze bijvoorbeeld op een andere school in een nieuwe groep kinderen terecht komen. Dan zit er dus ook iets in het gedrag van dat kind, waardoor anderen hem of haar als slachtoffer uitkiezen. (Bijvoorbeeld niet voldoende weerbaar, of een onhandige manier aandacht vragen of iets anders.) Ik weet niet of zoiets bij jouw dochter speelt, want ik kan haar natuurlijk niet. Maar ik wil je wel op het hart drukken om niet in de valkuil te stappen van "Die ander pest. Die ander is fout. Dus wij hoeven niks te doen." Sta dus echt open voor adviezen die je krijgt van de school. Jij kent je kind het beste, maar zij zien namelijk een kant van je kind die je zelf maar heel weinig te zien krijgt, namelijk hoe jouw kind zich gedraagt in een grote groep leeftijdsgenoten. Hun mening daarover kan dus zeker ook waardevol zijn.
     
  8. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    2
    0
    mama!
    Jee wat erg! Met een stok in dr ogen prikken!!? OMG..

    Ik wil je iig heel veel sterkte wensen, t lijkt me verschrikkelijk. En ik vind dat je verder goed bezig bent!
    Ik lees wel goede tips en info hier, fijn dat er ook juffen meepraten.
     
  9. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Toch blijf je het dan te simpel voorstellen. De ouders aanspreken... En dan? Ook daar is het probleem niet mee opgelost. Misschien dat jij het niet zo bedoelt hoor. Maar ik hoor / lees zo vaak reacties in de zin van "De school moet de pesters gewoon straf geven en die ouders van die kinderen gewoon aanspreken dat ze hun kind beter opvoeden." Tja, als het nu zo eenvoudig zou zijn.

    Pesten is echt een heel complex probleem. Je hebt daar de hele groep kinderen en hun ouders voor nodig om het blijvend op te lossen. Vaak is het niet alleen maar zo dat de pesters hun gedrag aan moeten passen. De andere kinderen (de zwijgende meerderheid) zullen hun mond open moeten trekken. (Vaak zien zij het pestgedrag wel, terwijl de pesters echt wel zo slim zijn om het niet onder de neus van de leerkracht te doen.)
    Je moet die pesters er goed van bewust maken dat ze zelf juist verliezers zijn als ze een ander kleineren.

    Maar ook het kind dat gepest wordt speelt een belangrijke rol. Die zal ook moeten leren op een goede manier voor zichzelf op te komen. Eerst met hulp van volwassenen en leeftijdsgenoten maar uiteindelijk natuurlijk helemaal zelf. Hoe vervelend dat ook is, maar je zult toch een bepaalde houding / uitstraling moeten hebben die mensen 'afschrikt' om jou als pispaal te gebruiken. Maar dan wel op een manier dat noet iedereen van je wegloopt, maar juist op een manier die mensen ertoe aantrekt om op een leuke manier met je om te gaan.
     
  10. moniponi

    moniponi Fanatiek lid

    21 sep 2012
    3.167
    0
    0
    NULL
    NULL
    Heel erg rot voor je meisje!

    Idd is pesten een complex verschijnsel.

    Een belangrijke reden van pesters om te pesten is de extra status die ze erdoor krijgen. Dat gaat wel verder dan de "zwijgende meerderheid" die Tupp beschrijft. Even als aanvulling.

    Vriendjes die niet gevoelig zijn voor die status van de pesters en meelopers en die het voor haar opnemen zouden ook nog kunnen helpen.

    Stond kort geleden een groot artikel over in NRC next of weekend.
     
  11. Senna

    Senna Fanatiek lid

    8 dec 2005
    2.560
    0
    0
    Mijn eerste reactie is ook meteen van school afhalen!!
     
  12. pimoliver

    pimoliver Lid

    25 dec 2012
    12
    0
    0
    NULL
    NULL
    @Tupp: het is inderdaad zo dat de stagiaire de klas beter in de hand heeft dan de juf zelf. Het is ook een ander type mens, wat actiever ook. En je hebt ook gelijk als je zegt dat gedrag ook pesten kan uitlokken, daar hadden we zelf ook al aan gedacht. Onze dochter loopt qua ontwikkeling (fijne motoriek) anderhalf jaar voor op haar leeftijdsgenootjes en is veel bijdehander. Dat maakt je vaak ook al een mikpunt van spot. Dat nemen we zeker mee. De ene leerkracht is de ander niet, ik heb zelf vroeger oudere leerkrachten gehad die totaal geen orde konden houden en jonge net-van-school leerkrachten die het perfect beheersten. Ervaring zegt wel iets, maar het moet ook in je zitten.

    Feit blijft dat ik sinds maandag mijn dochter weer hoor schaterlachen, iets wat ze sinds de herfstvakantie niet meer heeft gedaan. Dus er is wel iets aan de hand en we moeten kijken hoe we dat boven tafel krijgen. Want als dat nou weer verandert in januari, moet er toch wel iets gebeuren denk ik. Van school kan altijd nog, ik wil eerst proberen om dit op te lossen. Want als zijzelf de oorzaak is van het pesten, krijgen we dit toch straks weer. Plus dat ik de school de mogelijkheid wil geven om het op te lossen, dat vind ik wel zo net.
     
  13. chocolaatje

    chocolaatje Niet meer actief

    Ik vind dit toch erg zielig om te lezen. En gedrag kan pesten uitlokken?? Daar ben ik het niet mee eens sorry. Ik vind toch echt dat scholen meer aandacht aan pesten kunnen besteden. Iedereen is anders, en je moet elkaar zo accepteren zoals je bent. Misschien dat scholen dat kinderen meer moeten gaan bijbrengen. Je meisje vraagt er niet om toch? En dat ze voorloopt met dingen is geen reden om maar gepest te gaan worden. Mijn zoontje loopt juist achter met de motoriek, stel hij gaat daarom gepest worden ligt het maar daaraan? Nee, er moet dan toch echt iets aan de pesters gedaan worden, niet aan mijn zoontje. Die krijgt er al therapie voor. De pesters moeten dan aangepakt worden. Ik zou zeker een andere schoolkeuze overdenken als ik in jou schoenen stond. Ik zou het niet accepeteren als mijn zoontje gepest zou gaan worden en een leraar zou zeggen: Hij lokt het uit met zijn slechte motoriek..;) Het is dan toch echt hun taak er iets aan te doen. Ik hoop niet dat het mijn zoontje gaat overkomen. Sterkte met je meisje en knuffel haar extra een keertje!
     
  14. Line

    Line Fanatiek lid

    7 jan 2007
    2.694
    265
    83
    Geen andere reacties gelezen en mijn eerste reactie is: een andere school zoeken waar het wél een veilige leeromgeving voor je kindje is.
    Ik word zo verdrietig als ik dit lees! Wat vreselijk voor je dochtertje en ook voor jullie als ouders! Succes hoor!
     
  15. prinses

    prinses VIP lid

    20 mei 2006
    18.334
    1
    36
    Ik denk niet dat Tupp dit bedoeld. Het gaat soms om de manier van reageren, dt heeft dan niets met de motoriek te maken. Je hebt leerlingen met een aandoening, die erg weerbaar zijn, en die gebeurt dus niets. Maar er zijn ook leerlingen die niet zo weerbaar zijn, los van de aandoening, en die moeten dus leren hoe ze kunnen reageren.

    @Tupp, je hebt het erg goed verwoordt. Ben het helemaal met je eens.
     
  16. bamjolan

    bamjolan VIP lid

    7 mei 2008
    8.138
    0
    36
    Vrouw
    Moeder
    Den Haag
    Ik ben jaren gepest en ze hebben nooit naar de oorzaak gekeken.
    Natuurlijk ligt het aan de pesters die misschien geen aandacht krijgen, maar ik zag er nooit verzorgd uit en mijn ouders zijn daar nooit op aangesproken!
    Dus het herhaalde zich op iedere school, tot aan de 2e van de middelbare toen mijn vader overleed, toen was het pesten voor een gedeelte over.

    Natuurlijk moeten scholen meer aan hun pestbeleid doet, maar bepaald gedrag kan zeker pesten uitlokken, wat niet wil zeggen dat slachtoffers schuldig zijn!
    Samen met school moet er toch een oplossing komen, zowel voor de pesters als het kind dat voor zichzelf moet opkomen.
     
  17. Charlie007

    Charlie007 Niet meer actief

    Dit is ook makkelijker gezegd dan gedaan hoor.

    Als je kind wat onzekerder of minder weerbaar is dan verander je dat niet zo makkelijk lijkt me, zeker niet op die leeftijd. Je vraagt je kind pittiger te zijn omdat dat jongetje nooit gecorrigeerd wordt op pestgedrag? Ik droeg op mijn 4de een bril vanwege een lui oog, nou reken maar dat dat al voldoende reden was om mij te pesten...ik was immers anders met die uilenbril maar ook al van nature een wat onzekerder/stiller meisje dus de combi was perfect voor pesten.

    Als ik merk of hoor dat mijn dochter op school of bij anderen zich minder goed gedraagt of onaardig doet dan spreek ik haar er zeker op aan. Het is toch aan mij als ouder om er voor te zorgen dat ze weet hoe je met elkaar omgaat? en dat ze anderen met haar woorden of gedrag pijn doet (en fysiek iemand pijn doen doet ze dat gelukkig niet)? De ouders van een kind wat zich op school niet gedraagt volgens de regels moeten dat gewoon weten.

    Bij mijn dochter zitten er zeker 3 jongetjes in de klas waarvan de juf weet dat het kinderen zijn die ze in de gaten moet houden en dat doet ze ook. Gelukkig is mijn dochter redelijk weerbaar maar als ze met blauwe plekken thuiskomt verwacht ik wel van de juf/directie dat ze het met de desbetreffende kant opneem, kom nou zeg. Het gedrag van die kinderen komt echt wel ergens vandaan, al dan niet van een ouder broertje of wie dan ook.

    Ik ben het dus met Chocolaatje eens, begrijp wel dat er een oplossing moet komen van beiden kanten maar toch meer de kant van de pester zelf. Je bent gewoon wie je bent en dat verander je niet zo makkelijk.

    Ik heb zelf een enorme burnout gehad doordat ik te veel hooi op mijn vork nam op het werk en nooit nee durfde te zeggen of een grote mond terug had. De burnout is over maar ik ben echt niet opeens iemand met een pittiger assertiever gedrag, zo simpel gaat het gewoon niet, ook niet na een cursusje.

    Ts succes met je meisje, je bent al een heel eind op de goede weg met school en je zal zelf wel tot het juiste besluit komen. De houding van de directie en wie er voor de klas staat is oh zo belangrijk dus... Lijkt me heel naar allemaal dus houd haar goed in de gaten!

    Charlie
     
  18. Lov23

    Lov23 Niet meer actief

    helemaal met je eens charlie!
     
  19. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    "Als je kind wat onzekerder of minder weerbaar is dan verander je dat niet zo makkelijk lijkt me, zeker niet op die leeftijd. Je vraagt je kind pittiger te zijn omdat dat jongetje nooit gecorrigeerd wordt op pestgedrag?"

    Pardon? Waar haal je dit vandaan? Ik pleit juist voor een oplossing die van beide kanten komt. Natuurlijk ga je niet alleen aan de slag met het slachtoffer en laat je de pester zijn gang maar gaan. Daar los je niks mee op. Maar ik garandeer je: als je alleen de pester aanpakt en voor de rest niks doet, los je het probleem ook niet op!

    En ik kan daarbij uit eigen ervaring spreken (ben ook gepest als kind) als uit 10 jaar ervaring als leerkracht. Je wilt niet weten hoe vaak ik het al langs heb zien komen: ouders die niks willen horen over hun eigen kind en alleen maar willen zien dat de pester (zwaar) gestraft wordt. Ik snap die emotie wel, echt waar. Een ander doet jouw kindje pijn! Aanpakken die etterbak! Maar dan merk je dat alle gesprekken, straf geven, kind extra in de gaten houden enzovoorts geen oplossing brengen. Uiteindelijk gaan de ouders ten einde raad naar een andere school. En binnen drie maanden wordt het kind in die nieuwe groep opnieuw gepest. Hoe denk je dat dat voelt voor een kind dat gepest wordt? Opnieuw een (figuurlijke) klap in het gezicht. En de emotionele schade die bij het slachtoffer wordt aangericht, is steeds moeilijker te herstellen.

    Ik vind het vreselijk dat mensen zo'n enorm taboe blijven leggen op een aanpak waarbij je met alle partijen aan de slag gaat. Ik weet wel dat het geen onwil is, maar (in mijn ogen) pure onwetendheid. Het trieste is, dat die mensen denken het op te nemen voor het slachtoffer en oprecht goed willen doen voor dat kind. Maar ondertussen het probleem laten voortbestaan en het voor het kind, later volwassene, alleen maar moeilijker maken.
     
  20. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Mja en nu weerbaarder opstellen is moeilijk.. Maar het wordt niet makkelijker als je ouder wordt.

    En natuurlijk moeten de pesters straf krijgen.
    Maar puur van school wisselen is meestal niet de oplossing omdat op die andere school ook etterbakjes zitten.
    Dus als je dan nog steeds dat gedrag aantrekt.. (Want we weten allemaal.. Het zijn altijd dezelfden die de klos zijn) maakt dat nauwelijks verschil.

    E hier ook weleens met blauwe plekken naar huis hoor.
    Maar meestal is er dan gewoon gebotst of een keer geduwd.
    Dochterlief maakt veel ruzie met een meisje uit de klas.. En als ze geen ruzie maken zijn het de beste vriendinnen.
    (Voor het verjaardagsfeestje van dat meisje heb ik Anne nog bijna thuis gehouden omdat ik geen zin had in rellen op het feestje.. Dus echt flink ruzie)
    Maar ik ga er wel vanuit dat juf dat in juiste banen leidt.
    En die zit inderdaad regelmatig met beide dames op de gang om weer eens een ruzie uit te praten.
    Prima toch?
    (E ja daar komt ook af en toe flink gemeen pesten bij kijken.. Maar uiteindelijk na een tijdje zoeken ze elkaar gewoon weer op... Dus tja, laat maar gaan dan..)
     

Deel Deze Pagina